ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Αθήνα υποδέχτηκε τους πρώτους τουρίστες και ορισμένοι από αυτούς περιγράφουν τους λόγους που προτίμησαν τη χώρα μας και τις συνθήκες εδώ.

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται από το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα και οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν σε ελληνικό έδαφος κάνοντας ήδη τις βόλτες τους στην Αθήνα. Το Magazine μίλησε με ανθρώπους που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ.

Η Ολίβια και ο Τζόναθαν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Ήρθαμε λόγω κόστους”

Ο Τζόναθαν και η Ολίβια προσγειώθηκαν στην Αθήνα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε από το σπίτι τους στην Καλιφόρνια. Έφτασαν μέσω Γαλλίας και Ολλανδίας στην Ελλάδα και δύο ώρες μετά την προσγείωσή τους στο Ελ. Βενιζέλος βρίσκονταν ήδη έξω από το Ηρώδειο όπου χάζευαν την είσοδο. “Το χαμηλό κόστος ήταν βασικός παράγοντας για να επιλέξουμε Ελλάδα”, λέει ο Τζόναθαν. “Επίσης η γυναίκα μου λατρεύει την ιστορία οπότε θέλαμε να δούμε τα μνημεία. Θα πάμε στον ναό του Ποσειδώνα, το μουσείο της Ακρόπολης και όπου αλλού προλάβουμε”.

Οι δύο τους σκοπεύουν να μείνουν 3 ημέρες στην Αθήνα και άλλες τόσες στη Σαντορίνη, για να δουν όπως λένε το διάσημο ηλιοβασίλεμα στην Οία. Μάλιστα όπως λένε, έχουν κανονίσει και ένα “sunset cruise” για το οποίο ανυπομονούν. Αυτό τους το ταξίδι περιελάμβανε πολλά καινούρια πράγματα. “Νιώθουμε αρκετά ασφαλείς από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα γύρω μας. Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και στην είσοδό μας στη χώρα. Δείξαμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας και τα τεστ PCR. Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία την περάσαμε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ γιατί ήταν αρκετά πιο αυστηρά τα πράγματα, ωστόσο από την Ελλάδα είμαστε ευχαριστημένοι”.

Η Κριστίνα από τη Νότια Αφρική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON


“Ήθελα ένα σύντομο ταξίδι στην Ευρώπη”

Η Κριστίνα είναι γιατρός από τη Νότια Αφρική και ζει μόνιμα στη Γερμανία. Ήρθε μόνη της στην Ελλάδα όπου θα μείνει μια εβδομάδα. Διαβάζει ένα βιβλίο απολαμβάνοντας τη σκιά στους χώρους γύρω από την Ακρόπολη: “Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Η Ελλάδα ήταν από τις θαρραλέες χώρες που άνοιξαν για να υποδεχτούν τουρίστες και εγώ ήθελα ένα σύντομο ταξίδι στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άδειάς μου. Μια συνάδελφός μου στη Γερμανία είναι Αθηναία και μου πρότεινε να επισκεφθώ την πόλη”.

Καθημερινά επισκέπτεται διάφορα μέρη και έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα για να δει όσο περισσότερα μπορεί από την Αθήνα, αφού δεν έχει σκοπό, λόγω περιορισμένου χρόνου να πάει σε κάποιο νησί. Η ίδια έχει εμβολιαστεί λόγω νωρίς λόγω επαγγέλματος, αλλά φροντίζει να τηρεί τις αποστάσεις: “Στον Πειραιά που πήγα χθες υπήρχε πολύς κόσμος και δεν ένιωθα ασφαλής. Μεγάλος συνωστισμός. Ήταν το μόνο μέρος που δεν ένιωσα καλά. Όλες τις ημέρες που είμαι εδώ επισκέπτομαι διάφορα μέρη. Ανέβηκα στην Ακρόπολη, στο Καλλιμάρμαρο, το Α’ νεκροταφείο αλλά και σε μουσεία. Έκανα και μπάνιο στη Βουλιαγμένη. Κυρίως κάνω βόλτα στο Κολωνάκι όπου νοίκιασα δωμάτιο. Σίγουρα θα ξαναέρθω για να πάω στα νησιά”.

Η Τσίσε και ο Κέισι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Ο κόσμος είναι μοιρασμένος στην τήρηση των μέτρων”

Μαζί με …την πεθερά αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι μετά την πανδημία ο Κέισι και Τσίσε που ήρθαν από τις ΗΠΑ. “Έχουμε έρθει μαζί με τη μητέρα μου. Ήθελε πολύ να βρεθεί στην Αθήνα και η Ελλάδα φέτος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορα”, λέει ο Κέισι. “Εμβολιαστήκαμε και νιώθουμε κάπως πιο άνετοι να ταξιδέψουμε. Είχαμε τεστ και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος που βλέπουμε γύρω μας είναι μοιρασμένος. Περίπου οι μισοί φορούν μάσκες, όπως και στις ΗΠΑ. Έχουμε κι εκεί αρκετούς που δεν τηρούν τα μέτρα. Εμείς δεν τις βγάζουμε”.

Οι τρεις τους θα μείνουν στη χώρα συνολικά 12 ημέρες. “Πήγαμε στην Σαντορίνη όπου ευτυχώς δεν είχε πολλούς τουρίστες και θα πάμε και στο Ναύπλιο”, λένε. Όσο για τους λόγους που επέλεξαν την Ελλάδα; «Παρακολουθούσαμε την κατάσταση εδώ και είχαμε ενημερωθεί πως τον Νοέμβριο ήταν η κορύφωση της διασποράς. Βλέποντας ότι είναι σε πτωτική πορεία τώρα, αποφασίσαμε να έρθουμε. Το φαγητό είναι εκπληκτικό οπότε πηγαίνουμε σε εστιατόρια και καφετέριες, αλλά δεν βγαίνουμε νύχτα. Έχουμε αυστηρό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθούμε για να προλάβουμε να τα δούμε όλα”.

Ο Ανσέλμ από τη Γαλλία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Μου αρέσει που επιτρέπεται η νυκτερινή ζωή”

Από την άλλη πλευρά, ο 21χρονος Ανσέλμ, Γάλλος φοιτητής, επέλεξε την Αθήνα κυρίως για την νυκτερινή ζωή. Τον φιλοξενεί ένας φίλος του που έχει έρθει με το πρόγραμμα Erasmus. Είναι το πρώτο του ταξίδι αφότου ξέσπασε η πανδημία και σκοπεύει να μείνει για αρκετό καιρό. “Εδώ τα εστιατόρια είναι ανοικτά και θυμίζει λίγο κανονική ζωή. Στη Γαλλία η κατάσταση είναι αλλιώς. Μόλις σήμερα μου είπαν πως άνοιξαν τα εστιατόρια. Δεν φοβάμαι, μου αρέσει που η κυβέρνηση επιτρέπει τη νυχτερινή έξοδο. Πηγαίνουμε σε μπαρ και μετά πίνουμε μπύρες στον δρόμο”.

Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί καθώς δεν είναι στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει η διαδικασία. “Πήγα στην Εύβοια και στα Μετέωρα. Ίσως τις επόμενες ημέρες πάμε στην Πάρο γιατί έχω μάθει πως έχει φοβερή νυχτερινή ζωή. Είστε από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους που έχω δει”, λέει.

Ο Γκλεν και η Βίβιαν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Για πρώτη φορά δεν πήρα έκπτωση”

Ακριβώς έξω από την είσοδο της Ακρόπολης, δύο χαμογελαστοί Βρετανοί συζητούν για τον Παρθενώνα που είδαν νωρίτερα. Δεν ήρθαν με άδεια αλλά βρήκαν την ευκαιρία για λίγο τουρισμό. “Επισκευάζουμε βάρκες” μας λένε ο Γκλεν και η Βίβιαν. “Ένας από τους πελάτες μας που βρίσκεται στην Ελλάδα, είχε πρόβλημα με τη βάρκα του και μας κάλεσε εκτάκτως για να την επιδιορθώσουμε. Φτάσαμε λοιπόν στην Αθήνα λόγω δουλειάς και θα φύγουμε αύριο για Αργοστόλι. Από εκεί θα πάρουμε τη βάρκα, θα την πάμε στη Λευκάδα όπου θα την βγάλουμε από το νερό και θα την φτιάξουμε”, εξηγούν. “Ωστόσο τη μια ημέρα που έχουμε ελεύθερη αποφασίσαμε να κάνουμε βόλτα”.

Οι δυο τους, μένουν στο Λονδίνο. Έχουν ξαναέρθει πολλά χρόνια πριν, όταν ήταν νεότεροι. “Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η γυναίκα μου, εγώ δεν το θυμάμαι” λέει αστειευόμενος ο Γκλεν. “Βέβαια σήμερα, λίγο νωρίτερα, μας λήστεψαν στο μετρό ενώ φεύγαμε από το αεροδρόμιο. Μας πήραν όλες τις κάρτες και προσπάθησαν να σηκώσουν 800 ευρώ αλλά ευτυχώς προλάβαμε να τις μπλοκάρουμε”. Οι ίδιοι πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν το περιστατικό να τους χαλάσει την ημέρα στην Αθήνα. Όσο για την υγειονομική κατάσταση; “Δεν νιώθουμε απολύτως ασφαλείς γιατί βλέπουμε αρκετό κόσμο γύρω μας, αλλά δεν το λέω με κριτική διάθεση. Ο κόσμος πρέπει να ζήσει. Το καταλαβαίνω. Είμαστε χαρούμενοι που δέχεστε επισκέπτες. Εμείς έχουμε εμβολιαστεί και οι δύο. Ανησυχούμε λίγο για την Ινδική μετάλλαξη αλλά ανησυχώ επίσης και για το γεγονός πως φέτος για πρώτη φορά δεν πήρα έκπτωση παρά την ηλικία μου σε μουσειακό χώρο. Λόγω του Brexit βλέπετε, δεν θεωρούμαι πια Ευρωπαίος πολίτης”, λέει ο Γκλεν, επιβεβαιώνοντας το στερεότυπο για το βρετανικό χιούμορ.

Ο Σαβιέρ και η Πρισίλα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Τελευταίο ταξίδι πριν τη γέννα”

Την Ελλάδα επέλεξαν και ο Σαβιέρ με την Πρισίλα, για το τελευταίο τους ταξίδι πριν η οικογένειά τους μεγαλώσει. Το ζευγάρι των Ολλανδών μένει μόνιμα στο Βερολίνο. Ο Σαβιέρ έχει εμβολιαστεί, ενώ η σύζυγός του δεν μπορεί ακόμη λόγω της εγκυμοσύνης. “Το κλίμα, το φαγητό, τα μνημεία… Υπάρχουν τόσα να κάνεις. Δυστυχώς στο Βερολίνο δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Εδώ είναι ωραία, όλα είναι ανοικτά, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία. Νιώθουμε αρκετά ασφαλείς. Στο ξενοδοχείο, στο ταξί, όλοι φορούν μάσκες και υπάρχουν αντισηπτικά. Βλέπω πως τηρούνται οι κανόνες” λέει ο Σαβιέρ. “Θέλαμε χρόνια να έρθουμε. Πέρυσι το καλοκαίρι πήγαμε στην Πορτογαλία που ήταν ανοιχτή για επισκέπτες αλλά από τότε δεν έχουμε ταξιδέψει ξανά. Μας αρέσουν τα ταξίδια και είναι η τελευταία φορά που πάμε κάπου οι δυο μας πριν έρθει το μωρό”, λένε.

Μετά την Αθήνα, σκοπεύουν να πάνε και στη Μύκονο αν και δεν έχουν διάθεση για έντονη νυκτερινή ζωή. “Θα μείνουμε πέντε ημέρες. Δεν πίνουμε αλκοόλ έτσι κι αλλιώς λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά θα πάμε για τα εστιατόρια, τη θάλασσα και τον ήλιο. Θα χαλαρώσουμε, το χρειαζόμαστε”.

Η Ντίζα και ο Ντάνιελ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Είμαστε βαμπίρ”

Δύο νεαρά παιδιά, η Ντίζα και ο Ντάνιελ, περπατούν χέρι χέρι στην Πλάκα. Η Ντίζα είναι Ρωσίδα και ο Ντάνιελ Τσέχος. “Είναι πολύ καλό που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα. Εμείς είμαστε βαμπίρ. Μας αρέσει η νύχτα και όταν πριν από λίγο καιρό υπήρχαν οι περιορισμοί μέχρι τις 21:00 το βράδυ δεν περνούσαμε πολύ καλά. Τώρα είναι καλύτερα. Προτιμούμε απόμερα σημεία. Πηγαίνουμε στο Α’ Νεκροταφείο που είναι σκοτεινά και είναι ωραίο μέρος για να είσαι μόνος. Επίσης σε κάποια σημεία εδώ γύρω από την Ακρόπολη” λένε.

Οι δυο τους δεν προτιμούν πολύ τα καταστήματα της εστίασης, έχουν άλλο τρόπο ζωής. “Δεν είμαι ο τύπος που θα πάει σε εστιατόρια και μπαρ. Πριν από λίγο καιρό οι άνθρωποι απολάμβαναν τη φύση, ήταν έξω, αλλά τώρα βλέπω πως επέστρεψαν στην συνήθεια να κάθονται στα μαγαζιά. Εντάξει, είναι διαφορετικός τρόπος διασκέδασης από τον δικό μου” εξηγεί ο Ντάνιελ, ενώ όπως λέει τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τους καταρράκτες της Νέδας στην Πελοπόννησο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα