Ο Νίκολα Γιόκιτς με το βραβείο του MVP των τελικών του NBA. AP

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ, Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ NBA ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Νίκολα Γιόκιτς έπαιξε μπάσκετ γιατί μπορούσε. Όχι γιατί ήθελε. Όταν άρχισε να θέλει, άρχισε και η διαδρομή για την κατάκτηση των πιο υψηλών κορυφών.

Το 2014 ο Nikola Jokić δεν πίστευε πως θα παίξει ποτέ στο ΝΒΑ. Ήταν βέβαιος πως θα βρει δουλειά σε μια ‘μεγάλη’ ομάδα της Euroleagueαλλά το ΝΒΑ, είναι ΝΒΑ” έλεγε.

Δεν ήταν ότι δεν πίστευε στον εαυτό του. Ήταν ότι έβλεπε τι γίνεται στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. “Στο κολεγιακό μπάσκετ όλα τα παιδιά της ηλικίας μου πηδούν τόσο ψηλά και τρέχουν τόσο γρήγορα. Εγώ δεν έχω καλό άλμα και δεν είμαι γρήγορος. Απλά παίζω μπάσκετ. Ξέρεις: ένας εναντίον ενός, δυο εναντίον δυο ή κάτι τέτοιο”.

Σήμερα, ως πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Νάγκετς και η χαμηλότερη επιλογή σε ΝΒΑ Draft που αναδείχθηκε MVP των τελικών, ομολογεί πως δεν εξεπλάγη που επιλέχθηκε στο #41.

Για την ακρίβεια “ούτε εγώ θα με διάλεγα στο ΝΒΑ Draft. Δεν είμαι ο άνθρωπος για αυτό το παιχνίδι”.

Σήμερα είναι 28 χρόνων. Aπό τα 23 του θεωρείτο ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ όλων των εποχών. Είχε γίνει ήδη ο μόνος σέντερ που έδωσε 15 ασίστ σε ένα ματς, τα τελευταία 30 χρόνια. Το είχε κάνει μάλιστα, 3 φορές. Φέτος κατέκτησε το Νο1 της σχετικής λίστας, στην ιστορία του οργανισμού στον οποίον έδωσε το πρώτο πρωτάθλημα του.

To Δεκέμβριο του 2018, στην τέταρτη σεζόν του στο ΝΒΑ είχε γίνει ο δεύτερος σέντερ στη λίστα των triple double.

Στο Νο1 ήταν ο θρύλος του σπορ, Wilt Chamberlain. Ο “καλύτερος Ευρωπαίος σέντερ” έχει ωστόσο, το ρεκόρ για το ταχύτερο triple double της τελευταίας 20ετιας: το έκανε σε 14 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα.

Οι συμπαίκτες του ενημέρωναν πως “ο Nikola μπορεί να κάνει τα πάντα, πέρα από άλματα”.

Ή να τρέχει σαν τον άνεμο.

Δηλαδή, δεν έχει δυο από τα βασικά στοιχεία επιβίωσης στο ΝΒΑ.

Δεν πειράζει.

Έχει κάτι που δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία εξ όσων ασχολούνται με το σπορ που λέγεται ‘μπάσκετ’.

“Γεννήθηκε για να παίζει μπάσκετ”

Εν αντιθέσει με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του, το μπάσκετ δεν ήταν θρησκεία για εκείνον από όταν ήταν παιδί. Έπαιζε γιατί μπορούσε. Δηλαδή του ήταν εύκολο, χάριν της τύχης που είχε να γεννηθεί με ένα τεράστιο ταλέντο.

Δεν θα έλεγες πως ήταν ο μεγαλύτερος δουλευταράς του πλανήτη. Ούτε κοιμόταν και ξυπνούσε με το μπάσκετ στο μυαλό του.

Επίσης, για το ΝΒΑ ήταν πολύ αργός και δεν είχε γνωριστεί με αυτό που λέγεται ‘καλή φυσική κατάσταση’. Δεν ήταν δηλαδή, αθλητικός τύπος -στοιχείο στο οποίο ανταποκρίνεται το 90% των NBAers, με τις εξαιρέσεις του κανόνα να είναι άκρως χαρισματικοί παίκτες. Συνήθως Ευρωπαίοι.

Για αυτό και όταν έκανε αίτηση πρόσληψης (όταν δήλωσε συμμετοχή στο 2014 ΝΒΑ Draft), έγινε ο 41ος νέος που βρήκε δουλειά: οι Nuggets τον επέλεξαν στο δεύτερο γύρο, δίνοντας την επιλογή του α’ γύρου (στο Νο11) στον Doug McDermott, τον οποίον αντάλλαξαν με τους Chicago Bulls.

Δηλαδή, προ “της χαμηλότερης επιλογής σε NBA Draft που έχει αναδειχθεί ποτέ MVP των τελικών του ΝΒΑ” βρήκαν δουλειά 40 παίκτες. Μεταξύ τους ήταν ο Andrew Wiggins (πρωταθλητής του 2022 με τους Warriors), ο Joel Embiid (ΜVP της φετινής regular season), ο Κροάτης Dariο Šarić και ο Βόσνιος Jusuf Nurkic.

Υπήρχαν λόγοι που πίσω στο 2011, κανείς δεν ήθελε να παίξει μπάσκετ με τον Jokić. Όπως υπήρχαν και λόγοι που είχε αυτήν την εξέλιξη.

Σε μια συζήτηση που είχα το πάλαι ποτέ με τον Aleksandar Bućan, προπονητή που έχει τη φήμη στη Σερβία του μετρ στον εντοπισμό και την ανάδειξη του ταλέντου -το κάνει για διάστημα μεγαλύτερο των δυο δεκαετιών-, μου είχε εξηγήσει ότι “δεν μπορούν όλοι να έχουν την εξέλιξη του Jokić, γιατί δεν έχουν το ταλέντο του.

Είναι ένας παίκτης που δίχως αμφιβολία ανήκει στο γκρουπ των εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών. Γεννήθηκε για να παίζει μπάσκετ.

Έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, σε αυτήν τη φάση της μπασκετικής ιστορίας.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του. Αλλά είναι μάταιο. Βλέπεις, ο τρόπος του είναι διαφορετικός.

Ναι, τον εντόπισαν στα 17. Ναι, δεν ήταν αθλητικός. Ήταν υπέρβαρος.

Παρ’ όλα αυτά έγινε NBAer. Αυτό όμως, το κατάφερε διότι έχει τρελό, ασύλληπτο ταλέντο, από αυτά που βλέπουμε σπάνια. Τα περισσότερα από τα οποία κάνει δεν είναι προϊόν σκέψεις ή αντανακλαστικών, αλλά ενστίκτου.

Το ένστικτο που ‘χει για τις πάσες, είναι μοναδικό.

Του βγαίνει αβίαστα να κάνει ό,τι χρειάζεται, ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες. Βλέπει εξαιρετικά το γήπεδο και προσαρμόζεται στις ανάγκες -είτε χρειάζεται να ‘κατεβάσει’ την μπάλα, είτε να μοιράσει, είτε να σουτάρει.

Θα σου ξαναπώ ότι ήλθε σε αυτόν τον κόσμο, με προορισμό να παίξει μπάσκετ”.

Έμενε αυτή η ευλογία να ‘κουμπώσει’ με εκείνη της δυνατότητας του να βρει τον προορισμό του. Θα υποθέτεις πως αυτό δεν είναι δύσκολο στη Σερβία όπου και στο τελευταίο χωριό υπάρχουν scout (οι άνθρωποι που πληρώνονται για να βρίσκουν ταλέντα) ή κάποιος που ξέρει κάποιον που είναι σε σύλλογο μπάσκετ -και μπορεί να τον ενημερώσει για ένα ταλαντούχο παιδί.

Μόνο που ο Nikola δεν έπαιζε μπάσκετ έως τα 14 κάπου αλλού πέραν της αυλής του σπιτιού του.

Ο τύπος ήθελε να αγωνίζεται σε ιπποδρομίες με άμαξα

Γκράφιτι με τον Γιόκιτς στο Σόμπορ, την πατρίδα του μπασκετμπολίστα. AP

Ο γεννημένος στο Sombor (πόλη που θα τη βρεις δυο ώρες βόρεια του Βελιγραδίου, στη φύση της Βοϊβοντίνα και όπου ζουν ούτε 50.000 κάτοικοι), είχε δυο μεγαλύτερα αδέλφια: τον Strajinja και τον Nemanja. Όλοι ασχολούνταν με τον στάβλο της οικογενείας.

Όταν ήθελαν να χαλαρώσουν από τις καθημερινές δουλειές, έκαναν ό,τι κάθε άλλο παιδί στη Σερβία: έπαιζαν μπάσκετ. Προφανώς και ο Nikola δεν περνούσε καλά, καθώς τα αδέλφια του που είναι 13 και 11 χρόνια (αντίστοιχα) μεγαλύτερα, ήταν πολύ πιο σωματώδη.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι, δεν το έβαλε πείσμα να τους νικήσει. Απλά αδιαφόρησε και αφοσιώθηκε στο στάβλο και τις ιπποδρομίες.

Λάτρευε να τρώει, κυρίως κόκκινο κρέας και γλυκά. Δεν του άρεσε το νερό και όταν ήθελε να πιει κάτι, προτιμούσε τα αναψυκτικά. Με αυτά και με αυτά, έγινε υπέρβαρος.

Ακολουθεί η θρυλική φωτογραφία της πρώτης του ταυτότητας (εκδόθηκε το 2009).

Σε συνέντευξη του στο Slam έχει ομολογήσει ότι υπέπεσε στην αντίληψη του η ύπαρξη του ΝΒΑ όταν ήταν 14 χρόνων “μέσω videos που βρήκα τυχαία στο ΥοuTube. Εκείνη την περίοδο είχα αρχίσει να παίρνω μέρος σε αγώνες ιπποδρομίας άμαξας, με πιο έμπειρους αναβάτες από εμένα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε κάποιος από τη Βοϊβοντίνα και είπε στην οικογένεια μου πως με θέλουν στην ακαδημία τους”.

Έμεινε εκεί μόλις έξι μήνες.

Δεν βαρέθηκε κι έφυγε. Τον εντόπισε ο υπερατζέντης του μπάσκετ, Misko Ražnatović. Για την ακρίβεια, τον ανακάλυψε άνθρωπος που ανήκει στον ευρύτερο κύκλο του Ražnatović και έτυχε να παρακολουθεί ένα ματς στο οποίο ο Jokić είχε 25π. και 25 ριμπάουντ.

Μετά την πρώτη πληροφορία, ο ατζέντης έστειλε έναν συνεργάτη του, ο οποίος τον ενημέρωσε πως το παιδί που είχε δει δεν είχε σωματοδομή ή αθλητικές ικανότητες. Είχε όμως, ένα ασύλληπτο ταλέντο. Ο Misko τον κάλεσε στην ομάδα του, την Mega Leks. Όχι για το εφηβικό τμήμα, αλλά για το ανδρικό.

Τις πρώτες 15 μέρες δεν έκανε προπόνηση.

Το λίπος στο σώμα του ήταν τόσο που αν αγωνιζόταν, θα αποκτούσε πρόβλημα υγείας.

Για να γίνει δουλειά, ο ατζέντης επιστράτευσε τον αδελφό του Nikola, Strahinjia, ο οποίος τα παράτησε όλα (δηλαδή, τον στάβλο) και πήγε να ζήσει με τον μικρό του αδελφό στο Βελιγράδι, να τον βοηθήσει να αλλάξει συνήθειες.

Τότε ήταν που ο σημερινός MVP έβαλε στην καθημερινότητα του το νερό. Επίσης, για πρώτη φορά στη ζωή του δεν έτρωγε μόνο λιπαρά.

Ήταν 15 χρόνων και η γη ζούσε στο 2010.

Αφότου έχασε το ποσοστό του λίπους που μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του, άρχισε προπονήσεις. Για πρώτη φορά σε οργανωμένο πλαίσιο.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν τον ζητήσει η Μπαρτσελόνα. Ή τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του. Βάσει της ίδιας αφήγησης, την ημέρα που πήγαν οι ‘μπλαουγκράνα’ στο Βελιγράδι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο Nikola έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του.

Οι Καταλανοί ζήτησαν χρόνο να σκεφτούν λίγο καλύτερα τι πάνε να κάνουν. Σε αυτό το διάστημα, εμφανίστηκε ο Arturas Karnišovas, αξιωματούχος τότε στους Denver Nuggets να ενημερώσει ότι εάν δήλωνε συμμετοχή στο NBA Draft ο νεαρός, θα τον επέλεγαν.

Το βράδυ της επιλογής του κοιμόταν

Το βράδυ που μπήκε ο Jokić στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, δεν παρακολούθησε καν τη διαδικασία. Το 2017 αποκάλυψε ότι “κοιμόμουν, όταν με κάλεσαν οι Nuggets να με ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Ξύπνησα από κλήση του αδελφού μου. Είχα την αίσθηση ότι έβλεπα όνειρο και ξανακοιμήθηκα.

Το πρωί κατάλαβα τι έχει συμβεί. Είχα κάνει υπερήφανη την οικογένεια μου. Αλλά υπάρχουν τόσα ακόμα που μπορώ να κάνω”.

Παρεμπιπτόντως, την στιγμή που τον καλούσαν στη σκηνή του ΝΒΑ, είχε διακοπεί η live μετάδοση για διαφημίσεις. Του Taco Bell. Σύμπτωση;

Την ημέρα που εμφανίστηκε στα αρχηγεία των Nuggets ζυγίστηκε. Η συσκευή έδειξε 134 κιλά. Το λίπος του σώματος του ήταν στο 12%.

Σήμερα είναι 9%.

Το τιμ του Denver είχε λιγότερους από τρεις μήνες στη διάθεση του για να τον ετοιμάσει έως την εκκίνηση της προετοιμασίας.

Πρόλαβε να βάλει 2 κιλά μύες και να χάσει 13 κιλά λίπους.

Για πρώτη φορά στη ζωή του η διατροφής του ήταν πλήρης (περιλάμβανε έξι ισορροπημένα γεύματα την ημέρα) και το πρόγραμμα εκγύμνασης εξοντωτικό.

Όλα ξεκίνησαν από το ‘δεν θα ξαναπιείς αναψυκτικά’.

Το θέμα είναι πώς άντεξε ο πρωταγωνιστής και δεν τα παράτησε από τις κακουχίες. Ο οργανισμός που τον διάλεξε τον ενημέρωσε πως ο στόχος ήταν να δουλέψουν επί των ποιοτήτων που είχε, με ζητούμενο “να γίνεις το επίκεντρο μιας εκ των καλύτερων επιθέσεων της λίγκας”.

Δυο χρόνια αργότερα ο στόχος είχε υλοποιηθεί. Μετά άρχισε η διαδρομή για την κατάκτηση του τίτλου. Φέτος υλοποιήθηκε και αυτός ο στόχος.

Τι απέμεινε;

Θα το σκεφτεί αφότου πάει στο σπίτι του. Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την απονομή, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εμφανιστεί στην παρέλαση των πρωταθλητών στην πόλη του Ντένβερ.

Όλα αυτά έγιναν ενώ είναι κακοπληρωμένος

Δεν σου είπα πόσα χρήματα έχει λαμβάνειν ο MVP των φετινών τελικών της καλύτερης λίγκας μπάσκετ του πλανήτη. Την πρώτη σεζόν στο ΝΒΑ (2014-15) πήρε 1.300.000.

Τη δεύτερη 1.358.000.

Την τρίτη 1.471.382.

Όταν ‘βγήκε’ από το πλαίσιο των περιορισμών του πρώτου συμβολαίου, οι Nuggets του έδωσαν 25.5 εκατομμύρια για το 2018-19, 27.5 εκατομμύρια για το 2019-20, 29.5 εκατομμύρια για το 2020-21 και 31 εκατομμύρια για το 2021-22.

Τότε υπέγραψε το νέο πενταετές συμβόλαιο που ξεκινάει από 33 εκατομμύρια, πάει στα 46.000.000, μετά (2024-25) στα 50.274.000, πριν φτάσει στα 53.998.000, τα 57.722.000 και τελικά στα 61.446.000.

Θα ήθελα να ξέρεις ότι ανήκει στη λίστα με τους πιο κακοπληρωμένους NBAers, δεδομένων όσων προσφέρει.

Πριν σε αφήσω να σου πω και ότι μαζί του στο Ντένβερ πήρε από την αρχή τα αδέλφια του, αλλά και την κοπέλα του, Natalja. Παντρεύτηκαν το 2020 και τώρα έχουν μια κόρη, την Ognjena. Που θα έλεγες πως μοιάζει πολύ στον πατέρα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα