Ο Γκάρι Λίνεκερ πρόσωπο των ημερών στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες μέρες AP

Ο ΛΙΝΕΚΕΡ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΡΙΣ

Η ελευθερία του λόγου ευαισθητοποιεί τους Βρετανούς, που ξεσηκώθηκαν όταν το BBC απέπεμψε τον Γκάρι Λίνεκερ από την πιο δημοφιλή αθλητική εκπομπή γιατί άσκησε σκληρή κριτική στο νέο μετανστευτικό νομοσχέδιο. Η επιστροφή του, χαιρετίστηκε από την κοινωνία όχι όμως και από τους τόρις που ... φρίαξαν εις διπλούν

Ο Γκάρι Λίνεκερ θα πάρει κανονικά μέρος στο Match Of The day του Σαββάτου. Θα έλεγε κανείς ότι επιστρέφει δριμύτερος καθώς υποχρέωσε το BBC σε πλήρη αναδίπλωση και μια δήλωση συγγνώμης για την απουσία του το περασμένο Σάββατο. Μια απόφαση που προκάλεσε σάλο στη Μεγάλη Βρετανία, έθεσε επί τάπητος το θέμα της “ελευθερίας του λόγου” και έφερε σε αρκετά δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση Σούνακ, όσο και τον φίλο της, Ρίτσαρντ Σαρπ, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο νησί.

Έθιξε επίσης κι άλλα πιο σοβαρά θέματα, όπως η νέα μεταναστευτική πολιτική της αγγλικής κυβέρνησης και η ακραία ρητορική της, ή και λιγότερα σοβαρά, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν αν ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ο Λίνεκερ, μπορούν να εκφέρουν γνώμη όχι για τα αθλητικά, αλλά για κυβερνητικούς χειρισμούς και δηλώσεις των υπουργών.

Κάπως έτσι ξεκίνησε, άλλωστε, η ιστορία. Η Σούελα Μπρέιβερμαν, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα την κεντρική ιδέα της νέας μεταναστευτικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η 42χρονη υπουργός των εσωτερικών, με τηλεοπτικό σποτ, εξήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ, να “σταματήσει τις βάρκες”. Τους μετανάστες δηλαδή, που προσεγγίζουν τις νότιες ακτές του νησιού: “Δεν γίνεται το κράτος να ξοδεύει 7 εκατομμύρια λίρες καθημερινά για την υποδοχή και την διαμονή” όσων κατά τη γνώμη της έχουν κάνει το παράνομο ταξίδι προς την Βρετανία. Η κυρία Μπρέιβερμαν τους υπολόγισε, σε σχέση με την περσινή χρονιά, σε 45.000 ανθρώπους.

Για όλους αυτούς η κυβέρνηση Σούνακ αποφάσισε την από δω και πέρα κράτησή τους και επαναπροώθηση είτε στις χώρες τους, είτε σε τρίτα κράτη, όπως η Ρουάντα. “Έχουμε κάνει τόσα πολλά για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και τον Χόνγκ Κόνγκ, αλλά πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες” κατέληξε η υπουργός που αποκάλυψε ότι το νέο νόμο επεξεργάστηκε μετά από διαρκείς συσκέψεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Λίνεκερ, που μέσω του twitter του, σχολιάζει τα πάντα (καμιά φορά όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία) θεώρησε τις δηλώσεις της συντηρητικής υπουργού κάτι περισσότερο από απαίσιες. Ένας χρήστης παρατήρησε ότι συμπεριφέρεται ανεπίτρεπτα, με τον άλλοτε σέντερ φορ της Εθνικής Αγγλίας να απαντάει σε έντονο ύφος: “Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Δεχόμαστε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια πολύ σκληρή πολιτική, που απευθύνεται σε ευάλωτους ανθρώπους σε μια παρόμοια γλώσσα με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του 30. Κι είμαι εγώ ο ανεπίτρεπτος;”

Ποια είναι η Σουέλα Μπρέιβερμαν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουέλα Μπρέιβερμαν επιτίθεται σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που κατηγορείται για ρητορική παρόμοια των ναζί, όταν ανέβηκαν στην εξουσία στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Πριν από ένα μήνα είχε κάνει λόγο πάλι για εισβολή και εκδίωξη όλων των προσφύγων (τα “σμήνη των παράνομων μεταναστών” ήταν η φράση της) από το βρετανικό έδαφος, η Τζόαν Σάλτερ, που παρακολουθούσε την εκδήλωση πήρε το λόγο και ουσιαστικά μίλησε όπως ο Λίνεκερ.

Η 83χρονη Βελγίδα, δήλωσε ότι επέζησε του ολοκαυτώματος όταν το 1943 κατάφερε να διαφύγει από το Βέλγιο άλλαξε το όνομά της (γεννήθηκε ως Φάνι Ζιμετμπάουμ και ήταν Πολωνοεβραία που ζούσε στις Βρυξέλλες) και κατέληξε στη Βρετανία το 1947: “Η ρητορική μίσους που χρησιμοποιείτε, θυμίζει την αντίστοιχη που δαιμονοποίησε την οικογένεια μου και εξολόθρευσε εκατομμύρια άλλους. Γιατί το κάνετε;” είπε στην υπουργό.

Προφανώς η Μπρέιβερμαν δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση, ζήτησε συγγνώμη μεν για τη γλώσσα της, όχι όμως και για την ουσία της πολιτικής αφού όπως υποστήριξε οι μετανάστες αποτελούν πραγματικό πρόβλημα, παραβαίνουν το νόμο και λοιπά φοβερά και τρομερά που απειλούν τον βρετανικό τρόπο ζωής.

Αν το όνομα της Σουέλα Μπρέιβερμαν σας λέει κάτι, δεν έχετε άδικο. Ήταν η υπουργός που έστειλε από το προσωπικό της e-mail κυβερνητικά έγγραφα, στην βραχύβια κυβέρνηση της Λίζα Τρας. Η σκληροπυρηνική στις απόψεις της, αλλά λίγο … απρόσεχτη στο χειρισμό του υπολογιστή της Σουέλα, υπέβαλε την παραίτηση της. Επανήλθε δριμύτερη, ωστόσο, και στην επόμενη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ρίσι Σούνακ…

“Γκάρι δεν θα πας στην εκπομπή…”

Το tweet του Γκάρι Λίνεκερ προκάλεσε σάλο. Η Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι όλα αυτά που είπε ο διάσημος σχολιαστής ποδοσφαίρου είναι ανήκουστα: “Ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και κατά μία έννοια τα παιδιά μου προέρχονται από το λαό που είχε έχασε τους δικούς του ανθρώπους στους θαλάμους αερίων” σχολίασε.

Προς υπεράσπισή της, έσπευσε η υπουργός πολιτισμού (στην ευθύνη της οποίας υπάγονται και τα media) Λούσι Φρέιζερ: “Η γιαγιά μου δραπέτευσε από τη Γερμανία του 30. Είναι απογοητευτικό και ανάρμοστο να συγκρίνουμε τη δική μας πολιτική με τα γεγονότα στη ναζιστική Γερμανία. Το BBC λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά θα πρέπει να θυμίσει στον Γκάρι Λίνεκερ τις υποχρεώσεις του απέναντι στα social media” είπε, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς οδηγία στο BBC να τραβήξει το αυτί του … λαλίστατου Γκάρι.

Ο Ρίτσαρν Άιρ, πρώην μέλος του συμβουλίου που διοικεί το BBC χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγκριση της Μπρέιβερμαν με τις θηριωδίες του Γ ράιχ και πρότεινε στον Λίνεκερ να αποφασίσει “αν θα παραμείνει υπάλληλος της εταιρείας ή θα γίνει ένας influencer”.

Η εκκεντρική συγγραφέας Τζούλι Μπέρτσιλ έγραψε ολόκληρο άρθρο στο υπερσυντηρητικό περιοδικό Spectator (κάποτε είχε φιλοξενήσει και μια αγιογραφία της ναζιστικής “Χρυσής Αυγής”) με τίτλο “Η άγνοια του Γκάρι Λίνεκερ”. Η Μπέρτσιλ που πριν από χρόνια είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που είχε εκτοξεύσει κατά της ακτιβίστριας Ας Σαρκάρ (μεταξύ των άλλων την είχε χαρακτηρίσει παιδόφιλη και μέλος ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης) επιτέθηκε στον Λίνεκερ για την … αφέλεια του να σχολιάζει τα πάντα στο twitter θυμίζοντας πολλές γκάφες που έχει διαπράξει στο παρελθόν και επιπλήττοντας τον γενικώς. Μέχρι και για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις, που κατά καιρούς είχε διατυπώσει.

Υπήρξαν, φυσικά, και πολλές φωνές φωνές υπέρ του ποδοσφαιρικού τηλεσχολιαστή, όπως αυτή της Έμιλι Μάιτλις, πρώην παρουσιάστριας: “Ο Λίνεκερ έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις για το Κατάρ, με τις ευλογίες μάλιστα του BBC όχι όμως για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια του τη χώρα, εφόσον εμπλέκεται και η κριτική κατά της κυβέρνησης”

Ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του BBC, πήρε το μήνυμα από τους υψηλά ιστάμενους και πρότεινε στον Λίνεκερ να μείνει το προηγούμενο Σάββατο στο σπίτι του και να μην δώσει το παρών στην εκπομπή Match Of The Day, την πιο δημοφιλή αλλά και παραδοσιακή αθλητική εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης (παίζει ανελλιπώς από το 1964). Κάτι σαν τη δική μας Αθλητική Κυριακή, αλλά για το … αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο Λίνεκερ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σχολιαστής με αμοιβή 1,3 εκατ. λίρες ετησίως και από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχει αφήσει το στίγμα του στην εκπομπή.

Η ενέργεια του BBC είχε άμεσες συνέπειες. Οι συμπαρουσιαστές Ιαν Ράιτ και Άλαν Σίρερ αρνήθηκαν να μπουν στο στούντιο, όπως και οι δημοσιογράφοι της εκπομπής. Όλες οι αθλητικές εκπομπές στο BBC τροποποιήθηκαν, σχολιασμός δεν έγινε, ενώ στα γήπεδα σηκώνοντας πλακάτ με συνθήματα του στυλ “Λίνεκερ για πρωθυπουργός”.

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, μαζί με χιλιάδες Βρεταννούς, που συμπαραστάθηκαν στον άλλοτε σπουδαίο σέντερ φορ με καταιγισμό σχολίων στα social media. Δεν ήταν και τόσο εύστοχη η αποπομπή ενός ανθρώπου που έχει 8.9 εκατομμύρια ακόλουθους στο twitter.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, θέλησε να κρατήσει αποστάσεις όταν σχολίασε το θέμα, με βασικό μέλημα την όποια κυβερνητική απεμπλοκή: Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής και είναι ταλαντούχος παρουσιαστής. Ελπίζω ότι το θέμα που προέκυψε ανάμεσα στον Γκάρι Λίνεκερ και το BBC μπορεί να επιλυθεί, είναι όμως ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τις δυο πλευρές και όχι βέβαια την κυβέρνηση”

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο επικεφαλής του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, θεωρείται προσωπικός φίλος του Ρίσι Σούνακ (ήταν “αφεντικό” του νυν πρωθυπουργού όταν αμφότεροι εργάζονταν για την Γκόλντμαν Σακς) ενώ το όνομα του είχε εμπλακεί στο περίφημο δάνειο του Μπόρις Τζόνσον ύψους 800.000 λιρών. Ποιος είπε ότι η διαπλοκή πολιτικών, media και τραπεζιτών είναι … ελληνικό φαινόμενο.

Μπροστά στη γενική κατακραυγή το BBC αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφαση του. Ζήτησε συγγνώμη και επανέφερε τον Λίνεκερ στις επάλξεις. Ο 62χρονος τηλεσχολιαστής ευχαρίστησε τους πάντες (και κυρίως τους συναδελφους του) για την ομολογουμένως σπουδαία συμπαράσταση στο πρόσωπό του, υπενθυμίζοντας ότι τις πιο δύσκολες ώρες περνάνε όσοι ξεριζώνται από τις εστίες του είτε λόγω πολέμου, είτε αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η επιστροφή του Λίνεκερ χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους υποστηρικτές του, αλλά και σκεπτικισμό από τους “τόρις”. Οι συντηρητικοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την υπαναχώρηση του BBC, τον πρόεδρο του οποίου κατηγόρησαν για… συνθηκολόγηση, αφού ο Λίνεκερ γύρισε στη δουλειά του, έχοντας το ελεύθερο να τουιτάρει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail είναι χαρακτηριστικό για την κριτική που εκτοξεύτηκε προς το BBC από τα δεξιά. Το βρετανικό ταμπλόιντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ένα χαστούκι για όσους πληρώνουν τα τέλη της δημόσιας τηλεόρασης στην Αγγλία. Από κει, άλλωστε, προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, περίπου 4 δις λίρες το χρόνο.

Η σκιώδης υπουργός πολιτισμού του εργατικού κόμματος, Λούσι Πάουελ, άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Λίνεκερ: “Πως μπορεί να φαίνεται σε όλο τον κόσμο ο αποκλεισμός ενός προβεβλημένου τηλεοσχολιαστή ποδοσφαίρου, επειδή απλά εξέφρασε τη γνώμη του για ένα άλλο θέμα; Εμένα μου ακούγεται σαν μια είδηση από τη Ρωσία του Πούτιν”, είπε κάνοντας επίσης λόγο για πιέσεις και απειλές προς το BBC, αν δεν “τιμωρούσε” τον Λίνεκερ.

Η εκπρόσωπος του των συντηρητικών και πρώην υπουργός πολιτισμού, Τζούλια Λόπεζ αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας την σύγκριση με τον Πούτιν ντροπιαστική και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί πιέσεων και απειλών.

Την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο ξεκινούσε η συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, με αρκετούς διαδηλωτές να διαμαρτύρονται έξω απ’ αυτό

Εν τω μεταξύ η εκπομπή Match Of The Day ετοιμάζεται να εκπέμψει κανονικά το ερχόμενο Σάββατο. Είναι δυνατόν τα σπορ να ανακατεύονται με την πολιτική; Γιατί όχι; Όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν μεγάλο λάθος αγνοώντας τη δυναμική των γηπέδων και την απήχηση του ποδοσφαίρου στις μάζες. Θυμηθείτε και το τι συνέβη στα μέρη μας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τα πανό που ανέβηκαν σε όλα τα ελληνικά γήπεδα.

Ο Λίνεκερ, από την πλευρά του, πήρε μια μεγάλη νίκη για να εκφράζεται όπως σκέφτεται, χωρίς περιορισμούς. Σε άλλες χώρες οι σχολιαστές δεν έχουν το δικαίωμα να πουν αν η φάση που βλέπουν είναι πέναλτι ή όχι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα