ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΕΧΘΡΟ”

Υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι δεν έχει την αγωνία που έχεις φανταστεί. Εκείνη την ώρα καλό είναι να δείξεις τις γνώσεις σου για τον αντίπαλο και να εντυπωσιάσεις. Το WE φρόντισε να συγκεντρώσει χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες για την Κολομβία

Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό αν ακούσεις την λέξη Κολομβία. Σίγουρα ναρκωτικά, καρτέλ, ζούγκλα, εξαφανίσεις. Μετά μάλλον καφές, ποδόσφαιρο και εντυπωσιακές λατίνες. Ακόμη πιο κάτω, Σακίρα αν είσαι μουσικόφιλος, Γκαμπριέλ Γκαρσιά Μάρκες αν είσαι του διαβάσματος. Και αν δεν είσαι και καλός στην γεωγραφία σίγουρα θα την μπερδεύεις με την Βενεζουέλα (ποια έχει πρωτεύουσα το Καράκας και ποια την Μπογκοτά;). Δεν σου ρίχνουμε άδικο καθώς οι σημαίες τους μοιάζουν σχεδόν απόλυτα χρωματικά. Η μόνη διαφορά είναι ένα ημικύκλιο που έχει αυτή της Βενεζουέλας.

Πάμε λοιπόν για ένα εντατικό φροντιστήριο χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών για την χώρα που την Εθνική της θα αντιμετωπίσει σήμερα το απόγευμα το νέο πλήρωμα του “Πειρατικού”.

Είναι η μόνη χώρα της Νοτίου Αμερικής η οποία βρέχεται από τον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Πρωτεύουσα η Μπογκοτά η οποία με τους 7.000.000 εκατ. κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρωτεύουσα στην Νότια Αμερική και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και σίγουρα μία από αυτές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων και συγκεκριμένα στα 2.640 μέτρα.

Μία από τις ατάκες της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα ήταν αυτή της Ρένας Δούρου για τον τρόπο που μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και πως ένας αντιμνημονιακός περιφερειάρχης. Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μποκοτά, ο αριστερός, και πρώην αντάρτης, δήμαρχος Γκουστάβο Πέτρο βρέθηκε πρόσφατα  αντιμέτωπος με τα συμφέροντα με αποτέλεσμα  να καθαιρεθεί από την θέση του έστω και για ένα μήνα. Συγκεκριμένα η απόφαση του να βάλει στο πλάι των εργολάβων 14.000 ρακοσυλλέκτες να συγκεντρώνουν σκουπίδια που κατέληγαν για ανακύκλωση ώστε οι τελευταίοι να έχουν ένα μικρό εισόδημα οδήγησε τους εργολάβους σε μία απεργία που με την σειρά της είχε ως αποτέλεσμα τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας να παύσει τον Δήμαρχο για υπέρβαση εξουσιών.

Εγκληματικότητα: Για να ξαναμετρηθούμε

Σύμφωνα με το Business Insider η Κολομβία διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον πλανήτη. Έξι πόλεις της φιγουράρουν στην λίστα με τις περισσότερες δολοφονίες σε μη εμπόλεμες ζώνες. Συγκεκριμένα στην 50η θέση βρίσκεται η Barranquilla, με  29,41 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους, στην 37η η Pereira με 36,13 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους, στην 29η η Santa Marta με 45.26 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 άτομα, στην 24η η Medellin με 49,10 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους, στην 22η η Cúcuta με 54,29 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους και τέλος στην 7η θέση η Cali με 79,27 ανθρωποκτονίες για κάθε 100.000 κατοίκους.

Ο Βασιλιάς της Κοκαΐνης

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του λαοφιλούς ηγέτη – κακοποιού αυτό δεν είναι άλλο από τον Πάμπλο Εσκομπάρ, του βασιλιά της κοκαΐνης που ήταν κράτος εν κράτει στην Κολομβία για περισσότερα από 20 χρόνια. Η ζωή του έγινε ταινία και για την δράση του έχουν γυρισθεί δεκάδες ντοκιματέρ. Γεννημένος το 1949 μεγαλώνει στην πόλη Μεντεγίν η οποία συνέδεσε το όνομα της με την συμμορία του. Φιλόδοξος – από παιδί ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κολομβίας – μπαίνει σε συμμορίες και σε ηλικία 30 ετών αρπάζει την ευκαιρία. Ο τοπικός αρχιμαφιόζος δολοφονείται και ο ίδιος αρχίζει να δημιουργεί την δική του ομάδα. Για να γίνει η μεγάλη ιστορία μικρή, σε λίγο διάστημα έλεγχε το 80% της κοκαϊνης που διακινούνταν από την Κολομβία. Σε εβδομαδιαία βάση “καθάριζε” 1 εκατ. δολάρια και διακινούσε σε μηνιαία βάση 70-80 τόνους κοκαΐνης στις ΗΠΑ.  

Οι πολιτικές φιλοδοξίες μπήκαν σε εφαρμογή και το 1982 καταφέρνει να μπει στο Κονγκρέσο. Είχε προηγηθεί ένα έντονο “φιλανθρωπικό” έργο με διανομή τροφίμων, ρουχισμού ακόμη και στέγης από τα χρήματα που είχε βγάλει από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο ίδιος κατάφερνε με τους δύο μοναδικούς τρόπους που ξέρει η μαφία – “λάδωμα”, και αν δεν έπιανε αυτό, δολοφονίες-  να μένει στο απυρόβλητο. Τρόπους που τους χρησιμοποιούσε και για την πολιτική του ανέλιξη. Έφθασε στο σημείο να τοποθετήσει βόμβα σε αεροσκάφος που θα μετέφερε ανταγωνιστή υποψήφιο του για την προεδρία της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 110 άτομα.

Η πίεση από την Αμερική, την οποία είχε κατακλήσει με ναρκωτικά, οδήγησε τελικά στην περιπετειώδη δολοφονία του και στο τέλος μίας εποχής και ενός θρύλου της παρανομίας. 

Κολομβιανή Γραβάτα

Αν και δεν είναι στην Vogue είναι σταθερή αξία στην μόδα των μαφιόζων και των καρτελ της χώρας με πλούσια παρουσία και στις κινηματογραφικές ταινίες του είδους. Γνώρισε ημέρες δόξας στον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αν και η ιστορία θέλει να ξεκινάει πολύ πριν και την πατρότητα της να διεκδικεί η Κόζα Νοστρα. Για τους μη γνώστες η “Κολομβιανή Γραβάτα” είναι ένας καλλιτεχνικός και μακάβριο τρόπος δολοφονίας όπου ανοίγεται μία οριζόντια τομή στον λαιμό του θύματος από όπου οι εκτελεστές τραβάνε έξω την γλώσσα (του θύματος εννοείται).

Με τους αντάρτες στην ζούγκλα

Όσο και αν φαίνεται παράξενο ο σημερινός αγώνας της Κολομβίας με την Εθνική θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον την χώρας. Αύριο Κυριακή είναι οι προεδρικές εκλογές και μία πιθανή νίκη θεωρείται ότι θα βοηθούσε τον ήδη πρόεδρο Juan Manuel Santos να διατηρηθεί στην εξουσία. Σε μία καλή πορεία στο Μουντιάλ όμως προσβλέπουν και οι αντάρτες του FARC οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης της ομάδας λίγες ώρες πριν την σέντρα. Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για κατάπαυση του πυρός και θεωρούν ότι η Εθνική τους ομάδα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την λύση του προβλήματος. Ο FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) δημιουργήθηκε πριν από 50 χρόνια ως στρατιωτικό κομμάτι του Κομμουνιστικού Κόμματος και η δύναμη του υπολογίζεται σήμερα μεταξύ 8.000 – 15.000 ανταρτών. Ελέγχουν το βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, κοινώς την ζούγκλα στα βουνά των Άνδεων, και έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν συνεργαστεί με τους βαρόνους της κοκαϊνης, για απαγωγές, βιασμούς και στρατολόγηση ανήλικων.

Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο. Eνα crash test μεταξύ Κολομβίας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Τα στοιχεία προέρχονται από τα βάσεις δεδομένων της CIA και των Ηνωμένων Εθνών ενώ για την μουσική χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από την Wikipedia.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα