ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ “DRUG LORDS” ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα κρυπτογραφημένα κινητά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και η έρευνα του FBI.
Δύο Σουηδοί υπήκοοι βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στα χέρια των ελληνικών Αρχών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα που ζήτησαν οι σουηδικές Αρχές. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, η εξέλιξη των οποίων, όμως, συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη επιχείρηση του FBI και το «σπάσιμο» χιλιάδων κρυπτογραφημένων τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, πέραν από τις κατηγορίες για τις οποίες ζητήθηκε η έκδοση των Σουηδών στη χώρα τους, οι ελληνικές διωκτικές Αρχές καλούνται να βρουν μια πειστική απάντηση για το γεγονός ότι και οι δύο ένιωθαν, για κάποιον λόγο, ασφαλείς στην Ελλάδα.
Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν 38χρονο, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα, που είναι σε γνώση του Magazine, μία μέρα πριν εντοπιστεί, το Πρωτοδικείο της πόλης Σόντερτερν είχε ζητήσει ερήμην την προφυλάκισή του. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται ότι μαζί με άλλα άτομα είχε εισαγάγει το φθινόπωρο του 2020 στη Σουηδία «από άγνωστη χώρα, πιθανόν ευρωπαϊκή», ποσότητες κοκαΐνης.
Αναφέρονται δύο μεταφορές. Η πρώτη δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τα δέματα, περίπου 69 κιλά κόκας, ρίχτηκαν στη θάλασσα, ανοιχτά του Νίχαμνσλαγκε, στο νότιο άκρο της Σουηδίας, και ξεβράστηκαν στην ακτή, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020. Τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε μαύρα σακίδια κι τυλιγμένα με πλαστικές σακούλες. Τα βρήκε ένας κάτοικος της περιοχής, που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του και ενημέρωσε τις Αρχές.
Η Δίωξη Ναρκωτικών του Τελωνείου αποφάσισε να περιμένει να εμφανιστούν οι παραλήπτες στην παραλία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το προηγούμενο βράδυ δύο άντρες είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου από μία βάρκα στα ανοιχτά. Είπαν ότι είχαν βγει για ψάρεμα και ότι χάλασε η μηχανή. Οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν εκείνοι παραλήπτες των ναρκωτικών. Τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκαν από σουηδικό δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης δέκα και έξι ετών, αντίστοιχα.
Στο ίδιο δίκτυο χρεώνεται κι ένα δεύτερο φορτίο 118 κιλών κοκαΐνης, το οποίο μεταφέρθηκε δύο μήνες αργότερα, τμηματικά στην επαρχία Αλαμποντάρνα και την πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά είχαν περάσει σε προγενέστερη φάση και από την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες στην αναφορά.
Ο 38χρονος που συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο στη Χαλκιδική περιγράφεται ως μέλος του δικτύου. Η εμπλοκή του φέρεται να προκύπτει από τηλεφωνικές συνομιλίες, ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον τηλεφωνικό αριθμό που αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα.
Οι σουηδικές Αρχές αποδίδουν στον ίδιο επιπλέον κατηγορίες ξεπλύματος χρημάτων. Αυτό φέρεται να έγινε με τη μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων, ακόμη και με την αγορά ρολογιών ακριβής μάρκας. Το αίτημα έκδοσης εξετάστηκε πρόσφατα από τις ελληνικές Αρχές, ωστόσο το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τους Σουηδούς, πριν εκδώσει την τελική απόφαση.
ΜΑΡΟΚΙΝΗ KANNABH ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΣΕ ΜΑΡΜΑΡΑ
Ο δεύτερος Σουηδός πολίτης που συνελήφθη στην Ελλάδα είναι μια διαφορετική περίπτωση. Πρόκειται για έναν 32χρονο με ιρακινή καταγωγή. Εντοπίστηκε με πλαστά έγγραφα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το έγγραφα είχαν τα στοιχεία του αδερφού του και πριν αποκαλυφθεί ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο ίδιος είχε θεωρηθεί μετανάστης, ο οποίος προσπαθούσε να φύγει παράνομα από την Ελλάδα.
Στο ένταλμα που έστειλαν οι Σουηδοί στη Θεσσαλονίκη περιγράφεται ότι ο 32χρονος κατηγορείται για υπόθεση μεταφοράς 1,2 τόνου κάνναβης, τον Νοέμβριο του 2020. Τα ναρκωτικά είχαν ξεκινήσει από το Μαρόκο και το ιδιαίτερο στην υπόθεση είναι πως είχαν τοποθετηθεί μέσα σε κομμάτια μαρμάρου. Ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα κάνναβης που είχε κατασχεθεί έως τότε στη χώρα.
Σύμφωνα με σουηδικά Μέσα Ενημέρωσης, το πλοίο που μετέφερε το φορτίο έδεσε στην προβλήτα Σκάντιαχαμνεν στο Γκέτενμποργκ. Μετέφερε 57 τόνους μαρμάρου σε 30 παλέτες, που είχαν ως παραλήπτη μια εταιρεία υδραυλικών ειδών στη μικρή πόλη Κούνγκελβ. Οι τελωνειακοί διαπίστωσαν ότι ορισμένες πλάκες μαρμάρου ήταν πιο λέπτες από τις υπόλοιπες.
Αποφάσισαν να σπάσουν κάποιες με σφυρί και ανακάλυψαν τα ναρκωτικά, η αξία των οποίων υπολογίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ. Παρακολούθησαν το φορτίο και διαπίστωσαν ότι ο τόπος παράδοσης άλλαξε αιφνιδιαστικά, οπότε αποφάσισαν να κάνουν επέμβαση. Για την υπόθεση κατηγορούνται τουλάχιστον έξι άτομα, μεταξύ αυτών ο Σουηδός με ιρακινή καταγωγή που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η «ΤΡΩΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Τον περασμένο Ιούνιο το FBI ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας με την κωδική ονομασία «Τρωική Ασπίδα», η οποία είχε κρατήσει για περισσότερο από δύο χρόνια. Η αφετηρία ήταν ένας καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος, σε αντάλλαγμα για τη μείωση της ποινής του, δέχτηκε να προσφέρει στους Αμερικανούς πράκτορες πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
Αυτό συνέβη μέσω κινητών τηλεφώνων, στα οποία είχε εγκατασταθεί η εφαρμογή Anom, την οποία υιοθέτησε και ανέπτυξε το FBI. Το οργανωμένο έγκλημα αναζητούσε πάντα εφαρμογές κρυπτογράφησης, όμως αυτή τη φορά οι διωκτικές Αρχές έκαναν τη διαδρομή αντίστροφα, προσφέροντας αυτό που είχε ανάγκη το δίκτυο, όπως περιγράφεται σε αποχαρακτηρισμένα διωκτικά έγγραφα. Ένα από τα πλεονεκτήματα των συσκευών, όπως διαφήμιζαν όσοι τα πουλούσαν χωρίς να γνωρίζουν την παγίδα, ήταν ότι το περιεχόμενό τους μπορούσε να σβηστεί εξ αποστάσεως σε περίπτωση που έπεφταν σε λάθος χέρια.
Η επιχείρηση επεκτάθηκε σε 17 χώρες και έτσι οι διωκτικές Αρχές απέκτησαν πρόσβαση σε 12.000 τηλεφωνικές συσκευές, επομένως σε τεράστιο όγκο συνομιλιών, φωτογραφιων και χρηματικών συναλλαγών. Κατασχέθηκαν περισσότεροι από οκτώ τόνοι κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο, 22 τόνοι κάνναβης, δεκάδες όπλα, πολυτελή αυτοκίνητα, τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 800 άτομα.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά του βίαιου εγκλήματος και των δικτύων ναρκωτικών που έγιναν ποτέ στη Σουηδία με την καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωσε η Λίντα Στάαφ, αξιωματούχος της Σουηδικής Αστυνομίας. Στη Σουηδία, που μαζί με την Ολλανδία και την Αυστραλία ήταν οι στενοί συνεργάτες του FBI, έγιναν 70 συλλήψεις κι επίσης προέκυψε πολύτιμο πληροφοριακό υλικό. Μεταξύ των διαχειριστών της εφαρμογής Anom ήταν ένας Σουηδός, γνωστός ποινικός που σήμερα εκτιμάται ότι ζει στην Τουρκία.