iStock

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ

Από τον πρώτο γυμνό περίπατο στην ακτή μέχρι τη συνύπαρξη με οικογένειες γυμνιστών, τρία άτομα θυμούνται και περιγράφουν στο MAGAZINE του NEWS 24/7 την πρώτη φορά που πάτησαν το πόδι τους σε παραλία με γυμνιστές.

«ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ στην Κρήτη!! Δεξιά και αριστερά στο χωριό Μάταλλα, εκατοντάδες ξένοι και προπάντων ντόπιοι έχουν αφήσει στη “μπάντα” τα ρούχα και τις σεμνοτυφίες. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κυκλοφορούν όσο πιο άνετα μπορούν, χωρίς φραγμούς, χωρίς περιορισμούς, ολόγυμνοι…». Καλοκαίρι του 1977. Με δασείες και περισπωμένες και σε ασπρόμαυρη εκτύπωση, μία εφημερίδα της εποχής αποπειράται – όπως κι αν το κάνει αυτό- να περιγράψει στο αναγνωστικό κοινό πώς μοιάζει «ο παράδεισος των γυμνιστών» στην Κρήτη, όταν τα Μάταλα και οι τριγύρω αμμουδιές αποτελούσαν πόλο έλξης για τους “απελευθερωμένους” αυτού του κόσμου.

Μάταλα
iStock

«Τέλη του 60′, δεκαετία του 70′ ήταν και μόδα να πηγαίνεις στις παραλίες εκεί γύρω από τα Μάταλα για γυμνισμό. Οι παραλίες που απευθύνονταν μόνο σε γυμνιστές στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες και αν υπήρχαν περισσότερες δεν τις γνωρίζαμε. Τα Μάταλλα όμως “άνοιξαν τον δρόμο”. Η Κόκκινη Άμμος πρέπει να ήταν μόνο για γυμνιστές αλλά στην παραλία κάτω από το χωριό υπήρχε αυτή η σιωπηρή συναίνεση όλων ότι το μαγιό ήταν προεραιτικό. Το “κίνημα της απελευθέρωσης” βλέπετε είχε αψηφίσει τα στερεότυπα, είχε ανατρέψει τις νόρμες και είχε δημιουργήσει κάτι καινούριο, ατόφιο. Aκόμα και χωριανοί κατέβαιναν», περιγράφει η Μαρία Τ. στο MAGAZINE του ΝEWS 24/7.

«Εκείνοι οι άνθρωποι, αλλοί παρασυρόμενοι από το κλίμα της εποχής, άλλοι επειδή είχαν εντρυφήσει και είχαν κάνει στάση ζωής τη φιλοσοφία του νατουραλισμού ήταν γυμνιστές από άποψη και αυτό δεν περιοριζόταν στα “στενά” όρια της ακτής», συμπληρώνει.«Αν και Κρητικιά, η πρώτη φορά που έκαναν γυμνισμό ήταν στην Πάρο. Ήμουν 17 χρονών και πήγαμε με την παρέα μου στον Άι-Γιάννη, κοντά στις Κολυμπήθρες. Είχαμε περιέργεια για το πώς είναι. Δεν θα με περιέγραφα ως το πιο απελευθερωμένο άτομο τότε οπότε καταλαβαίνετε πως ακόμα και στη θέα του γυμνού ένιωθα άβολα. Ωστόσο, όταν βρεθήκαμε εκεί ήταν αλλιώς. Έβλεπα τον κόσμο και θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πόσο εντυπωσιακό είναι που δεν τους ενδιέφερε η γύμνια τους. Δεν υπήρχε τίποτα το σεξουαλικό, το άσεμνο σε όλο αυτό, ήταν φυσικό. Ντράπηκα στην αρχή αλλά μετά από λίγο χαλάρωσα γιατί δεν ένιωθα ότι ξεχωρίζω, ότι με κοιτάνε. Το μπάνιο χωρίς ρούχα ήταν μία απίστευτη εμπειρία», θυμάται η ίδια.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ

κολύμπι
iStock

«Η πρώτη φορά που έκανα γυμνισμό δεν ήταν σε παραλία γυμνιστών. Ήμασταν με φίλες στη Σέριφο, σε ένα κολπίσκο, όταν μία από εμάς αποφάσισε να κολυμπήσει έχοντας ξεφορτωθεί το μαγιό της. Θες η ανεμελειά των 20, η χαλάρωση των διακοπών, το σκηνικό της “γαλάζιας λίμνης”, ε δεν θέλαμε και πολύ να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της. Μπορεί το ύφασμα που πετάς από πάνω σου να είναι λίγο και θα έλεγε κανείς πως δεν γίνεται να νιώσεις και καμία τεράστια διαφορά αλλά θα έπεφτε έξω. Η αίσθηση να κολυμπάς γυμνός είναι μοναδική. Αισθάνεσαι τόσο ελεύθερος και ένα με τη φύση. Αγνότητα, έτσι θα το περιέγραφα. Μετά από εκείνο το μπάνιο είχα αποφασίσει πως την επόμενη φορά θα πήγαινα σε παραλία γυμνιστών. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το γυμνό σώμα, ούτε το δικό μου ούτε των άλλων, ούτε μου προξένησε ποτέ εντύπωση η θέα ενός γυμνού κορμιού.

Η πρώτη παραλία γυμνιστών που επισκέφθηκα ήταν στην Κρήτη. Θυμάμαι είχε ταμπέλα με εικόνες από μαγιό και ένα κόκκινο “Χ” από πάνω τους. Κάπως τελεσίδικο μου είχε φανεί αλλά μια απόφαση ήταν.

Βγάλαμε τα ρούχα μας και κάτσαμε στις πετσέτες μας. Ξεχώριζα από χιλιόμετρα ότι ήμουν πρωτάρα – ή τουλάχιστον έτσι ένιωθα εγώ- γιατί κοιτούσα γύρω – γύρω αμήχανα αλλά ταυτόχρονα χωρίς να επικεντρώνω το βλέμμα μου σε κάποιον συγκεκριμένα για να μην φανεί αδιάκριτο. Μου έκανε εντύπωση η απλότητα της κατάστασης. Ένιωθα σαν να ήμουν σε άλλη εποχή. Όσο περνούσε η ώρα ένιωθα πιο ελεύθερη, να κινηθώ, να σηκωθώ όρθια, να περπατήσω. Πήρα έναν φίλο και κάναμε βόλτα στην ακτή. Ατέλειωτη μου είχε φανεί αλλά στον γυρισμό έμοιαζε με δέκα βήματα. Γύρω – γύρω είχε οικογένειες με παιδιά, έπαιζαν, έτρεχαν, βουτούσαν στη θάλασσα. Από ένα σημείο και έπειτα ξεχνάς ότι δεν φοράς κάτι. 

Από τότε έχω επισκεφθεί και άλλες παραλίες γυμνιστών ενώ αν βρεθώ μόνη ή με την παρέα μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, σε κανέναν αντίστοιχο κολπίσκο με εκείνον της Σερίφου, το μαγιό δεν είναι απαραίτητο. Όλη αυτή η εμπειρία με έκανε να αγαπήσω περισσότερο το σώμα μου». 

“ΠΗΓΑΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ”

Παραλί
iStock

«Κοντά στον Λέντα, στο Ηράκλειο, υπάρχει μία παραλία που λέγεται “Δισκός” ή “Δυτικό”. Το τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από μύθο. Εκεί έχω ζήσει τα ωραιότερα παιδικά μου χρόνια», λέει ο Αντώνης.

Στον Δισκό, μία παραλία την οποία περιγράφει ως “ανέγγιχτη” από ανθρώπινο χέρι παρά τους επισκέπτες που υποδέχεται κάθε χρόνο, γυμνιστές και λουόμενοι με μαγιό συνυπάρχουν αρμονικά. Ο ίδιος, πήγε πρώτη φορά σε εκείνη την παραλία ως παιδί, με τον παππού του και τη γιαγιά του.

«Εμείς δεν κάναμε γυμνισμό, ούτε εγώ κάνω σήμερα αλλά εκεί πηγαίναμε για μπάνιο όταν ήμουν μικρός. Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν όταν πρωτοπήγα αλλά έχω μνήμη με τον παππού μου να προσπαθεί να με μάθει κολύμπι εκεί. Ερχόταν όλη η οικογένεια, ακόμα και ξαδέλφια μου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ούτε εκείνοι έκαναν γυμνισμό αλλά δεν τους ενοχλούσε το ότι υπήρχαν γυμνιστές όπως ούτε εμείς ενοχλούσαμε τους γυμνιστές», προσθέτει.

«Προσωπικά, στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί οι άλλοι ήταν γυμνοί. Έβλεπα οικογένειες, ζευγάρια με τα παιδιά τους να είναι όλοι γυμνοί.Ένιωθα άβολα, προσπαθούσα να μην κοιτάω, ξαφνιαζόμουν στη θέα του γυμνού. Μεγαλώνοντας το δικαιολόγησα και κατάλαβα. Είναι μία οικογενειακή παραλία που έχει και γυμνιστές. Έχω πάει με την οικογένεια μου, με τα παιδιά μου. Με ρώτησαν όταν είδαν τους γυμνιστές και απάντησα ότι είναι επιλογή τους, ότι είναι μια παραλία που μπορούν να έρχονται και να εκφράζονται ελεύθερα», καταλήγει ο Αντώνης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΙΣΜΟΥ

Παραλία γυμνισμός
iStock

Ο γυμνισμός, γνωστός και ως νατουραλισμός ή νατουρισμός, είναι μια φιλοσοφία η οποία προάγει την κοινωνική και προσωπική αποδοχή του γυμνού σώματος. Οι υποστηρικτές του γυμνισμού πιστεύουν ότι η γυμνότητα μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία και να προάγει μια πιο φυσική και ανεπιτήδευτη σχέση με το σώμα.

Οι βασικες αρχές του γυμνισμού είναι:

Αποδοχή του σώματος: Ο γυμνισμός προωθεί την αποδοχή του σώματος όπως είναι, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές νόρμες και τα εκάστοτε πρότυπα ομορφιάς.

Ελευθερία και φυσικότητα: Η γυμνότητα θεωρείται ως μια φυσική κατάσταση και εκφράζει την ελευθερία και την απλότητα.

Κοινότητα και κοινωνικοποίηση: Οι γυμνιστές συχνά συμμετέχουν σε κοινότητες και εκδηλώσεις συνυπάρχοντας απαλλαγμένοι από τα ρούχα τους.

Υγεία και ευεξία: Πολλοί γυμνιστές πιστεύουν ότι η γυμνότητα συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

iStock

Η επίσκεψη σε μια παραλία γυμνιστών μπορεί να είναι μια απελευθερωτική και χαλαρωτική εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξεις προκειμένου να σεβαστείς τους άλλους και ταυτόχρονα να απολαύσεις την παραμονή σου στην παραλία.

1. Σεβασμός στην ιδιωτικότητα

Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι την ιδιωτικότητα των άλλων. Απόφυγε να κοιτάζεις επίμονα ή να φωτογραφίζεις τους λουόμενους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

2. Χρήση Πετσέτας

Όταν κάθεσαι ή ξαπλώνεις, χρησιμοποιήσε πάντα πετσέτα. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά και σεβασμού προς τους υπόλοιπους επισκέπτες της παραλίας.

3. Κατανόηση των Κανόνων

Ίσως η κάθε παραία να έχει τους δικούς της κανόνες. Είναι καλή ιδέα να ενημερωθείς για τους κανόνες της παραλίας που θες να επισκεφτείς πριν πας εκεί. Μία έρευνα στο διαδίκτυο ποτέ δεν βλάπτει.

4. Προστασία από τον ήλιο

Χρησιμοποίησε αντηλιακό για να προστατευτείς από τον ήλιο, ιδιαίτερα σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται συνήθως. Έτσι, θα αποφύγεις τα εγκαύματα και θα απολαύσεις την ημέρα σου χωρίς προβλήματα.

5. Ηρεμία

Ναι, είναι πρωτόγνωρο αλλά προσπάθησε να απολαύσεις την εμπειρία σου. Οι παραλίες γυμνιστών είναι χώροι ελευθερίας και αποδοχής.

6.Μην σχολιάζεις τα σώματα των λουόμενων

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι αυτό που θα πεις είναι κομπλιμέντο καλό θα ήταν να μην σχολιάσεις το σώμα κάποιου άλλου καθώς μπορεί το σχόλιό σου να προκαλέσει αμηχανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα