ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Η ΒΕΡΟΛΙΝΟ; ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ;

Έως το 2025 οι φοιτητές των πανεπιστημίων διεθνώς θα ανέλθουν στα 262 εκατομμύρια. Αλλά ποιες πόλεις θα επιλέξουν; Τις ακριβότερες με τα πρωτοκλασάτα ιδρύματα ή εκείνες που συνδυάζουν ποιότητα σπουδών και τιμής;

Όσοι έχουν κάνει σπουδές στο εξωτερικό γνωρίζουν πως προτού φύγει κανείς από την χώρα του έχει προηγηθεί μια γερή έρευνα. Όχι μόνον για το πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάσει ένας νέος ή νέα, αλλά και για την πόλη που θα μείνει διότι μερικές είναι για πολύ γερά πορτοφόλια. Η αναζήτηση της οικονομικότερης λύσης δεν είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση για τους Έλληνες γονείς που, όμως, πάντα θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί τους μέσω ενός καλού πτυχίου, μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού. Είναι σαφές πως οι οικογένειες με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, είτε προέρχονται από την Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, επιλέγουν χωρίς δεύτερη σκέψη τις ΗΠΑ και την Βρετανία, όπου οι πόλεις τους είναι και παραμένουν από τις ακριβότερες στον κόσμο για τους ξένους φοιτητές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το κύρος των αμερικανικών και των βρετανικών πανεπιστημίων είναι μεγάλο. Και η αυξημένη ζήτηση οδηγεί και σε ακόμα πιο υψηλές τιμές. Όπως τονίζουν διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία, φέτος ειδικά η βρετανική φοιτητική στέγη είχε τεθεί στο στόχαστρο, τόσο των Αμερικανών, όσο και των Αράβων και των Ρώσων μεγαλοεπενδυτών. Κολοσσοί, όπως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, συνταξιοδοτικά ταμεία όπως το Canada Pension Plan Investment Board και δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ρώσος Μιχαήλ Φρίντμαν, όλοι έψαχναν να αγοράσουν φοιτητική στέγη στην Βρετανία. Για την ακρίβεια, η αξία των συμφωνιών που έκλεισαν το πρώτο εννιάμηνο του 2015, «άγγιξε» τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Διαβίωσης Φοιτητών της τράπεζας Natwest, οι οικονομικότερες πόλεις για φοιτητές στην Βρετανία είναι το Μπέλφαστ, το Σαουθάμπτον, το Νότινγχαμ, το  Εδιμβούργο και το Μάντσεστερ. Αν και, όπως σημειώνουν με χιούμορ οι Βρετανοί, για ένα animal party ενδείκνυται το Πόρτσμουθ και όχι το Μπέλφαστ από πλευράς κόστους νυχτερινής εξόδου και ποτού… ενώ στην Οξφόρδη δεν φθάνει που είναι η ακριβότερη πόλη για φοιτητές, διαβάζουν και  10 ώρες περισσότερο την εβδομάδα σε σχέση με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων. Στον αντίποδα, λοιπόν, οι ακριβότερες βρετανικές πόλεις για φοιτητές είναι η Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Λιντς, το Μπίρμινχαμ και το Έξετερ.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση μια άλλη έρευνα, αυτή της χρηματιστηριακής εταιρίας Savills Plc, η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών, η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για ξένους φοιτητές είναι η Βοστώνη, ακολουθώντας η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σίδνεϊ, το Σικάγο, το Λονδίνο, η Μελβούρνη, το Μπρίστολ, το Μάντσεστερ και το Τορόντο. Οι αναλυτές της Savills υπολόγισαν τόσο το κόστος της φοιτητικής στέγης, όσο και τα δίδακτρα με το κόστος ζωής. Ο μηνιαίος λογαριασμός για την Βοστώνη, λοιπόν, σχεδόν αγγίζει τα 5.500 δολάρια και πέφτει περίπου στα 4.000 δολάρια όσον αφορά το Λονδίνο και στα 3.000 δολάρια για το Μάντσεστερ ή το Τορόντο.

 

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς αν η επιλογή ενός φοιτητή και της οικογένειάς του βασίζεται και στο κόστος. Βεβαίως, η φήμη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, οι προοπτικές εργασίας μετά την αποφοίτηση και η γλώσσα στην οποία θα γίνουν οι σπουδές, παίζουν πάντα μεγάλο ρόλο στην απόφασή τους και γι΄αυτό βλέπουμε πάρα πολλούς φοιτητές να επιλέγουν τις παραδοσιακές αλλά ακριβές πόλεις για σπουδές» τονίζει ο Πολ Τοστεβίν, υποδιευθυντής της Savills World Research. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν υπάρχουν πόλεις που συνδυάζουν καλό πανεπιστήμιο με οικονομική φοιτητική στέγη και κόστος ζωής. Η απάντηση σαφώς και είναι θετική και κατά της Savills, ένα τέτοιο μέρος είναι το Βερολίνο.

 

Berlin uber alles

Η γερμανική πρωτεύουσα είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές των φοιτητών παγκοσμίως και επιπροσθέτως είναι και η φθηνότερη. Το μηνιαίο κόστος για έναν φοιτητή υπολογίζεται περίπου στα 1.000 δολάρια τον μήνα για στέγη, δίδακτρα και καθημερινά έξοδα. Επίσης, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο κέντρο πολιτισμού και τέχνης, ανταγωνιζόμενη σκληρά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Χάρη δε, σε πρόσφατο νόμο που πέρασε από την γερμανική βουλή, όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές, ακόμα και οι ξένοι, δεν πληρώνουν δίδακτρα στην Γερμανία και αυτό ισχύει και για ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.

 

Πολύ κοντά στον Βερολίνο, στην έρευνα της Savills, βρίσκεται επίσης το Μόναχο, η Λυών, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι και από άλλες ηπείρους η Σαγκάη και το Πεκίνο. Στην κατάταξη της ιστοσελίδας QS με τις καλύτερες πόλεις για φοιτητές το 2015, το Βερολίνο κατατάσσεται 16ο, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί και η Βιέννη. Όσον αφορά στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι φοιτητές από την ΕΕ δεν πληρώνουν δίδακτρα και υπάρχει μια τυπική χρέωση για τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η Βιέννη έχει δύο πανεπιστήμια με πολύ καλή διεθνή κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει στις διεθνείς κατατάξεις και τα ισπανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στις οικονομικές επιλογές εντάσσεται και η Πράγα με την Σλοβακία.

 

Εν γένει, η ζήτηση για καλές πανεπιστημιακές σπουδές θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή. Και αυτό εξηγεί και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά φοιτητικής στέγης. Ειδικά η ευρωπαϊκή φοιτητική αγορά αναπτύσσεται ταχύτατα. Έως το 2025 προβλέπεται πως ο αριθμός των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανέλθει παγκοσμίως στα 262  εκατομμύρια. Μαζί με την Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη αποτελεί βασικό προορισμό και αυτό δεν προβλέπεται διόλου να αλλάξει, παρά την ταχύτατη ανάπτυξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ασία και ειδικά στην Κίνα και την Ινδία. 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα