ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Κίνα ανοίγει τα σύνορα της μετά μια τριετία. Από αυτά βγαίνει “πλήθος μολυσμένων με Covid-19” που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Ποιος είναι ο φόβος των υγειονομικών αρχών.
Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά του 2023 ήταν οι πρώτοι που δεν είχαν στο επίκεντρο την πανδημία, την τελευταία τριετία.
Δηλαδή, δεν αφορούσαν μέτρα και περιορισμούς -μολονότι ο Covid-19 είναι ακόμα ανάμεσα μας. Εν τούτοις, δεν υπήρχαν εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα κάπου στον πλανήτη, μετά την απόφαση της Κίνας να αφήσει πίσω την πολιτική zero-Covid.
Πριν δούμε πώς αποφάσισε ο Xi Jinping να ομολογήσει το ουτοπικό του πλάνου του -αφού υπέβαλε σε ουκ ολίγες απαιτητικές δοκιμασίες σχεδόν 1.5 δισεκατομμύριο πολίτες της χώρας του-, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε την ημερομηνία που φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις της Γης: είναι η Κυριακή 22 Ιανουαρίου, όταν η Ασία έχει τη δική της πρωτοχρονιά.
Η Lunar New Year είναι περισσότερο γνωστή ως Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Για την ακρίβεια, το Σεληνιακό νέο έτος είναι η πρώτη ημέρα του νέου σεληνιακού έτους. Πρόκειται για κινητή γιορτή και ο χρόνος ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Παραδοσιακά, οι Κινέζοι και πολλά εκατομμύρια άλλοι Ασιάτες εκμεταλλεύονται τις 15μερες άδειες από τις εργασίες τους, με ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Αυτό το πλάνο ‘τσάκισε’ για τους λόγους που ξέρεις, την περασμένη διετία. Δηλαδή, από την τελευταία μεγάλη έξοδο που έγινε το Φεβρουάριο του 2020, όταν η Lunar New Year ήταν στις 25/1.
Χιλιάδες Ασιάτες έκαναν τα ταξίδια τους, εκ των οποίων πολλοί νοσούσαν, χωρίς να το γνωρίζουν -αφού ακόμα δεν είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη θανατηφόρου ιού που πέρασαν στις ηπείρους που επισκέφτηκαν.
Οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν στους 25.000 ημερησίως
Ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο μήνας που οι περισσότερες χώρες του πλανήτη έζησαν την απελευθέρωση τους από τα lockdown. Όχι από τον SARS-CoV-2.
Εν τούτοις, οι υγειονομικές αρχές βεβαίωναν πως η πολιτική zero-Covid είναι ουτοπική και πως η ανθρωπότητα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστεί σε μια ζωή που περιλάμβανε και τον κορονοϊό.
Η Κίνα δεν συμφωνούσε με τους απανταχού ειδήμονες και συνέχισε να διεκδικεί το δικαίωμα της στα μηδέν κρούσματα. Μέχρι και τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, χρησιμοποιούσε όσα μέσα υπήρχαν διαθέσιμα. Θεμιτά και αθέμιτα.
To τελευταίο κύμα διαμαρτυριών (των απεγνωσμένων κατοίκων της πλέον πολυπληθούς χώρας της Γης), όταν οι λευκές κόλλες χαρτιού έγιναν τα πιο ισχυρά σύμβολα περιφρόνησης της κινεζικής κυβέρνησης, είχε ως συνέπεια να ανακοινωθεί πρώτα η ελάφρυνση των περιορισμών (ήταν πια ελεύθερη η έξοδος από τα σπίτια και τα ταξίδια). Ακολούθησε η ενημέρωση για το τέλος των προϋποθέσεων που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια που θα ισχύσει από τις 8/1.
Δηλαδή, από εκείνη την ημέρα όποιοι θέλουν μπορούν να βγαίνουν από την Κίνα και όποιοι θέλουν μπορούν να μπαίνουν σε αυτήν, χωρίς καραντίνα δυο εβδομάδων -με δικά τους έξοδα- και ειδικές άδειες.
Προφανώς, όπως συνέβη παντού μετά την άρση των περιορισμών, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα, ομοίως και οι θάνατοι (9.000 ανά 24ωρο που εκτιμάται πως θα γίνουν 25.000 σε ένα μήνα), με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται (δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε εντατικές και εξαφανίστηκαν φάρμακα για την ίωση και τον πυρετό) και επιχειρήσεις να αδυνατούν να λειτουργήσουν -δεδομένων των ελλείψεων.
Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι παραλλαγές
Με το ‘νέε χρόνε ήλθες τώρα’ δεν είχαμε τραγούδια και χαρά από τους ειδικούς επί των μολυσματικών ασθενειών, αλλά την προειδοποίηση ότι πιθανότατα είμαστε προ νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού -φυσική συνέπεια της εξάπλωσης στην Κίνα.
“Η omicron να κάνει ό,τι κάνουν οι ιοί: συλλαμβάνει μεταλλάξεις στην πορεία του, που το βοηθούν να αποφύγει κάπως την ανοσία που έχει προκληθεί από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό” εξήγησε ο μικροβιολόγος και ανοσολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Andrew Pekosz.
Θύμισε ότι “για να εμφανιστεί μια παραλλαγή του όποιου ιού, αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι η αύξηση των κρουσμάτων. Όσο περισσότερα είναι, τόσο πιο πιθανό γίνεται ο ιός να αρχίσει να συσσωρεύει μεταλλάξεις με την ικανότητα πιο αποτελεσματικής αποφυγής της ανοσίας ή πιο αποτελεσματικής μετάδοσης του ιού”.
“Όταν έχετε μια κατάσταση όπως αυτή που έχει αρχίσει στην Κίνα -με τις εκατομμύρια μολύνσεις-, κάθε μία από αυτές τις λοιμώξεις είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τον ιό να πάρει μια τυχαία μετάλλαξη που μπορεί να βελτιώσει τη μόλυνση των ανθρώπων”.
“Συνδυάστε αυτό το γεγονός με το ότι ο κινεζικός πληθυσμός χρησιμοποιεί λιγότερο από τα βέλτιστα εμβόλια και θα δείτε τους λόγους της ανησυχίας που υπάρχει”.
Οι μεταλλάξεις της omicron φαίνεται να κυριαρχούν και παγκοσμίως, αλλά καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται -ειδικά με όσα συμβαίνουν στην Κίνα- υπάρχει τώρα ανησυχία για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν οι τάσεις του Covid-19 το 2023 και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Ο κόσμος πεθαίνει και ο Xi θυμίζει στον Putin πως τον στηρίζει
Στο μήνυμα της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης Xi Jinping -ο οποίος ξεκινά την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος-, δεν είπε κουβέντα για τα πολλά προβλήματα και τους ακόμα περισσότερους θανάτους.
Δήλωσε πως “από το ξέσπασμα της επιδημίας, βάζαμε πάντα πρώτα τους ανθρώπους και τη ζωή ως προτεραιότητα, τηρήσαμε την επιστημονική και ακριβή πρόληψη και έλεγχο, βελτιστοποιήσαμε και προσαρμόζαμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου ανάλογα με την εποχή και την κατάσταση και μεγιστοποιήσαμε την προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων”.
Ναι, σε όλον τον πλανήτη οι πολιτικοί βλέπουν τα πράγματα με έναν δικό τους μοναδικό τρόπο.
Στην περίπτωση του Xi -που προ μηνών είχε δηλώσει ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό”- παρατηρητές επισημαίνουν ότι άλλαξε στάση και άφησε πίσω την πολιτική zero-Covid καθώς τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση -εντός και εκτός συνόρων- το moto του, κατά το οποίο “το κινεζικό σύστημα είναι το καλύτερο στον κόσμο”.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σε όλους (ανθρώπους κάθε τάξης, ηλικίας κλπ) πως έκανε λάθος και τώρα άπαντες αδυνατούν να διαχειριστούν τους λόγους που κλείστηκαν στα σπίτια τους για τρεις μήνες, από την στιγμή που η χώρα ανοίγει τα σύνορα σε όλον τον πλανήτη.
Όπως είχε επισημανθεί από ερευνητές “η πολιτική κληρονομιά της πολιτικής της Κίνας κατά του μηδενικού Covid -συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης, της μακροζωίας και της χαλάρωσής της- θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων του Xi” που πια δεν απολαμβάνει της πίστης κανενός.
“Το κύριο ερώτημα ήταν το πότε θα ήταν το σωστό timing για να ανοίξουν τα σύνορα και οι προετοιμασίες που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση για αυτό. Το θέμα δεν είναι αν ο Xi έχασε την αξιοπιστία του, επειδή άλλαξε την πολιτική του μηδενικού Covid. Αφορά το γιατί δεν έκανε καλύτερη δουλειά στη διαχείριση των συνεπειών, αφού η αλλαγή ήταν αναπόφευκτη”.
Την ίδια ώρα -όπως αναφέρουν οι Financial Times– ο στρατός της Κίνας διεξήγαγε ναυτικού πολέμου με τη Ρωσία, ξεκίνησε την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εισβολή γύρω από την περιοχή της Ταϊβάν και πέταξε ένα μαχητικό αεροσκάφος, σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το βράδυ της Παρασκευής 30/12, ο επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είχε μια διαδικτυακή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του, 10 μήνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Πώς θωρακίζεται ο κόσμος για την άφιξη Κινέζων
Οι διακοπές για την πρώτη ημέρα του νέου σεληνιακού έτους έχουν ξεκινήσει και οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους, τονίζοντας πως δεν λαμβάνουν αρκετές πληροφορίες για όσα συμβαίνουν πραγματικά στην Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών.
Ναι, όπως πάντα οι κινεζικές αρχές δίνουν ό,τι στοιχεία θέλουν.
Η Ιαπωνία έγινε μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλε ξεχωριστά μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες (ζητούν την επίδειξη αρνητικού τεστ, κατά την άφιξη. Οι θετικοί μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα).
Στην Ταϊβάν, οι προσγειώσεις από Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Μακάο γίνονται σε λίγα -συγκεκριμένα- αεροδρόμια, όπου περιμένουν τους επιβάτες ομάδες που τους κάνουν τεστ. Στην Αυστραλία χρειάζεται αρνητικό τεστ πριν τη άφιξη, όπως και στον Καναδά, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία θέλουν την επίδειξη αρνητικού τεστ πριν την επιβίβαση για πτήση προς τη χώρα. Κατά την άφιξη, επιλέγονται τυχαία επιβάτες για νέο τεστ.
Η Κορέα θέλει τεστ πριν την επιβίβαση και μετά την άφιξη, ενώ στις ΗΠΑ ζητούν από τους Κινέζους ‘καθαρό’ τεστ για κορονοϊό που έχει γίνει έως και 48 ώρες πριν την επιβίβαση ή αποδεικτικό πως υπήρχε μόλυνση και ανάρρωση τις 90 τελευταίες ημέρες.
Αυτό το καθεστώς ισχύει και στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναμένεται να συσκεφτούν αυτήν την εβδομάδα για να πάρουν απόφαση επί μιας κοινής γραμμής -κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Σουηδίας που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.
Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τέτοιες κινήσεις ως “αδικαιολόγητες”, στις 29/12.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας διαμαρτυρήθηκε για διακρίσεις, καθώς όπως είπε πολλές χώρες δεν έχουν αλλάξει τα πλάνα που αφορούν Κινέζους ταξιδιώτες που ‘αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους σε κάποιες περιπτώσεις’.