Ο ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Καλά καλά δεν έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες εκλογές και ήδη κυκλοφορούν σενάρια για τρίτες, με το ερώτημα ποιος θα πάρει την ευθύνη.
Από τη στιγμή της προαναγγελίας των εκλογών της 21ης Μαϊου, πλανάται το ερώτημα εάν εκτός τις – σχεδόν βέβαιες – δεύτερες κάλπες, ενδέχεται να στηθούν και τρίτες.
Το σενάριο των τρίτων εκλογών δεν είναι βέβαια νέο, αλλά κυκλοφορούσε στο παρασκήνιο της Νέας Δημοκρατίας από το περασμένο φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε είχε αποφύγει να το διαψεύσει κατηγορηματικά στη ΔΕΘ. Ενώ αν και στο μεταξύ το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, (κατά προτίμηση αυτοδύναμης αλλά στην ανάγκη και συνεργασίας) στις δεύτερες εκλογές, πολλοί δεν αποκλείουν καθόλου οι κάλπες να τριτώσουν.
Έμπειρα γαλάζια στελέχη πάντως, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμούν πως στις δεύτερες εκλογές τα πράγματα θα έχουν αλλάξει και το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί χωρίς όρους για τη θέση του πρωθυπουργού. “Όλα τα καλάμια θα έχουν μείνει στα πάρκινγκ”, έχει προβλέψει ειδικότερα η πρώην υπουργός.
Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς ορισμένες προϋποθέσεις και προβλήματα με το σενάριο των τρίτων εκλογών. Πρώτον, βρίσκεται στο τραπέζι μόνον εάν στις δεύτερες κάλπες η ΝΔ χάσει πολύ οριακά την αυτοδυναμία και εφόσον δεν βρεθεί η λύση δια… προθύμων βουλευτών εκλεγμένων με άλλα κόμματα. Δεύτερον σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει για πάνω από τρεις μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και τρίτον, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για τρίτες εκλογές, εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία αλλά ούτε λύση για συγκυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Ενδεχομένως από κυβερνητικής πλευράς να θέλουν να εξακολουθήσει να αιωρείται η απειλή και τρίτης κάλπης, προκειμένου να πείσουν ιδίως τους κεντρώους ψηφοφόρους να επιλέξουν ΝΔ μία ώρα αρχύτερα για να τελειώνουν. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί άλλωστε όσους υπερασπίζονται την απλή αναλογική και ιδίως το ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά προτείνουν ακυβερνησία.
Το επιχείρημα του Μαξίμου πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να πάρουν γρήγορα αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα μπορεί βέβαια να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι στην περίπτωση που η ΝΔ τελικά οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενδεχομένως με το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν όμως εξυπηρετεί το αφήγημα με στόχο τη συσπείρωση των συντηρητικών κεντρώων ψηφοφόρων, της φερόμενης ως “μεσαία τάξη” και των λεγόμενων “νοικοκυραίων”, των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που δεν θέλουν μία περίοδο μακράς πολιτικής αβεβαιότητας.