Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Α ΛΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ

Η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή στην κυβέρνηση αφορά το ΥΠΕΞ, με διακηρυγμένη την πρόθεση να ανοίξει ξανά διάλογος με την Τουρκία.

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε οδηγίες στους υπουργούς να παίζουν ομαδικά. Όμως η νέα κυβέρνηση κρύβει ήδη από την πρώτη ημέρα εστίες πιθανών τριβών.

Η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή στην κυβέρνηση αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης. Και αυτό με διακηρυγμένη την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει ξανά διάλογο με την Τουρκία, με την προσδοκία ακόμη και απευθείας συμφωνίας ή προσφυγής στη Χάγη για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Σημειωτέον ότι αμέσως μετά τις εκλογές κλείδωσε και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε άλλωστε προεκλογικά εκφράσει την προσδοκία να συναντηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας.

Αλλά και ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με το νέο υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, στην ίδια Σύνοδο. Ενδιαφέρον είναι εξάλλου ότι και ο κ.Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν επέλεξαν στις νέες κυβερνήσεις τους πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος τους. Και αυτό την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν να δουν Αθήνα και Άγκυρα ξανά σε διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ο κ. Γεραπετρίτης πάντως είχε προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στο παρελθόν όταν είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στα έξι και όχι στα 12 ναυτικά μίλια, με αποτέλεσμα πολλοί στην “πατριωτική δεξιά” να τον βλέπουν με καχυποψία.

Για τη ΝΔ πάντως πράγματι υπάρχουν πολιτικά όρια στο εύρος ενός πιθανού διαλόγου με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται δε ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, έχουν ήδη βάλει φρένο σε οποιαδήποτε σκέψη εταίρων και συμμάχων για συμβιβασμό και μοιρασιά στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται εξάλλου πως δεν ήθελε πλέον τον κ. Δένδια στο ΥΠΕΞ κυρίως για εσωκομματικούς λόγους, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός Άμυνας φέρεται να έχει και φιλοδοξίες για το μέλλον. Φέρεται όμως επίσης να έθεσε το Άμυνας ως όρο προκειμένου να μη δημιουργήσει εσωκομματική αναταραχή. Και ο κ. Μητσοτάκης, που είναι εσωκομματικά πανίσχυρος ακριβώς επειδή δεν αφήνει όλα τα κεντροδεξιά λουλούδια να ανθίσουν αλλά ταυτόχρονα αποφεύγει αναίτιες αναταραχές, φέρεται να θεώρησε πως έτσι θα είχε λιγότερες φασαρίες.

Ο κ. Δένδιας όμως ενδέχεται να λειτουργήσει ως “δεύτερος υπουργός Εξωτερικών”. Ήδη κατά την παραλαβή του νέου αξιώματος του μίλησε περισσότερο ως υπουργός Εξωτερικών παρά ως υπουργός Άμυνας, αν και φυσικά τα δύο αυτά υπουργεία είναι “γειτονικά”. Και φρόντισε με νόημα να υπενθυμίσει τις αμυντικές συμφωνίες που ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον να δουν πως θα διαμορφωθούν και οι εσωτερικές ισορροπίες στο υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και της ιδιαίτερα δυναμικής υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου υπενθυμίζεται ότι έχει διατελέσει διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ.Μητσοτάκη στο Μαξίμου στις αρχές της πρώτης τετραετίας και εν συνεχεία είχε αναλάβει πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μαξίμου φέρεται να είχε συγκρουστεί με τον κ. Δένδια ως υπουργό Εξωτερικών. Αλλά βέβαια γενικότερα μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ επί Δένδια οι σχέσεις ήταν στην καλύτερη περίπτωση ψυχρές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα