ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ
Στο μοτίβο των περισσότερων κοινωνιών του Δυτικού Κόσμου που αίρει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό κινείται η Ελλάδα, όμως κανείς δεν ξέρει αν δεν θα έχουμε νέα έξαρση σε διασωληνώσεις και θανάτους.
Οι περισσότεροι επιστήμονες της χώρας, θεωρούν ότι λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και της ηπιότερης επίπτωσης της Όμικρον 2, η άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη κίνηση. Τα στοιχεία βέβαια δημιουργούν μια σχετική ανασφάλεια καθώς και σταθερές διασωληνώσεις πάνω από 300 καταγράφουμε και 60 ημερήσιους θανάτους.
Στη χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο καταγράφουμε 7.600 θανάτους από κορονοϊό, που το μεγαλύτερο ποσοστό αυτό φαίνεται να αποδίδεται σε μολύνσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον και Όμικρον 2. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι μπορεί να είναι ηπιότερες οι εν λόγω μεταλλάξεις αλλά φυσικά δεν είναι διόλου αθώες.
Την ίδια ώρα τις τελευταίες μέρες αν και έχουν μειωθεί οι νέες μολύνσεις, ο ημερήσιος μέσος όρος είναι της τάξης των 10.000 και φυσικά δεν ξέρουμε που θα κινηθεί μέσα στο Μάιο όπου θα έχουμε το συνδυασμό της επίπτωσης από την αναστολή των πιστοποιητικών και το ευρύτερο άνοιγμα της κοινωνίας, με τις συναθροίσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Υπάρχει λοιπόν ένα έντονος προβληματισμός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τους επομένους μήνες. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν, τονίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, να “συμμαζευτούμε” και να δούμε τι έγινε αυτά τα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, “Το καλοκαίρι αυτό είναι σημαντικό. Αναμένεται να υποχωρήσει ο ιός και είναι ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις δράσεις και να δούμε που πετύχαμε και που χάσαμε. Ποια είναι τα ελλείμματα και που μπορούμε να επενδύσουμε. Χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν”. Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να περάσουμε σε μια επιτήρηση που δεν θα φορά μόνο αριθμούς, αλλά σοβαρή νόσο και αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων”.
Πως δικαιολογείται ο αυξημένος αριθμός θανάτων
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγεία Θάνο Πλεύρη, ο αριθμός των νεκρών σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφαρμόζουμε το αυστηρότερο μοντέλο καταγραφής θανάτων. Η Ελλάδα έχει επιλέξει να έχει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων, το οποίο είναι πιο αυστηρό από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με Covid-19, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφεται ως θάνατος Covid-19.
Συμπληρώνει ακόμη ότι υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης: Ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους. Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120.
Βέβαια να αναφέρουμε εδώ ότι ο Υπουργός λαμβάνει υπόψη το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, όταν η χώρα μας έδειξε να σημειώνει αύξηση το τελευταίο εξάμηνο, μεγαλύτερη από άλλες χώρες.
Όπως αναφέρει επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για το κατά πόσο οι θάνατοι τους τελευταίους μήνες μετά την έλευση της τρίτης δόσης και μετά την έλευση της Όμικρον είναι αντιπροσωπευτική της πίεσης που ασκεί η νόσος covid-19.
Για παράδειγμα αναφέρει ότι στη Δανία όπου στους ηλικιωμένους καταγράφουν περίπου τους μισούς θανάτους από εμάς ανά εκατομμύριο πληθυσμό -ίσως και λίγο παραπάνω- αναφέρουν ότι ότι αυτή τη στιγμή γύρω στο 30% των απωλειών οφείλονται πραγματικά στην νόσο ενώ το υπόλοιπο 70% οφείλονται κυρίως στην συννοσηρότητα.
Πορεία θανάτων και εμβολιασμοί
Κοινό τόπο πάντως στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία για την covid, αποτελεί η αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του ιού να σκοτώνει καθώς και τις καταστροφικές του επιπτώσεις στα συστήματα υγείας.
Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει μετατοπιστεί από τη μαζική θνησιμότητα στο ερώτημα πώς να διατηρήσουμε τις βασικές υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας. Ο ιός δεν είναι ακόμη αρκετά ήπιος ώστε να αντιμετωπίζεται όπως το κοινό κρυολόγημα, καθιστώντας τους ανθρώπους τόσο άρρωστους που δεν μπορούν να εργαστούν. Αυτό έχει δημιουργήσει εκτεταμένη αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρείες, τον έλεγχο των συνόρων, τα σούπερ μάρκετ, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις αστυνομικές δυνάμεις κλπ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ η Όμικρον είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, εξακολουθεί να οδηγεί σε νοσηλεία αλλά και θάνατο ανθρώπους, ειδικά αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άλλες ευάλωτους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων για τους οποίους τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά) όπως και ηλικιωμένους. Η μείωση της ανοσίας είναι επίσης μια συνεχής ανησυχία, καθώς και η διασφάλιση ότι οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται την κατάλληλη στιγμή.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα και μέχρι το τέλος του φετινού Μαρτίου, 27.000 έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 22.000 ανεμβολίαστοι και 5.000 εμβολιασμένοι. Επίσης το ίδιο διάστημα, 15.500 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 13.700 ανεμβολίαστοι και 1.800 εμβολιασμένοι.
Εδώ διαπιστώνουμε και το εξής: από τους 15.500 μόνο οι 4.500 εξήλθαν από τις ΜΕΘ, άρα κατέληξαν 11.000. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι 6 στους 10 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή του από κορονοϊό, κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Εδώ τίθεται και πάλι ένα θέμα για την επάρκεια του ΕΣΥ, αν και οι επιστημονική κοινότητα έχει πολλές φορές σημειώσει πως δεν η κατάσταση της υγείας ενός καταβεβλημένου οργανισμού που επιδεινώνεται με την covid δεν επιτρέπει τη διασωλήνωση, ή ακόμη δεν έχει και νόημα να γίνει.
Εμβολιασμός και μέτρα
Όπως επισημαίνει και ο Θάνος Πλεύρης, αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει- όχι μόνο σε μας, αλλά συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται αλλά και επιφυλακή. Γι’ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 85% αφορά και εμβολιασμένους με 2 μόνο δόσεις, κάτι το οποίο δεν προσφέρει καμία ασφάλεια απέναντι στην Όμικρον. Συνολικά μόνο το 55% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι με 3 δόσεις.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τελευταίο τρίμηνο διαγνώστηκαν με κορονοϊό περί τα 1,6 εκατομμύρια Έλληνες.
Γενικότερα θα έλεγε κανείς πως περίπου 4 στους 10 Έλληνες είναι εντελώς αθωράκιστοι απέναντι στην Μετάλλαξη Όμικρον 2 που πλέον κατέχει ποσοστό 70% των κρουσμάτων, είτε επειδή είναι ανεμβολίαστοι ή ελλιπώς εμβολιασμένοι είτε επειδή δεν έχουν νοσήσει.