ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
Επτά διευθύνσεις που ξεχωρίζουν στην Κυψέλη, ιδανικές για οικονομικό φαγητό και ποτό με φίλους το Σαββατοκύριακο.
Η Κυψέλη είναι μια γειτονιά γεμάτη ζωή, όπου το παλιό συναντά το νέο, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό γαστρονομικό και νυχτερινό χάρτη. Από τα διαχρονικά στέκια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, μέχρι τις νέες αφίξεις που φέρνουν φρέσκες ιδέες, η περιοχή αποτελεί προορισμό για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις και ιδιαίτερες εμπειρίες.
Στους δρόμους της, θα βρει κανείς μικρά διαμαντάκια για καλό φαγητό: από κλασικές ταβέρνες και παραδοσιακά ουζερί μέχρι κουζίνες από τον Καύκασο και την Αφρική, που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με τις αυθεντικές συνταγές τους, συμπληρώνοντας το γευστικό παζλ της περιοχής.
Κι όταν πέσει η νύχτα, τα μπαρ της γειτονιάς προσφέρουν ατμόσφαιρα για κάθε γούστο. Κλασικά μπαρ με ρετρό αισθητική και ιστορικές μπάρες, αλλά και μοντέρνα tap rooms, υπόσχονται βραδιές που ξεκινούν χαλαρά και συχνά καταλήγουν σε γιορτή. Είτε για ένα παλαιωμένο ουίσκι σε ένα μπαρ με ιστορία είτε για μια μπίρα από μικροζυθοποιίες σε έναν ζωντανό δρόμο γεμάτο παρέες, η Κυψέλη είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ζήσουν την πόλη αλλιώς.
ΕΠΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ
Αλλιώς Καφενείο, η νέα εκδοχή του κλασικού καφενείου
Στην οδό Κερκύρας, το «Αλλιώς Καφενείο» επαναφέρει τη ζεστασιά του παλιού ελληνικού μαγαζιού με μια φρέσκια, σύγχρονη ματιά. Το καφενείο έχει καταφέρει να γίνει αγαπημένο στέκι για όσους αναζητούν ποιοτικές, λιτές γεύσεις σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Ο Κώστας Καφέτσης, δημιουργός του μαγαζιού, εμπνεύστηκε από τα νησιώτικα καφενεία και έφερε στην Κυψέλη την αίσθηση της απλότητας και της παρέας. Το φαγητό ακολουθεί την εποχικότητα, με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Ο κατάλογος εξελίσσεται συνεχώς, με πιάτα που σέβονται την παράδοση και την ταυτότητα των συνταγών. Στο τραπέζι θα βρεις φρεσκοζυμωμένο σκορδόψωμο με τυρί κρέμα, τραγανές φλογέρες με χειροποίητη ζύμη, ντολμαδάκια, βελούδινη φάβα και λαδερά πιάτα. Όλα συνοδεύονται ιδανικά με κρασί ή ρακί από επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία.
Ο χώρος είναι λιτός, με ξύλινες καρέκλες, μεγάλα παράθυρα και μια μικρή ανοιχτή κουζίνα. Στο πεζοδρόμιο, όμως, χτυπά η «καρδιά» του μαγαζιού, με κουβέντες, γέλια και τη χαλαρή διάθεση που μόνο ένα πραγματικό καφενείο μπορεί να προσφέρει. Το «Αλλιώς Καφενείο» είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για φαγητό. Είναι ένας χώρος που αναδεικνύει τη χαρά της απλότητας, της παρέας και της αυθεντικής φιλοξενίας.
*Αλλιώς Καφενείο: Κερκύρας 17-19, Κυψέλη.
Lalibela, ένα γευστικό ταξίδι στις γεύσεις της Αιθιοπίας
Αν αναζητάτε μια διαφορετική γευστική εμπειρία στην Αθήνα, το «Lalibela» είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την αυθεντική αιθιοπική κουζίνα. Λειτουργώντας από το 2000, το εστιατόριο έχει κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων με τις μοναδικές γεύσεις του και το φιλικό του περιβάλλον. Με καθημερινό ωράριο (εκτός από την Τρίτη), το «Lalibela» προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και εξωτικό, με πιάτα που βασίζονται σε φρέσκα υλικά και παραδοσιακές συνταγές. Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, στο εστιατόριο πραγματοποιείται σπέσιαλ μπουφές με 15 διαφορετικά πιάτα όπου μπορείτε να απολαύσετε γεύσεις αλλά και παραδοσιακή μουσική της Αιθιοπίας.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του εστιατορίου είναι η ιντζέρα, η αιθιοπική πίτα που συνδυάζεται ιδανικά με φρέσκες σάλτσες και πιάτα με λαχανικά. Από τη φαβά (Yemsir Kik Wet) και τη σούπα λαχανικών (Ye Ataklit Wet) μέχρι την έξτρα πικάντικη ρεβυθοσούπα (Yesuro Wet), κάθε πιάτο ετοιμάζεται με αγάπη και φρέσκα υλικά. Αν ψάχνετε για ποικιλία, τα combinations του Lalibela είναι η καλύτερη λύση. Θα βρείτε συνδυασμούς από κρέατα, όσπρια, λαχανικά και (πικάντικες) σάλτσες, μια εξαιρετική επιλογή για όσους δοκιμάζουν την αιθιοπική κουζίνα για πρώτη φορά.
Αφού απολαύσετε το γεύμα σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον καφέ της Αιθιοπίας, μια μοναδική τελετουργία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
*Lalibela: Νάξου 26-28, Κυψέλη.
Στο Marili, για αυθεντικές Γεωργιανές γεύσεις
Το «Marili» στην Κυψέλη είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν μια γευστική απόδραση στον κόσμο της αυθεντικής γεωργιανής κουζίνας. Εδώ, η παράδοση συναντά τη σύγχρονη γαστρονομία, με το γεωργιανό ψωμί λαβάσι να πρωταγωνιστεί. Το ζυμάρι του ψήνεται στον παραδοσιακό “τονέ” φούρνο, ενώ η τεχνική ψησίματος δημιουργεί την τέλεια κρούστα, διατηρώντας παράλληλα τη μαλακή, αφράτη υφή του εσωτερικού του.
Εκτός από το λαβάσι, το κατάστημα προσφέρει και άλλες εξαιρετικές επιλογές, όπως το χατσαπούρι, μία παραδοσιακή γεωργιανή πιτούλα που φτιάχνεται στο τηγάνι και στον φούρνο, τυρόπιτα με φρέσκο τυρί, πατατόπιτα με τηγανητό κρεμμύδι και άνηθο και λομπιάνι, μια παραδοσιακή γεωργιανή πίτα που περιέχει γέμιση από φασόλια, κόλιανδρο, τηγανητό κρεμμύδι και μπαχαρικά. Για κάτι εξίσου ιδιαίτερο, η μανιταρόπιτα με κόλιανδρο και φρέσκο κρεμμύδι, αλλά και το πεϊνιρλί με γεωργιανό τυρί Ιμερούλι και σάλτσα ντομάτας, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
Αυτές οι γεύσεις, πλούσιες και γεμάτες χαρακτήρα, φέρνουν την αίσθηση της γεωργιανής φιλοξενίας και ζεστασιάς, δίνοντας στους επισκέπτες μια αυθεντική γευστική εμπειρία. Κάθε μπουκιά είναι ένας γευστικός προορισμός που μας ταξιδεύει στις αυθεντικές γεύσεις της Γεωργίας από την καρδιά της Αθήνας.
*Marili: Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη.
Για ποιοτικούς μεζέδες και καλή παρέα στην Κυβέλη
Η «Κυβέλη» είναι ένα μεζεδοπωλείο που συνδυάζει ποιοτικό φαγητό με προσιτές τιμές. Βρίσκεται στη ζωντανή πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους ντόπιους, ενώ συνεχώς προσελκύει νέο κόσμο από όλες τις περιοχές της πόλης. Το μενού του προσφέρει μια απολαυστική ποικιλία, από παραδοσιακά πιάτα και εκλεκτούς μεζέδες μέχρι ζυμαρικά και γεύσεις με πιο μοντέρνα προσέγγιση.
Ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι η μελιτζαΠού τρώμε και πίνουμε αυτή τη στιγμή στην Κυψέληνισαλάτα, η φάβα Σαντορίνης, οι φρέσκες πατάτες τηγανητές, η σπιτική τυροκαυτερή, το ταμπουλέ με μαύρες φακές, οι κολοκυθοκεφτέδες και οι πένες με μανιτάρια και μετσοβόνε. Οι γεύσεις είναι απλές, αλλά γεμάτες φρεσκάδα και νοστιμιά, ικανές να ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο. Το μενού περιλαμβάνει επίσης πιάτα όπως το κριθαρότο και το χαλούμι στη σχάρα για τους λάτρεις των πιο αρωματικών και γεμάτων γεύσεων.
Η «Κυβέλη» δεν είναι μόνο για το φαγητό της, αλλά και για την εξαιρετική εξυπηρέτηση και το φιλικό περιβάλλον που προσφέρει. Είτε επισκέπτεσαι το μαγαζί με την παρέα σου, είτε μόνος, η εμπειρία θα σε αφήσει ευχαριστημένο και χορτασμένο, χωρίς να ανησυχείς για τον λογαριασμό. Το μαγαζί παραμένει πιστό στη φιλοσοφία του, προσφέροντας νόστιμο και ποιοτικό φαγητό σε εξαιρετικές τιμές, κάνοντάς το ιδανικό προορισμό για μια άνετη και απολαυστική έξοδο.
*Κυβέλη: Επτανήσου 15, Κυψέλη.
Οι Νοστιμιές της Μαίρης και η τέχνη του καλού σπιτικού φαγητού
Από το 1994, οι «Νοστιμιές της Μαίρης» έχουν γίνει σημείο συνάντησης στην Κυψέλη, προσφέροντας αυθεντικές, σπιτικές γεύσεις. Με ζεστή ατμόσφαιρα και φιλική εξυπηρέτηση, το μαγειρείο αυτό κερδίζει καθημερινά όσους αναζητούν ποιοτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό, καθιστώντας το αγαπημένο γαστρονομικό προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες.
Το μενού παραμένει πιστό στην αυθεντική ελληνική κουζίνα, με πιάτα που αναδεικνύουν τις απλές, παραδοσιακές γεύσεις. Τα ταψιά γεμίζουν καθημερινά με παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια και χειροποίητες πίτες. Ακόμη, μελιτζάνες, αρακάς, μπάμιες, φακές και Αγκινάρες a la polita, όλα φτιαγμένα με φροντίδα και φρέσκα υλικά. Τέλος, το σπανακόρυζο και τα αχνιστά ρεβίθια συμπληρώνουν ιδανικά το γευστικό παζλ.
Με την ίδια αγάπη και αφοσίωση, η Μαίρη και η οικογένειά της συνεχίζουν να υποδέχονται τους πελάτες τους, κάνοντας το μαγειρείο μια σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν οικείες γεύσεις και ζεστή φιλοξενία.
*Οι Νοστιμιές της Μαίρης: Ύδρας 2-4, Κυψέλη.
Au Revoir, ένα μπαρ με πολύ μεγάλη Ιστορία
Στην Πατησίων, ανάμεσα στις οδούς Τήνου και Κεφαλληνίας, βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά μπαρ της Αθήνας. Το «Au Revoir» λειτουργεί από το 1958 και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Θόδωρο και Λύσανδρο Παπαθεοδώρου και φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου, ο οποίος του έδωσε έναν αέρα κοσμοπολίτικης φινέτσας. Από τότε μέχρι σήμερα, το μπαρ έχει γίνει τόπος συνάντησης για ανθρώπους του θεάτρου, της λογοτεχνίας και της δημοσιογραφίας, αλλά και για όσους αγαπούν τα ιστορικά στέκια.
Η ατμόσφαιρα του «Au Revoir» παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, όπου οι συζητήσεις και τα βλέμματα συναντιούνται πάνω από τα ποτήρια. Στη μπάρα του έχουν καθίσει μορφές του ελληνικού κινηματογράφου και της τέχνης, ενώ η μεγάλη τζαμαρία του μπαρ μοιάζει με παράθυρο σε μια Αθήνα που μεταμορφώνεται, διατηρώντας όμως κάποιες σταθερές αξίες.
Το ποτό εδώ είναι μια τελετουργία. Η συλλογή ουίσκι περιλαμβάνει εξαιρετικές επιλογές από malt, bourbon και ιρλανδέζικα blends, ενώ τα old-fashioned cocktails, όπως το Dry Martini και το Bloody Mary, τιμούν την κλασική παράδοση και τη τέχνη των μπαρτέντερ. Περισσότερο από ένα μέρος για ποτό, το «Au Revoir» είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, γεμάτο ιστορίες και αναμνήσεις που συνεχίζουν να γράφονται κάθε βράδυ.
*Au Revoir: 28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα.
Black Hole, το taproom που έφερε Βερολινέζικη ατμόσφαιρα στην Κυψέλη
Το «Black Hole Kipseli» μετρά λίγο πάνω από τρία χρόνια παρουσίας και έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της craft μπύρας στην περιοχή. Με έμπνευση από τα tap rooms του Βερολίνου, ο χώρος συνδυάζει χαλαρή ατμόσφαιρα και εξαιρετική ποικιλία από μπίρες μικροζυθοποιίας, τόσο σε βαρέλι όσο και σε μπουκάλι.
Στη λίστα του βρίσκονται επιλογές από ζυθοποιίες όπως η Alea Brewing Co., η Noctua Microbrewery, η Strange Brew και πολλές πολλές άλλες. Οι γεύσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των στυλ, από αρωματικές μέχρι πικρές και δροσιστικές μπίρες.
Όμως, το «Black Hole Kipseli» δεν είναι μόνο για τη μπίρα. Είναι για τη μουσική, τη χαλαρή διάθεση και την αίσθηση κοινότητας που δημιουργείται καθώς ο κόσμος μαζεύεται μέσα και έξω από το μαγαζί. Με δίσκους να παίζουν στο background και το πεζοδρόμιο να γεμίζει με συζητήσεις και γέλια, το σημείο αποτελεί το απόλυτο after-work ή βραδινό σημείο συνάντησης.
*Black Hole: Κυψέλης 25, Κυψέλη.