ALAMY/VISUALHELLAS.GR

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες λόγω της χαλάρωσης όλων μας ενόψει των διακοπών. Μάσκα, αποστάσεις και self test τα βασικά όπλα.

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να δείχνει πιο ασφαλές σε σχέση με το προηγούμενο, όσον αφορά στους κινδύνους από εισαγόμενα κρούσματα, όμως ο κορονοϊός σε αντίθεση με πέρυσι, βρίσκεται πλέον παντού. Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 20.000 κάτι που μεταφράζεται σε πολλαπλάσιο πραγματικό αριθμό ατόμων με κορονοϊό. Δεν είναι λοιπόν καθόλου δύσκολο όλοι μας να εκτεθούμε στον ιό και να “κολλήσουμε” ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί.

Βασικά μας όπλα λοιπόν για να μην κουβαλάμε το άγχος στις επικείμενες διακοπές είναι η κλασική μάσκα και τα αντισηπτικά, σε συνδυασμό με τις αποστάσεις. Οι περσινοί συνωστισμοί με αγνώστους ήταν η αρχή για το δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο του 2020 κι αυτό βέβαια κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσουμε. Σημειώνεται δε ότι φέτος έχουμε και τις μεταλλάξεις.

Βασικά λοιπόν στοιχεία σε ένα μίνι οδηγό επιβίωσης που αφορά τη δική μας ευθύνη και προστασία είναι:

  • Παρέα στις διακοπές με δικούς μας ανθρώπους. Δεν θα γίνουμε βέβαια και ακοινώνητοι αλλά καλό είναι να κρατάμε αποστάσεις και να είμαστε λιγότερο διαχυτικοί.
  • Μάσκα παντού. Πέρυσι είχε επιβληθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές και μόνο όταν μπαίναμε σε κάποιους εσωτερικούς χώρους. Δεν είναι δικαιολογία ότι “μα κάποιοι δεν φοράνε”. Και φυσικά δεν έχουμε την ίδια μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών!
  • Προμηθευόμαστε μερικά self test πέρα από τις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτικά. Έχουν κάποιο κόστος αλλά ένα τσεκάρισμα κάθε 3-4 μέρες όσο θα είμαστε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος ενδείκνυται ώστε στην περίπτωση νόσησης να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε βαριά συμπτώματα, αλλά να το προλάβουμε νωρίς.
  • Ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλά στην εστίαση και στα δημόσια θεάματα. Ακόμη κι αν χαλαρώσουν κι άλλο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός υπάρχει. Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι θα έχουμε κι άλλες απελευθερώσεις όταν τα κρούσματα κατέλθουν των 1000 και η θετικότητα διατηρηθεί σε κάτω από 3%. Αυτό σε συνδυασμό με την ανοσία που είχε επιτευχθεί, μειώνει τους κινδύνους. Όμως δεν τους εξαφανίζει.
  • Προτιμούμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες. Είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός όσο κολυμπάμε. Το δε κολύμπι κάνει και ιδιαίτερο καλό μετά από τόσους μήνες ακινησίας.
  • Παράλληλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στα γυμναστήρια, όχι μόνο για τους gym addict αλλά και για όλους εμάς που φορτώσαμε κιλά λόγω καραντίνας. Το δε παρατεταμένο κλείσιμο των γυμναστηρίων απαιτεί πολύ καλή απολύμανση, ενώ φυσικά δεν πρέπει να υπάρχει κλιματισμός σε λειτουργεία.

Ταξίδι στα νησιά

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κάποιες οδηγίες για τους ταξιδιώτες. Έτσι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς τα νησιά από την ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του:

  • να διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, να είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένος,
  • είτε να διαθέτει αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών,
  • είτε self-test 24 ωρών ή διαφορετικά να υπάρχει μια βεβαίωση νόσησης, δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Όπως ανακοίνωσε δε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με το πρόγραμμα «Ελευθερία» κινείται και η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που στόχος της είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό.

AP PHOTO


Το σχέδιο για την αντιμετώπιση περιστατικών στα νησιά

Και φέτος υπάρχει ένας ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των δομών Υγείας στα νησιά, Περιφερειακών Ιατρείων, αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας ή Νοσοκομείων, μεταξύ τους και με κεντρικά Νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Προκειμένου να μας καθησυχάσει, ανέφερε πως τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στη νησιωτική Ελλάδα, έχουν ενισχυθεί με προσλήψεις προσωπικού και με ιδιαίτερα αυξημένο testing, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να υπάρχει δράση αμέσως μαζί με την αντίδραση και τη δυνατότητα των κινητών ομάδων υγείας επίσης, να βρεθούν όπου χρειαστεί, σε όποιο νησί ή οπουδήποτε στη χώρα, προκειμένου να διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους.

Σημείωσε ειδικότερα:

  • Έχουμε αναβαθμίσει πλήρως το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Παρακολουθεί real time, σε 24ωρη βάση τα περιστατικά, ούτως ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε έγκαιρα, on the spot.
  • Επίσης, έχουμε 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για τη μεταφορά Covid περιστατικών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.
  • Ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που έχει ναυλωθεί σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, που βοηθάει πολύ, κάνει εξαιρετική δουλειά, για τη μεταφορά non Covid ασθενών, όπως πέρυσι.
  • Ένα C-130 και ένα ελικόπτερο Chinook της Πολεμικής Αεροπορίας για τα Covid περιστατικά.
AP PHOTO

Εμβολιαστικός… τουρισμός

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Η ανακοίνωση αυτού του μέτρου πρόσθεσε ένα ακόμη όπλο κατά του κορονοϊού ειδικά στις μικρές ηλικίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν επίσημα. Αν και τυπικά η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού στις ηλικίες 18-29 ετών ήταν κλειστή μέχρι την παρασκευή, ουσιαστικά δεν ήταν. Απλά για να κλείσει ένα νεαρός συμπολίτης μας εμβόλιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Ταχυδρομικό Κώδικα ενός από τα παραπάνω νησιά. Η δυνατότητα οδήγησε τελικά στο “αιφνίδιο” άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 18-29 την Παρασκευή το βράδυ για το Johnson & Johnson στο σύνολο της επικράτειας.

Επίσης υπάρχουν προορισμοί όπου θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά μας, στους Φούρνους, το Μεγανήσι, τη Νίσυρο, την Κίμωλο, την Τήλο, τις Οινούσσες, τους Λειψούς, τη Χάλκη, την Αμοργιανή, τους Οθωνούς, τον Κάλαμο, την Ερεικούσσα, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, το Μαθράκι, τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Σίκινο, τον Άγιο Ευστράτιο, το Αγαθονήσι, τη Γαύδο, τη Θύμαινα, την Τέλενδο, τα Τριζόνια, τον Καστό, την Ψέριμο, το Παλαιό Τρίκερι, τα Αντικύθηρα, τους Αρκιούς, το Γυαλί, τους Αντίπαξους και το Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά μας με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: η Φολέγανδρος, η Δονούσα, η Ελαφόνησος, το Άνω Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Πάτμος, η Ιθάκη, η Σύμη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Περιστέρα, η Σίφνος, η Κέα, οι Παξοί, η Ίος, η Ύδρα, η Αμοργός, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αστυπάλαια, η Αντίπαρος, το Αγκίστρι, η Κάσος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Άνδρος, η Τήνος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μήλος.

Δεν υποδεικνύουμε φυσικά προορισμούς, αλλά υπενθυμίζουμε τι επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές για την ανοσία σε διάφορες νησιωτικές περιοχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα