Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι -τελικά- οι μεγαλύτερες απειλές του πλανήτη AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ο ΚΙΜ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ – ΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΛΑ

Η συνάντηση του Κιμ και Πούτιν προκαλεί ένα άγχος στη Δύση και τις ΗΠΑ, όπου εδρεύουν οι χώρες που πουλάνε τα περισσότερα όπλα κάθε χρόνο. Είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κιμ Τζονγκ Ουν βρίσκεται στη Ρωσία, όπου ταξίδεψε μετά την πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στο 8ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (Eastern Economic Forum -EEF).

Είμαι σίγουρη πως όπως βλέπεις το ντοκουμέντο, σκέφτεσαι διάφορα χιουμοριστικά. Για παράδειγμα, πόσα memes μπορεί να ‘βγάλεις’ από το κάθε δευτερόλεπτο.

Όταν όμως, αποφασίζουν να συναντηθούν δυο παρίες της Δύσης, κάτοχοι κάποιων εκ των μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων οπλοστασίων της γης, ένα άγχος το νιώθεις. Σκέψου πώς ένιωσαν οι ηγέτες δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμα και ο τόπος του ραντεβού (το κοσμοδρόμιο Vostochny -η πιο σύγχρονη εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων της χώρας), είχε μήνυμα προς τους ‘εχθρούς’.

Υποδηλώνει πως η Ρωσία διατίθεται να παραβιάσει τις σχετικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα (μάλλον για να προστατευτεί η ανθρωπότητα) επί της απόκτησης τεχνολογία εκτόξευσης δορυφόρων, προκειμένου να εξασφαλίσει από τον Κιμ ό,τι χρειάζεται για τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Είτε είναι όπλα, είτε χρήματα.

Ο ένας θα δώσει γνώση, ο άλλος όπλα

Ο Κιμ επισήμανε την άνοιξη πως οι στρατιωτικοί δορυφόροι είναι ό,τι χρειάζεται «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής σταθερότητας». Είπε και ότι η στρατηγική τους αξία μπορεί να φανεί και «κατά την προληπτική ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης».

Η παροχή αυτής της γνώσης παραβιάζει διεθνείς κυρώσεις, για τις οποίες αδιαφορεί η Ρωσία.

Ιδιαίτερα από την στιγμή που ξέρει ότι αν δώσει την τεχνογνωσία αυτή, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορεί να κατασκευάσει πλήρως λειτουργικά πυρηνικά όπλα και μεγαλύτερη δύναμη από βαλλιστικούς πυραύλους.

Και πού θα τα δώσει, όταν τα φτιάξει;

Φυσικά, στους φίλους της τους Ρώσους. Έως τότε μπορεί να επιστρέψει τα πολλά συμβατά βλήματα πυροβολικού και τους πυραύλους σοβιετικής εποχής που ξέμειναν στη χώρα του.

Οι δυο ηγέτες ενημέρωσαν τον πλανήτη πως έχουν πολλά θέματα, στα οποία μπορούν να συνεργαστούν, με τον Κιμ να επαινεί τον Πούτιν «γιατί στάθηκε απέναντι στις ηγεμονικές δυνάμεις», ώστε να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας του (απέναντι στη Δύση και τις ΗΠΑ), πριν εκφράσει «την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη σε όλα όσα κάνει η Ρωσία ως απάντηση».

Καλή τύχη να ευχηθώ στον πλανήτη.

Η χειραψία Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν Kremlin Ru / Twitter / Printscreen Video

Θα ήθελα ωστόσο, να μιλήσουμε λίγο για τα όπλα που διακινούνται κάθε χρόνο στη γη

Υπάρχουν πολλές διεθνείς συνθήκες ελέγχου των όπλων, που συνήθως αφορούν διεθνείς περιορισμούς στην ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση, διάδοση και χρήση φορητών όπλων, συμβατικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής.

Η διπλωματία είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος επίτευξης αυτών των συμφωνιών. Μετά υπάρχει και η περίπτωση επιβολής ποινών σε όσους δεν συναινούν.

Προφανώς και πολλοί δεν ενδιαφέρονται για αυτές. Και δεν είναι απαραίτητα αυτοί που νομίζεις.

Οι έξι εκ των 10 κορυφαίων (σε πωλήσεις) κατασκευαστών όπλων είναι εταιρίες από τις ΗΠΑ. Οι τρεις εξ αυτών εξασφαλίζουν δια αυτής της οδού ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εσόδων τους από την ‘άμυνα’. Είναι ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως πρόκειται για τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό οπλοκατοχής (120.5 όπλα, ανά 100 άτομα). Η Υεμένη είναι στο Νο2 (52.8 όπλα, ανά 100 άτομα).

Στο ΤΟΡ 10 των παραγωγών υπάρχουν και τρεις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρίες, μαζί με μια από τη Μεγάλη Βρετανία. Η Airbus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στο Νο13, με 11 δισεκατομμύρια για έσοδα.

Ποια χώρα ευνοήθηκε από το εμπάργκο στη Ρωσία

H Ρωσία είναι η χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως διαθέτει 5.977 κεφαλές.

Το ΤΟΡ 10 ‘κλείνει’ με τη Βόρεια Κορέα (20).

Μεταξύ τους υπάρχου οι ΗΠΑ (5.428), Κίνα (350), Γαλλία (290), Μεγάλη Βρετανία (225), Πακιστάν (165), Ινδία (160) και Ισραήλ (90).

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, κατά την Arms Transfer Database του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), η χώρα που κάνει τις περισσότερες είναι οι ΗΠΑ.

Aπό το 2018 έως το 2022 έκαναν το 40% των πωλήσεων.

Ακολούθησε η Ρωσία (16% -πριν το 2018 πουλούσε το 31%), με τη Γαλλία να συμπληρώνει την κορυφαία τριάδα. Ακολούθησαν οι Κίνα και Γερμανία.

Αυτή η πεντάδα διαχειρίστηκε ποσοστό μεγαλύτερο των 3/4 του οπλισμού που διακινήθηκε στη συγκεκριμένη περίοδο και ήταν αυξημένο κατά 4.8% συγκριτικά με μια δεκαετία νωρίτερα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ό,τι δεν πουλούν οι Ρώσοι (λόγω του εμπάργκο), το έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Μάλιστα, οι Γάλλοι είναι πολύ κοντά στο να ‘φάνε’ από τους Ρώσους τη δεύτερη θέση της γενικής λίστας των εξαγωγέων.

Μεταξύ 2018 και 2022 πέθαιναν κάθε ημέρα από ανέχεια -που αποδίδεται στις συρράξεις- 9.000 άνθρωποι.

Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αλλά 4 από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πυροδοτούν πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Κάτι που το λες υποκριτικό, συνένοχο και ανήθικο.

Αν δεν το λες εσύ, το είπε η Brenda Mofya, την περίοδο που ήταν επικεφαλής του γραφείου της Oxfam International (βρετανική συνομοσπονδία 21 ανεξάρτητων φιλανθρωπικών οργανώσεων που επικεντρώνονται στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας), στη Νέα Υόρκη.

«Τα όπλα και οι βόμβες τους δεν σκοτώνουν μόνο αθώους πολίτες σε χώρες που έχουν υποστεί συγκρούσεις, αλλά λιμοκτονούν όσους επιζούν», πρόσθεσε η Mofya.

Κατά την Oxfam οι κορυφαίοι εξαγωγείς ‘έβγαλαν’ συνολικά 112 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2018 έως το 2022.

Τι έχει να πει η Ευρώπη για όλα αυτά

Η αύξηση 69% στις αγορές όπλων που έκανε η Ελλάδα από το 2013 έως το 2022. Ξόδεψε 8.100.000.000 δολ. Oxfam

Η βιομηχανία όπλων αποτελεί πυλώνα και στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία -μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία- αντιπροσώπευαν το 23% των εξαγωγών όπλων μεταξύ 2015 και 2019. Ποσοστό +3% από εκείνο της προηγούμενης πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ του 2018 και του 2022 αύξησαν τις εισαγωγές κατά 65% «όπως επεδίωκαν την ενίσχυση του οπλοστασίου τους, σε απάντηση στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία».

Ακολουθεί γράφημα που βοηθά στην κατανόηση του +13% των εξόδων του 2022 για τους στρατούς της Ευρώπης, σε εισαγωγές όπλων -την στιγμή που υπήρχε μείωση σε Αφρική, Ασία και Ωκεανία.

Στη φωτογραφία με την Ελλάδα, θα διάβασες πως σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 69% στις αγορές όπλων που έκανε η χώρα από το 2013 έως το 2022. Ξοδέψαμε προς αυτήν την κατεύθυνση 8.100.000.000 δολ.

Ποιοι αγοράζουν όπλα, πέραν ημών

Είπαμε τους πωλητές όπλων. Να πούμε και τους αγοραστές. Οι μισές αγορές καταλήγουν στη Μέση Ανατολή.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε συζητήσει το 2019 τη θέσπιση ορισμένων περιορισμών στην πώληση όπλων που προορίζονταν σε αυτήν τη χώρα, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ και η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας κατάφεραν να αποφύγουν τα ‘εμπόδια’.

Η Ινδία κάνει τις δεύτερες περισσότερες αγορές. Συνήθιζε να εξασφαλίζει το 47% από τη Ρωσία. Όχι πια. Παίρνει το 28.6% από τη Γαλλία και το 11.1% από τις ΗΠΑ. Λαμβάνει και ένα 7.7% από το Ισραήλ, ένα 2.8% από τη Νότια Κορέα και ένα 2% από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ πούλησαν το 19% στη Σαουδική Αραβία, το 8.6% στην Ιαπωνία, το 8.4% στην Αυστραλία, το 6.7% στο Κατάρ, το 6.5% στη Νότια Κορέα, το 4.8% στο Κουβέιτ, το 4.6% στη Μεγάλη Βρετανία, το 4.4% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα άλλο 4.4% στην Ολλανδία και ένα 4.2% στη Νορβηγία.

Η Ρωσία έδωσε κυρίως στην Ινδία (31%), την Κίνα (23%) και την Αίγυπτο (9.3%).

Η Γαλλία είχε για πελάτες την Ασία, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ινδία έχει λαμβάνειν το 30% των εξαγωγών της.

Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αγορές, κατεγράφησαν στους συμμάχους των ΗΠΑ: η Νότια Κορέα είχε +61%, η Ιαπωνία +171% και η Αυστραλία +23%.

Η -πραγματική- ερώτηση δεν είναι τι κάνει ο Μασκ για την παγκόσμια πείνα

Την επόμενη φορά που να αναρωτηθείς γιατί ο Ίλον Μασκ και οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, δεν βοηθούν να τελειώσει η πείνα παγκοσμίως, είναι απαραίτητο να ξέρεις ότι μόνο τα έσοδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων για το 2022 (2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια) φτάνουν για να καλύψουν τις εκκλήσεις του ΟΗΕ (51.7 δισεκατομμύρια) περισσότερες από 42 φορές.

Χαρακτηριστικά, στην Υποσαχάρια Αφρική, στο ίδιο διάστημα (2018-2022) οι κυβερνήσεις ξόδεψαν 19 δισεκατομμύρια για τους στρατούς τους, ενώ 7.7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν ακραία πείνα.

Η Ρωσία εξελίσσει το ‘παιχνίδι’ της

Τον Αύγουστο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερώσει πως η Ρωσία προετοιμάζεται για να προσφέρει στους ετέρους της ‘ευρεία επιλογή υπερσύγχρονων όπλων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες’.

Συμπεριλαμβανομένων υπερσύγχρονων συστημάτων ελέγχου και αναγνώρισης, όπλων υψηλής ακρίβειας και ρομποτικής.

Διευκρίνισε πως η προτεραιότητα είναι τα drones «τομέας που αναπτύσσεται ενεργά στις μέρες μας τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ίδρυση ενός νέου ανεξάρτητου κλάδου βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με ένταση έρευνας».

Ανήμερα της άφιξης του Κιμ στα εδάφη του (Τρίτη 12/9), ο Τσάρος ανακοίνωσε πως η Μόσχα αναπτύσσει όπλα χρησιμοποιώντας «νέες φυσικές αρχές» για να διασφαλίσει την ασφάλεια στην σχεδόν ιστορική προοπτική.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, TASS ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη όπλων με βάση νέες φυσικές αρχές, περιλαμβάνει τη χρήση νέων τεχνολογιών και αρχών δράσης. Θα αφορούν όπλα λέιζερ, υπερήχους, ραδιοσυχνότητες κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font