AP Photos

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΟΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γιορτή που φέτος ξεκινά στις 23 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο, οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν με μεγάλη προσδοκία την εμφάνιση της νέας ημισέληνου, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, δηλαδή τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και τον πιο ιερό μήνα στον ισλαμικό κόσμο.

Η έναρξη του Ραμαζανιού διαφέρει κάθε χρόνο επειδή το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο ακολουθεί τις φάσεις της σελήνης. Η αρχή και το τέλος του Ραμαζανιού καθορίζονται από μια επιτροπή που παρατηρεί τη Σελήνη και η οποία εδράζεται στη Σαουδική Αραβία. Ξεκινά την ημέρα αφότου η επιτροπή εντοπίσει τη νέα ημισέληνο, πράγμα το οποίο όμως μπορεί να είναι και αρκετά δύσκολο, καθώς κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά αχνή και να μπορεί να γίνεται ορατή μόνο για περίπου 20 λεπτά. Εάν το φεγγάρι δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι λόγω ομίχλης ή σύννεφων, χρησιμοποιούνται υπολογισμοί για να προβλέψουν αν πράγματι είναι στον ουρανό.

Φέτος το Ραμαζάνι προβλέπεται να ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου και να τελειώσει στις 21 Απριλίου με την γιορτή του Ιντ αλ-φιτρ (γιορτή τέλους της νηστείας).

AP Photos

Η προέλευση του Ραμαζανιού

Το Ραμαζάνι, ένας από τους μήνες του ισλαμικού ημερολογίου, ήταν επίσης μέρος των ημερολογίων των αρχαίων Αράβων. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα “ar-ramad”, που σημαίνει “καυτή ζέστη”. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το 610 μ.Χ., ο άγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στον Προφήτη Μωάμεθ και του αποκάλυψε τον λόγο του Θεού, δηλαδή το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Αυτή η αποκάλυψη, το Λεϊλάτ αλ Καντρ (“η Νύχτα της Δύναμης”) πιστεύεται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι μουσουλμάνοι νηστεύουν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την αποκάλυψη του Κορανίου.

Το Κοράνι αποτελείται από 114 κεφάλαια (σούρα) και θεωρείται ότι είναι τα ακριβή λόγια του Θεού. Παράλληλα, υπάρχουν και τα χαντίθ, δηλαδή τα κείμενα που παρουσιάζουν τα λόγια και τις πράξεις του Μωάμεθ, και τα οποία αναγνωρίζονται σήμερα ως βασικό θεμέλιο του Ισλάμ, δεύτερο σε αξία μετά το Κοράνι. Όλα μαζί συνθέτουν τα θρησκευτικά κείμενα του Ισλάμ.

Πώς τηρείται το Ραμαζάνι

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι επιδιώκουν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου και να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις με τον Αλλάχ. Το κάνουν αυτό προσευχόμενοι και απαγγέλλοντας το Κοράνι, απέχοντας από κάθε τροφή, νερό, οποιαδήποτε ερωτική επαφή κ.α., από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου αλλά και απέχοντας από διάφορες “κακές” πράξεις όπως το κουτσομπολιό, το ψέμα και τις διαμάχες.

Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα, η νηστεία μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου είναι υποχρεωτική για όλους τους μουσουλμάνους, εκτός από τους άρρωστους, τους ταξιδιώτες, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες οι οποίες έχουν τη μηνιαία τους περίοδο, καθώς και τις γυναίκες οι οποίες κυοφορούν.

Ωστόσο, όλοι αυτοί πρέπει μετά τη θεραπεία τους ή αφού ολοκληρώσουν το ταξίδι για παράδειγμα να νηστέψουν τις μέρες που έχασαν.

AP Photos

Τα γεύματα είναι μία καλή ευκαιρία για τους μουσουλμάνους προκειμένου να συγκεντρωθούν με άλλα άτομα απ’ την κοινότητα τους και να περάσουν γύρω απ’ το τραπέζι περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Το Ραμαζάνι περιλαμβάνει δύο κύρια γεύματα: το Σουχούρ, που γίνεται πριν από την ανατολή, συνήθως γίνεται στις 4:00 π.μ. πριν από την πρώτη προσευχή της ημέρας και το Ιφτάρ, που μπορεί να ξεκινήσει μετά από τη δύση, μόλις τελειώσει η προσευχή.

Δεδομένου ότι ο Προφήτης Μωάμεθ έσπαγε τη νηστεία του με χουρμάδες και ένα ποτήρι νερό, οι μουσουλμάνοι τρώνε χουρμάδες τόσο στο σουχούρ όσο και στο ιφτάρ. Βασικό προϊόν της Μέσης Ανατολής, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, εύπεπτοι και παρέχουν στον οργανισμό τη ζάχαρη που χρειάζεται μετά από μια κουραστική μέρα νηστείας.

Την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το τέλος του με το Ιντ αλ Φιτρ, δηλαδή τη “Γιορτή της διακοπής της Νηστείας”. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών των εορτασμών, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν, να φάνε, να ανταλλάξουν δώρα και να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς συγγενείς. Ορισμένες πόλεις φιλοξενούν επίσης γιορτές και μεγάλες συγκεντρώσεις προσευχής.

Με λίγα λόγια, το Ραμαζάνι, είναι ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα