Lido, ζαχαροπλαστείο Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι σταθερές αξίες και εκείνοι που φέρνουν τη δική τους νέα ματιά.

Κάθε Πάσχα, ένας σιωπηλός διαγωνισμός στήνεται στην πόλη: πού θα βρεις, τελικά, το καλύτερο τσουρέκι της Αθήνας; Και κάθε φορά που θα μοιραστώ την προσωπική μου επιλογή, σχεδόν πάντα θα εμφανιστεί εκείνο το «Ναι, αλλά έχεις δοκιμάσει του τάδε;».

Ας το παραδεχτούμε: οι λίστες με τα καλύτερα τσουρέκια είναι λίγο σαν τα αγαπημένα μας τραγούδια – καθένας έχει τα δικά του. Είναι υποκειμενικές και προσωπικές, όπως συμβαίνει γενικά με το φαγητό. Θα προτείνω σ’ έναν φίλο το μέρος που με συγκίνησε, όπως κάνω και όταν γράφω. Δεν έχουμε δοκιμάσει όλα τα τσουρέκια του κόσμου, αλλά πάντα υπάρχει χαρά στο να ανακαλύπτουμε καινούργια.

Bread BC | Easter

Παρόλα αυτά, έχουμε τις σταθερές μας αξίες. Το τσουρέκι του Maxim (Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη) έχει κερδίσει τον τίτλο του «κλασικού» με το σπαθί του – για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η πυκνή, αρωματική του ζύμη με τη συνταγή της προγιαγιάς του Κώστα Αντωνιάδη κουβαλά πάνω από 150 χρόνια ιστορίας. Στο Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι), οι θαμώνες γνωρίζουν καλά πως αξίζει να περιμένεις στην ουρά για ένα από τα λαχταριστά τσουρέκια του – είτε το θες κλασικό, είτε με σοκολάτα.

Στον Tillas (Αγίας Τριάδος 2, Ν. Φιλαδέλφεια), το πολίτικο τσουρέκι είναι όπως το μάθαμε από τους παλιούς: άγλυκο, αρωματικό, με μαχλέπι και μαστίχα – χωρίς περιττές προσθήκες.

Και, όπως λένε οι Πολίτες, πάει υπέροχα με κασέρι και ένα φλιτζάνι τσάι. Αν περάσεις από το Παλαιό Φάληρο, αξίζει να κάνεις μια στάση στα Divan (Ναϊάδων 51) και Rio (Πρωτέως 4-8), δύο ζαχαροπλαστεία με πολίτικες ρίζες. Εκεί θα βρεις και την πασίγνωστη «πίτα», ένα γλυκό που θυμίζει τσουρέκι στο άρωμα αλλά κόβεται όπως το κέικ και είναι πασπαλισμένη με μαύρο σουσάμι.

Ανάμεσα στα φημισμένα ονόματα βρίσκεται και το Serano (Ξενίας 34, Ζωγράφου), με ένα αφράτο τσουρέκι, διακριτικό στη μαστίχα.

Στον Πειραιά, οι ντόπιοι ξέρουν ότι στο Rita’s Cookies (Δομοκού 40Α) ξεχωρίζουν τα τσουρέκια γαλλικού στυλ της Ρίτας Αμιραλιάν που ανέδειξε την οικογενειακή επιχείρηση με τις δεξιότητές της.

Τα Γιούλια (Αλέκου Παναγούλη 74 / Αναγεννήσεως 49-51/ Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία) ξεχωρίζουν για τα μικρά, ατομικά τους τσουρεκάκια, ενώ ο Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά) αρωματίζει το δικό του με ξύσμα πορτοκαλιού, παραμένοντας ζαχαροπλαστείο – ορόσημο στα βόρεια προάστια.

Στην άλλη άκρη της πόλης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, το Martin (Μοσχονησίων 10, Αθήνα) παραμένει ίδιο κι απαράλλαχτο εδώ και μισό αιώνα. Το πολίτικο τσουρέκι του είναι τόσο διάσημο, που έχει περάσει τα σύνορα της γειτονιάς του. Στο Saray (Λευκωσίας 45, Αθήνα), το πρωί των γιορτών γίνεται κυριολεκτικά «μάχη» για το τσουρέκι με την παραδοσιακή συνταγή από την Πόλη.

Και πάμε τώρα στους πιο νέους δημιουργούς, που δεν προσπαθούν να συναγωνιστούν τους παλιούς – απλώς φέρνουν τη δική τους ματιά. Στον Μονόκερο (Φαίδρου 4, Παγκράτι) φτιάχνουν το τσουρέκι όπως θα το έκαναν και σπίτι τους: με προζύμι που φροντίζουν μέρες, μαστίχα και κάρδαμο για να μοσχοβολάει, αυγά ελευθέρας βοσκής και ξύσμα πορτοκαλιού για να θυμίζει άνοιξη. Το πασπαλίζουν με φυστίκι Αιγίνης και είναι σχετικά άγλυκο, με αποτέλεσμα να συνοδεύει ιδανικά και τυριά.

Στο Temps Perdu (Καραΐσκου 114, Πειραιάς), ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας και ο pastry chef Γιάννης Βλασίου παρουσιάζουν ένα τσουρέκι με προζύμι, αρωματισμένο με μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι, βανίλια και κάρδαμο. Το αποτέλεσμα; Μια νοσταλγική βάση με μοντέρνα ακρίβεια. Εκεί φτιάχνεται και μια Colomba di Pasqua – το ιταλικό πασχαλινό έδεσμα – με κονφί εσπεριδοειδών, βανίλια, μαύρη σοκολάτα και λικέρ μανταρίνι, που απαιτεί διήμερη προετοιμασία αλλά ανταμείβει κάθε αναμονή.

TEMPS PERDU_12

Στο Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα), πέρα από το all-time classic τσουρέκι, θα βρεις και Hot Cross Buns, τα μικρά αφράτα ψωμάκια του καθολικού Πάσχα, γεμάτα εσπεριδοειδή και σουλτανίνες, με έναν σταυρό από ζύμη στην κορυφή. Θα βρεις επίσης και babka, το πλεκτό γλυκό ψωμί εβραϊκής καταγωγής, γεμισμένο με σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού.

Το φετινό Πάσχα, το Bread B.C. (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι) είναι φουλ της σοκολάτας. Το κλασικό τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια και πορτοκάλι παραμένει διαθέσιμο αλλά θα βρείτε μια σοκολατένια εκδοχή που παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι που ωριμάζει για 24 ώρες και ζυμώνεται με μεράκι για να αποκτήσει μοναδικό χαρακτήρα. Φτιάχνουν όμως και μία babka με αφράτη, βουτυράτη ζύμη με φυσικό προζύμι που συνδυάζεται με γενναιόδωρη στρώση σοκολάτας.

Αν κάτι σου θυμίζει babka, είναι το τσουρέκι που φτιάχνουν στο Μεράκι (Αντήνορος 9, Παγκράτι) όλο τον χρόνο. Με μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκο βούτυρο, αποκτά την τέλεια τραγανή κρούστα από την καραμελωμένη πραλίνα. Θα το βρεις και σε εκδοχές με μήλο και λεμόνι.

Η αναζήτηση για το «καλύτερο» τσουρέκι είναι μια απόλαυση από μόνη της. Ό,τι κι αν διαλέξεις τελικά, είναι οι αναμνήσεις που σου φέρνουν τα αρώματά του και το πώς αισθάνεσαι στην πρώτη μπουκιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα