Τρία γκολ δείχνει ο Χάαλαντ. Τι πιο σύνηθες; AP

Ο ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΑΛΑΝΤ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΓΚΟΛ

Το φαινόμενο Χάαλαντ, οι κεφτέδες της μαγείρισσας της Μόλντε, οι επιδόσεις ενός δεκαθλητή που έγινε ποδοσφαιριστής και δεν χορταίνει να βάζει γκολ

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ ήταν σιωπηλός τις τελευταίες μέρες. Εναντίον της Σαουθάμπτον, παρότι η ομάδα του έβαλε πέντε γκολ, αυτός πέτυχε μόλις ένα: “Μάλλον θα πρέπει να τον διώξουμε, γιατί δεν έκανε χατ τρικ” είπε γελώντας, μετά το ματς, ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Εναντίον της Κοπεγχάγης στη Δανία δεν έπαιξε καν, αφού ο προπονητής του, θέλησε να μην τον φορτώσει με ένα -χωρίς σημασία για τη βαθμολογία του ομίλου- ενενηντάλεπτο. Ακολουθεί, άλλωστε, την Κυριακή το ντέρμπι στο Άνφιλντ, κόντρα στην (ταλαιπωρημένη φέτος) Λίβερπουλ

Τι θέλετε να πείτε δηλαδή; Ότι ο 22χρονος Νορβηγός είναι … άνθρωπος και πρέπει, κάποιες φορές, να ξεκουράζεται;

Δεν είναι ρομπότ, άλιεν, ένας υπεράνθρωπος κατευθείαν βγαλμένος από κάποιο κόμικ της Μάρβελ, ή τις παλιές κλασικές εικονογραφημένες ιστορίες: Το Μαύρο Φτερό, τα Μαγικά Παπούτσια, ο τερματοφύλακας γιατρός και βέβαια ο Ρόι Ρέις της Μέλτσεστερ Σίτι. Όσα -εκτός λογικής- έκαναν οι χάρτινοι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας, ο Χάλααντ μπορεί να τα πραγματοποιήσει μέσα στο γήπεδο.

Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, που βρίσκεται στο επίκεντρο, ο Χάαλαντ το μόνο που κάνει όταν εμφανίζεται μέσα στο γήπεδο είναι να δικαιώνει τον τερματοφύλακα της Κοπεγχάγης, Γκράμπαρα, που μιλώντας στο πρώτο ματς των δυο ομάδων (5-0, με δυο γκολ του νεαρού) είχε εκμυστηρευτεί στον Τζακ Γκρίλις: “Αυτός δεν είναι άνθρωπος. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο…”

Σκόρερ με την ευκολία που βάζει τα γκολ ο Χάαλαντ, προφανώς και έχουν ξαναπεράσει από τα γήπεδα. Μπορεί και πιο τεχνίτες με την μπάλα στα πόδια. Κανένας όμως με τα φυσικά προσόντα, την αθλητικότητα, την ταχύτητα, την έκρηξη και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο νεαρός Σκανδιναβός.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, πως θα ολοκληρώσει την καριέρα του η οποία ουσιαστικά βρίσκεται στο ξεκίνημα της, σίγουρα πάντως ένα χαρακτηριστικό που θα τον συντροφεύει για πάντα είναι “ο σέντερ-φορ που δεν έπεφτε ποτέ κάτω”. Και ναι, πολλές φορές, μοιάζει ότι δεν είναι αληθινός!

Ενώπιον μας εμφανίστηκε ένας αθλητής που θα μπορούσε να διαπρέψει σε πολλά σπορ, πέραν του ποδοσφαίρου. Με ύψος 1.94 και βάρος 88 κιλά, ο Χάαλαντ δεν είναι ο κλασικός τύπος του ποδοσφαιριστή, που με τις ντρίπλες του ζαλίζει τους αντιπάλους του. Από μικρό άλλωστε, ο πατέρας του Άλφι Χάαλαντ, στα νιάτα του δεξί μπακ και μέσος με καριέρα στην Αγγλία (Νότιγχαμ Φόρεστ, Λιντς και στο τέλος Μάντσεστερ Σίτι) τον έσπρωξε στον αθλητισμό.

Η μητέρα του ήταν επταθλήτρια και ο μικρός Έρλινγκ, στα πέντε του χρόνια, πηδούσε 1.63μ στο άλμα σε μήκος, χωρίς φορά, επίδοση που σύμφωνα με το βιογραφικό του, αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία του. Ο στίβος του άρεσε, το χάντμπολ επίσης. Ένας προπονητής ήθελε να τον κάνει επαγγελματία στο σπορ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Βόρεια Ευρώπη.

Παίζοντας και κυρίως συζητώντας για μπάλα με τον πατέρα του δεν θα μπορούσε παρά να καταλήξει στο ποδόσφαιρο. Παίζοντας στην Μπρίνε, την ομάδα της πόλης που έζησαν οι γονείς του και στην οποία αγωνίστηκε ο Άλφι Χάλααντ. Στην αρχή έπαιζε σαν ακραίος κυνηγός, μετά τον έβαλαν στα χαφ, ώσπου μια μέρα ο Αλφ Ινκβε Μπέρντσεν, τον έβαλε σέντερ-φορ.

Ο Μπέρντσεν είχε αναλάβει την πρώτη ομάδα της Μπρίνε και ήξερε πολύ καλά τον Χάαλαντ, αφού ήταν υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου και ήξερε τον Έρλινγκ από παιδάκι, οκτώ ετών. Σε ένα άρθρο του στην Coaches Voice, ο πρώτος προπονητής του παιδιού-φαινόμενο, έγραφε: “Ξεκίνησε να έρχεται στην ομάδα από την ηλικία των οκτώ. Εμείς είχαμε παιδιά γεννημένα το 1999, ο Έρλινγκ ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος. Θέλαμε να έχουμε ένα γκρουπ συνομήλικων παικτών, όμως, ήδη είχε ξεχωρίσει και μπορούσε να δουλέψει μαζί με τα μεγαλύτερα απ’ αυτόν παιδιά.

Στην αρχή ερχόταν μια φορά την εβδομάδα, μετά δυο και στο τέλος έγινε κανονικό μέλος μέχρι τα 15-16 του χρόνια. Τον έβλεπαν και έλεγαν “είναι αδύνατος”. Ήταν, αλλά ξεχνούσαν πως οι άλλοι παίκτες τον περνούσαν ένα χρόνο και σε αυτή τη ηλικία η διαφορά στον σωματότυπο φαίνεται ξεκάθαρα. Παρόλα αυτά άρχισε να σκοράρει με κάθε τρόπο, είτε στην προπόνηση, είτε στους αγώνες. Έβαζε γκολ με κάθε τρόπο, όπως ακριβώς κάνει και τώρα.

Του άρεσε να γελάει και να προπονείται. Από μικρός καταλάβαινε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει, πως να τρέξει, που να βάλει την μπάλα και βέβαια διέθετε μια απίστευτη νοοτροπία νικητή. Του έλειπε μόνο η σωματική δύναμη, ήξερα όμως από τον μεγαλύτερο αδερφό του, ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σωματικά και να γίνει πολύ πιο δυνατός…”

Η θεία της Μόλντε και οι κεφτέδες

Ο ψιλόλιγνος ‘Ερλινγκ, μπορεί να μην έβαλε ούτε ένα γκολ με την πρώτη ομάδα της Μπρίνε, οι διάφοροι σκάουτ, ωστόσο, είχαν εντοπίσει το ταλέντο του και η μεταγραφή ήταν σίγουρη. Ο ίδιος προπονούταν σκληρά, ήθελε κατ’ αρχήν να βάλει μερικά κιλά και όταν πήγε στη Μόλντε, βρήκε τον φύλακα άγγελό του, στο πρόσωπο της μαγείρισσας της ομάδας.

Η Τόμπιορν Χάουγκεν, ή αλλιώς “θεία” είναι μια εμβληματική μορφή του νορβηγικού κλαμπ, πολύ αγαπητή στους παίκτες και η οποία δεν ήταν δυνατό να μην συμπαθήσει τον νεαρούλη Χάαλαντ που καλά-καλά δεν είχε κλείσει τα 16 του χρόνια όταν πέρασε το κατώφλι του προπονητικού κέντρου. “Του άρεσαν πολύ τα φαγητά, που έφτιαχνα και είχε αδυναμία στους νορβηγικούς κεφτέδες (φτιαγμένοι με κιμά, αυγά, γάλα, ψωμί, κρεμύδια και πολλά μπαχαρικά). Κάθε φορά του έδινα ένα πιάτο παραπάνω, ώστε να’ χει και για το σπίτι του. Ήταν πάνω στην ανάπτυξη, ψήλωνε, γυμναζόταν, έπρεπε να τρώει καλά…”

Οι κεφτέδες της “θείας Τόμπιορν” έκαναν καλό στον Χάαλαντ, που σιγά-σιγά από παιδί, γινόταν άντρας με τον Όλεγκ Γκούναρ Σόλσκιερ να είναι ο επόμενος προπονητής του. Την πρώτη οδηγία που του έδωσε ο άλλοτε επιθετικός της Γιουνάιτεντ, την ακολουθεί μέχρι σήμερα: “Δεν χρειάζεται να σκίσεις τα δίχτυα για να βάλεις γκολ…”

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του ήταν εξαντλητικό. Ένας από τους γυμναστές του,μιλώντας στην ισπανική As είχε αποκαλύψει ότι μέσα σε 15 μήνες, ο Χάαλαντ έβαλε 12 κιλά σε μυς. Δεν ήταν μόνο τα γεμάτα πιάτα που έπαιρνε στον μπουφέ, αλλά και οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης: “Φτιάξαμε μια σειρά από ασκήσεις, οι οποίες κατέληγαν σε ένα σάκο του μποξ τον οποίο έπρεπε να χτυπά. Μια μέρα τον έσκισε στα δυο…”

Εκτός των άλλων έχει και τεράστιο άλμα. Απόδειξη το γκολ εναντίον της Άστον Βίλα AP


Ο Ερλινγκ δεν ήταν πια το ψιλόλιγνο παιδάκι, που πήγαινε στη Μόλντε με καλές συστάσεις, αλλά χωρίς κανείς να υποψιάζεται αυτό που θα επακολουθούσε. Όταν επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από ένα τραυματισμό, έμοιαζε διπλάσιος. Και έτρεχε τόσο γρήγορα, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ανακόψει!

Τρέχει τα 60μ σε 6.64!

Η ταχύτητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του υπεραθλητή Χάαλαντ. Έχει μετρηθεί να τρέχει τα 60 μέτρα σε 6.64 δευτερόλεπτα. Με ένα τέτοιο χρόνο, αν έπαιρνε μέρος στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου πριν από ένα χρόνο, θα έπαιρνε την 5η θέση.

Ο σχεδόν δίμετρος Νορβηγός χάνεται από τους αντιπάλους, που αδυνατούν να τρέξουν τόσο γρήγορα. Πιάνοντας ταχύτητα 36.3 χλμ την ώρα, σπάει όλα τα ρεκόρ. Δεν χρειάζεται, πάντως, χρονόμετρα και ταχύμετρα για να καταλάβεις ότι ο ξανθομάλλης άσος κάνει τους πάντες να τρώνε τη σκόνη του. Αρκεί να δει κανείς φάσεις σαν αυτή, στο ματς Παρί-Ντόρτμουντ, που ανέδειξε την ταχύτητα του σε όλο της το μεγαλείο.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος του Έρλινγκ Χάαλαντ με τη διαδρομή του να απογειώνεται, αφού μετά τη Μόλντε, μετακόμισε στην Ζάλτσμπουργκ και μετά -έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ- στην Ντόρτμουντ για δυόμισι χρόνια. Με 88 γκολ σε 85 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έκανε όλο τον κόσμο να τον παρακολουθεί με προσοχή και την Μάντσεστερ Σίτι να κερδίζει -φέτος το καλοκαίρι- την υπογραφή του.

Οι άραβες της Σίτι έδωσαν 60 εκατομμύρια ευρώ, τη ρήτρα δηλαδή που υπήρχε στο συμβόλαιο του παίκτη και ο Χάαλαντ φόρεσε τη φανέλα την οποία τίμησε και ο πατέρας του, αλλά και είχε φωτογραφηθεί ο ίδιος όταν ακόμη ήταν μωρό. Η χρονιά ξεκίνησε με ήττα από τη Λίβερπουλ στον τελικό του Community Shield με τον Έρλινγκ να μην σκοράρει.

Η έκρηξη δεν θα αργούσε να έρθει. Στις πρώτες εννιά αγωνιστικές ο Χάαλαντ μετράει 15 γκολ (!) και έχει κάνει τρία χατ-τρικ, ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ. Πόσο μεγάλο; Σκεφτείτε ότι ο προηγούμενος που πέτυχε κάτι ανάλογο ήταν ο Μάικλ Όουεν και είχε χρειαστεί, όχι οκτώ, αλλά 48 αγώνες!

Πού θα σταματήσει; Κανείς δεν το γνωρίζει. Σίγουρα, πάντως, ο ίδιος δείχνει … αχόρταγος!

Ο Χάαλαντ που όταν το καλοκαίρι γυρίζει στο σπίτι του στη Νορβηγία, στις ελεύθερες ώρες του αρέσει να κόβει δέντρα, αποφεύγει τις κάμερες και τους δημοσιογράφους όσο μπορεί περισσότερο. Είναι λίγες οι συνεντεύξεις του, σπάνιες και οι εμφανίσεις του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Όταν του ζήτησε, πάντως, να μιλήσει ο Άλαν Σίρερ, για λογαριασμό του Athletic, δεν μπορούσε να πει όχι. Έχοντας απέναντί του τον κορυφαίο σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, ανέλυε με πάθος την αίσθηση να βάζεις γκολ: “Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα. Θα έλεγα ότι δεν έχει τόση σημασία το γκολ, αλλά αυτό που ξεσπάει μέσα σου. Και το ένιωθα πάντα, απ’ όταν ήμουν μικρότερος. Όσα γκολ κι αν βάλω, πάντα το ίδιο θα νιώθω και πάντα θα θέλω να βάλω ένα ακόμα. Ακόμη κι αν το Σάββατο πετύχω ένα χατ-τρικ, θα σκεφτώ “ωραίο ήταν, γιατί να μην το ξανακάνω την ερχόμενη εβδομάδα;

Δεν χρειάζεται να βασανίζεις το μυαλό σου με πολλά, όταν μπαίνεις στο γήπεδο. Ειδικά όταν είσαι στράικερ και κυνηγάς το γκολ. Αν στο επόμενο ματς αρχίζω και σκέφτομαι τις ευκαιρίες που έχασα στο προηγούμενο, δεν θα μου βγει σε καλό. Πρέπει να πατάς το χορτάρι πεινασμένος, χωρίς να έχει σημασία τι έκανες πριν, είτε έβαλες τέσσερα γκολ, ή κανένα.

Ποιο είναι το μυστικό του να παίζεις με το 9 στην πλάτη; Να είσαι έτοιμος να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που θα σου προκύψουν. Έτοιμος για την επόμενη φάση, η οποία δεν θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει η μπάλα, μια σέντρα, μια κόντρα. Η επόμενη φάση, λοιπόν, είναι πάντα η πιο σημαντική”

Η Ρεάλ Μαδρίτης καραδοκεί;

Το συμβόλαιο του Χάαλαντ που υπογράφτηκε το καλοκαίρι έχει πενταετή διάρκεια και απολαβές 51 εκατομμυρίων λιρών. Τις τελευταίες μέρες άρχισε μια φημολογία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ειδική ρήτρα, για χάρη της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα διέψευσε την φήμη, λέγοντας τη μισή αλήθεια: “Δεν υπάρχει ρήτρα για τη Ρεάλ, αλλά και για οποιαδήπότε άλλη ομάδα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις φήμες, αλλά ξέρετε ότι κανείς πρέπει να ανησυχεί για όσα είναι σε θέση να ελέγξει.

Ο Χάαλαντ προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στο κλίμα της ομάδας και είναι πολύ ευτυχισμένος παίζοντας για την Σίτι. Εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να του κάνουμε τη ζωή καλύτερη στο Μάντσεστερ…”

Ο Κάρλο Αντσελότι, από την πλευρά του, ρωτήθηκε να σχολιάσει όλα αυτά, πριν από τον αγώνα με την Σαχτιόρ την περασμένη εβδομάδα. Αρνήθηκε

Προφανώς ο Χάαλαντ δεν έχει κανένα λόγο να φύγει από την Μάντσεστερ Σίτι, με τον Γκουαρδιόλα να ελπίζει ότι αυτός ο τρομερός σκόρερ, που μετράει 172 γκολ στους 100 τελευταίους αγώνες του, θα μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Να κατακτήσει δηλαδή το απωθημένο όλου του κλαμπ (και του ίδιου του μεγάλου Καταλανού κόουτς, ο οποίος έχει πάρει το τρόπαιο μόνο με την Μπαρτσελόνα): Το τσάμπιονς Λιγκ.

Θα είναι και πιο ξεκούραστος απ’ όλους, αφού η Νορβηγία δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κυπελλο, άρα το χειμώνα που οι περισσότεροι αστέρες θα ταλαιπωρούνται στο Κατάρ, αυτός θα λαδώνει τη μηχανή του για την επανεκκίνηση της σεζόν τον Γενάρη του 2023.

Όσο για τη ρήτρα; Όπως έγινε γνωστό υπάρχει, είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύει για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, εκτός Πρέμιερ Λιγκ. Άρα και τη Ρεάλ Μαδρίτης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα