ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ FARGO

Όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή με τα καλύτερα πράγματα, έτσι κι οι νέες σεζόν του Fargo εμφανίζονται εκεί που δεν τις περιμένεις, χωρίς κάποιο ετήσιο προγραμματισμό ή βεβαιότητα στο τι μορφή θα έχουν. Έτσι και τώρα, τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που ταξιδέψαμε στην καρδιά της Αμερικής για να γίνουμε μάρτυρες μιας αλυσίδας εγκλήματος, παρεξηγήσεων και ανθρώπινης ανοησίας, η κορυφαία σειρά ανθολογίας επιστρέφει με μια νέα υπόθεση – και, όπως πάντα, με νέα πρόσωπα.

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Jon Hamm as Roy Tillman. CR: Michelle Faye/FX

Η νέα σεζόν Fargo, η 5η κατά σειρά, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 22/11 στις 22.00, αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Κι εμείς είμαστε εδώ για να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά σε όλα όσα ήδη γνωρίζουμε. Μια τελική προετοιμασία, πριν την πρεμιέρα και μαζί μια υπενθύμιση όσων λόγων μας κάνουν να αγαπάμε τη σειρά.

Σε κάθε της ενσάρκωση.

Αρχικά, τι είναι το Fargο;

"FARGO" -- "Trials and Tribulation" -- Year 5, Episode 2 (Airs November 21) Pictured (L-R): Juno Temple as Dorothy “Dot” Lyon, Jennifer Jason Leigh as Lorraine Lyon. CR: Michelle Faye/FX

Η σειρά από τον Νόα Χόλεϊ (Legion) αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του κλασικού φιλμ των αδερφών Κοέν από το 1996, το οποίο είχε τιμηθεί με βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες, με Όσκαρ Σεναρίου και με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, το πρώτο της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Καλή ταινία!

Να τι γράφαμε πρόσφατα όταν η ταινία είχε επανακυκλοφορήσει στις αίθουσες, παρέα με 4μιση αστεράκια.

«Στο ‘90s απόγειό τους οι Κοέν παραδίδουν μια από εκείνες τις σπάνιες ταινίες που όχι απλά καθορίζουν ένα είδος αλλά δημιουργούν ένα απολύτως δικό τους υπο-είδος μέσα σε αυτό. Το χιονισμένο νεο-νουάρ τους, φωτογραφημένο με διακριτική τελειότητα από τον Ρότζερ Ντίκινς («εύκολο» να παίζεις με τις σκιές στο κοντράστ φωτός και σκοταδιού, αλλά το νουάρ στις πτυχές του παγωμένου λευκού είναι άλλη πίστα), γίνεται χώρος ανάπτυξης του σύνηθους σατιρικού, σχεδόν σλάπστικ φαταλισμού τους. Κι είναι μέσα από αυτή τη συλλογή απίστευτων χαρακτήρων που η Μαρτζ της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ξεχωρίζει ως ένας σιωπηλά επαναστατικός χαρακτήρας. Η Μαρτζ πίνει καφέ ασταμάτητα κι είναι ακραία έγκυος, που σε συνδυασμό με την καπατσοσύνη της έχει ως αποτέλεσμα μια ηρωίδα αναπολογητική, αστεία, θαυμαστή».

Η τοποθεσία, οι χαρακτήρες, η αλυσίδα τυχαιότητας στα γεγονότα, το μαύρο χιούμορ: Το Fargo δεν ήταν απλά μια ταινία, αλλά σχεδόν ένα νέο είδος.

"FARGO" -- "Trials and Tribulation" -- Year 5, Episode 2 (Airs November 21) Pictured: Jon Hamm as Roy Tillman. CR: Michelle Faye/FX

Εμπνευσμένος λοιπόν από όλα αυτά, ο Χόλεϊ αποφάσισε να πει μια σειρά αυτοτελών ιστοριών εγκλήματος, όχι σαν κλασικό σίκουελ ή πρίκουελ ή τίποτα τέτοιο. Αλλά λέγοντας άλλες τέτοιες, Fargo-ιστορίες. Σε διαφορετικές εποχές και περιοχές και με διαφορετικούς χαρακτήρες (παρά τις περιστασιακές μικρο-συνδέσεις σαν τύπου easter eggs), και με μόνη τους σύνδεση ότι ναι. Είναι ιστορίες Fargo. Τις αναγνωρίζεις από μακριά.

Πόσες σεζόν υπάρχουν ως τώρα;

"FARGO" -- "The Tragedy of the Commons" -- Year 5, Episode 1 (Airs November 21) Pictured: Lamorne Morris as Witt Farr. CR: Michelle Faye/FX

Ως τώρα έχουμε δει 4 κύκλους, που στην Ελλάδα προβλήθηκαν από την COSMOTE TV. Φυσικά κάθε θεατής έχει τον αγαπημένο του, κάτι που πάντα συμβαίνει με σειρές ανθολογίας.

Στην 1η σεζόν, ο Μάρτιν Φρίμαν ήταν ο αθώος γείτονας της διπλανής πόρτας που φυσικά έκρυβε κάτι πολύ πιο σκοτεινό από αυτό. Κι ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον ήταν ο Λορν Μάλβο, κάτι σαν τον διάβολο σε μορφή εκτελεστή.

Η 2η σεζόν μας πάει πίσω, στα τέλη των ‘70s, καθώς ένα καθημερινό ζευγάρι (Τζέσι Πλέμονς και Κίρστεν Ντανστ) αποκρύπτουν ένα θανατηφόρο hit and run που έχει ως αποτέλεσμα να μπλέξουν με το τοπικό οργανωμένο έγκλημα.

"FARGO" -- "The Tragedy of the Commons" -- Year 5, Episode 1 (Airs November 21) Pictured: Sam Spruell as Ole Munch. CR: Michelle Faye/FX

Για την 3η σεζόν η σειρά επιστρέφει στα ‘10s και ταυτόχρονα εγκαταλείπει για πρώτη φορά την άξουαλ περιοχή Fargo – αυτό που λέγαμε, ότι το Fargo δεν χρειάζεται καν να διαδραματίζεται στο Φάργκο για να καταλάβεις ότι είναι Fargo. Απλούστατο. Εδώ ένα ζευγάρι (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ) επιχειρούν να ληστέψουν τον πλούσιο αδερφό του συζύγου (που επίσης παίζει ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, κατευθείαν στο πάνθεον των διπλών ερμηνειών) και φυσικά όλα πάνε κατά διαόλου.

Με την 4η σεζόν, η σειρά ταξίδεψε πάλι στο παρελθόν, στις αρχές των ‘50s, όπου ο Κρις Ροκ παίζει τον ηγέτη ενός συνδικάτου εγκλήματος αποτελούμενο από μετανάστες που τρέχουν να ξεφύγουν από τις ρατσιστικές συνθήκες του Νότου, αλλά φτάνοντας στο Κάνσας Σίτι συγκρούονται με την ντόπια ιταλική μαφία.

OK, και πού (και πότε) ταξιδεύουμε αυτή τη φορά;

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Dave Foley as Danish Graves. CR: Michelle Faye/FX

Η νέα αυτοτελής ιστορία μυστηρίου και εγκλήματος μας φέρνει όσο πιο κοντά έχει έρθει ποτέ το Fargo στο εκάστοτε παρόν. Είμαστε στη Μινεσότα και τη Ντακότα του 2019 όπου και πάλι, κάποιος φαινομενικά καθημερινός, συνηθισμένος χαρακτήρας θα αποκαλύψει πτυχές σκοταδιού που ούτε φανταζόταν πως διαθέτει.

Μετά από μια (φυσικά) απροσδόκητη σειρά γεγονότων που βάζει την Ντόροθι “Ντοτ” Λάιον σε μπελάδες με τις αρχές, η φαινομενικά αυτή εντελώς συνηθισμένη νοικοκυρά θα μπλέξει ξανά με μια ζωή που νόμιζε ότι έχει αφήσει πίσω της.

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Jennifer Jason Leigh as Lorraine Lyon. CR: Michelle Faye/FX

Παράλληλα, έχουμε τον σερίφη της Βόρειας Ντακότα, Ρόι Τίλμαν. Ο Ρόι έψαχνε την Ντοτ για καιρό και πιστεύει για τον εαυτό του πως είναι η ενσάρκωση του νόμου – εξ ου και όπως συχνά συμβαίνει, νιώθει πως είναι φυσικά υπεράνω του νόμου. Δίπλα του έχει τον γιο του, Γκέιτορ, ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να αποδείξει τον εαυτό του στον πατέρα του. Αυτή η συνταγή δεν έχει συχνά καλά αποτελέσματα.

Όταν τα μυστικά της αρχίζουν σταδιακά να αποκαλύπτονται, η Ντοτ θα προσπαθήσει να κρατήσει την οικογένειά της από το παρελθόν της, αλλά ο στοργικός της σύζυγος δεν τα παρατάει έτσι εύκολα και ζητά βοήθεια από τη μητέρα του – η οποία τυχαίνει να είναι η CEO του μεγαλύτερου οργανισμού συλλογής χρεών στη χώρα, γνωστή και ως «Βασίλισσα του Χρέους». Τώρα, με άτομο που έχει παρατσούκλι «Βασίλισσα του Χρέους» έτσι κι αλλιώς δε μπλέκεις, αλλά στην περίπτωση της Ντοτ είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα μιας κι η Λορέιν έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν αποδοκίμαζε την επιλογή του γιου της να την παντρευτεί.

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Juno Temple as Dorothy “Dot” Lyon. CR: Michelle Faye/FX

Όταν πάντως η ύποπτη συμπεριφορά της Ντοτ τραβήξει τα βλέμματα ντόπιων αστυνομικών της Μινεσότα, η Λορέιν θα διορίσει τον εσωτερικό της σύμβουλο να την βοηθήσει. Άλλωστε, η οικογένεια είναι οικογένεια. Σωστά; Μάλλον. Ίσως. Ελπίζουμε!

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Sam Spruell as Ole Munch. CR: Michelle Faye/FX

Όλο αυτό το γαϊτανάκι δε μυρίζει μόνο σε εμάς μπαρούτι. Σύντομα αυτό το εκρηκτικό ντόμινο θα δημιουργήσει μια αλληλουχία δράσης και αντίδρασης που δε θα μπορεί να σταματηθεί. Το καλό νέο είναι ότι εμείς θα είμαστε εκεί για την βλέπουμε.

Ποιοι θα παίζουν είπαμε;

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Richa Moorjani as Indira Olmstead. CR: Michelle Faye/FX

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του Fargo είναι φυσικά το all-star καστ που συγκεντρώνει κάθε φορά, και η 5η φορά δεν είναι η εξαίρεση. Ο σερίφης Ρόι Τίλμαν θα είναι ο Τζον Χαμ, που φέτος τον απολαύσαμε ως περίπου Ίλον Μασκ στο Morning Show και πέρσι τον είδαμε σε μικρό αλλά απολαυστικό ρόλο ξεροκέφαλου ανώτερου στο Top Gun: Maverick. Γενικά τον απολαμβάνουμε, για να μην κουραζόμαστε να αραδιάζουμε credits.

Η Ντοτ θα είναι η υπέροχη Τζούνο Τεμπλ του Ted Lasso, ενώ η μπαρουτοκαπνισμένη πεθερά Λορέιν θα είναι η θεά Τζένιφερ Τζέισον Λι – αν δηλαδή η ως τώρα περιγραφή του χαρακτήρα δεν ήταν ήδη αρκετά «δε μπλέκεις» από μόνη της. Ενώ ο Γκέιτορ, ο γιος του σερίφη Ρόι, θα είναι ο Τζο Κίρι από το Stranger Things. Με πολλά ακόμα γνωστά πρόσωπα να γεμίζουν το καστ για να μας προσφέρουν μια πλήρη «Α! Α! Κάπου τους ξέρω αυτούς!» εμπειρία.Τρέιλερ υπάρχει;

Φυσικά και υπάρχει.

Ο δημιουργός Νόα Χόλεϊ τι λέει για όλα αυτά;

Πριν χρόνια είχαμε μιλήσει [https://www.oneman.gr/synentefxeis/ston-dhmioyrgo-toy-fargo-den-aresei-h-via/] με αφορμή τότε την 3η σεζόν της σειράς κι είχε πει κάτι που παραμένει επίκαιρο, ισχύει για κάθε νέα σεζόν και γενικότερα είναι μια πολύ καίρια τοποθέτηση μέσα σε ένα πλαίσιο όπου βία και entertainment μοιάζουν συχνά να καταλήγουν να ταυτίζονται.

Μιλώντας για τα μεγάλα αυτά ensemble χαρακτήρων που έχει, για το πώς μπλέκουν όλοι μεταξύ τους και για το πόση φροντίδα πέφτει στην ανάπτυξη της κάθε προσωπικής ιστορίας, έλεγε πώς:

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Lamorne Morris as Witt Farr. CR: Michelle Faye/FX

«Ο καθένας τους είναι ο σταρ της ζωής τους. Και άρα προσπαθώ πάντα να βλέπω τα πράγματα από τη δική τους οπτική. Το POV είναι ένα από τα μεγάλα εργαλεία που έχεις ως αφηγητής ώστε να δημιουργήσεις κάτι απρόσμενο. Έχεις ας πούμε την Κίρστεν Ντανστ και τον Τζέσι Πλέμονς, είναι οι ήρωές σου και τους υποστηρίζεις, δε σε νοιάζει αυτός που στέλνουν να τους σκοτώσει, εσύ υποστηρίζεις τον Εντ και την Πέγκι. Αλλά τότε στέλνω τον νεότερο Γκέρχαρντ να αποδείξει πόσα αξίζει και περνάς ένα επεισόδιο μαζί με αυτό το παιδί, και ξαφνικά μπαίνει στο δωμάτιο με ένα όπλο και τώρα δεν ξέρεις ποιον να υποστηρίξεις, δεν θες αυτό το παιδί να χάσει, συμπαθείς αυτό το παιδί, και νομίζω πως αυτός είναι ένας τρόπος να φτιάξεις κάτι απρόβλεπτο».

«Ξέρεις, δεν ήθελα ποτέ η βία να είναι διασκέδαση, επειδή η βία δεν είναι κάτι αστείο και δεν είναι διασκεδαστικό και είναι μια καταστροφική δύναμη. Δυστυχώς είναι κάτι αναπόφευκτο. Και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του Fargo. Υπάρχει θάνατος, υπάρχουν μοχθηροί άνθρωποι. Αλλά νιώθω λίγο ως πολύ πως το να βάζω τους θεατές σε εσωτερική σύγκρουση πάνω στο τι θέλουν να συμβεί είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να θέλουν απλά ο ήρωάς σου να σκοτώσει τον villain. Αυτό κάνει το κοινό μέρος μιας μάζας που διψά για αίμα και δε μου αρέσει αυτό. Δεν μου αρέσει. Δε μου αρέσει ποτέ να βάζω τον κόσμο σε μια θέση όπου ελπίζει στη βία ως κάτι το θετικό και το συναρπαστικό».

Πολύ σωστά κι όμορφα όλα αυτά, κι επίσης από όλα αυτά κρατάμε και το ότι ο νεαρός Γκέιτορ θέλει να αποδείξει κι αυτός την αξία του στον πατέρα του… *δραματικό κοντινό πλάνο*

Ωραία, σχεδόν έχω πειστεί. Κι η κριτική τι λέει;

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: Joe Keery as Gator Tillman. CR: Michelle Faye/FX

Θα πιάσουμε τυχαία το ΤΙΜΕ, που χαρακτηρίζει την σεζόν ως «παραβολή» και εξηγεί πως είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μια απλή σύγχρονη πολιτική αλληγορία. «Φέρνοντας μαζί τόσες αντιφατικές οπτικές γωνίες ως μάρτυρες στην παραδοσιακά αρσενική αποστολή της Ντοτ να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την οικογένειά της, ο Χόλεϊ έχει πρωταρχικά ερωτήματα στο μυαλό του». Ή, όπως λέει κι ο τίτλος του, «Η 5η σεζόν του Fargo είναι μια αιχμηρή, σκοτεινά ξεκαρδιστική επιστροφή σε φόρμα». Τελοσπάντων, πολύ καλή θα είναι, εμπιστέψου το process.

ΟΚ! Πότε το βλέπω και πού;

"FARGO" -- Year 5 -- Pictured: David Rysdahl as Wayne Lyon. CR: Michelle Faye/FX

Από Τετάρτη 22/11 στις 22.00, αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Αμέσως μετά την live προβολή του, κάθε νέο επεισόδιο του Fargo θα διατίθεται για θέαση οποιαδήποτε στιγμή, στον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.

Info:

Η επιστροφή του Fargo είναι γεγονός και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος καταγράφει τις βασικές ερωτήσεις για τη σειρά, δίνοντας και τις απαραίτητες απαντήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα