ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛ ΤΣΑΠΟ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΟΥ ΕΣΚΟΜΠΑΡ
Ο βαρόνος των ναρκωτικών που έβγαλε όλο το δέρμα του προσώπου ενός αντιπάλου του και κάλυψε μία μπάλα με αυτό.
Από όσους έφτασαν στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος, ελάχιστοι διέπραξαν τόσες ακρότητες όσο ο διαβόητος Ελ Τσάπο, ο πάλαι ποτέ αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα, που την εποχή της παντοδυναμίας του το Forbes τον κατέτασσε στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες ο κατά κόσμον Χοακίν Γκουζμάν σκόρπιζε τον τρόμο στην αστυνομία του Μεξικού και στα αντίπαλα καρτέλ, εκτελώντας όποιον έμπαινε ανάμεσα σε εκείνον και το χρήμα -αλλά και μερικούς απλά άτυχους που έτυχε να βρεθούν μπροστά του.
Καταδικασμένος πια σε ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ, έχει δει τη ζωή του να περνά στη σφαίρα του μύθου, να γίνεται ακόμη και σίριαλ, με την πραγματικότητα όμως να είναι πολύ λιγότερο ηρωική από όσο θα δείξει ποτέ η μικρή οθόνη. Ακολουθούν μερικά από τα βιαιότερα εγκλήματα που στοιχειώνουν ακόμη το Μεξικό και την περιοχή της Σιναλόα, εκεί που η συμμορία του επέβαλε τον δικό της νόμο.
Παραδέχτηκε ότι έχει σκοτώσει από 2.000 έως 3.000 άτομα
Το 2014, ο Τσάπο φέρεται να είπε στους Μεξικανούς αξιωματούχους ότι είχε σκοτώσει κάπου ανάμεσα σε 2.000 με 3.000 ανθρώπους. Από τη δική τους μεριά, οι αρχές του Μεξικου και των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πρώην αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα συνδέεται έμμεσα με πάνω από 70.000 θανάτους που έχουν σχέση με την παραοικονομία του Μεξικού.
Και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στην υπόθεση “ΗΠΑ Vs Γκουσμάν” αναφέρει τον Τσάπο ως “άμεσα υπεύθυνο” για τους “χιλιάδες θανάτους” που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών του καρτέλ.
Ανέβασε εκτελέσεις στο YouTube
Το πρώην αφεντικό είναι διαβόητο για την ηχογράφηση και το ανέβασμα βίντεο με τις φρικτές πράξεις του ίδιου και των εκτελεστών του στο YouTube. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ, “με ρητές εντολές του κατηγορουμένου, οι “sicarios” του, άρπαξαν αντιπάλους και τους έφεραν κοντά του, συχνά δεμένους και αβοήθητους, και ο κατηγορούμενος στη συνέχεια τους ανέκρινε προσωπικά”.
Το 2010, ο Ελ Τσάπο ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube που τον έδειχνε να σκοτώνει τον Ισραήλ Ρίνκον Μαρτίνεθ, έναν σκληρό αντίπαλο που είχε στοχοποιήσει κατά λάθος τον γιο ενός συμμάχου του Τσάπο.
Την ίδια χρονιά, φέρεται να κατέγραψε την αφαίρεση του προσώπου(!) του Ούγκο Ερνάντες, ενός αντιπάλου του, αφού πρώτα του έκοψε το κεφάλι με αλυσοπρίονο. Ως προειδοποίηση για το καρτέλ Χουάρες, ο Ελ Τσάπο κόλλησε το δέρμα του Ερνάντες σε μια μπάλα ποδοσφαίρου και την άφησε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης του ομώνυμου καρτέλ.
Καθάρισε τέσσερις Μάρτυρες του Ιεχωβά
Στις 2 Δεκεμβρίου 1984, τέσσερις Μάρτυρες του Ιεχωβά – ο Μπέντζαμιν Μασκαρένας, η Πατ Μασκαρένας, ο Ντένις Κάρλσον και η Ρόουζ Καρλσον- έκαναν το λάθος να χτυπήσουν την πόρτα του Ελ Τσάπο. Ήταν τέσσερις κάτοικοι των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη Γκουανταλαχάρα για ιεραποστολικούς σκοπούς και προφανώς δεν γνώριζαν ποιο σπίτι διάλεξαν για προσηλυτίσουν τους ενοίκους του.
Ένας πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Χόρχε Γκοντόι, ήταν παρών στο συμβάν, και το περιέγραψε σε όλη τη βαρβαρότητά του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τσάπο ευνούχισε τους άντρες, βίασε τις γυναίκες και στη συνέχεια πυροβόλησε και τους τέσσερις ιεραπόστολους, ρίχνοντας εν τέλει τα πτώματά τους σε έναν ρηχό τάφο.
Δολοφόνησε δύο Αμερικανούς που νόμιζε ότι ήταν πράκτορες της DEA
Στις 30 Ιανουαρίου 1985 -μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία των Μαρτύρων του Ιεχωβά -ο Τσάπο φέρεται να συμμετείχε επίσης στον θάνατο δύο ακόμη Αμερικανών, του Άλμπερτ Ράντελατ και του Τζον Γουόκερ. Οι δύο άτυχοι άντρες βρίσκονταν για φαγητό σε ένα μαγαζί της Γκουανταλαχάρα, όταν κάποια μέλη του καρτέλ τους πέρασαν για μυστικούς πράκτορες της DEA, που βρίσκονταν εκεί για να τους κατασκοπεύσουν. Έκαναν λάθος όμως, δεν είχαν καμία σχέση με την αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών.
Σύμφωνα πάλι με τον Γκοντόι, ένας απ’ τους υπαρχηγούς του καρτέλ διέταξε και τους δύο άντρες να τον ακολουθήσουν στην πίσω αποθήκη του εστιατορίου, όπου τελικά ο Ελ Τσάπο τους δολοφόνησε με βάναυσο τρόπο και στη συνέχεια τους έθαψε σε ένα κοντινό πάρκο.
Συσκεύαζε κοκαΐνη σε κονσέρβες με πιπεριές
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Τσάπο ανέπτυξε μια μοναδική μέθοδο για τη μεταφορά του τεράστιου αποθέματός του σε κοκαΐνη -χρησιμοποίησε κονσέρβες με πιπεριές χαλαπένιο. Τον Απρίλιο του 1993, οι αρχές ανακάλυψαν επτά τόνους κοκαΐνης συσκευασμένους μέσα σε κονσέρβες μάρκας “La Comadre”. Οι μεξικανικές αρχές ανακάλυψαν το φορτίο στο Τεκάτε, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Καλιφόρνια.
Για χρόνια φαινόταν σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό μέχρι και τη δίκη του Ελ Τσάπο το 2018, όταν ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι αυτή η πρακτική ήταν ευρέως διαδεδομένη. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι το καρτέλ μετέφερε λαθραία 25-30 τόνους κοκαΐνης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, συσκευασμένες σε κονσέρβες πιπεριών.
Η New York Post υπολόγισε ότι αυτή η ποσότητα άξιζε γύρω στα 400 με 500 εκατομμύρια δολάρια.
Ο “πόλεμος” μετά τον ξαφνικό θάνατο του γιου του
Για πολλά χρόνια ο Τσάπο διέπραξε ένα σωρό μακάβρια εγκλήματα προκειμένου να ανέλθει στην κορυφή της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών. Όμως, τον Μάιο του 2008, η “δουλειά” σταμάτησε να είναι απλά μπίζνες, και το θέμα έγινε προσωπικό. Ήταν τη χρονιά που ο μεγαλύτερος του γιος, ο 22χρονος Έντγκαρ Γκουζμάν -πιο γνωστός ως Ελ Τσαπίτο- έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε ένα πάρκινγκ στην πόλη Κουλιακάν.
Σύμφωνα με όσα έγιναν τότε γνωστά, οι “Αδερφοί Μπελτράν Λέιβα”, οι οποίοι το 2008 έσπασαν τη συνεργασία τους με τον Τσάπο εξαιτίας διαφωνιών για τις περιοχές ελέγχου, έθεσαν ως στόχο τον Τσαπίτο. Οι αδερφοί πίστευαν επίσης ότι ο Τσάπο είχε καρφώσει έναν από τους συνεργάτες τους στις μεξικανικές αρχές.
Ο θάνατος του Έντγκαρ ώθησε τον Τσάπο να εξαπολύσει ένα αδιανόητο όργιο βίας και δολοφονιών. Υπολογίζεται ότι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2008, ο πόλεμος που ακολούθησε μεταξύ των καρτέλ στοίχισε τις ζωές σχεδόν 400 ανθρώπων της πόλης του Κουλιακάν, μεταξύ των οποίων ήταν και περισσότεροι από δώδεκα αξιωματούχοι της αστυνομίας.
Οι μυθιστορηματικές αποδράσεις του
Οι αρχές τον συνέλαβαν για πρώτη φορά το 1993 και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Τον Ιανουάριο του 2001, κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Πουέντε Γκράντε του Μεξικού. Βγήκε έξω με τη βοήθεια ενός καροτσιού, μια απόδραση που φέρεται να του κόστισε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες. Παρέμεινε ελεύθερος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν και τον συνέλαβαν ξανά οι μεξικανικές αρχές.
Τον Ιούλιο του 2015, το σκασε από τη φυλακή Αλτιπλάνο κοντά στην πόλη Τολούκα, στο Μεξικό. Ένα μακρύ τούνελ τον περίμενε κάτω απ’ τα ντους των φυλακών, τόσο ψηλό μάλιστα που ο ίδιος δεν χρειάστηκε να συρθεί, ούτε καν να σκύψει, φεύγοντας.
Και πάλι όμως τον Ιανουάριο του 2016 έπεσε ξανά στα χέρια των αρχών. Αυτήν τη φορά ακολούθησε η έκδοσή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, προκειμένου να δικαστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Έδινε χρήματα στους φτωχούς για να αυξήσει την επιρροή του
Αν και το όνομά του τρομάζει, δεν μίσησαν οι πάντες τον Ελ Τσάπο. Και αυτό γιατί όσο μάζευε λεφτά και σκότωνε αντιπάλους χτίζοντας την περιουσία του, πάντα έδινε πίσω κάποια χρήματα στους ανθρώπους της κοινότητάς του. Γνωστή τακτική που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά ένας μεγάλος αριθμός από εγκληματίες, αν και ο πρώτος που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ.
Ένας πρώην πρέσβης του Μεξικού του είχε πει κάποτε: “χρηματοδοτείς τα πάντα: βαφτίσεις, υποδομές. Είσαι ο Άγιος Βασίλης και σε όλους αρέσει ο Άγιος Βασίλης”.
Προφανώς όλα αυτά δεν τα έκανε απ’ την καλή του την καρδιά αλλά για να ενισχύσει την επιρροή του. Δίνοντας χρήματα στους λιγότερο τυχερούς, κέρδισε την πίστη τους για μια ζωή.
Ο συνήγορος του κράτους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Ρόμπερτ Κάπερς, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ο Γκουσμάν δεν ήταν “ο Ρομπέν των Δασών αλλά ένας μικρός καρκινικός όγκος που έκανε μετάσταση σε πλήρη μάστιγα”.
Μέλη της κοινότητας Κουλιακάν φέρεται να παρέλασαν(!) υπέρ της απόδρασης του Γκουσμάν από τη φυλακή το 2015, αναφέροντας ότι ο διαβόητος ηγέτης της Σιναλόα “είναι περισσότερο πρόεδρος από τον Πένια Νιέτο”, τον τότε Πρόεδρο της χώρας τους. Οι γείτονες της γενέτειράς του Ελ Τσάπο τον θεωρούν “ήρωα”, επειδή τα κεφάλαιά του βοήθησαν στην τόνωση της μικρής τοπικής οικονομίας.
“Οι έμποροι ναρκωτικών κάνουν περισσότερα για τον λαό από ό,τι η κυβέρνηση. Αν ζεις στην περιοχή ενός ντίλερ, εκείνος θα σε φροντίσει καλά”, είπε ένας απ’ αυτούς.