Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ SLOW COSMETICS ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ AUTHENTICS

Eτοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές. Ή για ένα ταξίδι. Αν είναι και αεροπορικό, ψάχνεις τα μικρά μπουκαλάκια που θα περάσουν τον έλεγχο. Αν έχεις οικογένεια, θες μια τσάντα μόνο για τα είδη προσωπικού καθαρισμού, περιποίησης και υγιεινής.

Μάλλον δεν γνωρίζεις πως μπορούν να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές με μια μπάρα σαπουνιού, όποια και αν είναι η ηλικία ή το φύλο σου.

Να σου συστήσω την authentics, την οικογενειακή επιχείρηση που έχει έδρα στην Κρήτη. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εξασφάλισε την πιστοποίηση της Slow Cosmetics Association, διεθνούς ένωσης που εγγυάται πως οι περίπου 300 εταιρείες στον κόσμο που έχουν το σήμα της προσφέρουν ποιοτικά, ηθικά και πράσινα προϊόντα.

Tι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά;

Θα μάς τα εξηγήσει ο founder της authentics, Γιάννης Διγενάκης. Πρώτα θα μας πει πώς ξεκίνησαν όλα.

Η σύντομη απάντηση είναι από την Ελληνίδα -Κρητικιά- μάνα.

“Προ δεκαετίας, όταν γεννήθηκαν οι ανιψιές μου, η μητέρα μου (Στεφανία) άρχισε να φτιάχνει μπάρες σαπουνιού με ελαιόλαδο από τις ελιές της οικογένειας. Ήθελε να προσφέρει κάτι στις μικρές που να είναι 100% φυσικό και ακίνδυνο.

Ομολογώ πως τότε δεν ήμουν ιδιαίτερος φαν της ιδέας. Πολύ περισσότερο όταν αύξησε την παραγωγή (γελάει) για να εξυπηρετήσει τις φίλες της που ήθελαν και αυτές σαπούνια. Περιττό να πω ότι ήδη τα χρησιμοποιούσαμε όλοι στην οικογένεια.

Με τον καιρό άρχισε να πειραματίζεται βάσει των συνταγών που είχαν περάσει από τις προηγούμενες γενιές. Έτσι προέκυψε και το authentics για όνομα του brand: οι συνταγές μας είναι πραγματικά αυθεντικές και τα προϊόντα μας 100% αγνά.


Για παράδειγμα, το βιολογικό χαμομήλι που είχαμε στα χωράφια. Έπειτα πέρασε και στις κρέμες. Τα υλικά πάντα ήταν τα ίδια. Όταν πια τα είχε χρησιμοποιήσει όλα, ταξίδεψε στην Αθήνα για να κάνει σεμινάρια και να εξελίξει την ‘τέχνη’ της. Παρακολούθησε πολλά που είχαν ως αντικείμενο τις μεθόδους παραγωγής σπιτικού σαπουνιού.

Τότε αποφάσισε πως δεν θα αλλάξει φιλοσοφία. Ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το “less is more”, με τη χρήση λίγων και εξαιρετικής ποιότητας υλικών. Δηλαδή, νερού, ελαιόλαδου, σόδας και λάδι καρύδας. Όλα εξαιρετικής ποιότητας και βιολογικά, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και αρώματα”.

Τα σαπούνια της authentics ωριμάζουν για δυο μήνες – σαν το τυρί

Fast forward στο 2021, εν μέσω της πανδημίας ο Γιάννης έκανε το απόλυτο U-turn και από το “με τι ασχολείσαι ρε μάνα;” πέρασε στη δημιουργία του brand και την εμφάνιση των προϊόντων της οικογενειακής εταιρείας στην αγορά.

“Δεν ήθελα να στέλνω το ελαιόλαδο στην Ιταλία. Ήθελα να του δώσω ο ίδιος υπεραξία, με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η μητέρα μου είχε φτάσει έως το ‘ταβάνι’ της και αποφάσισα να αναλάβω τη συνέχεια. Έκανα βιολογική την καλλιέργεια -για να έχουμε βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο- και κρατήσαμε τη μέθοδο παρασκευής που είναι σαν το τυρί: τα μπαστούνια που φτιάχνουμε σήμερα, χρειάζονται περίπου δυο μήνες για να ωριμάσουν. Μετά τα κόβουμε σε μπάρες και τα συσκευάζουμε.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως παρασκευή ψυχρής μεθόδου, γιατί δεν εκτίθεται το ελαιόλαδο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κάτι που συμβαίνει στη θερμή μέθοδο που δίνει πιο γρήγορη και μεγαλύτερη παραγωγή). Έτσι παραμένουν οι ευεργετικές τους ιδιότητες μέσα στο σαπούνι.


Το δέρμα διατηρεί το υδρολιπιδικό του φιλμ μετά το πλύσιμο, το οποίο του δίνει επιπλέον ενυδάτωση και προστασία.

Για αυτό και λέμε πως χρησιμοποιούμε την πιο φυσική μέθοδο.

Η authentics ωστόσο, τιμά το όνομα της και σε επίπεδο συσκευασίας: “Είναι όλες zero waste, αφού η ευαισθητοποίηση μας προς το περιβάλλον είναι ολιστική και ουσιαστική”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης άρχισε να χρησιμοποιεί στα προϊόντα του τα απόβλητα από το κουκούτσι ελιάς και σταφυλιού από το οικογενειακό οινοποιείο (τα αλέθει και τα προσθέτει σε body scrubs, face peelings κτλ), καθώς και το κόκκινο και το λευκό κρασί. Στην κηραλοιφή και στις κρέμες προσθέτει κοπανισμένη μαστίχα, “υλικό που μπορεί να δώσει απαλό άρωμα χωρίς αιθέρια έλαια”, όπως την έτριβαν η μητέρα του με τη θεία του και την έβαζαν στις σπιτικές κρέμες τους, καθώς και φυτικό κερί. “Δεν είναι μέλισσας. Είναι φυτικό”.

Τι σκέφτεται για τη συνέχεια; “Ό,τι είναι ελληνικό, χειροποίητο και αυθεντικό θα προστίθεται”, εξηγεί.

Τι είναι η Slow Cosmetique

Πού τα έμαθε όμως, όλα αυτά ο Γιάννης; Πώς από τα σαπούνια και τις κρέμες της μητέρας του, έγινε από τις πρώτες εταιρίες στην Κρήτη που είναι zero waste και vegan και η πρώτη στην Ελλάδα με την πιστοποίηση της Slow Cosmetique.

Αφότου έφτιαξα το brand άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για αντίστοιχα μικρά σαπωνοποιεία που υπήρχαν στο εξωτερικό και χρησιμοποιούσαν ψυχρή μέθοδο. Δεν γινόταν να υπάρχουν στη Μασσαλία και να μην έχουμε στην Ελλάδα, που έχουμε και τόσες ελιές. Έτσι ανακάλυψα και το κίνημα της Slow Cosmetique.

Τον Φεβρουάριο του 2023 γίναμε η πρώτη ελληνική εταιρία που πήρε την πιστοποίηση. Προηγουμένως, χρειάστηκε να στείλουμε πολλές δεκάδες εγγράφων που αποδείκνυαν την αγνότητα των προϊόντων, σε κάθε επίπεδο: από την παρασκευή έως την πώληση”.

Το σήμα αυτό δεν διαρκεί για πάντα. Ανανεώνεται κάθε χρόνο. Έτσι, ελέγχονται εκ νέου τα πάντα, όπως ο τρόπος που οι φόρμουλες και οι συσκευασίες σχεδιάζονται με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενισχύοντας την μετάβαση στην υπεύθυνη κατανάλωση.

Αδιαπραγμάτευτα η πιστοποίηση έχει συμβάλει στην επιτυχία που απολαμβάνουν τα προϊόντα της authentics. Το ‘άνοιγμα’ στο κοινό άρχισε από τα φαρμακεία, πέρασε σε καταστήματα vegan και μετά στον τουρισμό, με τα προϊόντα να αποστέλλονται πια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

“Έχουμε, πια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τουριστικά καταστήματα (Πλάκα, Δελφοί, Κρήτη κλπ). Στο εξωτερικό αναγνωρίζουν το σήμα της Slow Cosmetique που έχει τώρα 200.000 ανθρώπους πίσω του, ενδεικτικό μιας ουσιαστικής επιθυμίας για στροφή προς την ηθική και υπεύθυνη κατανάλωση. Έτσι ρωτούν για εμάς”, εξηγεί ο Γιάννης.

Όποιος δοκιμάζει μια φορά ένα από τα προϊόντα, επιστρέφει για περισσότερα. Σου προτείνω να συνδυάσεις την μπάρα σαπουνιού για τον καθαρισμό του προσώπου σου, με την κρέμα που έχει μαστίχα και να τα ξαναπούμε.

Η authentics υπόσχεται πως τα αγνά, ηθικά και φυσικά συστατικά που χρησιμοποιεί προσφέρουν πολλά οφέλη για το δέρμα, όπως η ενίσχυση μιας νεανικής επιδερμίδας και η συνολική υγεία του δέρματος.

Η δοκιμή θα σε πείσει πως δεν πρόκειται μόνο για λόγια.

Ακολουθήστε την authentics στο Instagram και στο facebook.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα