ΠΑΣΟΚ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ 22ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΣΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ
Με ένα συνεκτικό αφήγημα επιδιώκει να φτάσει ώς τις κάλπες το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά τις πιέσεις.
Για την τελική ευθεία ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ, αφού αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, μετά το Πάσχα, ξεκινά την προσπάθεια του να αναδειχθεί όχι σε συμπληρωματική δύναμη αλλά σε έναν ξεχωριστό, διακριτό και σαφή πόλο στο προεκλογική σκηνικό.
Στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για ακόμη πιο έντονες πολιτικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό έχουν διαμορφώσει μια “σκληρή” και συνεκτική τακτική με την οποία στοχεύουν να φτάσουν μέχρι την κάλπη. Δίχως να κρύβουν την πρόθεσή τους να παίξουν καθοριστικό ρόλο και την 22η Μαΐου.
Η …Αγία Τριάδα του Ανδρουλάκη
“Ομοούσια και αδιαίρετη”. Κάπως έτσι περιγράφουν στην Χαριλάου Τρικούπη το τρίπτυχο με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στην προεκλογική περίοδο προκειμένου να απαντήσει στο μείζον θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα φαίνεται να έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Παρότι δεν ψήφισε το 2016 το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την ενισχυμένη αλλαγή του μπόνους των 50 εδρών στην απλή αναλογική με πλαφόν 3%, σήμερα κινείται θεσμικά αποδεχόμενο πως αυτό είναι το νομοθετικό πλαίσιο της διενέργειας των εκλογών.
Με βάση αυτή την λογική οι τρείς προϋποθέσεις που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να παίξει ρόλο – αντικειμενικά καταλυτικό – σε ένα μετεκλογικό σκηνικό όπου διαφαίνεται πως θα υπάρξουν δύσκολες ισορροπίες είναι ίδιας αξίας. Ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να συντρέχουν και οι τρείς ταυτόχρονα δίχως “εκπτώσεις”.
Η πρώτη εξ αυτών προϋποθέτει το ΠΑΣΟΚ να αποκομμίσει στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιγράψει ώς “ισχυρό διψηφιο ποσοστό”. Δηλαδή η εκλογική του επίδοση να ξεπεράσει το 10% και εί δυνατόν να προσεγγίσει το 15 με 16%. Έναν στόχο που στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν ανέφικτο. Αντιθέτως θεωρούν ότι συνιστά μια αντικειμενική εκτίμηση των δυνατοτήτων του ΠΑΣΟΚ ιδίως αν ο προεκλογικός διάλογος γίνει σε προγραμματικό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό συνιστά παράλληλα το ποσοτικό δεδομένο που θα διαμορφώσει την ποιότητα το μετεκλογικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ. Αφού όπως ξεκαθαρίζεται το ζητούμενο δεν είναι η παραπλήρωση ενός κυβερνητικού συνεργατικού σχήματος με όρους ισοτιμίας προγραμματικής που θα επιτρέψει την διαμόρφωση ενός συναινετικού κυβερνητικού προγράμματος.
H δεύτερη αφορά το “πότε”. Το ΠΑΣΟΚ συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Θεωρώντας ότι αυτό διασφαλίζει το πολιτικό περιβάλλον μιας ουσιώδους – έστω και σύντομης χρονικά – συζήτησης για την διαμόρφωση ενός κοινού προγραμματικού λόγου. Αντίθετα η “μετάθεση” ενός τέτοιου ενδεχομένου σε τυχόν δεύτερη διαδοχική εκλογική αναμέτρηση υπονομεύει αυτόν τον χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό “συναντάται” με τον ΣΥΡΙΖΑ που σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία δεν έχει ώς τακτική επιλογή την σταδιακή ανάδειξη κυβέρνησης σε δύο κάλπες.
Η τρίτη προϋπόθεση που θέτει το ΠΑΣΟΚ, αυτή που αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αφορά ένα από τα βασικά “αγκάθια” για την σχέση του με τα δύο μεγαλύτερα σε εκλογική επιρροή κόμματα. Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει σε όλους τους τόνους πως μια κυβερνητική συνεργασία με πρόγραμμα κοινής αποδοχής πρέπει να υπηρετηθεί και από πρόσωπα κοινής αποδοχής. Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει σκέψεις σχετικά με το ποια θα είναι τα πρόσωπα αυτά, είναι όμως σαφές η Χ.Τρικούπη δεν πρόκειται να μιλήσει “με ονόματα” πρίν την κάλπη. Πάντως, θυμίζουμε, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει στο μυαλό του “τεχνοκρατικές” κυβερνήσεις όπως αυτές της περιόδου των μνημονίων αλλά πολιτικά πρόσωπα. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτείνει τον εαυτό του για πρωθυπουργό, απαντώντας έτσι στην κριτική περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να καθορίσει περισσότερα από όσα του επιτρέπει το εκλογικό του μέγεθος.
Καμπάνιες για τους νέους
Ήδη στην Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζεται με λεπτομέρειες η προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ που θα “αναπτυχθεί” το επόμενο διάστημα. Το ΠΑΣΟΚ – όπως κατέδειξε και το πρώτο εκλογικό του βίντεο- θέλει άμεσα να απευθυνθεί στους νέους. Δίχως πάντως να ποντάρει στον “θυμό” μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος μπορεί το βιντεο της καμπάνιας να εστίασε σε αυτή την λέξη, όμως είχε δημιουργηθεί πρίν την 28η Φεβρουαρίου, θέλοντας να αφουγκραστεί την αγανάκτηση των νέων ανθρώπων και να την “οδηγήσει” σε μία προεκλογική συζήτηση προγραμματικών θέσεων. Τον σκοπό αυτό άλλωστε θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ και το επόμενο διάστημα αφού μεταξύ των πρωτοβουλιών του περιλμβάνεται και ο διαδικτυακός διάλογος του Νίκου Ανδρουλάκη με πρόσωπα που θα έχουν διαβάσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, κυρίως από την νέα γενιά.
Κορυφαία προγραμματικά ζητήματα που θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και της πρώτης κατοικίας, ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας, τα ζητήματα της αγροτικης ανάπτυξης αλλά και η δημιουργία υποδομών μέσω της ορθής αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η “κίτρινη” στον Λοβέρδο
Ένα στοιχείο που με ικανοποίηση διαπιστώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη είναι η ομόθυμη “στράτευση” των κορυφαίων στελεχών του κόμματος στο πλαίσιο στόχων που έχουν διαμορφωθεί. Με μόνη εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θυμίζουμε έχει αμφισβητήσει δημοσίως την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές εξελίξεις λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει “να προτείνει πρόσωπα” προεκλογικά για την θέση του πρωθυπουργού. Επίσης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτική σταθμό ΣΚΑΙ δήλωσε πως … δεν είναι από αυτούς που διαγράφονται. Προκαλώντας μέσα σε δυο 24ωρα με έντονο τρόπο την ηγεσία του κόμματος.
Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως θεωρούν πώς έχουν ήδη δείξει την “πρώτη κίτρινη κάρτα” στον Ανδρέα Λοβέρδο με την διαρροή που έγινε και καταλόγιζε στον υποψηφιο βουλευτή κοινές αγωνίες με αυτές του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι εφόσον δοθεί νέα αφορμή θα υπάρξουν οι ανάλογες απαντήσεις, πολιτικές και οργανωτικές, “δίχως κανέναν δισταγμό”.