ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ: Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ
Είναι η φωτογραφία - σύμβολο του ισπανικού εμφυλίου ένα σκηνοθετημένο γεγονός; Δεκαετίες μετά η φωτογραφική κοινότητα είναι διχασμένη
Ειναι η πιο γνωστή φωτογραφία από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Είναι η αυτή που έκανε τον άνθρωπο που την δημιούργησε, τον Ρόμπερτ Κάπα, να χαρακτηρισθεί ως ο πατριάρχης της σύγχρονης δημοσιογραφικής φωτογραφίας, αλλά και αυτή η οποία συζητήθηκε όσο καμία άλλη για την αυθεντικότητα της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ρόμπερτ Κάπα, Ούγγρος εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε το 1913 στην Βουδαπέστη. Ηθελε να γίνει συγγραφέας αλλά τον κέρδισε η φωτογραφία. Τις πρώτες του φωτογραφίες τις απαθανάτισε στο Βερολίνο από όπου έφυγε βιαστικά με την άνοδο των ναζιστών το ’33 όταν ήταν μόλις 20 χρονών για να βρει νέο καταφύγιο στο Παρίσι. Είχε προλάβει να αλλάξει το όνομα του σε Κάπα από Φρίντμαν που ήταν και πρόδιδε την εβραϊκή του καταγωγή. Στο Παρίσι συνάντησε την Γκρέτα Τάρο, η οποία επίσης ήταν Εβραία δημοσιογράφος που μεγάλωσε στην Στουτγάρδη και οι ίδιοι λόγοι την οδήγησαν να αναζητήσει καταφύγιο στο Παρίσι.
Όμως δεν έλειψαν και αυτοί οι οποίοι αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της. Κάποιοι τόνισαν ότι είναι αδύνατο ο Κάπα να βρίσκεται τόσο κοντά στο σημείο που συνέβη το γεγονός (σ.σ. το μότο του Κάπα ήταν “αν οι φωτογραφίες σου δεν είναι τόσο καλές τότε δεν ήσουν αρκετά κοντά”) και κάποιοι άλλοι αργότερα αμφισβήτησαν το σημείο που απαθανατίστηκε.
Νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τον Ιούλιο του 2009 – που για χάρη τους γράφηκε και ένα βιβλίο – δείχνουν ότι τελικά η κλασική φωτογραφία ήταν μάλλον “στημένη”.
Ο “στρατιώτης που πέφτει” δεν φωτογραφήθηκε κοντά στο Σέρο Μουριάνο της Ανδαλουσίας, κοντά στην Κόρδοβα, όπως είχε παρουσιαστεί, αλλά περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κοντά στην πόλη Εσπέχο, μια μέρα που δεν υπήρχε στρατιωτική δράση, όπως ισχυρίζεται καταλανική εφημερίδα. “Ο Κάπα φωτογράφισε τον στρατιώτη του σε ένα σημείο όπου δεν διεξάγονταν μάχες” έγραψε το 2009 η “Εl Ρeriodico” προσθέτοντας πως “η αληθινή τοποθεσία όπου δεν γίνονταν μάχες μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του στρατιώτη δεν ήταν αληθινός”. Αντίστοιχα πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής του Εσπέχο δείχνουν την ίδια κορυφογραμμή που φαίνεται και στη φωτογραφία του Κάπα.
Η ίδια η ζωή έδειξε ότι και οι δύο τους υπήρξαν ανταποκριτές που κάλυπταν τα γεγονότα από την πρώτη γραμμή. Η Τάρο σκοτώθηκε ένα χρόνο αργότερα όταν στις 25 Ιουλίου του 1937 στο όχημα που είχε ανεβεί το οποίο μετέφερε τραυματίες συγκρούστηκε με τανκ. Ο Κάπα ο οποίος πέρασε στην ιστορία και για τις “κουνημένες” φωτογραφίες του στο τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου σκοτώθηκε όταν πάτησε νάρκη στην μάχη της Ινδοκίνας το 1954.