Κυριάκος Μητσοτάκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΝΔ

Η παρέμβαση Σαμαρά, ο ρόλος Καραμανλή, το σαμαρικό “ντιλ” στην Πελοπόννησο και η στρατηγική Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μία μακρά παράδοση εσωκομματικών “μαχαιρωμάτων”, όταν όμως έρχονται εκλογές οι γαλάζιοι συνηθίζουν να τα βάζουν όλα στην άκρη, αφού η εξουσία είναι γλυκιά και ισχυρή συγκολλητική ουσία.

Έτσι και σήμερα, παρά τις υποκλοπές και τη μουρμούρα για μία σειρά κυβερνητικών πολιτικών, στη ΝΔ επικρατεί μία λεπτή ισορροπία τρόμου, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2023.

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για παράδειγμα δεν αποτέλεσε την ισχυρή καταιγίδα, που κάποιοι στην αντιπολίτευση προσδοκούσαν. Έριξε βέβαια μία εσωκομματική βροχή, αλλά το δια ταύτα του πρώην πρωθυπουργού ήταν το σύνθημα “στις εκλογές θα πάμε όλοι ενωμένοι”.

Δεν μπορεί άλλωστε να μπει κανείς στο ίδιο ποτάμι δύο φορές και ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ρίξει δεύτερη φορά κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άλλωστε κανείς αυτή τη φορά δεν θα τον ακολουθούσε.

Σαμαρικά στελέχη όπως πχ ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έχουν “βγει μπροστά” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης δίνει την μάχη των παραθύρων, η ευρωβουλευτής έχει αναλάβει εκπρόσωπος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας (και κατά ορισμένα νέα σενάρια θα μπορούσε τελικά η κ.Ασημακοπούλου αντί του Νίκου Χαρδαλιά να αναλάβει εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο όταν ο Γιάννης Οικονόμου θα έχει κώλυμα τηλεοπτικών εμφανίσεων ως υποψήφιος στη Φθιώτιδα) και ο βουλευτής Β Πειραιώς είχε σηκώσει μεγάλο βάρος στην εξεταστική για τις υποκλοπές.

Όλοι αυτοί ήταν βεβαίως στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος “Αντώνης Σαμαράς”. Όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση, ακόμη και στελέχη που έχουν διαχρονικά κακές σχέσεις με το σαμαρικό στρατόπεδο όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Και βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε να πάει για να μπορεί να υποβαθμίσει τυχόν αιχμές και να μετατρέψει μία πιθανή εκδήλωση αμφισβήτησης σε γραμμή ενότητας.

Το μόνο “μεγάλο όνομα” της ΝΔ που απουσίαζε ήταν η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, με τυπική αφορμή λόγους υγείας. Η έχθρα όμως Μπακογιάννη- Σαμαρά είναι προσωπική και το γυαλί αυτό δεν ξανακολλά ούτε για λόγους συμφέροντος.

Παρών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν δειπνήσει άλλωστε μαζί πρόσφατα και ο κ.Σαμαράς εξάλλου είπε για τις υποκλοπές πάνω- κάτω ό,τι είχε πει και ο κ. Καραμανλής δυο μήνες πριν. Όπως και ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θέλει να πιστέψει πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακολουθούσαν πολιτικά πρόσωπα, άφησε αιχμές για την επίκληση του απορρήτου και γενικότερα και οι δύο φρόντισαν να κρατήσουν μία απόσταση ασφαλείας για την περίπτωση που η υπόθεση των υποκλοπών πάρει διαστάσεις πραγματικής πολιτικής χιονοστιβάδας.

Και οι δύο όμως λειτούργησαν με επίκληση στην ενότητα της παράταξης. Κανείς δεν θέλει άλλωστε στην περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα στις εκλογές να έχει δώσει λαβές προκειμένου να κατηγορηθεί ως “υπονομευτής” και υπεύθυνος ενός κακού αποτελέσματος. Ενώ οι βουλευτές αγωνιούν για τις έδρες τους και όχι για “ζητήματα Δημοκρατίας”.

Στο δρόμο για τις εκλογές κάποιοι δεν αποκλείεται μάλιστα να κάνουν τα δικά τους deal. Στο γαλάζιο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες ότι ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, που εχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, θα διεκδικήσει το δήμο Πύργου ή θα αποσυρθεί χάριν του γιου του. Αντίστοιχες φήμες για υποψηφιότητα του υιού Σαμαρά πάντως διαψεύδονται. Στην Πελοπόννησο όμως συζητείται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την περιφέρεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ο ακραιφνώς σαμαρικός βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, ως επίσημος υποψήφιος της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι σαμαρικοί είχαν στηρίξει τον “αντάρτη” Πέτρο Τατούλη απέναντι στον “επίσημο” υποψήφιο της ΝΔ (ο οποίος και εξελέγη) Παναγιώτη Νίκα. Σημειωτέον ότι ο κ. Νίκας πήγε την Τετάρτη στην εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος “Αντώνης Σαμαράς”, γεγονός που σχολιάστηκε ως έκπληξη από τους σαμαρικούς και που μάλλον επιβεβαιώνει τους… βυζαντινισμούς στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα