Η “ΑΠΕΙΛΗ” ΤΩΝ DRONES: ΣΕΝΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Τι θα κάνει η Ελλάδα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις υπερπτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμη και στην καρδιά του Αιγαίου;
Ο Ιούλιος ενδέχεται να είναι ακόμη πιο θερμός μήνας στα ελληνοτουρκικά, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και εφόσον όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει τότε κάποια συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο.
Η Αθήνα επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, τίθεται όμως πλέον και το ερώτημα πως θα διαχειριστεί τις υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ακόμη και στην καρδιά του Αιγαίου.
Με απλά λόγια, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη, εάν για παράδειγμα η Τουρκία στείλει (τα δικής της παραγωγής) drones ακόμη και πάνω από τις Κυκλάδες, πως θα αντιδράσει η Ελλάδα;
Και αν φαίνεται τραβηγμένο αυτό το σενάριο, υπενθυμίζεται ότι το Μάιο τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, ενώ ταυτόχρονα τουρκικά drones προχωρούσαν σε υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία προκειμένου να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση ή και προ τετελεσμένων, θα προβεί σε κάποια κίνηση ώστε να αναγκάσει την Αθήνα είτε να προβεί σε ταπεινωτική υποχώρηση με συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα μας είτε να χτυπήσει πρώτη.
Τα drone μάλιστα διευκολύνουν την Τουρκία, καθώς είναι μη επανδρωμένα και άρα πρώτον καλύπτουν τα κενά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε πιλότους και βέβαια δεν υπάρχει ρίσκο απώλειας ζωής.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στη γειτονική χώρα καταρρίπτοντας drones. Όμως εάν η ελληνική πολεμική αεροπορία κατέρριπτε ένα τουρκικό drone, η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε ενδεχομένως το γεγονός για να κλιμακώσει ένα θερμό επεισόδιο. Επίσης όταν τα drones πετάνε σε σμήνη, η κατάσταση περιπλέκεται.
Το υπουργείο Άμυνας συνεπώς έχει αναζητήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα αντι-drone, που θα εντοπίζει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα καταγράφει συντεταγμένες, κατεύθυνση, ύψος, ταχύτητα πτήσης και θα τα εξουδετερώνει με ηλεκτρονικά αντίμετρα ή παρεμβολές.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι το ελληνικού σχεδιασμού σύστημα “Πανόπτης” , που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ενώ συστήματα αντι-drone έχουν παρουσιάσει στο ΓΕΕΘΑ το Ισραήλ και όχι μόνον.
Για παράδειγμα, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ, έγινε παρουσίαση γαλλικών συστημάτων drones και αντι-drones.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι TOR-M1 δεν μπορούν να “πιάσουν” εύκολα τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» ΤΒ-2, αν και φυσικά η πολεμική αεροπορία όπως αναφέρθηκε μπορεί σε κάθε περίπτωση να τα καταρρίψει.
Τίθεται ταυτόχρονα το ερώτημα γιατί δεν έχει ήδη επενδύσει και η χώρα μας σε drones. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει επιβεβαιώσει πάντως στη Βουλή ότι υφίσταται εγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση ένταξης διαφόρων τύπων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δήλωσε όμως ότι τα επιμέρους στοιχεία εμπίπτουν στην κατηγορία του “απορρήτου” και συνεπώς δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες.
Είναι γνωστό πάντως ότι μπαίνει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα Αρχύτας για ελληνικά drones, τα οποια θα κατασκευάζει η ΕΑΒ. Πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα ( Vertical Takeoff And Landing-VTOL UAV) και ήδη έχει κατασκευάσει πειραματικά ένα η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Ενώ παλαιότερα δημοσιεύματα (Καθημερινή) έκαναν λόγο για ελληνικό ενδιαφέρον για την αγορά τριών μη επανδρωμένων αμερικανικών ΜQ-9 Predator καθώς και για οπλισμένων ισραηλινών Heron.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη μισθώσει τρία UAV Heron από το Ισραήλ, τα οποία επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο σε αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και έρευνας. Τα συγκεκριμένα drones όμως δε φέρουν οπλισμό.
Το τουρκικό Bayraktar
Η Τουρκία χρησιμοποιεί ευρέως ήδη από το 2014 drones δικής της παραγωγής. Κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., πρωτίστως για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μοντέλα όμως κατασκευασμένο για εξαγωγή έχουν πωληθεί σε στρατούς άλλων χωρών.
Η ίδια η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει Bayraktar TB2 σε επιδρομές σε στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στον Πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 και χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στη Ρωσία.
Η Bayraktar προχωρά όμως και το πρόγραμμα MIUS, για την ανάπτυξη ενός αεριωθούμενου UAV που θα μπορεί να φέρει όπλα και να προσβάλλει στόχους στο έδαφος και τη θάλασσα, και το οποίο θα επιχειρεί από τουρκικά αεροπλανοφόρα μαζί με το – επίσης υπό κατασκευή- drone Bayraktar ΤΒ 3.