Ο Φιόντορ Βασίλιεφ, αγρότης ο ίδιος και κάτοικος της πόλης Σούγια της Ρωσίας, έζησε από το 1707-1782 και πρόλαβε να αποκτήσει 87 παιδιά. AP Photo Associated Press

ΦΙΟΝΤΟΡ ΒΑΣΙΛΙΕΦ: Ο ΡΩΣΟΣ ΜΕ ΤΑ 87 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 22 ΔΙΔΥΜΑ

Η πρώτη γυναίκα του γέννησε 69 παιδιά σε 18 χρόνια και η δεύτερη γυναίκα του "μόλις" 18 παιδιά.

Ο Φιόντορ Βασίλιεφ ήταν ένας από τους άντρες με τη μεγαλύτερη “παραγωγή παιδιών” στην καταγεγραμμένη ιστορία. Αγρότης ο ίδιος, κάτοικος της πόλης Σούγια της Ρωσίας, έζησε από το 1707-1782 και πρόλαβε να αποκτήσει 87 παιδιά(!) προτού πεθάνει σε ηλικία 76 ετών. Και σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά ήταν δίδυμα, τρίδυμα ή τετράδυμα.

Αντίστοιχα, η πρώτη σύζυγος του Βασίλιεφ, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν από μια και μόνο γυναίκα, καθώς γέννησε 69 από αυτά τα παιδιά. Η δεύτερη σύζυγός του Βασίλιεφ ήταν αυτή που γέννησε τα υπόλοιπα 18.

Αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τους απογόνους του Βασίλιεφ, γνωρίζουμε ότι 82 από τα 87 παιδιά κατάφεραν να επιζήσουν πέραν της βρεφικής ηλικίας (ένας αριθμός σπάνιος για εκείνα χρόνια) και ότι πολλά απ’ αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν και ζούσαν στη Μόσχα με τη βοήθεια τους κράτους.

Μπορεί για κάποιους αυτή η ιστορία να φαντάζει αδύνατη, αλλά για κάποιους άλλους τα στοιχεία και οι αποδείξεις που υπάρχουν τους κάνουν να τη βρίσκουν αρκετά λογική.

Τα 69 παιδιά με την πρώτη σύζυγο

Μπορεί η συμβολή του Φίοντορ σ’ αυτό το “θαύμα” να είναι εξόχως συγκλονιστική, αλλά ο ίδιος δεν είναι καν το πιο εντυπωσιακό πρόσωπο σ’ αυτήν την ιστορία. Η πρώτη σύζυγος του γέννησε συνολικά 69 παιδιά, κατανεμημένα σε 27 γεννήσεις, ξεπερνώντας τα όρια του ανθρώπινου σώματος με τρόπο που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δύσκολα θα ήταν δυνατό.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μερικές από τις πιο έντονες σωματικά εμπειρίες που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα και η κυρία Βασίλιεφ το έκανε συνεχώς για 18 χρόνια. Αυτός είναι ο ίδιος χρόνος που χρειάζεται για να καταφέρεις να μεγαλώσεις μόνο ένα παιδί. Η κυρία Βασίλιεφ -το μικρό όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ- κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην απόκτηση του μεγαλύτερου αριθμού παιδιών.

Σήμερα, ο θάνατος κατά τον τοκετό είναι κάτι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες. Το 2015, μόνο οκτώ απ’ τις 100.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθαναν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή εντός έξι εβδομάδων από τον τερματισμό της εγκυμοσύνης. Και άλλα ανεπτυγμένα κράτη διαθέτουν παρόμοια στατιστικά στοιχεία. Αντίθετα, η Σιέρα Λεόνε, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, είχε ποσοστό 1.100 θανάτων ανά 100.000 γεννήσεις. Και φανταζόμαστε ότι τα πράγματα στη Ρωσία του 1700 ίσως να ήταν ακόμη χειρότερα.

Η κυρία Βασίλιεφ πέρασε συνολικά 18 χρόνια έγκυος, έχοντας 27 εγκυμοσύνες. Επειδή η τάση για πολλαπλούς τοκετούς είναι γενετικά καθορισμένη, αυτό εξηγεί γιατί είχε τόσα πολλά δίδυμα και τρίδυμα. AP Photo ASSOCIATED PRESS

82 από τα 87 παιδιά επέζησαν

Εντελώς αναπάντεχα, τα 82 από τα 87 παιδιά του Βασίλιεφ επέζησαν από τη βρεφική ηλικία. Αυτό το ποσοστό επιβίωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα αν σκεφτούμε ότι γεννήθηκαν σε μια εποχή που η βρεφική θνησιμότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Για παράδειγμα, κάθε τρίτο παιδί στη Σουηδία του 18ου αιώνα πέθαινε πριν ενηλικιωθεί. Και την ίδια στιγμή, επειδή πολύ συχνά γεννιούνταν πρόωρα, τα δίδυμα, τα τρίδυμα και τα τετράδυμα είχαν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή. Και ακόμη λιγότερες αν τα παιδιά γεννιούνταν μέσα στη φτώχεια. Κόντρα σ’ αυτές τις πιθανότητες, οι Βασίλιεφ τα κατάφεραν μια χαρά.

Πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι είναι αλήθεια

Πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν όλους αυτούς τους “θεαματικούς ισχυρισμούς” για τη γονιμότητα των Βασίλιεφ. Οι πιθανότητες σύλληψης, κυοφορίας και γέννας πολλών παιδιών φαίνονται χαμηλές, στην καλύτερη περίπτωση, και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη 100% αδιάψευστη ότι αυτό συνέβη πραγματικά.

Η κυρία Βασίλιεφ πέρασε συνολικά 18 χρόνια έγκυος. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα διαλείμματα μεταξύ των κυήσεων για να θηλάσει τα νεογέννητα παιδιά, είχε τεχνικά αρκετό χρόνο για 27 εγκυμοσύνες. Επειδή η τάση για πολλαπλούς τοκετούς είναι γενετικά καθορισμένη, αυτό εξηγεί γιατί είχε τόσα πολλά δίδυμα και τρίδυμα.

Ό, τι και να πούμε πάντως, όσες επιστημονικές υποθέσεις και να κάνουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται απαραίτητα και στο τι συνέβη στην πραγματικότητα. Οι πιθανότητες της κυρίας Βασίλιεφ να επιβιώσει από τον τοκετό 27 φορές, καθώς και οι πιθανότητες των παιδιών της να επιβιώσουν από την βρεφική ηλικία, φαντάζουν σε πολλούς μηδαμινές.

Η ιστορία των Βασίλιεφ αμφισβητήθηκε και στον καιρό τους

Δεν είναι μόνο οι σύγχρονοι επιστήμονες που αμφισβητούν την ιδέα ότι ένας άνδρας έκανε σχεδόν 100 παιδιά. Όσοι αναζητούσαν αποδείξεις τον 18ο αιώνα χτύπησαν την πόρτα της Αυτοκρατορικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζονταν αποδείξεις, καθώς τα παιδιά του Βασίλιεφ διέμεναν στη Μόσχα και λάμβαναν κρατική βοήθεια. Θα μπορούσε κανείς επίσης να δει τα αρχεία που τηρούσε η Μονή Νικόλσκ, η οποία κατέγραφε γεννήσεις στη Μόσχα εκείνη την εποχή.

Οι Βασίλιεφ ήταν αγρότες και είχαν πολλά στόματα για να ταΐσουν. AP Photo AP

Η δεύτερη σύζυγός του έκανε “μόνο” 18 παιδιά

Ο Φίοντορ παντρεύτηκε και για δεύτερη φορά. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι θα είχε βαρεθεί να κάνει παιδιά από τη στιγμή που είχε ήδη 69, αλλά ο ίδιος θα διαφωνούσε μαζί μας.

Η δεύτερη σύζυγός του, το όνομα της οποίας είναι επίσης άγνωστο, φέρεται να γέννησε 18 παιδιά. Αν και αυτός είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός, σε σύγκριση με τα 69 παιδιά της πρώτης του συζύγου, δεν ακούγεται το ίδιο εντυπωσιακός.

Οι Βασίλιεφ ήταν Ρώσοι αγρότες

Οι Βασίλιεφ ήταν αγρότες και είχαν πολλά στόματα για να ταΐσουν. Παρότι ο μεγάλος αριθμός παιδιών βοηθούσε τις φτωχές οικογένειες με αγροτικές δουλειές και άλλου τύπου εργασίες, όλα αυτά τα παιδιά χρειάζονταν πάνω απ’ όλα να φάνε. Και όχι μόνο αυτό αλλά έπρεπε να μεγαλώσουν, ένα δύσκολο έργο για γονείς που διέθεταν ελάχιστο χρόνο για οτιδήποτε άλλο εκτός από την εργασία.

Αν οι Βασίλιεφ ήταν δουλοπάροικοι, όπως πολλοί αγρότες εκείνη την εποχή, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον γαιοκτήμονά τους για βοήθεια κάθε φορά που τα παιδιά τους θα γίνονταν ανυπάκουα.

Οι Βασίλιεφ δεν ήταν οι μοναδικοί τόσο γόνιμοι γονείς στην ιστορία

Όταν ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται γονείς με δεκάδες απογόνους πιθανότατα σκέφτεται ανθρώπους όπως την Νάταλι Σούλεμαν, μητέρα οκτάδυμων(!) και συνολικά 14άρων παιδιών. Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα των ΗΠΑ που πριν από μερικά χρόνια, προκειμένου να εξαργυρώσει τη φήμη της, γύρισε μέχρι και πορνό.

Ωστόσο, όσο κι αν είναι ωραίες περιπτώσεις για την τηλεόραση αυτές, δεν μπορούν να συγκριθούν με τους Βασίλιεφ, αλλά ούτε και με άλλες υπερβολικά “παραγωγικές” ιστορικές προσωπικότητες.

Ο Τζένγκις Χαν, ο πολεμοχαρής ιδρυτής της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, φέρεται ότι απέκτησε πάνω από χίλια παιδιά όσο ζούσε, κάτι που τον καθιστά σήμερα πρόγονο σχεδόν του 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Πηγές: guinnessworldrecords.com, rancker.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα