Παιδιά εκπαιδεύονται με ξύλινα καλάσνικοφ Photo by Sergei SUPINSKY/AFP

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ – Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

Με τις απειλές για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αυξάνονται συνεχώς, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά στο Κίεβο εκπαιδεύονται για το -καθόλου απίθανο- ενδεχόμενο πολέμου.

Σε ένα δάσος στα περίχωρα του Κίεβο, μια ομάδα Ουκρανών πολιτών χτίζει καταφύγια από χιόνι και κλαδιά δέντρων, στο πλαίσιο μαθήματος σε τεχνικές επιβίωσης.

Στρατιωτική εκπαίδευση πολιτών με ξύλινα καλάσνικοφ Sergei SUPINSKY / AFP

Εκπαίδευση παιδιών στην Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletka

Εκπαίδευση Ουκρανών υπό την απειλή εισβολής της Ρωσίας Sergei SUPINSKY/AFP

Όσοι συμμετέχουν, εκπαιδεύονται στο πώς να ανάβουν φωτιές και να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Κι όλα αυτά πλέον χαρακτηρίζονται αναγκαία, καθώς ο φόβος για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα οξύνεται συνεχώς.

“Εάν μας επιτεθεί η Ρωσία, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτές τις δεξιότητες”, λέει ο 29χρονος προγραμματιστής υπολογιστών Artem Kuzmenko, που συμμετέχει στην εκπαίδευση.

Γυναίκα γεμίζει με σφαίρες καλάσνικοφ AP Photo/Evgeniy Maloletka

Παιδιά εκπαιδεύονται πώς να χρησιμοποιούν όπλα Sergei SUPINSKY/AFP

Μαθημένη στον πόλεμο

Η Ουκρανία βρίσκεται υπό τον φόβο ενός πολέμου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Από το 2014 έχουν χαθεί 13.000 ζωές λόγω συγκρούσεων.

Ωστόσο, τελευταία τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο και ζουν υπό τον φόβο εισβολής της Ρωσίας, με τις προειδοποιήσεις της Δύσης να γίνονται όλο και συχνότερες, όλο και πιο έντονες.

“Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι η σύγκρουση ήταν πολύ μακριά τους”, λέει ο εκπαιδευτής Sergiy Vyshnevsky, φορώντας στρατιωτικό καμουφλάζ. “Τώρα ξεκινούν να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος μπορεί να έρθει”.

Ο Vyshnevsky πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως εθελοντής, πριν ξεκινήσει τα μαθήματα επιβίωσης στον “άμαχο πληθυσμό”. Περιγράφει λεπτομερώς το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει οποιασδήποτε επίθεσης. Πλήθη να τρέπονται σε φυγή στα σύνορα, θύματα, κατεστραμμένες υποδομές.

Με τις συζητήσεις για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αυξάνονται όλο και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος από τους απλούς πολίτες. Ενδεικτικά, περίπου 4.000 άτομα έχουν εγγραφεί σε διαδικτυακό σεμινάριο που θα γίνει σύντομα.

“Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να χτίζουν καταφύγιο για την οικογένειά τους”, προσθέτει.

Εκπαίδευση Ουκρανών υπό την απειλή εισβολής της Ρωσίας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Εκπαίδευση για "εισβολή" με όπλα AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η 33χρονη φοιτήτρια ψυχολογίας Yana Kaminska, παρακολουθεί τα μαθήματα με τον φίλο της, στην προσπάθειά της να προετοιμαστεί τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά για αυτό που μπορεί να βρίσκεται μπροστά τους.

Έχει ήδη ετοιμάσει μια τσάντα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει βιαστικά και ξέρει ποια θα ήταν η προτεραιότητά της.

“Πρώτα από όλα πρέπει να προσέχουμε τις οικογένειές μας. Θα φροντίζαμε να παράσχουμε ένα ασφαλές μέρος για αυτούς και μετά θα επιστρέφαμε για να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε το σπίτι μας”, εξομολογείται.

Αυτοάμυνα

Όλο και περισσότερες προπονήσεις -ή και εκπαιδεύσεις- έχουν ξεκινήσει γύρω από το Κίεβο, σε μια προσπάθεια των ανθρώπων να ενισχύσουν τις γνώσεις τους.

Περίπου 150 γυναίκες παρακολούθησαν σε μια αίθουσα διαλέξεων του πανεπιστημίου το Σαββατοκύριακο σεμινάριο για το πώς να ακινητοποιήσουν έναν άοπλο επιτιθέμενο στοχεύοντας τα σημεία πίεσης πάνω τους κεφάλι και λαιμό.

Γυναίκες εκπαιδεύονται υπό την απειλή εισβολής της Ρωσίας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Γυναίκες εκπαιδεύονται υπό την απειλή εισβολής της Ρωσίας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ολένα Μπιλέτσκα, την οποία η Ουκρανική Γυναικεία Φρουρά διόρισε υπεύθυνη για την εκπαίδευση ελεύθερης αυτοάμυνας και μαθημάτων επιβίωσης, είπε ότι σχεδόν 1.000 γυναίκες είχαν κάνει αίτηση, αλλά ο αριθμός των συμμετεχόντων έπρεπε να περιοριστεί, λόγω περιορισμών για την προστασία κατά της covid.

“Όλοι καταλαβαίνουν ότι η ζωή και η υγεία, τόσο των ίδιων, όσο και της οικογένειάς τους, είναι προσωπική τους ευθύνη”, είπε. “Πρέπει να έχουν τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις και δεξιότητες”.

Ξύλινα καλάσνικοφ

Σε άλλο σημείο του Κίεβο, περίπου 300 άτομα εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους ενός πρώην εργοστασίου και το μετέτρεψαν σε στρατιωτική βάση εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε από πρώην εθελοντές που πολέμησαν στα ανατολικά.

Το μάθημα είχε τίτλο “μην πανικοβάλλεστε, προετοιμαστείτε!”.

Εκπαίδευση με ξύλινα καλάσνικοφ Photo by Sergei SUPINSKY/AFP

“Ο πανικός έρχεται όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, πώς να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο, πώς να αμυνθούν οι ίδιοι, τι να κάνουν σε περίπτωση πυροβολισμού“, είπε στους συμμετέχοντες ο εκπαιδευτής Maksym Zhorin, πρώην διοικητής.

Εξασκήθηκαν στο πώς να κρατούν, να στοχεύουν και να κινούνται με ένα όπλο, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιώντας ξύλινα καλάσνικοφ.

Οι μαθητές -μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά- διέρρηξαν ένα παρωχημένο κτίριο που υποτίθεται ότι καταλαμβάνεται από “εχθρούς”, μαθαίνοντας πώς να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, να γονατίζεις και να πυροβολείς.

“Το αριστερό σου πόδι είναι ακόμα σε λάθος θέση!”, φώναξε ένας προπονητής σε έναν νεαρό καθώς προσπαθούσε να κάνει στροφές.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται με ξύλινα καλάσνικοφ Sergei SUPINSKY / AFP

Γυναίκες κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η εκπαίδευση περιλάμβανε και ιατρικές οδηγίες, τις οποίες επαναλαμβάνουν για να μαθευτούν από τους συμμετέχοντες.

“Είναι η χώρα μου, πώς μπορώ να μην ανησυχώ”, είπε ο 20χρονος Εβγκένι Πέτρικ, που μόλις εκπαιδεύτηκε με το καλάσνικοφ.

Όπως όλοι, έτσι κι εκείνος δεν έχει ιδέα αν έρχεται πραγματικά μια επίθεση, αλλά δεν θέλει να ρισκάρει.

“Πιθανό ή όχι, δεν μπορώ εγώ να το κρίνω. Δεν είμαι μάντης, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος”.

Με πληροφορίες από το AFP.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα