MΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ: HAM, O 1ΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ακριβώς 55 χρόνια πίσω. Τότε που ένας χιμπατζής θα γίνονταν ο πρώτος που επέστρεφε ζωντανός από το διάστημα στο πλανήτη Γη
H σταδιακή κατάκτηση του διαστήματος στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου είχε αρχικά πρωταγωνιστές τα ζώα. Καμία από τις δύο υπερδυνάμεις δεν ρίσκαρε ανθρώπινες ζωές μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι στις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις και στο περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας μπορεί να επιβιώσει ένας ζωικός οργανισμός.
Η αρχή έγινε το 1957 με την θρυλική Λάικα, η οποία ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα. Οι Σοβιετικοί ήθελαν να ελέγξουν τις επιπτώσεις ενός ταξιδιού σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας και δεν μπορούσαν να θυσιάσουν – στην κυριολεξία – κάποιον άνθρωπο καθώς δεν είχαν ακόμη τελειοποιήσει το δεύτερο σκέλους της αποστολής, κοινώς το πως θα επέστρεφε το σκάφος – κάψουλα ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο λόγος ήταν ότι ο Νικίτα Χρουτσόφ είχε απαιτήσει η εκτόξευση του Σπούτνικ 2 να γίνει στις 3 Νοεμβρίου του 1957 για να συμπέσει με την 40η επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης.
Οι Αμερικανοί της NASA έπρεπε να πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Να στείλουν ένα ζώο το οποίο όμως να κατάφερνε να επιστρέψει ζωντανό στην Γη. Ο τυχερός που πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδευσε και επέστρεψε από το διάστημα ήταν ο χιμπατζής ΗΑΜ. Το όνομα του – ακρωνύμιο από το Holloman Aerospace Medical center, που βρίσκονταν στην στρατιωτική βάση όπου εκπεδεύτηκε – το πήρε αφού επέστρεψε σώος και υγιής στην Γη. Η NASA δεν ήθελε περαιτέρω αρνητική δημοσιότητα στην περίπτωση που κάτι θα πήγαινε στραβά. Στο αρνητικό σενάριο θα είχαν και αυτή την απώλεια τους όπως αυτή των Σοβιετικών, στο θετικό θα ήταν ο HAM o χιμπατζής που εκπαιδεύτηκε στην NASA και άνοιξε τον δρόμο στους ανθρώπους να κατακτήσουν το διάστημα. Μέχρι λοιπόν την επιστροφή ο HAM δεν ήταν παρά ένας αριθμός ανάμεσα στους άλλους χιμπατζήδες που βρίσκονταν στην βάση εκπαίδευσης.
Μέσα από μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί στην κάψουλα οι άνθρωποι της NASA παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του HAM στο ταξίδι του στον ουρανό που κράτησε περίπου έξι λεπτά με ταχύτητα που άγγιξε τα 5.000 μίλια την ώρα. Ο ΗΑΜ πέρασε στην ιστορία καθώς 16 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του κατάφερε να επιστρέψει ζωντανός και να φάει ξανά μία από τις αγαπημένες του μπανάνες και μισό πορτοκάλι όταν οι άνδρες της ομάδες περισυλλογής άνοιξαν το σκάφανδρο που είχε προσθαλασσωθεί στα ανοιχτά του Κανάβεραλ στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ο ΗΑΜ έζησε τα 17 επόμενα χρόνια της ζωής του στον εθνικό ζωολογικό κήπο της Ουάσιγκτον και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 25 χρονών στο στο ζωολογικό κήπο της Βόρειας Καρολίνας στις 19 Ιανουαρίου του 1983. Ο τάφος του βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας του Διαστήματος στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.
-Με πληροφορίες από το time.com και dailymail.co.uk