“ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΝΑΜΕ ΒΟΤΚΑ…”

Αμερικανικό μίσος για οτιδήποτε είναι ή ακούγεται ρωσικό. Απειλές σε επιχειρηματίες ακόμα κι αν δεν είναι Ρώσοι, αλλά Ουκρανοί.

Η Olga Sagan είναι ιδιοκτήτρια του ρωσικού αρτοποιείου “Piroshky Piroshky” στο Σιάτλ, που προσφέρει νοστιμότατα χειροποίητα αρτοσκευάσματα εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα δεχθηκε τηλεφώνημα από Αμερικανό ο οποίος την απείλησε με τρομοκρατική επίθεση στο κατάστημά της. Η Sagan όμως μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία το 1999, είναι Αμερικανίδα πολίτης και δηλώνει την αντίθεσή της στον πόλεμο. Είναι η μόνη Ρωσίδα ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού. Άλλοι τρεις είναι Ουκρανοί.

Η Sagan έρχεται αντιμέτωπη με το μίσος πολλών Αμερικανών για οτιδήποτε είναι ή φαίνεται ρωσικό, που ξεκίνησε από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό το μίσος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους: από το άδειασμα μπουκαλιών βότκας μέχρι μποϊκοτάζ σε ρωσικά εστιατόρια και απειλές.

“Μας κοροϊδεύουν γενικά επειδή πίνουμε βότκα, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο ” λέει η Sagan. “Καταλαβαίνω τα έντονα συναισθήματα των ανθρώπων για την κατάσταση, γιατί έτσι νιώθω κι εγώ . Οι περισσότεροι Ρώσοι είναι εναντίον του πολέμου”.

H Olga Sagan μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1999. AP Photo/Ted S. Warren

Για να διαχωρίσουν τη θέση τους τους και να πείσουν τους πελάτες, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν αναρτήσει ουκρανικές πινακίδες στις πόρτες τους ή έχουν επιστρατεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας.

Καταστηματάρχες κάνουν λόγο για το πιο έντονο αντιρωσικό αίσθημα που έχουν δει μέχρι σήμερα και χαρακτηρίζουν παράλογες και άστοχες αυτές τις αντιδράσεις, ειδικά όταν πολλοί επιχειρηματίες καταδικάζουν οι ίδιοι την εισβολή του Πούτιν και στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, που δέχονται απειλητικά και υβριστικά μηνύματα, δεν είναι καν Ρώσοι, αλλά …Ουκρανοί.

Όπως ο 26χρονος Alan Aguichev, ο οποίος πριν απο δύο χρόνια άνοιξε ένα εστιατόριο στο Μανχάταν μαζί με τη τη μητέρα του, Svetlana Savchitz, γεννηθείσα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Ονόμασαν το κατάστημα “Sveta” και το διαφήμισαν ως εστιατόριο της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας – μια περιγραφή που είχε σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες να κατανοήσουν εύκολα το φαγητό, αλλά τώρα αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε ρωσική αναφορά από το μενού τους.

Ουκρανικά και ρωσικά προϊόντα σε παντοπωλείο της Νέας Υόρκης. AP Photo/Seth Wenig

Ο Aguichev, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ, είπε στο AP ότι έχουν λάβει email από άτομα που βρίζουν τη Ρωσία και τους λένε “να επιστρέψουν στο σπίτι τους”. Και όλα αυτά τα ακούει και η μητέρα του, την ώρα που οι αδερφές της κρύβονται σε καταφύγια της Ουκρανίας.

Ο 26χρονος σημειώνει οτι ότι πολλοί φίλοι του στέκονται στο πλευρό του ίδιου και της μητέρας του. Ρώσοι φίλοι του που καταγγέλλουν τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Gleb Gavrilov, με ρωσικές, πολωνικές και ελληνικές ρίζες, είναι ο ιδιοκτήτης του Moscow on the Hudson. AP

Περίπου 14 χιλιόμετρα μακριά απο το “Sveta” βρίσκεται το “Moscow on the Hudson”, παντοπωλείο με ρωσικά, ουκρανικά και άλλα διεθνή προϊόντα. Η επιχείρηση έχει επίσης λάβει τηλεφωνήματα από Αμερικανούς που βρίζουν τη Ρωσία . “Απλά τους κλείνω το τηλέφωνο” λέει ο Gleb Gavrilov, ο οποίος είναι Ρώσος, Πολωνός και Έλληνας και διευθύνει το κατάστημα με τη μητέρα του.

Ο Gavrilov πουλούσε μαγνητάκια και μπάμπουσκες με τη μορφή του ρώσου προέδρου επειδή άρεσαν στους πελάτες του. Όταν όμως έγινε η ρωσική εισβολή τα απέσυρε από το κατάστημα καθώς δεν θέλει να δείχνει οτι υποστηρίζει τον Πούτιν. Γιατί δεν τον υποστηρίζει.

Μαγνητάκια για το ψυγείο με τη μορφή του Πούτιν. AP Photo/Seth Wenig

Η Sarah E. Mendelson, του Heinz College, ειδική σε θέματα Ρωσίας, δεν θυμάται τόσο έντονες αντιρωσικές αντιδράσεις ακόμη και όταν η Ρωσία βομβάρδισε τη Συρία ή όταν εισέβαλε στην Κριμαία το 2014. Σημειώνει οτι η συνεχής προβολή εικόνων με Ουκρανούς πρόσφυγες και μιας χώρας που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο έχει δημιουργήσει ένα καταιγισμό συναισθημάτων. “Είναι μια συναισθηματική αντίδραση – δεν είναι στην πραγματικότητα μια λογική αντίδραση” αναφέρει. Ωστόσο, συμπληρώνει οτι τα μποϊκοτάζ εχουν επιπτώσεις στους μετανάστες που έφυγαν από τη Ρωσία καθώς και στους Ουκρανούς και όσοι εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο το μένος τους θα έπρεπε “να αφιερώσουν χρόνο για να καταλάβουν τι συμβαίνει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα