Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Το 2015 η δημοσιογράφος Άλισον Πάρκερ και ο καμεραμάν της έπεφταν νεκροί απ’ το χέρι ενός πρώην συναδέλφου τους. Και όλα αυτά live στην τηλεόραση.
Ήταν 26 Αυγούστου 2015, όταν η δημοσιογράφος, Άλισον Πάρκερ, και ο εικονολήπτης της, Άνταμ Γουάρντ, ήταν έτοιμοι να βγουν στον αέρα για χάρη της πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία εργάζονταν. Η Πάρκερ δούλευε για τον WDBJ7, έναν τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό στο Ρόανοκ της Βιρτζίνια κι εκείνη την ημέρα βρισκόταν σε μια περιοχή που ονομάζεται Μονέτα για μια συνέντευξη με την εκτελεστική διευθύντρια του τοπικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βίκι Γκάρντνερ.
Και ενώ όλα πήγαιναν μία χαρά, στη μέση της συνέντευξης άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Ένας άντρας έβαλλε εναντίον τους. Η Πάρκερ, ο καμεραμάν και η διευθύντρια έπεσαν στο έδαφος, με την κάμερα του Γουάρντ να πιάνει για λίγο τον δράστη.
Αυτά ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής της Άλισον Πάρκερ, τα οποία λίγο αργότερα ο ίδιος ο δολοφόνος της δεν θα δίσταζε να τα ανεβάσει ακόμα και στο ίντερνετ.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΛΙΣΟΝ ΠΑΡΚΕΡ
Η Άλισον Πάρκερ γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1991 και μεγάλωσε στο Μάρτινσβιλ της Βιρτζίνια. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο James Madison, ξεκίνησε την πρακτική της άσκηση στο WDBJ7 στο Ρόανοκ, όπου και το 2014 κατάφερε να προσληφθεί ως ανταποκρίτρια στην πρωινή εκπομπή του καναλιού.
Και αυτή η δουλειά θα ήταν που θα έστελνε την Πάρκερ στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα.
Εκείνο το πρωινό, όσο η Πάρκερ θα έκανε τη συνέντευξή της σε ζωντανή μάλιστα μετάδοση, ένας άντρας ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας όπλο, θα την πλησίαζε. Στις 6:45 π.μ., ο ένοπλος θα την πυροβολούσε και στη συνέχεια θα έστρεφε το όπλο του εναντίον του καμεραμάν και της Βίκι Γκάρντνερ. Η τελευταία, πυροβολήθηκε στην πλάτη, όσο βρισκόταν κουλουριασμένη στο έδαφος σε εμβρυακή στάση, σε μια προσπάθεια να το παίξει νεκρή.
Συνολικά, ο δράστης πυροβόλησε 15 φορές εναντίον τους, με την κάμερα να συνεχίζει να μεταδίδει, καταγράφοντας τις αγωνιώδεις κραυγές των θυμάτων. Λίγο μετά, τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας πίσω του ένα χάος. Η εκπομπή επέστρεψε στο στούντιο, όπου οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να συνέλθουν και να επεξεργαστούν αυτό που μόλις είχαν δει.
Όταν η αστυνομία έφτασε στον τόπο των πυροβολισμών, η Πάρκερ και ο Γουάρντ ήταν ήδη νεκροί. Η πρώτη πέθανε από τις σφαίρες που τη βρήκαν στο κεφάλι και το στήθος, ενώ ο Γουάρντ πέθανε από τις σφαίρες που τον βρήκαν στο κεφάλι και τον κορμό του.
Αντίθετα, η Γκάρντνερ θα τα κατάφερνε να κρατηθεί στη ζωή. Ένα ασθενοφόρο θα τη μετέφερε στο νοσοκομείο και μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση θα αποδεικνυόταν σωτήρια.
Τη στιγμή της τραγωδίας, η Άλισον Πάρκερ ήταν μόλις 24άρων χρονών. Τα είχε κλείσει λίγες μόνο ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς που της στέρησαν τη ζωή.
ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ
Στο σταθμό ειδήσεων, οι σοκαρισμένοι συνάδελφοι της Άλισον Πάρκερ εξέτασαν το φρικτό υλικό, παγώνοντας στη θέα του δράστη. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να καταλάβουν ότι είχαν μπροστά τους κάποιον παλιό γνώριμό τους.
“Όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι είπαν: αυτός είναι ο Βέστερ’”, δήλωσε αργότερα στα ΜΜΕ ο γενικός διευθυντής του καναλιού, Τζέφρι Μαρκς. Και έτσι κάλεσαν αμέσως το γραφείο του σερίφη.
Ο δράστης, ο Βέστερ Λι Φλάναγκαν, εργαζόταν κάποτε για τον σταθμό, μέχρι την ημέρα που τον απέλυσαν. Από ό, τι φαίνεται δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός καθώς υπήρχαν συνάδελφοι του που είχαν παραπονεθεί στους προϊσταμένους τους ότι “αισθάνονταν απειλή ή άβολα” κοντά του.
Άλλωστε, δεν ήταν και η πρώτη φορά που ένας ειδησεογραφικός σταθμός απέλυε τον Φλάναγκαν. Χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος σταθμός τον είχε διώξει αφού τον είχε πιάσει να απειλεί υπαλλήλους και να επιδεικνύει “παράξενη συμπεριφορά”.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον WDBJ7, ο Φλάναγκαν είχε ιστορικό ασταθούς και επιθετικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό και τον απέλυσαν λιγότερο από έναν χρόνο αφότου τον προσέλαβαν το 2012. Μάλιστα, την ημέρα του “αποχαιρετισμού” η αστυνομία χρειάστηκε να τον συνοδεύσει έξω από το κτίριο.
Ο δυσαρεστημένος δημοσιογράφος είχε προφανώς σχεδιάσει την επίθεση και είχε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο προκειμένου να καταφέρει να ξεφύγει. Αλλά ώρες αργότερα, κι ενώ η αστυνομία τον αναζητούσε ήδη, ομολόγησε την πράξη του στο Twitter.
Εξήγησε ότι έβαλε στο στόχαστρο τους δύο πρώην συναδέλφους του επειδή κανένας από τους δύο δεν ήθελε να δουλέψει μαζί του. Σύμφωνα με τον δολοφόνο, ο Γουάρντ επισκέφθηκε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού “αφότου δούλεψε μαζί μου για μία και μόνη φορά!!!”.
Στις 11:14 π.μ., ο Φλάναγκαν δημοσίευσε βίντεο από τους πυροβολισμούς στη σελίδα του στο Facebook. Τα βάναυσα πλάνα διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και στη συνέχεια, με την αστυνομία να πλησιάζει, τράκαρε το αυτοκίνητό του και αυτοπυροβολήθηκε, βάζοντας ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
ΤΟ ΜΕΤΑ
Οι οικογένειες της δημοσιογράφου Άλισον Πάρκερ και του Άνταμ Γουάρντ, μαζί με τους συναδέλφους τους στο WDBJ7, πραγματοποίησαν μια επιμνημόσυνη δέηση που ήταν μόνο για τους δημοσιογράφους.
“Δεν μπορώ να σας πω πόσο πολύ αγαπήθηκαν, η Άλισον και ο Άνταμ, από την ομάδα του WDBJ7”, δήλωσε ζωντανά ο γενικός διευθυντής του σταθμού. “Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει”.
Σύντομα άρχισαν να κυκλοφορούν στα σόσιαλ μίντια φρικιαστικά βίντεο από τους πυροβολισμούς και το 2015, ο πατέρας της Άλισον Πάρκερ, έδωσε αγώνα για να κρατήσει τη δολοφονία της κόρης του μακριά από το διαδίκτυο.
Το 2020, ο Πάρκερ κατέθεσε καταγγελία κατά του YouTube στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Την επόμενη χρονιά, κατέθεσε άλλη μια καταγγελία κατά του Facebook.
“Οι εν λόγω ιστότοποι απέτυχαν να κατεβάσουν τα πλάνα από τη δολοφονία της Άλισον”, υποστήριξε ο άτυχος πατέρας. “Η ανάρτηση βίαιου περιεχομένου και η δολοφονία δεν είναι ελευθερία του λόγου, είναι αγριότητα”, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 2021 Οκτωβρίου. “Η δολοφονία της Άλισον, που μοιράστηκε στο Facebook, το Instagram και το YouTube, είναι μόνο μία από τις κατάφωρες πρακτικές που υπονομεύουν τον κοινωνικό μας ιστό”.
Ακόμη και χρόνια μετά τον θάνατο της Άλισον Πάρκερ, οι φίλοι και η οικογένειά της συνεχίζουν να βλέπουν τις τρομακτικές τελευταίες στιγμές της. Ο Πάρκερ ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα περάσει νομοθεσία για να αποτρέψει παρόμοιες τραγωδίες να αποκτήσουν κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.