iStock

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΟ

Τέρας, πανούργος ή άρχοντας της μεταμφίεσης;

Όπως γράφει και το Grunge.com, “για τους περισσότερους ανθρώπους του δυτικού κόσμου –θρησκευόμενους ή μη– η μορφή του διαβόλου, είναι ένα πρώιμο αναγνωρίσιμο αρχέτυπο. Αρχικά η ακριβής προέλευση του διαβόλου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, περιγράφεται στη Βίβλο, όπου και έχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα μυστικιστική ιστορία. Η φιγούρα εμφανίζεται επίσης σε μεγάλο μέρος του δυτικού πολιτισμού, όπως στον ‘Χαμένο Παράδεισο’ του Τζον Μίλτον και στον ‘Φάουστ’ του Γκαίτε.

Η απεικόνιση του διαβόλου ως Μεφιστοφελή στον τελευταίο έχει διαμορφώσει την εικόνα του χαρακτήρα ως επιδέξιου αλλά εκδικητικού απατεώνα. Οι σύγχρονες αποδόσεις του σε ταινίες όπως ‘Ο συνήγορος του διαβόλου’ βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις απεικονίσεις.

Παρ’ όλα αυτά, όταν πρόκειται για τη λαϊκή κουλτούρα, ο διάβολος είναι συχνά καρτουνίστικος: Ένας μάγος με κόκκινο μανδύα, κέρατα και ένα δίκρανο που εμφανίζεται μέσα σε καπνούς, ταιριασμένος άψογα με άλλα φαντάσματα και καλικάντζαρους στις Απόκριες”.

Στη Βίβλο, λέγεται ότι ο διάβολος ήταν ο αρχάγγελος Εωσφόρος, ο οποίος υπέστη πτώση και εξορίστηκε από τον ουρανό αφού επαναστάτησε εναντίον του Θεού. Εξορισμένος, πήγε να κυβερνήσει την κόλαση, όπου και αφιερώθηκε στο έργο του να εξαπατά και να διαφθείρει τις ανθρώπινες ψυχές, εμποδίζοντάς τες να εισέλθουν στη Βασιλεία των Ουρανών. Και ενώ οι περιγραφές του διαβόλου είναι ελάχιστες, ωστόσο διαφέρουν αισθητά από εκείνες με τις οποίες έχουμε εξοικειωθεί σήμερα.

iStock

“Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΣ”

Στον Χριστιανισμό, το Ευαγγέλιο του Ματθαίου ισχυρίζεται ότι ο διάβολος εμφανίστηκε μπροστά στον Ιησού Χριστό κατά τη διάρκεια των 40 ημερών που πέρασε στην έρημο. Όπως λέει η ιστορία, το Άγιο Πνεύμα τον οδήγησε εκεί για να προετοιμαστεί για τη διακονία του. Λέγεται ότι ο διάβολος έβαλε τον Ιησού σε πειρασμό τρεις φορές, αν και εκείνος κράτησε ακλόνητος την πίστη του, οπότε και ο διάβολος τον εγκατέλειψε.

Το περιστατικό αντικατοπτρίζει την πτώση του ανθρώπου, κατά την οποία ένα φίδι στον κήπο της Εδέμ δελεάζει τον Αδάμ και την Εύα να φάνε από το απαγορευμένο δέντρο της γνώσης. “Αν και το βιβλίο της Γένεσης δεν αναφέρει ρητά ότι το φίδι στον Κήπο της Εδέμ είναι ο διάβολος, μεταγενέστεροι θεολόγοι έχουν κάνει τη σύνδεση”, γράφει ο αμερικανικός ιστότοπος. “Είναι σύνηθες για τους πιστούς να δηλώνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι μπήκαν σε πειρασμό από τον Σατανά, ο οποίος είχε πάρει τη μορφή φιδιού”.
Η Αγία Γραφή είναι συχνά ασαφής ως προς τη φυσική εμφάνιση του διαβόλου. Στο βιβλίο του Ιεζεκιήλ, περιγράφεται ως όμορφος, αν και έτσι θα έμοιαζε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχάγγελος, δηλαδή πριν από την πτώση του.

Αλλά ο χαρακτηρισμός του διαβόλου ως απατεώνα και ως ενός όντος που αλλάζει μορφές, έχει ισχυρή βιβλική βάση. Στις Επιστολές προς Κορινθίους υποδηλώνεται ότι δεν μοιάζει πλέον με τον αρχάγγελο που ήταν κάποτε, αλλά εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μεταμφιέζεται σε “άγγελο του φωτός” για να εξαπατά τους ανθρώπους ώστε να τον ακολουθούν.

iStock

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Η παραδοσιακή εμφάνιση του διαβόλου με κέρατα και δίκρανο πιστεύεται ότι προέρχεται από διάφορα μεσαιωνικά έργα τέχνης, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από μη βιβλικές εικόνες. Ο παγανιστικός θεός Πάνας, για παράδειγμα, απεικονιζόταν ως ένα πλάσμα του δάσους, μισός σάτυρος και μισός τράγος, που υποδήλωνε τη γονιμότητα και τον φυσικό κόσμο. Με τους πρώτους χριστιανούς να προσπαθούν να συνδέσουν τον παγανισμό με το κακό, η συγχώνευση φαίνεται σήμερα λογική, αν και άλλοι δαίμονες που μοιάζουν με τράγους υπάρχουν επίσης και σε πρώιμες εβραϊκές γραφές.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης περιγράφει τα τρομακτικά γεγονότα της Ημέρας της Κρίσης. Περιγράφοντας την τελική μάχη μεταξύ ουρανού και κόλασης και την αναγέννηση του ουρανού και της γης, το βιβλίο περιγράφει έναν “τεράστιο κόκκινο δράκο με επτά κεφάλια και δέκα κέρατα και επτά στέμματα στα κεφάλια του”.

Και συνεχίζει: “Τότε ξέσπασε πόλεμος στον ουρανό. Ο Μιχαήλ και οι άγγελοί του πολέμησαν εναντίον του δράκου, και ο δράκος και οι άγγελοί του αντεπιτέθηκαν. Αλλά δεν ήταν αρκετά δυνατός, και έχασαν τη θέση τους στον ουρανό. Ο μεγάλος δράκος εκσφενδονίστηκε – εκείνο το αρχαίο φίδι που ονομάζεται διάβολος ή Σατανάς, ο οποίος παραπλανά ολόκληρο τον κόσμο. Εκσφενδονίστηκε στη γη, και μαζί του οι άγγελοί του”. Εδώ, η Καινή Διαθήκη είναι ξεκάθαρη ως προς το ποιος είναι το τρομακτικό θηρίο, και σίγουρα, αρκετά κατατοπιστική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα