ΝΔ: ΔΥΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Με τη διαγραφή Πάτση η ΝΔ επιχειρεί να γλυτώσει τις πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου. Σε ποιες περιπτώσεις είχε επιλεγεί η λύση της διαγραφής ή είχε υποδειχθεί η οδός της παραίτησης
Το “σκάνδαλο Πάτση” κλυδωνίζει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μένει πλέον με 156 βουλευτές και παρότι η πλειοψηφία της στη Βουλή δεν κινδυνεύει, βρίσκεται σε δυσάρεστη πολιτική θέση.
Ο Ανδρέας Πάτσης είναι ο δεύτερος από τους 158 βουλευτές, που είχε εκλέξει η ΝΔ το 2019, ο οποίος διαγράφεται. Είχε προηγηθεί πριν από ένα χρόνο η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο βουλευτής της Α Αθηνών όμως είχε διαγραφεί για προκλητικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο κ. Μπογδάνος είχε αναφερθεί στον εμφύλιο και είχε προβεί σε αντικομμουνιστικό κρεσέντο.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέγραψε τον κ.Μπογδάνο από τη Σλοβενία όπου βρισκόταν εκείνη την ημέρα για Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ.Μπογδάνος ήταν άλλωστε “χρήσιμος” προεκλογικά για να μαζεύει ακρο- δεξιές ψήφους, αλλά πλέον “χαλούσε” το κεντρώο προφίλ της κυβέρνησης. Εξ ου και από το Μαξίμου χαρακτήριζαν τις απόψεις του απαράδεκτες και τόνιζαν ότι “βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ”.
Ο κ.Μπογδάνος ανακοίνωσε στη συνέχεια συνεργασία με το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Θάνο Τζήμερο, αλλά “τα έσπασαν”, καθώς στο συμμαχικό σχήμα “Εθνική Δημιουργία” μαζεύτηκαν… πολλοί αρχηγοί.
Τελικά ο ανεξάρτητος βουλευτής ανακοίνωσε τη δημιουργία δικού του κόμματος, με την ονομασία «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α» (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής) και με αντιπρόεδρο την επίσης διαγραφείσα απο τη ΝΔ, πολιτεύτρια, Αφροδίτη Λατινοπούλου. Η κ.Λατινοπούλου είχε τεθεί ειδικότερα εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ μετά το bodyshaming στην παρουσιάστρια, Δανάη Μπάρκα.
Σημειωτέον ότι κατά καιρούς την τελευταία τριετία έχουν διαγραφεί σειρά χαμηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, κυρίως για δηλώσεις ρατσιστικές και σχόλια που παρέπεμπαν σε πρακτικές αυταρχισμού. Η αρχή είχε γίνει αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019, όταν διεγράφη ο αστυνομικός Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, επειδή καλούσε δημοσίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυβερνήσει με τα ΜΑΤ.
Για την κριτική στην κυβέρνηση διεγράφη τελικά το Φεβρουάριο του 2022 ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος. Ο ευρωβουλευτής ήταν μάλιστα ένα από τα 50 στελέχη της ΝΔ που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του κ.Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος το 2015. Το γυαλί όμως ράγισε και ο κ.Κυρτσος ξεκίνησε τις επιθέσεις. Το Μαξίμου ήδη είχε τον κ.Κύρτσο στο στόχαστρο από τότε που είχε συγκρίνει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτή του Όρμπαν. Περίμενε όμως μία αφορμή, ώστε να μην θεωρηθεί διαγραφή για κομματικό λόγο, αλλά για “δυσφήμιση της χώρας”. Και η αφορμή εδόθη με μπαράζ αναρτήσεων του ευρωβουλευτή στο twitter, με τις οποίες έβαλλε κατά της κυβέρνησης για τις υποθέσεις Βαξεβάνη και Τουλουπάκη, το ασφαλιστικό, το έλλειμμα, τις συντάξεις, την ακρίβεια.
Η οδός διαφυγής μέσω των παραιτήσεων
Όταν πρόκειται πάντως για υπουργούς και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δίδεται η επιλογή της “παραίτησης”. Την οδό αυτή ακολούθησαν, αυτοβούλως ή όχι, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Αντώνης Διαματάρης και βεβαίως ο Γρηγόρης Δημητριάδης για την υπόθεση των υποκλοπών.
Το Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε σάλο ένα βίντεο, στο οποιο ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Λιβανός σχολίαζε κυνικά και γελούσε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην υπουργού και δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007.
«Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά» είχε μεταξύ άλλων πει ο κ. Δούκας, με τον κ. Λιβανό να αστειεύεται “υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία”, μέσα σε γέλια.
Στο Μαξίμου πάλι δε γέλασαν καθόλου και ο κ.Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του, προφανώς όχι εντελώς αυτοβούλως.
Η πρώτη παραίτηση μέλους της κυβέρνησης είχε ζητηθεί το Δεκέμβριο του 2019, όταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο και με αφορμή το μεταπτυχιακό που δεν είχε κάνει στο Columbia. Το Μαξίμου είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον κ.Διαματάρη μετά από δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν ενεργό επαγγελματικά σε δύο επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα ως Chief Executive Officer τόσο στην εταιρεία National Herald INC, την εταιρεία δηλαδή που εκδίδει τον «Εθνικό Κήρυκα», όσο και στην εταιρεία Diamataris Properties LTD, αντικείμενο της οποίας είναι οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις. Και τελικά ζήτησε την παραίτηση του.
Όμως η πιο ηχηρή παραίτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν εκείνη ενός ανθρώπου αν και δεν ήταν υπουργός, ουσιαστικά είχε περισσότερη δύναμη από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, οδήγησε στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.
Στην παραίτηση οδηγήθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και ο τότε διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων. Ο κ. Δημητριάδης όμως είναι ανιψιός του κ.Μητσοτάκη και ήταν ουσιαστικά το “νούμερο δύο” της κυβέρνησης, ως εκ τούτου η παραίτηση του έπεσε σαν βόμβα στις 5 Αυγούστου στο πολιτικό σκηνικό. Πολλοί μάλιστα θεώρησαν ότι ο κ.Δημητριάδης θυσιάστηκε ή τον θυσίασε το Μαξίμου για να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη.
Στην εξεταστική της βουλής πάντως και ο κ.Δημητριάδης επικαλέστηκε το απόρρητο για να μην απαντήσει για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, που ακόμη παραμένουν θολοί. Έτσι η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη θυσία του ανιψιού και την επίκληση του απορρήτου, κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο των υποκλοπών. Το σκάνδαλο Πάτση όμως βάζει τη ΝΔ τώρα σε νέα περιδήνηση.