Η “ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ” ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ανοίγει ξανά η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να έχουν αναλάβει τα “καυτά” θέματα.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν σε νέα τροχιά μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Και ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδουν και οι δύο πλευρές στην επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων είναι ότι το βάρος του διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο στο εξής θα σηκώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θεωρείται ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Η μετακίνηση του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε εκληφθεί εξάλλου ως ένδειξη της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ανοίξει διαύλους διαλόγου με την Τουρκία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα στελέχος της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Ενώ ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας θεωρείται το «alter ego» του Ερντογάν και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι “αυτόνομος” πολιτικά, όπως ήταν ο Μεβλούτ Τσαβόυσογλου.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ήταν παρόντες στη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία μάλιστα κράτησε μισή ώρα παραπάνω από τον αρχικό προγραμματισμό.
Ο κ. Γεραπετρίτης όμως είναι ταυτόχρονα και ένα πρόσωπο, που πολλοί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν με καχυποψία. Όχι μόνο λόγω της πασοκικής πολιτικής “καταγωγής” του, αλλά και λόγω παλαιότερων δηλώσεων του που έθεταν ουσιαστικά την “κόκκινη γραμμή” της χώρας στα έξι και όχι στα 12 ναυτικά μίλια.
Γεραπετρίτης- Φιντάν έχουν αναλάβει τον πολιτικό διάλογο για τα “βαριά γεωπολιτικά ζητήματα” όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν, δηλαδή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στην ανατολική Μεσόγειο.
Από Σεπτέμβριο εν τω μεταξύ θα δρομολογηθούν σε στρατιωτικό επίπεδο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα έχει “κόκκινο τηλέφωνο” με τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ, για απευθείας επικοινωνία και αποφυγή κρίσεων, γεγονός που δείχνει ένα ήρεμο καλοκαίρι.
Από Σεπτέμβριο επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα ξεκινήσει επαφές με τον Τούρκο ομόλογο του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, καθώς το Μαξίμου θεωρεί πως πρώτα από όλα πρέπει να αναθερμανθεί ο διάλογος σε θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά θετικής ατζέντας, όπως η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ενισχυθεί το θετικό momentum σε πολιτικό, στρατιωτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, μετά υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και όχι μόνον, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Την πιο δύσκολη αποστολή έχει βέβαια ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις εφόσον υπάρχει καλή πολιτική θέληση μπορούν να αποφευχθούν, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις πάντα αποτελούν ένα πρόσφορο πεδίο συνεργασίας, αλλά οι χρόνιες διαφορές δύσκολα λύνονται. Ειδικά από τη στιγμή που η άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, πάνω στην οποία βασίζεται η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξέρει βέβαια από πολύπλοκα νομικά θέματα. Γνωρίζει όμως προφανώς πλέον ως πολιτικός ότι οι νομικές ερμηνείες και οι πολιτικές αντοχές είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Για αυτό και δεν δεχόταν συγχαρητήρια για τη νέα του θέση στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί εν μέσω πυρών και στο εσωτερικό της χώρας.