Μάτσου Πίτσου Shutterstock

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι συντάκτες του κορυφαίου ταξιδιωτικού οδηγού στον κόσμο «Lonely Planet», επέλεξαν τις καλύτερες "μεγάλες βόλτες" του πλανήτη.

Με ανταμοιβή μια αξέχαστη εμπειρία πεζοπορίας, ο όρος «κατάκτηση» δεν φαντάζει τόσο σημαντικός. Όλες οι διαδρομές στη φύση, έχουν μια αρχή και το τέλος τους φέρνει ένα συναίσθημα ολοκλήρωσης, πληρότητας και αυτό διότι έχεις κοπιάσει, έχεις προσπαθήσει, έχεις αντικρίσει τόσες εικόνες, έχεις καταφέρει κάτι για σένα.

Πως όμως να επιλέξεις μια μοναδική διαδρομή; Ποια είναι τα κριτήρια; Δεν υπάρχει γενικός κανόνας, καθώς ο κάθε ένας επιλέγει για τους δικούς του λόγους. Άλλοι για τον προορισμό, άλλοι για το ταξίδι, άλλοι για την ομορφιά του τόπου. Οι συντάκτες του κορυφαίου ταξιδιωτικού οδηγού στον κόσμο «Lonely Planet», επέλεξαν τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές του πλανήτη και σας τις προτείνουν! Από μονοπάτια στη ζούγκλα μέχρι διαδρομές που κόβουν την ανάσα στα βουνά του Νεπάλ! Όπως χαρακτηριστικά λένε, όλα απαιτούν ένα γερό ζευγάρι πνεύμονες και ένα ζευγάρι πόδια!

Νεπάλ Shutterstock


Camp Base Έβερεστ, Νεπάλ

Το καλύτερο ταξίδι για: Επίδοξους ορειβάτες
Απόσταση: 130 χλμ μετ’ επιστροφής
Διάρκεια: 2 εβδομάδες
Επίπεδο: Μέτριο

Σκαρφαλώνοντας στα 5.545 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του, το ταξίδι διάρκειας 2 εβδομάδων στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ είναι το πιο δημοφιλές ταξίδι στο Νεπάλ, με τα 8.849 μέτρα του όρους του Έβερεστ να υψώνεται μπροστά σαν απολιθωμένος γίγαντας. Ανιχνεύοντας τις ελικοειδή κοιλάδες των ποταμών και τη μάζα του παγετώνα Khumbu που τρίζει, αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει ορεινά μοναστήρια, υψηλές κορφές και χωριά Sherpa, με τις εξαντλητικές αυξήσεις υψομέτρου, να δοκιμάζουν τους μυς και την αντοχή σας σε οριακό σημείο.

Δεν είστε όμως μόνος, αφού οι οργανωμένες υποδομές που υπάρχουν εκεί, θα σας βοηθήσουν πολύ. Αχθοφόροι και οι οδηγοί περιμένουν να φτάσετε στο μικροσκοπικό ορεινό αεροδιάδρομο της Lukla , τα φιλόξενα τεϊοποτεία σε όλη τη διαδρομή, σας παρέχουν ζεστά κρεβάτια και θρεπτικά πιάτα με dal bhat (φακές και ρύζι). Πρόκειται σίγουρα για μια πραγματική ορειβασία, σε δύσκολες συνθήκες, όμως η αλληλεγγύη ανάμεσα στους πεζοπόρους είναι μια αίσθηση μοναδική. Ο χρυσός κανόνας παραμένει ο σεβασμός στο υψόμετρο. Η ασθένεια του βουνού, αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για όσους βιάζονται και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις προτεινόμενες ημέρες ανάπαυσης για να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στο υψόμετρο.

Κορσική Shutterstock

GR20, Κορσική, Γαλλία

Καλύτερο ταξίδι για: Εκείνους που αγαπούν τις προκλήσεις
Απόσταση: 168 χλμ. μετ’ επιστροφής
Διάρκεια:
15 ημέρες
Επίπεδο: Δύσκολο

Αυτή η πραγματικά δύσκολη διαδρομή στην Κορσική, αποτελεί ένα θρύλο για την ποικιλομορφία των τοπίων που διασχίζει και για το επίπεδο αντοχής που απαιτεί από τους πεζοπόρους που θα τολμήσουν να περπατήσουν τα τραχιά μονοπάτια της. Υπάρχουν δάση, γρανιτένια σεληνιακά τοπία, ανεμοδαρμένοι κρατήρες, παγωμένες λίμνες, χείμαρροι, χιονισμένες κορυφές, πεδιάδες και νέβες (τμήματα πάγου που σχηματίζονται από το χιόνι) για να κατακτηθούν.

Η διαδρομή GR20, δημιουργήθηκε το 1972 και συνδέει την πόλη Calenzana, στο Balagne, με την Conca βόρεια του Porto Vecchio. Είναι δύσκολη και το μονοπάτι είναι βραχώδες, ανώμαλο και συχνά απότομο, με διασταυρώσεις πάνω από ξεχαρβαλωμένες γέφυρες και απότομους βράχους. Νερό θα πίνετε από πηγές και θα κοιμάστε σε ρουστίκ ορεινά καταφύγια, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, θα είστε σε θέση να πείτε στον κόσμο ότι κατακτήσατε το πιο δύσκολο μονοπάτι της Ευρώπης.

Μάτσου Πίτσου Shutterstock

Μονοπάτι των Ίνκας, Περού

Η καλύτερη πεζοπορία για: Σύγχρονους εξερευνητές
Απόσταση: 33χλμ. μετ’ επιστροφής
Διάρκεια: 4-5 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Το μονοπάτι μήκους 33 χλμ. στην ακρόπολη των Ίνκας του Μάτσου Πίτσου, του 15ου αιώνα, χρησιμοποιούνταν για αιώνες πριν γίνει γνωστό από τον εξερευνητή Hiram Bingham, που «ανακάλυψε» τη διαδρομή το 1911. Το μονοπάτι που οδηγεί στο πιο διάσημο ερείπιο του Περού είναι γεμάτο από ταξιδιώτες με σακίδια, και χαρίζει συγκλονιστική θέα στα δάση και το Μάτσου Πίτσου που φαίνεται συνεχώς μπροστά.

Το μονοπάτι φτάνει τα 2.430 μέτρα από την Ιερή Κοιλάδα, με μεγάλα ανεβοκατεβάσματα και κύκλους γύρω από τα βουνά, διασχίζοντας τρία ψηλά περάσματα. Είναι εξαιρετικά δημοφιλές και για αυτό ο αριθμός των πεζοπόρων που επιτρέπονται κάθε μέρα περιορίζεται σε μόλις 200 άτομα.

Τανζανία Shutterstock

Κιλιμάντζαρο, Τανζανία

Καλύτερο ταξίδι για: Χιόνι σε τροπικές περιοχές
Απόσταση:
37-90 χλμ.
Διάρκεια: 5–9 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Ένα μεγάλο must για τους επισκέπτες της Ανατολικής Αφρικής και ένα επικό εγχείρημα για εκείνους που θα θελήσουν να ανέβουν στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής. Το Κιλιμάντζαρο είναι μια μεγάλη πρόκληση. Τα λιοντάρια και οι ελέφαντες μπορεί να τριγυρίζουν στη βάση του, αλλά η κορυφή του είναι χιονισμένη και έρημη και αρκετά ψηλή ώστε να σας προκαλέσει την ασθένεια του υψομέτρου, μιας και φτάνει τα 5.895 μέτρα.

Υπάρχουν επτά χαρτογραφημένες διαδρομές προς την κορυφή και οι πεζοπόροι μπορούν να ολοκληρώσουν την ανάβαση τους σε 5 έως 9 ημέρες, με τις μεγαλύτερες διαδρομές να προτείνονται αφού μειώνουν τον κίνδυνο που κρύβει το υψόμετρο. Το τελευταίο στάδιο ανάβασης στην κορυφή, συνήθως ξεκινά πριν από την αυγή, αφού φτάνοντας εκεί το πρώτο φως αναδεικνύει μια τεράστια αφρικανική σαβάνα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των οδοιπόρων επιλέγουν τις διαδρομές Marangu (6 ημέρες) ή Machame (7 ημέρες) στη νότια πλευρά του βουνού.

Χαβάη Shutterstock

Kalalau Trail, Χαβάη

Καλύτερη πεζοπορία για: Θέα στη θάλασσα
Απόσταση: 18 χλμ. ανά κατεύθυνση
Διάρκεια:
2 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Οι πεζοπορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις και αυτή στη Χαβάη είναι κορυφαία. Συνδέοντας την παραλία Kee και την κοιλάδα Kalalau στη βόρεια ακτή του Kauai , το όμορφο μονοπάτι Καλαλάου περνά από έναν πανύψηλο βραχώδη τοίχο, στρωμένο με τροπικό φύλλωμα, για να φτάσει τη νύχτα σε μια υπέροχη απομακρυσμένη παραλία της Χαβάης.

Η διαδρομή κατά μήκος της ακτής Na Pali είναι εύκολη στην αρχή, αλλά σταδιακά γίνεται πιο δύσκολη και οδηγεί σε απότομα χωμάτινα μονοπάτια. Η θέα πάνω προς τις κοιλάδες, τους βροντερούς καταρράκτες, τις απομονωμένες παραλίες και τα ανήσυχα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, αποζημιώνουν και με το παραπάνω τον οδοιπόρο. Χρειάζεται όμως και αρκετή προσοχή καθώς δημιουργείται η αίσθηση του «Χαμένου Κόσμου» και πολλές φορές γίνονται ατυχήματα.

Ινδία Shutterstock

Markha Valley Trek, Ladakh, Ινδία

Καλύτερο ταξίδι για: Αυθόρμητους πεζοπόρους
Απόσταση: 80 χλμ.
Διάρκεια: 6-7 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στην ινδική πλευρά της ισχυρότερης οροσειράς του κόσμου, αλλά αυτοί που το κάνουν ανταμείβονται με τη μοναδική θέα! Υπάρχουν θεαματικές πεζοπορίες σε όλα τα ινδικά Ιμαλάια, όπως προσκυνηματικές σε απομακρυσμένους ορεινούς ναούς στο Uttarakhand και στο Κασμίρ. Όμως η πιο όμορφη από όλες είναι στο πανύψηλο Ladakh που διασχίζει ερήμους σε μεγάλο υψόμετρο, στη σκιά της βροχής των Ιμαλαΐων.

Το οδοιπορικό της κοιλάδας Markha διαρκεί μια εβδομάδα και διασχίζει ένα πανέμορφο έρημο σεληνιακό τοπίο, που περιστρέφεται νότια από το Leh μέσω των οδοντωτών κορυφογραμμών που πλαισιώνουν τη νότια όχθη του ποταμού Ινδού. Αυτή η διαδρομή δεν απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό. Μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του μονοπατιού με λεωφορείο από το Leh, διασχίζοντας τον ποταμό μέσα σε ένα κρεμαστό καλάθι και σταματώντας σε βουδιστικά χωριά κατά μήκος του μονοπατιού.

Νέα Ζηλανδία Shutterstock

Routeburn Track, Νέα Ζηλανδία

Καλύτερο ταξίδι για: Λάτρεις των μεγάλων τοπίων
Απόσταση: 32 χλμ.
Διάρκεια: 3-4 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας είναι τόσο αλπικό, που θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στις Άλπεις. Το διάρκειας 3 ημερών Routeburn Track είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασχίσετε αυτήν την παρθένα φυσική χώρα των θαυμάτων. Είναι ένα μονοπάτι για τους λάτρεις της μεγάλης θέας και του ανοιχτού ουρανού, αφού το πέρασμα του αποκαλύπτει σκαλισμένα φιόρδ από παγετώνες, κοιλάδες και απόκρημνες κορυφογραμμές, μέσα από τα κατακόρυφα τοπία δύο εκπληκτικών εθνικών πάρκων: του Fiordland και του Mt Aspiring.

Η καλύτερη διαδρομή εκτείνεται από το Routeburn Shelter (βόρεια του Κουίνσταουν) προς τη Milford Road, με διανυκτερεύσεις σε όμορφες κατασκηνώσεις. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη θέα από το Harris Saddle και το Conical Hill. Επειδή ο επιτρεπόμενος αριθμός πεζοπόρων είναι περιορισμένος, πρέπει να κάνετε έγκαιρα την κράτηση σας.

Ινδονησία Shutterstock

Gunung Rinjani, Ινδονησία

Καλύτερο ταξίδι για: Όσους ξυπνούν νωρίς
Απόσταση: 24 χλμ.
Διάρκεια: 2 ημέρες
Επίπεδο: Μέτριο

Ιδανική διαδρομή για όσους ξυπνούν νωρίς το πρωί και βέβαια θέλουν να βάλουν στη λίστα τους μια πεζοπορία στο ηφαίστειο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Φύγαμε για το Gunung Rinjani της Ινδονησίας . Στο πανέμορφο νησί του Lombok, οι παραλίες σιγοβράζουν. Το νησί φτάνει σε ύψος 3.726 μέτρων, και στην κορυφή του υπάρχει ένα τεράστιο ηφαίστειο, το οποίο εξακολουθεί να ζωντανεύει, με τελευταία φορά το 2016.

Η πεζοπορία προς την στην κορυφή του Gunung Rinjani είναι μοναδική στην Ασία και για να την απολαύσετε πλήρως θα πρέπει να ξεκινήσετε τη νύχτα, ώστε να φτάσετε στο χείλος του κρατήρα με το πρώτο φως, διώχνοντας τη νύχτα και αποκαλύπτοντας τη λίμνη του κρατήρα.

Γαλλία-Ελβετία Shutterstock

The Haute Route, Γαλλία-Ελβετία

Καλύτερο οδοιπορικό για: Yodelers
Απόσταση: 200 χλμ.
Διάρκεια: 14 ημέρες
Επίπεδο: Δύσκολο

Οδηγώντας από το Chamonix στη Γαλλία μέσω του νότιου Valais στο Ζερμάτ της Ελβετίας, η διαδρομή Haute Route διάρκειας 2 εβδομάδων διασχίζει μερικά από τα υψηλότερα και πιο εντυπωσιακά τοπία των Άλπεων. Η πεζοπορία αυτή γίνεται και το καλοκαίρι, ενώ ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία, η διάσημη χειμερινή Haute Route απευθύνεται στους σκιερ. Σε κάθε στάδιο της διαδρομής θα δοκιμάσετε την αντοχή σας, αφού σε πολλά σημεία της απαιτείται υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Αξίζει όμως τον μεγάλο κόπο, καθώς θα περάσετε μέσα από αλπικά λιβάδια, παγετώνες και γινάντια βουνά. Οι υποδομές σε αυτό το κομμάτι της βόρειας Ευρώπης είναι εξαιρετικές, με ξενοδοχεία, πανδοχεία και ορεινά καταφύγια διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή.

Χιλή Shutterstock

The Torres del Paine Circuit, Παταγονία, Χιλή

Καλύτερο ταξίδι για: Φωτογράφους
Απόσταση: 136 χλμ.
Διάρκεια: 9 ημέρες
Επίπεδο: Δύσκολο

Στο Εθνικό Πάρκο της Χιλής Torres del Paine υπάρχουν διάφορες διαδρομές, αλλά η καλύτερη είναι αυτή των 9 ημερών, όπου θα απολαύσετε μια τεράστια ποικιλία τοπίων σε αυτό το υπέροχο καταφύγιο άγριας φύσης. Καθώς ακολουθείτε το μονοπάτι από το Las Torres, θα αντικρίσετε μερικές από τις πιο λαμπερές όψεις του κόσμου: κρυστάλλινα ποτάμια, βουνά που μοιάζουν με γλυπτά, μεγάλα λιβάδια, αρχαία δάση, βαθιές και σιωπηλές λίμνες, κ.α.

Καθώς επιτρέπονται μόνο 80 πεζοπόροι σε κάθε τμήμα της διαδρομής πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα για να βρείτε θέση στους χώρους κατασκήνωσης και τα καταφύγια που έχουν μεγάλη ζήτηση. Ιδανικές περίοδοι πεζοπορίας είναι από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα