ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ DOULEUTARADES ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς καταλήγεις να επιλέγεις υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή μαραγκό; Επίσης, πόσος καιρός απαιτείται για την πρόσληψη επαγγελματία οποιασδήποτε ειδικότητας για την επιχείρησή σου; Και πόσο εύκολα μπορείς να εμπιστευτείς την baby sitter που βρήκες online; Ο douleutaras.gr είναι εδώ για να σε πείσει πως η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η αμεσότητα και η άριστη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες στην Ελλάδα, είναι απλά γεγονός!
Λίγους μήνες μετά τη χρηματοδότηση, ύψους 350.000 ευρώ σε μία ιδέα που ξεκίνησε σχεδόν σαν προσωπικό στοίχημα. Την πάταξη της ανεργίας και το «πάντρεμα» εργοδοτών ή πελατών με ειδικότητες επαγγελματιών εύκολα, γρήγορα, άμεσα και φυσικά, online. Και έξι μήνες αφότου, τα ολοκαίνουργια γραφεία της οδού Καβάλας στο Χαλάνδρι, στέγασαν τα όνειρα και το όραμα των Ελλήνων «δουλευταράδων» που κατάφεραν να εδραιωθούν στη «σφιχτή» ελληνική αγορά, κόντρα στο δόγμα της κρίσης και της «κασέτας της μιζέριας» που τα τελευταία χρόνια μπήκε στο repeat. Από την αρχική ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ενός καφέ από πέντε συμμαθητές μέχρι και σήμερα, πέρασαν 3.5 χρόνια. «Ξεκινήσαμε χαλαρά, σαν ένα πρότζεκτ που στόχο δεν είχε το κέρδος. Επιδιώξαμε απλά να βοηθήσουμε επαγγελματίες να αναπτύξουν πελατολόγιο, αλλά και τους ίδιους τους πελάτες να βρουν αυτό που ψάχνουν με το πλέον αξιόπιστο και γρήγορο τρόπο». Και σήμερα; Κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, οι douleutarades έσπασαν το ταμπού της αγοράς που εγκλωβίζεται στη λογική του «από στόμα σε στόμα», έβαλαν τέλος στο μονόδρομο των αγγελιών και τάξη στην χαώδη κοινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και καθιέρωσαν το μοντέλο πληρωμής της «σύστασης» και όχι της προμήθειας.
Μεσημέρι Πέμπτης. Ο CEO και Founder Ανδρέας Γραμμάτης ανοίγει τις πόρτες των γραφείων της ανανεωμένης πλατφόρμας του douleutaras.gr στο WE του NEWS 247 που πλέον μετράει 20 συνολικά εργαζόμενους, περίπου 100 online υπηρεσίες, 1.100 ειδικότητες, 15.000 χρήστες-πελάτες μόνο στην Αττική και επενδυτικά κεφάλαια από την PJ Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και τους επενδυτές Απόστολο Αποστολάκη του Venture Friends, τον Ιάσονα Μανωλόπουλο και Βαγγέλη Σταματούκο για τη γεωγραφική επέκταση της πλατφόρμας, αλλά και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πώς το άπιαστο όνειρο καταφέρνει να προσγειωθεί και να «χωρέσει» στην ελληνική πραγματικότητα; Ποιες οι δυσκολίες, τα ευτράπελα, τα ευχάριστα σημεία της διαδρομής των πέντε φίλων από το Χολαργό; Και τι τελικά έχουμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον από το douleutaras.gr που μετατράπηκε σε αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητάς μας;
Το αληθινό πρόσωπο του douleutaras.gr. Πώς λειτουργεί
To douleutaras.gr με σήμα εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου και το εργατικό μυρμήγκι, είναι η πρώτη ελληνική online πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με διάφορες δεξιότητες και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας, με οποιονδήποτε ψάχνει τον κατάλληλο επαγγελματία είτε για προσωπικό, είτε εταιρικό project μικρής χρονικής διάρκειας.
Όπως εξηγεί ο Ανδρέας, «προωθούμε την project based εργασία. Έχουμε μία βάση δεδομένων από ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος επαγγελματίας έχει ολοκληρώσει ποιοτική δουλειά, μπορεί εύκολα να αναδειχθεί μέσω θετικών αξιολογήσεων. Δηλαδή, όταν μία εταιρεία ψάχνει ένα λογιστή, αντί να βάλει μία αγγελία, έχει τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τη λίστα των επαγγελματιών που έχουν προφίλ στο douleutaras.gr , να τσεκάρει τις αξιολογήσεις και να διαλέξει τον επαγγελματία που ταιριάζει στις εκάστοτε απαιτήσεις. Άρα, ο χρήστης γλιτώνει πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση».
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες μπορούν να περιλαμβάνουν εργασίες εξ’ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα web/graphic design, προγραμματισμός, μεταφράσεις ή digital marketing, μια γκάμα τεχνικών εργασιών στις οποίες εντάσσονται από την επισκευή ηλεκτρικών & οικιακών συσκευών, μέχρι και την πλήρη ανακαίνιση ενός σπιτιού, καθώς επίσης και υπηρεσίες ευεξίας, αυτοκίνησης και εκδηλώσεων οι οποίες καλύπτουν από τις ανάγκες για personal trainers, φανοποιεία μέχρι και φωτογράφιση για γάμο/βάφτιση.
Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή: Ο υποψήφιος «δουλευταράς» μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα ένα προφίλ εντελώς δωρεάν, να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει και να στείλει προσφορές σε «εργοδότες» που αναζητούν αντίστοιχες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, ο «εργοδότης» – πελάτης συμπληρώνει το προφίλ του, αναρτά περιγραφή του πρότζεκτ και επικοινωνεί με «δουλευταράδες» με τα κατάλληλα προσόντα.
Για τον πελάτη η εγγραφή, δημιουργία προφίλ, αναζήτηση επαγγελματιών και η επικοινωνία είναι υπηρεσίες που παρέχονται αφιλοκερδώς. «Η ανταπόκρισή μας σε κάθε αίτημα είναι ταχύτατη. Κατά μέσο όρο, κάθε πελάτης εξυπηρετείται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία σε λιγότερο από μία ώρα. Όλοι οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην υπηρεσία μας λαμβάνουν αξιολογήσεις για τις εργασίες που εκτελούν, στοιχείο που πρακτικά διασφαλίζει πως ο πελάτης γνωρίζει εκ των προτέρων τα χαρακτηριστικά κάθε υποψήφιου επαγγελματία και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Δίνουμε τεράστια προσοχή στην ποιότητα της εξυπηρέτησης», εξηγεί ο Ανδρέας και συμπληρώνει ότι «σχεδόν αποκτούμε προσωπικές σχέσεις!».
Η ιδέα και η 2πλη όψη του «φιλικού» νομίσματος
Πέντε φίλοι. Γύρω στα 30. Ουσιαστικά συμμαθητές/φίλοι από το Χολαργό. Με τον Αντρέα να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα-Λονδίνο λόγω δουλειάς, τα Σαββατοκύριακα έβρισκαν συνήθως την παρέα σε καφέ, κάπου στην Αθήνα. «Άκουγα μία μόνιμη μιζέρια. Κοίτα πώς είναι τα πράγματα εδώ. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ο τάδε έχασε τη δουλειά του ή ο άλλος δεν μπορεί να βρει. Αναλωνόμασταν σε τέτοιου είδους συζητήσεις που ουσιαστικά μάς έριχναν ψυχολογικά. Οπότε είπαμε, δεν φτιάχνουμε εμείς κάτι δικό μας; Κάτι πρωτότυπο, κάτι φρέσκο; Όχι για να μάς αποφέρει χρήματα. Απλά και μόνο για να αλλάξει η κασέτα. Η κασέτα της απαισιοδοξίας. Να βρούμε κάτι που ουσιαστικά θα δώσει λύση στην ανεργία. Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε δειλά και σταθερά. Από το τι υπάρχει στο εξωτερικό. Brainstorming, ιδέες, προτάσεις, τα πάντα. Παράλληλα, δουλεύαμε στις κανονικές δουλειές μας. Κάναμε meetings δύο φορές την εβδομάδα μέσω Skype, ριχνόμασταν στη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, ένας χαμός!».
Την ίδια στιγμή που μολύβια, χαρτιά, tablet, pc και η αναζήτηση στο διαδίκτυο έπαιρναν φωτιά, η «θαυματουργή παρέα των 5» διαπίστωνε ολοένα και πιο συχνά ότι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες σε αδιέξοδο ή από την άλλη, επαγγελματίες και εργοδότες που κλείνουν δουλειές κυρίως βασιζόμενοι στο μοτίβο του «από στόμα σε στόμα». «Ανακαλύψαμε ότι είχαμε φίλους και γνωστούς – ικανούς στη δουλειά τους που βάλτωναν, γιατί πολύ απλά δεν είχαν τον τρόπο, τα μέσα, το δίκτυο ή τους γνωστούς να ανελιχθούν. Και από την άλλη, ξέραμε πόσο δύσκολο είναι να βρεις ένα σωστό επαγγελματία να σου κάνει μία καλή δουλειά στο σπίτι. Εμείς σαν οικογένεια για παράδειγμα, είχαμε φωνάξει τρεις φορές ηλεκτρολόγο για διάφορες ζημιές στο σπίτι. Τον βρήκαμε μέσω γνωστού. Αυτό όμως είναι ένα στόμα και άρα μία αξιολόγηση. Για σκέψου όμως κάποιον να έχει συγκεντρώσει 100 αξιολογήσεις, από 100 διαφορετικούς πελάτες; Άρα, στην πραγματικότητα, έλειπε η αξιοπιστία. Αυτό το κενό ήρθαμε να καλύψουμε και ουσιαστικά, αυτή ήταν η αφορμή, στην οποία βασίσαμε την προσπάθειά μας».
Από την αρχική ιδέα μέχρι το λανσάρισμα του douleutaras.gr, μεσολάβησε 1.5 χρόνος. «Κανείς από εμάς δεν είχε εμπειρία από δική του επιχείρηση, με εξαίρεση τον Γιάννη που λειτουργεί με επιτυχία το stivoz.gr. Στην αρχή δεν είχαμε καν προγραμματιστή. Μέσω του odesk κάναμε διάφορες distance προσλήψεις. Αρχικά, προσλάβαμε έναν Ινδό, μετά έναν από Λονδίνο και πάει λέγοντας. Έγιναν λάθη και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Υποφέραμε. Εντάσεις, προβλήματα, αλλά και ευχάριστες στιγμές».
Στις δυσάρεστες στιγμές, ο Αντρέας ξεχωρίζει: «Το πιο δύσκολο είναι να δουλεύεις με φίλους. Κάποια στιγμή, πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Ή η φιλία ή το πρότζεκτ. Aλλάζεις ρόλους και από εκεί που είσαι ο φίλος για τον καφέ ή την εκδρομή, γίνεσαι εργοδότης. Οι σχέσεις αποκτούν επαγγελματική δομή. Το πιο μελανό σημείο της επαγγελματικής πορείας του douleutara ήταν που διαφώνησα έντονα με τον Δημήτρη. Αποχώρησε από το πρότζεκτ και κάναμε εννιά μήνες να επικοινωνήσουμε. Το ευτυχές είναι ότι τα ξαναβρήκαμε, αλλά δυστυχώς, δεν γύρισε ποτέ ξανά πίσω στην ομάδα. Δεν θέλησε να ρισκάρει εκ νέου τη φιλία μας. Θέλει καρδιά για να επιλέξεις κάτι τέτοιο».
Στις ευχάριστες; «Η δουλειά στο εξοχικό μου τα καλοκαίρια, κοντά στο Λαγονήσι. Συνδυάζαμε τη δουλειά με την ψυχαγωγία. Περνούσαμε ωραία. Στο μεταξύ, η παρέα μεγάλωνε. Τον Δημήτρη αντικατέστησε η Μυρτώ και η αδερφή μου και λίγο καιρό μετά, δεν πιστεύαμε με πόση ευκολία μάς προσέγγιζαν τα ΜΜΕ για να προβάλλουμε τη δουλειά μας».
Η «ομάδα των πέντε που αργότερα, έγιναν οκτώ» ήταν η πρώτη που αποπειράθηκε να βάλει σε τάξη το αχανές τοπίο των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην πορεία, ξεφύτρωσαν και άλλα σάιτ που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία. «Ωστόσο, δεν διεκδικούμε τις δάφνες του πιο καινοτομικού. Εμείς διεκδικούμε τις δάφνες των πιο άρτιων παρεχόμενων υπηρεσιών. Δεν φτάνει δηλαδή να εγγραφούν στην πλατφόρμα πολλοί επαγγελματίες, όταν οι μισοί δεν μπορούν να κόψουν απόδειξη και άλλοι, δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Απαιτείται σωστό φιλτράρισμα. Όπως φιλτράρισμα, χρειάζονται και οι πελάτες. Υπάρχουν πελάτες που έχουν μπει στην πλατφόρμα για να ζητήσουν προσφορά για ανακαίνιση σπιτιού, που δεν έχουν! Στην πραγματικότητα δηλαδή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφέρουν από αναξιόπιστους πελάτες».
Το αληθινό πρόσωπο, τα πρώτα CV & η Μενεγάκη!
Λανσάραμε το σάιτ στις 13 Νοεμβρίου 2013. «Νομίζω ήταν και Τρίτη. Χωρίς να το πολυσκεφτούμε, ήμασταν στον αέρα».
Ανάμεσα σε δεκάδες domain και από τον «The Funny Worker», στο «The Best Professional» ή το «Τhe Real Professional», η κωδική ονομασία που κέρδισε την ομάδα, ήταν ο douleutaras. «Λαϊκό, αστείο, άμεσο;». «Ναι, λίγο απ’ όλα», παραδέχεται ο Ανδρέας Γραμμάτης στο WE του NEWS 247.
«Ήταν λίγο ρίσκο, αλλά θέλαμε να απευθυνθούμε σε πελάτες και επαγγελματίες με όρεξη και αίσθηση του χιούμορ. Αυτούς που θα αντιλαμβάνονται τη θετική χροιά της λέξης. Ένα όνομα που θα κάνει θετικό γκελ και θα αποτυπώνεται στη μνήμη. Ένα brand που θα υποδεικνύει εν ολίγοις, ότι η πλατφόρμα είναι φιλόξενη και περιλαμβάνει άριστους επαγγελματίες που τους αρέσει η δουλειά. Τελικά, μας βγήκε σε καλό. Μέχρι και η Μενεγάκη μας προέβαλε στην εκπομπή της!».
Το πρώτο σλόγκαν; «Douleutaras. Η απάντηση στην ανεργία». Τα πρώτα βιογραφικά; «Εκτός από μία φίλη που έψαχνε προγραμματιστή και ήταν από τις πρώτες, ακολούθησαν ειδικότητες όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες, λογιστές, προγραμματιστές και designers. Ηλεκτρολόγοι, επισκευαστές και υδραυλικοί ήταν ελάχιστοι». Τα πρώτα σχόλια; «Θετικότατα. Κυρίως ως προς την ταχύτητα και τη διαφάνεια ή την αξιοκρατία στην επιλογή».
« Για μήνες όμως, έμπαινε κόσμος και έψαχνε ειδικότητες που δεν είχαμε, όπως ξυλουργούς. Ή υπήρχαν βιογραφικά επαγγελματιών που δεν τους αξιοποιούσε κανείς. Δεν είχαμε το λεγόμενο matching και τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν που μας δυσαρέστησε».
Η πρώτη Version που τελειοποίησε τη δεύτερη
Στην πρώτη έκδοση το 2013, το douleutaras.gr αποπειράθηκε να επιλύσει προβλήματα καθημερινά, αλλά με περισσότερο ανοργάνωτο τρόπο. «Δηλαδή, μπορούσε ο κάθε επαγγελματίας να μπει και να δηλώσει στοιχεία για το αντικείμενο της δουλειάς του, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Μπορεί να δήλωνε κάποια μανικιουρίστ και έτσι να ξεκινούσε την αναζήτηση πελατείας. Το ίδιο συνέβαινε και με το προφίλ των πελατών. Μπορούσε ο καθένας να αναζητήσει μαραγκό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό κτλ, αλλά δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου για το εάν πράγματι υπήρχε πρόβλημα ή εάν ο χρήστης έκανε χαβαλέ».
Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών, γέννησαν τη δεύτερη έκδοση του douleutaras.gr. «Οι δρόμοι ήταν δύο: Ή να το κλείσουμε ή να το εξελίξουμε. Υπήρχε ζήτηση, οπότε έπρεπε να δούμε πώς προχωράμε. Απαιτούνταν να συνεχίσουμε σε πιο επαγγελματικό μοτίβο. Στο μεταξύ, από την πρώτη ομάδα, έμεινα μόνος. Οι περισσότεροι φίλοι έφυγαν, για βιοποριστικούς λόγους. Γιατί μέχρι εκείνο το σημείο, όχι απλά δεν κερδίζαμε χρήματα, αλλά μπαίναμε και μέσα. Ήταν τότε που γνώρισα τον Τσεζάρι. Την φανταστική περίπτωση Πολωνού που γνώρισε την Ελληνίδα κοπέλα του στη Γερμανία, την ακολούθησε Ελλάδα και σε εννιά μήνες έμαθε τόσο καλά ελληνικά, που πλέον μας διορθώνει ορθογραφικά!».
Ανδρέας – Τσεζάρι σημειώσατε Χ. «Ο ίδιος πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο πρότζεκτ και μαζί συνεχίσαμε να δουλεύουμε πυρετωδώς. Την ίδια στιγμή, μπήκαν στο παιχνίδι και νέα άτομα αφιλοκερδώς. Στάθηκα τυχερός. Γιατί δεν είναι μόνο ικανοί όλοι στη δουλειά τους, αλλά ταυτόχρονα, έχουμε αναπτύξει φοβερή χημεία».
Η δεύτερη version ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2015. «Με περισσότερα φίλτρα (ΑΦΜ, άδειες, νομιμότητα κτλ). Μέσα από συνεντεύξεις αναζητούμε πλέον μόνο όσους επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις, αντιλαμβάνονται το μοντέλο λειτουργίας της πλατφόρμας, διαθέτουν άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες και είναι σωστοί απέναντι στον πελάτη. Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύξαμε μηχανισμούς ελέγχου της επαγγελματικής πορείας του καθενός και όσοι δεν αποδεικνύουν συνέπεια, απλά αποβάλλονται!».
Όσον αφορά στην αξιοπιστία του πελάτη, αυτή ξεκινά με την ανάρτηση του κινητού του τηλεφώνου. «Παλιότερα, είχαμε πελάτες που έμπαιναν στην πλατφόρμα για να δουν από περιέργεια, πώς λειτουργεί. Βάλαμε όμως φρένο στις φάρσες και τα αστεία. Την ίδια στιγμή, αντικαταστήσαμε το απλό πεδίο περιγραφής της ζημιάς του κάθε πελάτη, με πλήθος διαφωτιστικών/στοχευμένων ερωτήσεων. Οπότε γλιτώσαμε από ευτράπελα αιτήματα, όπως κάποιοι είχαν γράψει: ‘Κουζίνα’, ‘Ντουλάπια’. Αυτό και μόνο! Χωρίς περιγραφή, οπότε πού να καταλάβουμε;».
Ο δουλευταράς σε αριθμούς & πρόσωπα
Ποιο το προφίλ όμως του μέσου χρήστη; «Άνδρες και γυναίκες 30 -45», όπως μας ενημερώνει ο Ανδρέας Γραμμάτης.
Το douleutaras.gr έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 130.000 μοναδικούς χρήστες, κοντά 2.600 εργασίες/μήνα (περίπου 40% αύξηση μηνιαίως), 1.100 βιογραφικά επαγγελματιών, ενώ από την Άνοιξη 2015 έχουν συνολικά αναρτηθεί 15.000 εργασίες. «Συνήθως, ένας στους τρεις εξυπηρετείται. Κι αυτό όχι γιατί ο κόσμος δεν βρίσκει τον επαγγελματία της αρεσκείας του, αλλά γιατί μερικές φορές μπορεί να κάνει απλά έρευνα αγοράς».
Όσον αφορά στο κέρδος, ο Ανδρέας ξεκαθαρίζει ότι ακολουθείται ένα μοντέλο που βασίζεται στη λογική της σύστασης και όχι της προμήθειας. «Εάν δηλαδή κάποιος επαγγελματίας ενδιαφέρεται να αναλάβει το έργο, πληρώνει 2-5 ευρώ για να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Εάν ο πελάτης θεωρήσει ότι το κόστος είναι υψηλό, τον παίρνει άλλος επαγγελματίας. Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι πέντε φορές/εργασία».
Στους favorite douleutarades; O κ. Λούβρος που επισκευάζει ψυγεία. «Έχει λάβει 130 κριτικές και πλέον είναι 5άστερος. Επίσης, υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν προσλάβει υπαλλήλους για να εξυπηρετούν το δικό μας πελατολόγιο. Όπως ο κ. Βατιανός που επισκευάζει τηλεοράσεις».
Στα θετικότερα feedback, το σχόλιο του φωτογράφου κ. Χατζάκη: «Έβαλα 100 ευρώ και έχω βγάλει 1.100. Είμαι πολύ ευχαριστημένος».
Εξάλλου, ο Ανδρέας ξεκαθαρίζει: «Σημασία δεν έχει μόνο να πληρώνεσαι. Αλλά να έχει κυρίως όφελος αυτός που μας πληρώνει. Έτσι πάει!».
Τα πάντα για το μέλλον του άντρα δουλευταρά
Ποιοι όμως οι στόχοι του πλέον εργατικού ψηφιακού άνδρα; «Μέχρι σήμερα, δραστηριοποιούμασταν στην κατηγορία του σπιτιού, από μικροεπισκευαστικές εργασίες, μέχρι ανακαινίσεις, υδραυλικά κτλ. Πλέον όμως διευρύνουμε τις κατηγορίες μας στην ομορφιά (αισθητική, νύχια, κομμωτική κτλ), στην εκμάθηση (μουσικά όργανα, αθλήματα, μαθήματα), τις εκδηλώσεις (διοργάνωση γάμου/βάφτιση/πάρτυ) και την αυτοκίνηση (συνεργείο κτλ)».
Την ίδια στιγμή, στα άμεσα στρατηγικά βήματα είναι η δημιουργία εφαρμογής στα κινητά (και για τον πελάτη και για τον επαγγελματία), αλλά και η γεωγραφική επέκταση σε Πολωνία (4ο τρίμηνο του 2016) και άλλες πόλεις σε εξωτερικό, αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Oι πρώτοι δουλευταράδες:
Ανδρέας Γραμμάτης
Ιωάννης Πουλουπάτης
Δημήτρης Στογιάννης
Νίκος Δούνης
Μυρτώ Χλιόβα
Γιώργος Παπαδρόσου
Αριάδνη Γραμμάτη
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Οι ανανεωμένοι δουλευταράδες:
Ανδρέας Γραμμάτης
Τσεζάρι Σαντέκι
Μαρίζα Αρβανίτη
Γιώργος Παπαδρόσου
Ιωάννης Πουλουπάτης
Βασίλης Κατσιαβός