ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
Περισσότερα κοινά σημεία φαίνεται να έχει η διαχείριση του κορονοϊού με τις κινήσεις για περιορισμό του καπνίσματος, παρά με το τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη γρίπη.
Η μόνο περίπτωση να μην κινδυνέψει ένας άνθρωπος από κορονοϊό είναι φυσικά να μην εκτεθεί στον ιό. Όμως αυτό είναι εντελώς αδύνατον αν σκεφτεί κανείς πως μέσα στο 2022 ο ένας στους πέντε Έλληνες μολύνθηκε! Η πολιτική υγείας που φαίνεται να ταιριάζει ενάντια στην επιθετική πανδημία, είναι να κινηθούμε ανάλογα με τις οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος το οποίο προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.
Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι η πρόληψη. Εφόσον αργά η γρήγορα όλοι θα βρεθούμε είτε ως φορείς της μετάλλαξης Όμικρον 2 είτε κάποια άλλης μετάλλαξης, να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι της επικείμενης επίθεσης. Το εμβόλιο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια και είναι το όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, φαίνεται πια ότι στους εμβολιασμένους πληθυσμούς, οι επιπλοκές στην υγεία από την μόλυνση από κορονοϊό είναι λιγότερες ακόμη και έναντι αυτών που προκαλεί η γρίπη. Αντίθετα για τους ανεμβολίαστους, η ζημιά που προκαλείται θεωρείται έως και αντίστοιχη αυτής που προκαλεί το κάπνισμα.
Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι 9 στους 10 καρκίνους στον πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Άρα για να εξασφαλίσουμε την υγεία των πνευμόνων μας, κόβουμε τσιγάρο και φυσικά προσέχουμε.
Αντίστοιχα αν θέλουμε να μην προκαλέσει επιπλοκές ο κορονοϊός στο αναπνευστικό -και όχι μόνο- σύστημα, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τη μόνη διαθέσιμη συνταγή: την ανοσία μέσω του εμβολίου.
Τα στατιστικά για τα εμβόλια
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ, τονίζεται ότι σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού και ενόψει φυσικά του χειμώνα και της εμφάνισης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον».
Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου.
Έτσι, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.
Το δεύτερο αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης. Έτσι, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.
Και τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τρεις δόσεις εμβολίου για κορονοϊό προστατεύουν περισσότερο και από την προστασία με αντιγριπικό. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν από μόλυνση με γρίπη το πολύ κατά 50%.
Αντιμετώπιση κορονοϊού με το ίδιο τρόπο όπως το κάπνισμα
Αυτό που ακούμε συνεχώς είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως ξέρουμε όλοι πως δυστυχώς ακόμη και με την μετατροπή του κορονοϊού σε ενδημικό ιό, δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε.
Αν θέλουμε να μην νοσήσουμε βαριά από κορονοϊό θα πρέπει στο νου μας να έχουμε την πρόληψη. κι αυτο φαίνεται και από τα στοιχεία που αναφέραμε. Ως ανεμβολίαστοι έχουμε σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούμε από τον ιό και σχεδόν 10πλάσιο κίνδυνο να βρεθούμε στην εντατική ή να πεθάνουμε. Μάλιστα ο τελευταίος αυτός κίνδυνος αυξάνεται αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και έχει και κάποιο άλλο νόσημα ή είναι μεγάλος σε ηλικία.
Σύμφωνα με αμερικανική δημοσίευση, τα ίδια επιχειρήματα ισχύουν και για το κάπνισμα: οι καπνιστές έχουν 15 έως 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Η διακοπή της συνήθειας είναι παρόμοια με τη λήψη ενός εκπληκτικά ισχυρού φαρμάκου, που εξαλείφει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υπερβολικού κινδύνου.
Ωστόσο, οι καπνιστές, όπως εκείνοι που αρνούνται τα εμβόλια, συχνά συνεχίζουν τον επικίνδυνο τρόπο ζωής τους, παρά τις προσπάθειες να πειστούν για το αντίθετο. Ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς, ο πληθυσμός των μη εμβολιασμένων και των σημερινών καπνιστών της Αμερικής φαίνεται να μοιάζει πολύ: σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης Νόσων, το CDC, το 13% και το 14% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ ανήκουν στους ανεμβολίαστους και τους καπνιστές αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα τώρα επίσης ταιριάζουν τα στοιχεία καθώς στους ενήλικες το περίπου 15% είναι ορκισμένοι αρνητές του εμβολίου και περίπου το 17% καπνιστές
Και στα δύο αυτά πλαίσια, οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το δύσκολο έργο της αλλαγής της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Οι προσπάθειες κατά του καπνίσματος, για παράδειγμα, προσπάθησαν να δώσουν κίνητρο για την υιοθέτηση ενός υγειούς τρόπου ζωής και να αποθαρρύνουν από κακές συνήθειες, είτε μέσω οικονομικών κινήτρων σε άτομα που έκοψαν το κάπνισμα, ή μέσω των φρικιαστικών εικόνων στα πακέτα τσιγάρων, φόρους, ή με τον αντικαπνιστικο νόμο.
Τα τελευταία 50 χρόνια, αυτή η σταυροφορία οδήγησε πολύ αργά αλλά σταθερά στην αλλαγή: Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί κάπνιζαν. τώρα μόνο ένας στους επτά το κάνει. Το ίδιο και στην Ελλάδα.
Και στην προσπάθεια για τον εμβολιασμό διαπιστώνουμε και στη χώρα συνεχείς προσπάθειες για τη επέκταση του εμβολιασμού. Οι απαγορεύσεις αλλά και τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ήταν μια εντατική προσπάθια με κάποια αποτελέσματα. Όπως επίσης και τα τηλεοπτικά μηνύματα, όπως τα πιο πρόσφατα για τους κινδύνους του long covid.
Ελπίζουμε να υπάρχει περαιτέρω ευαισθητοποίηση καθώς το ερχόμενο Φθινόπωρο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις. Και άλλο lockdown για την προστασία ανεμβολίαστων πολιτών δεν αντέχει κανείς.