OΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ
Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στις αντιξοότητες εξαρτάται από το πόσο συναισθηματικά ανθεκτικοί είμαστε. Προφανώς και μπορούμε να αλλάξουμε τις 'προδιαγραφές'.
Προβλήματα έχουμε όλοι. Μολονότι υποκειμενικά το δικό μας είναι -για τους περισσότερους- το πιο σοβαρό όλων, για όλα υπάρχει το αντικειμενικό. Αν φυσικά, κάνουμε τον κόπο να το δούμε.
Τότε ενδέχεται να διαπιστώσουμε ότι τελικά όλοι ‘βράζουμε’ μεν, στο ίδιο καζάνι, αλλά όχι στους ίδιους ‘βαθμούς’.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις κακές εκπλήξεις που έχει να μας προσφέρει η ζωή εξαρτάται από τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα. Υπάρχουν εν τω μεταξύ, φράσεις που όσο και αν θέλουμε να κρυφτούμε, αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε πραγματικά σε επίπεδο αντοχής κακουχιών.
Θα τα δούμε όλα, ένα, ένα.
Τι είναι συναισθηματική ανθεκτικότητα
Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε στρεσογόνες ή απροσδόκητες καταστάσεις και κρίσεις.
Οι πιο ανθεκτικοί (συναισθηματικά) άνθρωποι είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις αντιξοότητες χωρίς μόνιμες δυσκολίες. Επιτρέπουν στους εαυτούς τους να θρηνούν, δεν ξεχνούν όλα για τα οποία πρέπει να είναι ευγνώμονες και εστιάζουν σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν, ανά πάσα στιγμή.
Οι λιγότερο ανθεκτικοί δυσκολεύονται περισσότερο με το άγχος και τις αλλαγές στη ζωή, είτε είναι μεγάλες, είτε είναι μικρές.
Μελέτη έχει ενημερώσει πως όσοι αντιμετωπίζουν μικρά στρες πιο εύκολα, μπορούν επίσης να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις με μεγαλύτερη ευκολία.
Άρα έχει ένα νόημα να είμαστε συναισθηματικά δυνατοί.
Γεννιόμαστε ή γινόμαστε συναισθηματικά ανθεκτικοί;
Πάντα βάσει ερευνών, η συναισθηματική και σωματική ανθεκτικότητα είναι, ως ένα βαθμό, κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Από τη βρεφική μας ηλικία δείχνουμε ποιοι είμαστε σε αυτό το επίπεδο.
Ως ένα βαθμό, η συναισθηματική δύναμη είναι κάτι που εξαρτάται από παράγοντες που δεν ελέγχουμε, όπως η έκθεση σε τραύμα, το γένος (oι γυναίκες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές, χάριν βιολογικών -βλ. οιστρογόνα- και περιβαλλοντικών παραγόντων) και η ηλικία.
Τα κοινά χαρακτηριστικά
Δεδομένα λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο δυνατοί. Υπάρχουν επίπεδα στο πόσο καλά διαχειριζόμαστε το άγχος. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όσους αντέχουν λίγο παραπάνω από τους άλλους.
- Συναισθηματική επίγνωση (καταλαβαίνεις τι νιώθεις και γιατί το νιώθεις και δεν επιτρέπεις στο όποιο τραύμα να προσδιορίσει ποιος είσαι),
- Πείσμα (εμπιστεύεσαι τη διαδικασία, τους μηχανισμούς που έχεις αναπτύξει, χωρίς να αισθάνεσαι αβοήθητος ή απελπισμένος, όταν παρουσιάζεται μπροστά σου μια πρόκληση),
- Όλα είναι στο χέρι σου (δεν είσαι έρμαιο εξωτερικών δυνάμεων. Εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και αναγνωρίζεις ότι δεν έχεις τις απαντήσεις για όλα),
- Αισιοδοξία (ουδέν κακόν αμιγές καλού -αρκεί να πιστεύεις στις δυνάμεις σου),
- Υποστήριξη (γνωρίζεις την αξία της κοινωνικής υποστήριξης και έτσι, διαλέγεις υποστηρικτικά άτομα για συνοδοιπόρους),
- Αίσθηση του χιούμορ (αυτοσαρκάζεσαι, αντί να μεμψιμοιρείς) και
- Προοπτική (μαθαίνεις από τα λάθη σου -δεν κάνεις πως δεν τα βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι ως πρόκληση τα εμπόδια. Ξέρεις πως δεν έχει νόημα να ‘πνίξεις’ το συναίσθημα. Θα λυτρωθείς μόνο αν το αποδεχθείς).
Τι λες και αποδεικνύει πως είσαι πιο ανθεκτικός από τους περισσότερους
H Dr. Cortney S. Warren, ψυχολόγος απόφοιτος του Harvard, με ειδίκευση στους γάμους, τον εθισμός στην αγάπη και τους χωρισμούς, έγραψε για το CNBC τις 9 φράσεις που λέμε στην καθημερινότητα μας και αποκαλύπτουν πως είμαστε ‘δυνατοί’ στη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
1) “Θα επιβιώσω”
Η συναισθηματική ανθεκτικότητα συνδέεται με το σθένος και την ψυχική δύναμη. Υπάρχει κατανόηση ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες χωρίς να τις αφήνουμε να μας διαλύσουν.
2) “Δεν θα γίνω θύμα”
Όταν βιώνεις τον πόνο της κακομεταχείρισης, δεν σκέφτεσαι πως είσαι θύμα και ανήμπορος/αν.ημπορη να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αλλά τι μπορείς να κάνεις για να μάθεις από αυτό που σου συμβαίνει και να εξελιχθείς. Μπορεί να γίνεις μια φορά θύμα, αλλά δεν επιτρέπεις σε αυτήν τη συνθήκη να σε προσδιορίσει ή να επηρεάσει αρνητικά το μέλλον σου.
3) “Η ζωή είναι δύσκολη”
Η ανθεκτικότητα συνδέεται με μια βασική αποδοχή ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και ότι όλοι βιώνουμε συναισθηματικές δυσκολίες. Η αποδοχή αυτής της αλήθειας βοηθά τους ανθρώπους να μην παίρνουν τα πράγματα ως προσωπικά, όταν συμβαίνουν ανεπιθύμητα γεγονότα.
4) “Θα περάσει κι αυτό”
Αισθάνεσαι ως φρικτές τις αποτυχίες και τις προκλήσεις, όταν συμβαίνουν, ωστόσο ξέρεις πως τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο πόνος θα εξαφανιστεί. Σίγουρα όμως, μπορείς να κάνεις κάτι ώστε να γίνει λιγότερο τραυματικός και επιζήμιος.
5) “Τι μπορώ να μάθω από αυτό;”
Το να είσαι ανοιχτός/ανοιχτή σε εμπειρίες και να έχεις την ικανότητα να μετατοπίσεις την οπτική σου από το “γιατί να μου συμβεί” αυτό στο “τι μπορώ να μάθω για να εξελιχθώ” μπορεί να σε βοηθήσει να ‘πλοηγηθείς’ καλύτερα στα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
6) “Χρειάζομαι λίγο χρόνο”
Ένα βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας είναι η συναισθηματική ευελιξία. Δηλαδή, η ικανότητα να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου και να μειώνεις την έντασή τους σε μια δεδομένη κατάσταση. Αν κατακτήσεις αυτήν τη γνώση, μπορείς να νιώσεις δυνατός/δυνατή σε δύσκολες στιγμές.
7) “Ξέρω για τι πρέπει να είμαι ευγνώμων”
Είμαστε ‘προγραμματισμένοι’ να παρατηρούμε τις απειλές για την ευημερία μας. Οι ανθεκτικοί βρίσκουν τον τρόπο να επικεντρώσουν στα θετικά, ακόμη και σε περιόδους δυσκολίας.
8) “It is what it is”
Το κλειδί για την ανθεκτικότητα δεν είναι να αρνηθούμε την πραγματικότητα ή να αναζητήσουμε έναν λόγο που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το λόγο που συνέβη κάτι. Όταν φτάνουμε στη ριζική αποδοχή, η όποια κατάσταση έχει λιγότερη δύναμη πάνω μας.
9) “Δεν ασχολούμαι άλλο με αυτό”
Το να μένουμε βυθισμένοι στη μνησικακία, να θέλουμε ανταπόδοση ή να επικεντρωνόμαστε στην εκδίκηση, μας κάνει να κρατάμε τον πόνο του παρελθόντος. Η καλλιέργεια της ανθεκτικότητας απαιτεί να φτάσουμε σε ένα μέρος όπου μπορούμε να δούμε δύσκολες συνθήκες ζωής όπως είναι και να επιλέξουμε αν θα συνεχίσουμε να τις κουβαλάμε ή θα τις αφήσουμε πίσω -όπως προχωράμε. Η συγχώρεση δεν σημαίνει όλα είναι ΟΚ. Σημαίνει πως δεν επιτρέπουμε σε κάτι να μας βαραίνει.
Πώς μπορείς να αλλάξεις τις ‘προδιαγραφές’
Στα καλά νέα, αν το νιώσουμε μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να αυξήσουμε τις αντοχές μας -και άρα να γίνουμε πιο ευαίσθητοι στις δυσκολίες της ζωής.
Η ‘τέχνη της ανθεκτικότητας’ βασίζεται στην πίστη που έχουμε στον εαυτό μας. Έτσι αρνούμαστε να προσδιοριστούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Το ‘χτίσιμο’ της συναισθηματικής μας ανθεκτικότητας σχετίζεται άμεσα με δυο παράγοντες: α) τα όρια που πρέπει να μάθουμε να βάζουμε και β) την εξέλιξη μας σε πιο διεκδικητικά όντα.
Όταν άνθρωποι που είναι γύρω μας ζητούν πάρα πολλά από εμάς ή έχουν τρελές απαιτήσεις (από εμάς), οφείλουμε να μάθουμε πώς να λέμε ‘όχι’. Όπως πάντα βοηθά να βλέπουμε τα θέματα μας υπό ευρύτερη οπτική.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. Να περνάμε δηλαδή, χρόνο με όσους αγαπάμε, να δεχόμαστε την στήριξη τους και να τους μιλάμε για όσα αντιμετωπίζουμε. Γενικά, να εκφράζουμε όσα νιώθουμε, με σεβασμό.
Στα υπέρ μας είναι η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις μας (οι αναποδιές είναι μέρος της ζωής, είτε το θέλουμε, είτε όχι) και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ακούμε το σώμα μας και το μυαλό μας (πάντα μας ειδοποιούν πως πλησιάζουμε σε επικίνδυνο σημείο) και αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας ή όσα δεν χρειαζόμαστε, τελικά.
Επίσης, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια και δεχόμαστε ότι ούτε εμείς, μηδέ οι άλλοι είναι τέλειοι.