Το λόμπι του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. AP

ΛΟΜΠΙ MADE IN Ε.Ε.: ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το λόμπι που ευθύνεται για το Qatargate και αφορούσε τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι λειτουργούσε ως 'πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας' για Ευρωβουλευτές.

Ο Antonio Panzeri (φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate) και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Francesco Giorgi ήταν μεταξύ αυτών που διοργάνωσαν τη δεξίωση του Κατάρ στην πρεσβεία του στο Βέλγιο, για τον εορτασμό της “Εθνικής ημέρας” του Εμιράτου.

Αυτή είναι στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προγραμμάτισαν το κάλεσμα για τις 8/12. Εξυπακούεται πως οι Panzeri και Giorgi ήταν συνεπείς στο ραντεβού. Λίγες ώρες αργότερα, άλλαξε ό,τι ήξεραν ως ζωή.

Ο Panzeri μοίραζε “δεύτερες ευκαιρίες”

Τα χρήματα που κατασχέθηκαν από τις αρχές στο Βέλγιο. INTIME NEWS

Ο πρέσβης της χώρας στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Khalid Bin Fahad Al Hajri και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Εμιράτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, Abdulaziz Bin Ahmed Al Malki πήραν την απόφαση για το event και διάλεξαν το μέρος (το ξενοδοχείο Steinberger Wiltcher στις Βρυξέλλες).

Τους καλεσμένους δεν τους διαχειρίστηκαν μόνοι.

Περισσότεροι από 50 εκ των 250 που θα λάμβαναν πρόσκληση, επιλέχθηκαν από τον Panzeri, μέντορα του συντρόφου της Καϊλή.

Είχε φροντίσει να τυπώσει τις προσκλήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα, έπειτα από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Τι εννοώ;

Ιδού τι αποκάλυψε η Corriere della Sera “ορισμένα ονόματα ήταν δεδομένα: πρώην συνάδελφοι της ομάδας του, Ευρωβουλευτές και προσωπικοί φίλοι.

Είχαν προκύψει από την -ας την πούμε- εξερευνητική δραστηριότητας στην οποία είχε αφιερωθεί ο Panzeri: τη μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity, της οποίας ήταν ιδρυτής. Πρόεδρος ήταν ο φίλος του, Marc Tarabella.

Τα γραφεία τους ήταν στον ίδιο χώρο, σε κτίριο της Rue Ducale των Βρυξελλών -λίγα μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.

Μέσω της Fight Impunity, ο Panzeri πρόσφερε μια δεύτερη ευκαιρία σε Ευρωβουλευτές που δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι το 2024 και σε όσους ήδη γνώριζαν ότι δεν έχουν πιθανότητα επανεκλογής.

Η τελευταία συνάντηση που είχαν οι Panzeri και Tarabella με όσους πήραν ‘δεύτερη ευκαιρία’ ήταν την πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη. Η επιλογή των βουλευτών δεν ήταν τυχαία.

Σχεδόν όσοι συνάντησαν οι επικεφαλής της ΜΚΟ, ήταν μέλη υποεπιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που -ουδόλως συμπτωματικά- το μεσημέρι εκείνης της ημέρας είχαν ψηφοφορία. Θα αποφάσιζαν αν θα επέτρεπαν την ελεύθερη είσοδο, χωρίς την ανάγκη βίζας, των πολιτών του Κατάρ στην ΕΕ.

Το πρωί, ο Panzeri περιορίστηκε στο να αφήνει υπονοούμενα για προσφορές μελλοντικών θέσεων εργασίας, όπως ‘πετούσε’ στην κουβέντα και την επικείμενη ψηφοφορία”.

Αντιλαμβάνεστε πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον έκανε γενικά τις δουλειές του ο Panzeri και για αυτό οι ιταλικές αρχές κάνουν λόγο για “Ευρωβουλευτές που είναι σε payroll”.

Εξοργίστηκαν οι δημοσιογράφοι

Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. AP

Υπήρξε πολύς θόρυβος στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση που έγινε με τους σκιώδεις ρεπόρτερ να είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες. Εκείνοι ζήτησαν από τον επίσημο εισηγητή, τον ‘πράσινο’ Erik Marquardt, να λογοδοτήσει για τη διαφορετική μεταχείριση του Κατάρ, συγκριτικά με το Κουβέιτ.

Ενώ και στις δυο χώρες εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, στο Κουβέιτ οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Ευρώπη, ενώ στη συνεδρίαση όλα έδειχναν πως αυτό δεν θα ήταν πια απαραίτητο για τους Καταριανούς.

Η αμηχανία του Marquardt ήταν εμφανής. Είπε πως υπήρχαν διαφορετικές θέσεις που διατυπώθηκαν.

Υπήρξαν εκείνοι που έλεγαν ότι το Κατάρ δεν μπορούσε να υποχρεωθεί να πληρώσει για όσα έκανε το Κουβέιτ -το οποίο κατά τη διάρκεια της παραμονής του αντιπροέδρου της ΕΕ, του Έλληνα Μαργαρίτη Σχινά στη χώρα, είχε εκτελέσει επτά θανατικές ποινές.

“Το Κατάρ έχει μια σχεδόν πλήρη δημοκρατία”

Το σφραγισμένο γραφείο της Εύας Καΐλη στο Ευρωκοινοβούλιο. AP

Η Corriere εξασφάλισε ένα μακροσκελές μήνυμα που εστάλη μέσω του WhatsApp μόνο σε ορισμένα μέλη της προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία.

Κατέληγε ως εξής:

“Το Κατάρ σήμερα παρουσιάζεται ως μια κοινωνία με αναμφισβήτητα αντισυμβατικά χαρακτηριστικά, η οποία όμως με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε και χάρη στην τόνωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μπορεί νόμιμα να θεωρηθεί ως μια σχεδόν πλήρης δημοκρατία”.

Από κάτω υπήρχε η υπογραφή του Giorgi “ιστορικού βοηθού του Panzeri” ή όπως είχε πει παλαιότερα ο Ιταλός Ευρωβουλευτής “το μπαστούνι των γηρατειών μου”.

Ο σύντροφος της Καϊλή είχε υποκαταστήσει κάθε άλλο συνεργάτη του πρώην συνδικαλιστή του Μιλάνου, ο οποίος και του είχε υπαγορεύσει το γραπτό μήνυμα.

“Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεωρείται πολιτικό δημιούργημα του Σχινά, είχε εμφανιστεί -προς έκπληξη όλων- στη ψηφοφορία.

Πολλοί νόμισαν ότι αντικαθιστά έναν απόντα, πρακτική που δεν επιτρέπεται.

Ο πρόεδρος της επιτροπής επεσήμανε δια μικροφώνου ότι ήταν ένας ακόμη σοσιαλιστής στην αίθουσα του δικαστηρίου -σαν να θύμιζε πού ανήκει η απόφαση.

Τώρα που είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχει βουλευτής από την πρώην σοσιαλιστική οικογένεια των Καϊλή και Giorgi που να έχει πρόχειρη μια ανάμνηση, μια συζήτηση ή ένα μήνυμα. Γεγονός που αποδεικνύει την ακούραστη δραστηριότητα λόμπι που ασκούν οι Panzeri και Giorgi, κάτω από το φως του ήλιου”.

Τι έδειξαν απεσταλμένα emails

Πλέον είναι γνωστό το email του ευρωβουλευτή Andrea Cozolino, το οποίο έστειλε τον περασμένο Νοέμβριο σε όλους τους συναδέλφους της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καλώντας τους να ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

Στο ίδιο κείμενο αναφερόταν το 2006 World Cup 2006 στη Γερμανία ως ‘παράδειγμα διαφθοράς’.

Ο βουλευτής, που έχει πλέον αυτοεξαιρεθεί από την ομάδα, υποστηρίζει πως αυτή παραμένει η προσωπική του άποψη.

Έγγραφα ωστόσο, αποκαλύπτουν σειρά από “προπαρασκευαστικά” email που έστειλε ο Giorgi στον Cozolino -του οποίου ήταν βοηθός, μετά τη συνταξιοδότηση του Panzeri.

Ο Cozolino δεν ήταν ο μόνος που τα είχε λάβει, όπως φάνηκε από τα απεσταλμένα emails.

Το πλεόνασμα της ψήφου της Καϊλή και ο ιδιαίτερος φίλος του Τζιόρτζι

Τζιόρτζι και Καΐλη. Eurokinissi

Η υποεπιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισε υπέρ της ελεύθερης εισόδου των πολιτών του Κατάρ στην ΕΕ (που πια έχει ‘παγώσει’) και με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης, ο Giorgi αντάλλαξε high five με τον φίλο του, Mamedov Eldar.

Όλα είχαν πάει καλά. Δηλαδή, είχε γίνει ό,τι είχαν σχεδιάσει οι Giorgi και Eldar, όπως είχαν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.

Ήταν παρόντες. Όπως και η εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Που ψήφισε, ενώ δεν έπρεπε και στην καταμέτρηση υπήρχε ‘πλεόνασμα’.

Ο Eldar είναι 50 χρόνων, κάτοχος λετονικού και ιρανικού διαβατηρίου και με καταγωγή από το Βόρεια Μακεδονία που δηλώνει “πολιτικός σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων”. Με έμφαση στις χώρες του Κόλπου, για τις οποίες σχεδίαζε πολιτικές και τις πρότεινε σε Ευρωβουλευτές.

Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο είναι γνωστός ως “Ιρανός λομπίστας, πάντα έτοιμος να επαναλάβει την προπαγάνδα της Τεχεράνης” και ως “πολλά υποσχόμενος διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής που οι Pasdaran (Σώμα Φρουρών Ισλαμικής Επανάστασης) τον είχε ανενεργό για μια 15ετια”. Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Οι βελγικές αρχές μια φορά, ‘περιέλαβαν’ και το γραφείο του.

Προς το παρόν, δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι, παρ’ ότι υπάρχουν αποδείξεις επαφών με τον Panzeri, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι “ύποπτος πολιτικής παρέμβασης, σε ορισμένους Ευρωβουλευτές, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με αντάλλαγμα πληρωμές”.

Έτσι έμαθε όλος ο κόσμος το Qatargate και ο κακοπληρωμένος συνεργάτης του Panzeri πού είχε βρει ο πρώην Ευρωβουλευτής τα -πολλά- χρήματα που είχε δει στο γραφείο της Fight Ιmpunity, ενώ σε εκείνον έλεγε πως δεν ‘βγαίνει’ για να τον ξεχρεώσει.

Ναι, έτσι ξεκίνησαν όλα: από τα λεφτά. Και σε αυτά τελείωσαν όλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα