ΟΙ 49 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Το ανανεωμένο savoir vivre, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, για να συνυπάρχουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
Το πρόσφατο αφιέρωμα-θεματικό τεύχος του New York με τους «194 Κανόνες της Νέας Συμπεριφοράς» έκανε παγκόσμια αίσθηση, αξιοποιώντας φυσικά και τα ψηφιακά μέσα, με έναν τρόπο που μάλλον έχουμε ξεχάσει ότι προκαλούσαν τα περιοδικά. (Εδώ, θα μου πείτε, έχουμε ξεχάσει ακόμα κι ότι υπάρχουν περιοδικά…ξέρετε από χαρτί.) Οι συντάκτες του NY mag συσκέφθηκαν μεταξύ τους, μίλησαν με τους φίλους και τις φίλες τους, πήραν τη βοήθεια του κοινού και κάποιων (λίγων) ειδικών και κατέληξαν, ισορροπώντας στη λεπτή γραμμή του κάπως αστείου με το πολύ σοβαρό, σε έναν «εξαντλητικό, κατηγορηματικό οδηγό για να υπάρχεις σε μια πολιτισμένη κοινωνία».
Καλύπτοντας πώς συμπεριφερόμαστε σε φίλους κι αγνώστους, συντρόφους κι εραστές, στη δουλειά και on line, στην πόλη και το δημόσιο χώρο, όταν βγαίνουμε έξω κι όταν μένουμε μέσα, στα παιδιά μας και στα παιδιά των άλλων. Το αποτέλεσμα συζητήθηκε από παρέες σε όλον τον κόσμο, αναπαράχθηκε από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σε διάφορες γλώσσες, υπενθύμισε ότι η lifestyle δημοσιογραφία μπορεί να αφορά όντως το «πώς ζούμε» (χωρίς να παίρνει και πολύ σοβαρά τον εαυτό της) και να μην ταυτίζεται με βλαχοσελέμπριτι, κουτσομπολιό και ψεύτικη κοινωνική αφύπνιση.
Χωρίς περισσότερο πρόλογο, αυτή είναι μια (κι όχι «η») αθηναϊκή, βαλκανική αν θέλετε, προσαρμογή. Ιδού οι 49 κανόνες της νέας συμπεριφοράς…
-
Με κάποιον-αν που μόλις γνωρίσαμε, δε θεωρούμε δεδομένα: ότι εργάζεται/ ότι πήγε διακοπές/ τη σεξουαλικότητά του-της/ ότι είδε Παπακαλιάτη.
-
Αν θέλετε να μιλήσετε σοβαρά για πολιτική (ή όταν το κάνετε) μη λέτε «Κούλης» και «Ζαίοι».
-
Όταν λέμε «δε διαφωνώ», «δεν έχεις άδικο», ούτε ακριβώς συμφωνούμε, ούτε δίνουμε δίκιο ακριβώς.
-
Αν τσακώνεστε στα σόσιαλ, κατά 99.9% θα καταλήξετε σε παράλληλους μονολόγους. Ενώ απλά μια φατσούλα haha στο σχόλιο που σας ερέθισε, κάνει μια χαρά τη δουλειά.
-
Μη νομίζετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ εκείνων που λένε «ίντερνετς» και «ακάου» με εκείνους που λένε «φατσοβιβλίο». So don’t.
-
Δεν πειράζει αν δεν στείλετε «χρόνια πολλά» στην ονομαστική εορτή. Πειράζει στα γενέθλια. Προσωπικό κι όχι δημόσιο μήνυμα. Ή ακόμα και…τηλέφωνο. Ειδικά σε ανθρώπους που σας έχουν δει μπαούλο μεθυσμένους.
-
Για όνομα, όχι άλλα μαζικά tags του Αγίου Δημητρίου, Γεωργίου, Κωνσταντίνου κι Ελένης.
-
Υπάρχει κανένας λόγος άνθρωποι που δένονται με α’ βαθμού συγγένεια ή μοιράζονται την ίδια στέγη, να ανταλλάσσουν δημόσια ευχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
-
Δεν βγαίνει κανένα νόημα από δύο Έλληνες που μιλάνε στα αγγλικά μεταξύ τους στα σόσιαλ. Εκτός αν είναι Palso paid post.
-
Δεν παίρνουμε ποτέ facetime χωρίς προειδοποίηση.
-
Αν είναι να βρίσετε, βρίστε σαν άνθρωποι. Κάτι «λαλακία» και «μαμιέσαι», είναι σαν να κάνει pillow talk o Τάκης Τσουκαλάς.
-
Όταν βγαίνετε για ποτά με τον φίλο ή τη φίλη σας που «τον έχουν πιάσει» και κάπου «θέλει να τα πει», η αναλογία είναι 3 λεπτά ακούτε/1 λεπτό μιλάτε.
-
Ο σωστός ρυθμός για να (κάνετε ότι) παρακολουθείτε, ενώ δεν ενδιαφέρεστε καθόλου γι’ αυτό που σας λένε: 1 καταφατικό νεύμα/2 δευτερόλεπτα (x3) + χαμόγελο/2.
-
Για να παραγγείλετε ποτό ή καφέ, χρησιμοποιήστε μέχρι 5 λέξεις.
-
Είστε πελάτες; Σε κανένα μπαρ, εστιατόριο ή ταβέρνα, δεν είναι υποχρεωμένοι να σας κεράσουν.
-
Είστε ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίου ή ταβέρνας; Ένα κέρασμα πριν τον λογαριασμό των ποτών ή στην αρχή/τέλος του γεύματος, επιστρέφει έναν πελάτη.
-
Αν κάποιος λέει ότι θα κεράσει, έχετε 3 δευτερόλεπτα και 1 προσπάθεια να πείτε «δικά μου ή μισά μισά». Μετά, λέτε «ευχαριστώ».
-
«Να το αποσύρω». «Καλή απόλαυση» – καλοί μου άνθρωποι, μη βάζετε τους σερβιτόρους να μιλάνε σαν chatbots της Φιλοσοφικής στα μαγαζιά σας.
-
Είστε μεγάλη παρέα, πάνω από 8 άτομα. Μη φωνάζετε τον σερβιτόρο, χωρίς να έχετε τουλάχιστον 3 πράγματα να του ζητήσετε.
-
Είστε μεγάλη παρέα, +/- 8 άτομα. Κανείς δεν είναι πιο αντιπαθητικός από τον «ναζί της παραγγελίας» που θέλει να εγκρίνει τα πάντα.
-
Δίνουμε φιλοδώρημα. Τουλάχιστον 8-10%.
-
Καλύτερα το tip στο χέρι του διανομέα, παρά μέσα στην delivery πλατφόρμα.
-
Πηγαίνοντας σε μια συναυλία, μαζί με το αντίσκηνο, την τέντα και τα καρεκλάκια παραλίας, αφήστε και το σακίδιό σας σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικό που δε χωράει στις τσέπες σας. Αν πάλι υπάρχει, είτε είστε ο Σταύρος θεοδωράκης, είτε μπορείτε να το αφήσετε στην γκαρνταρόμπα.
-
Το μέσο ύψος των ανδρών στην Ελλάδα είναι 1.79. Αν είστε 5+ εκατοστά ψηλότεροι, γυρίστε σε αυτόν-ην που κάθεται ακριβώς από πίσω σας στο λάιβ και ρωτήστε αν θέλει να αλλάξετε θέσεις. Κρατήστε το μέχρι εκεί, αλλιώς θα φτάσετε φουαγιέ.
-
Μην πηγαίνετε με το Spotify στους DJs. Απλά μην-το-κάνετε.
-
Αν θέλετε να ζητήσετε ένα κομμάτι στον DJ, βάλτε στο Spotify αυτό που παίζει και φροντίστε να είναι ένα από τα «επόμενα» που προτείνει ο αλγόριθμος.
-
Μην ποστάρετε στα σόσιαλ άρθρα που δεν έχετε διαβάσει/τραγούδια που δεν έχετε ακούσει. Φαίνεται.
-
Είναι ΟΚ να ποστάρετε για RIP το πιο γνωστό κομμάτι του «πεθαμένου της ημέρας». Αν αυτό σας ήρθε πρώτο στο μυαλό, μην ψάχνετε για «ψαγμένο».
-
Δεν είναι ΟΚ να κάνετε RIP για κάποιον που χρειάστηκε να γκουγκλάρετε. Είναι sad.
-
Όχι παραπάνω από 1 σελφι/10 ποστ (ή ανά 5 στόριζ).
-
Μη λέτε «δεν βλέπω τηλεόραση». (Ενώ βλέπετε ταυτόχρονα 5 σίριαλ, μεταξύ των οποίων κι Emily in Paris.) Είναι σαν να λέτε τον ΣΥΡΙΖΑ «Συνασπισμό», την ΕΦ.ΣΥΝ. «Ελευθεροτυπία» και την Μπασκόνια «Ταουγκρές».
-
Διατηρούμε καλές σχέσεις με τους γονείς των συγκατοίκων μας. Αλλά τους δικούς μας, τους βλέπουμε στο πατρικό.
-
Είναι απολύτως ΟΚ να φύγεις, ενώ είσαι στο ταμείο, αν κάτι που δεν είχε τιμή σου φανεί παράλογα ακριβό. Π.χ. δύο sourdough καρβέλια σε έναν fancy νεοφούρνο.
-
Είναι απολύτως ΟΚ να σου αρέσουν λίγα πράγματα. Δεν είναι απολύτως ΟΚ να σε πειράζει που στους άλλους αρέσουν πολλά (ή τα υπόλοιπα).
-
Είναι απολύτως ΟΚ να θες τα μακαρόνια σου «2 λεπτά πιο βρασμένα από όσο τα κάνετε», το κρέας σου “well done” ή να μην έχεις φάει/πιει στο όποιο «καινούριο hot spot της πόλης». Έχεις κι άλλα προβλήματα.
-
Μην αναφέρεστε με το μικρό τους όνομα σε ανθρώπους με πάνω από 100.000 followers στο Instagram, αν δεν είναι παρόντες. Ακόμα κι αν είστε φίλοι.
-
Είναι ΟΚ να ολοκληρώσετε μόνοι το επεισόδιο που αφήσατε στη μέση. Για να ξεκινήσετε όμως καινούριο, απαιτείται «συντροφική συναίνεση».
-
Μην αρνείστε ότι μπαίνετε TikTok.
-
Μην τσακώνεστε για τη διαιτησία, όλοι δίκιο έχετε. Κι όλοι άδικο.
-
Μη διώχνετε τους ανθρωπους με τους οποίους μόλις κάνατε σεξ για πρώτη φορά. Το ότι περάσατε τη νύχτα μαζί, βέβαια, δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι-ες να το ξανακάνετε.
-
Δικαιολογείται το ghosting μετά από ένα ραντεβού. (Όμως συμβαίνει και μετά από περισσότερα.)
-
Οι ενήλικοι έχουν προφυλακτικά στο σπίτι τους.
-
Μην κρατάτε λογαριασμό στους οργασμούς.
-
Δεν είναι σωστό να καρφωνόμαστε στην οθόνη του κινητού του άλλου, ακόμα κι αν μας προσφέρεται φάτσα-κάρτα.
-
Μην ανοίγετε στα κρυφά τα κινητά, αν δεν έχετε από πριν πλήρη συνείδηση ότι «κάτι θα βρείτε».
-
Μην περιμένετε από τους single φίλους σας να είναι «υπερήρωες της κραιπάλης», επειδή εσείς βγαίνετε πια λιγότερο. Έχετε μάλλον την ίδια ηλικία.
-
Αν θέλει κάποιος, φίλος ή σύντροφος, να σας πει «πού ήταν πριν», θα το κάνει και χωρίς να τον ρωτήσετε.
-
Να έχετε το κουράγιο να πείτε, «θέλω πολύ να σε δω και δεν μπορώ να περιμένω να μου στείλεις». Αλλά, μόνο όταν ξέρετε ότι θα είναι win-win.
-
Μην κάνετε πώς δεν τους βλέπετε. Σας βλέπουν εκείνοι.