ΠΑΤΗΡ & ΥΙΟΣ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

Ο Πάρης Μουράτογλου θεωρείται ο «πατέρας» της επιχειρηματικής πράσινης ενέργειας ενώ ο γιος του Πατρίκ, προπονητής στο τένις των μεγαλύτερων σύγχρονων αστεριών, ετοιμάζει μία γιγαντιαία επένδυση στην Νίκαια

Η ιστορία του Πάρη και του Πατρίκ Μουράτογλου δεν διαφέρει και πολύ από αυτές του πετυχημένου Έλληνα πατέρα που θέλει – και κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε – ο γιος του να ακολουθήσει τα βήματα του. Οι μόνες διαφορές είναι ότι το σκηνικό δεν είναι στην Αθήνα αλλά στο Παρίσι και ότι ενώ ο Πάρης κατάφερε να βάλει τον Πατρίκ στον χώρο των επιχειρήσεων ο τελευταίος ακολούθησε την καρδιά του που χτυπούσε σε ένα χωμάτινο γήπεδο τένις και έφθασε να γίνει ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Ναι, είναι αυτός που ανέλαβε το 2012 και «ανάστησε» την Σερένα Γουίλιαμς όταν αυτή έχανε από τυχάρπαστες τενίστριες κατρακυλώντας στην διεθνή κατάταξη.

Γιατί ασχολούμαστε μαζί τους; Γιατί ο Πάρης Μουράτογλου είναι ένας από τους – ελάχιστους τελικά – «Γάλλους» επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον Ολάντ στο ταξίδι του, όχι διερευνητικά αλλά έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά στην χώρα μας. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και ας ορίσουμε ως αρχή το 1941, την χρονιά που γεννιέται ο Πάρης Μουράτογλου στην Αθήνα. Όπως προδίδει και το επίθετο η καταγωγή είναι από την Πόλη χωρίς όμως να στερείται επαφές με την Γαλλία. Ο πατέρας του Πάρη είχε αποφοιτήσει από την σχολή οδοποιίας στο Παρίσι και εργάστηκε για δεκαετίες ως αρχιτέκτονας και στην αγορά των ακινήτων όπου διέθετε την μεγαλύτερη εταιρεία real estate μέχρι την καταστροφή της το 1929. Σε μία από τις φωτογραφίες που έχει στο αρχείο του ο Πάρης, ο πατέρας του εμφανίζεται να ποζάρει μπροστά στον Πύργο του Άϊφελ έχοντας χτιστεί μόνο ο πρώτος όροφος . Το δρόμο για το Παρίσι θα πάρει όλη η οικογένεια Μουράτογλου όταν ο Πάρης ήταν έντεκα χρονών. Θα αποφοιτήσει από το Ecole Polytechnique και σε μία εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν «άγνωστη λέξη» εργάστηκε στην ΙΒΜ για να συνεχίσει το ταξείδι του στον κόσμο των επιχειρήσεων ως οικονομολόγος και στην συνέχεια ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του καθώς εντάχθηκε στην ομάδα της εταιρείας ακινήτων Grands Ports de France ως εταίρος και διευθύνων σύμβουλος.

Στη συνέχεια ίδρυσε το 1979 τον όμιλο Energies en France και στη συνέχεια την εταιρεία Compagnie Generale des Eaux, το 1983 την εταιρεία Sithe στις Ηνωμένες Πολιτείες και, τέλος, το 1991 την εταιρεία SIIF Energies, η οποία μετονομάστηκε το 2004 σε EDF Energies Nouvelles. Μετά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέχρι και στο Κάνσας, κατάφερε να δημιουργήσει μία περιουσία που το 2011 άγγιζε τα 700 εκατ. ευρώ, κάτι που τον κατέτασσε μέσα στους 60 πιο πλούσιους Γάλλους. Την χρονιά εκείνη κάνει μία κίνηση ματ, πούλησε το 25% των μετοχών που κατέχει στην EDF EN για χρηματικό ποσό και μετοχές που άγγιζαν τα 400 εκατ. ευρώ.

Αν και τότε ήταν ήδη 73 ετών – ο ίδιος χαρακτηρίζει την συνταξιοδότηση ως «αίρεση» – αντί να αποσυρθεί ξαναμπήκε στην αγορά των εναλλακτικών μορφών ενέργειας μέσω μίας νέας εταιρείας της EREN Group η οποία μπήκε επιθετικά στην αγορά την ίδια ώρα που άλλοι παίκτες αποχωρούσαν. Η Ελλάδα είναι σταθερά μέσα στα ραντάρ του- έχει ήδη επενδύσει σε αιολικά πάρκα στην Στ. Ελλάδα – και για τον λόγο αυτό πριν από ένα χρόνο άνοιξε το εδώ στρατηγείο του κάτω από την Ακρόπολη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πάρης Μουράτογλου ήταν από τους ελάχιστους αξιόλογους επιχειρηματίες που ακολούθησε τον Γάλλο πρόεδρο στο ταξείδι του στην Αθήνα. Ο ακούραστος Πάρης ο οποίος στα 77 του βρίσκει χρόνο να παίξει 45 λεπτά πιάνο τις καθημερινές και 3-4 ώρες τα Σαββατοκύριακα κατάφερε να περάσει την αγάπη για την ζωή, την περιπέτεια και την δημιουργία και στα παιδιά του.

Πάμε πάλι πίσω τον χρόνο και συγκεκριμένα πριν από 45 χρόνια όταν γεννιόταν ο Πατρίκ, ο πρωτότοκος γιος του Πάρη Μουράτογλου και της Γαλλίδας συζύγου του. Όπως και ο νεότερος αδελφός του, ο Φίλιππος που έπιασε την κιθάρα μικρός και σήμερα είναι
ένας μεγάλος επαγγελματίας κιθαρίστας  έτσι και ο Πατρίκ δεν συνέχισε στο πιάνο που ακούγονταν στο σπίτι αλλά συνέχισε με έγχορδο, την ρακέτα του τένις. Την έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του στα 4 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Γαλλίας καθώς ως έφηβος έφθασε έως το Νο6 της χώρας. Εκεί στην εφηβεία, που όλα είναι ρευστά μέσα μας, ο Πατρίκ δεν κατάφερε να πείσει τους γονείς του ότι ήθελα να συνεχίσει στο τένις – η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος – και κάπως έτσι μάλλον χάθηκε ένας μεγάλος παίκτης. Φυσικά υπήρχε η πίεση από τον μπαμπά Πάρη να ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές αφήνοντας τον αθλητισμό στην άκρη.

Αναπολώντας τις ημέρες εκείνες ο Πατρίκ θα πει σε μία συνέντευξη του: «νόμιζα ότι δεν μπορούσαν να με καταλάβουν ή ότι δεν ήθελαν καν να ακούσουν. Μία μέρα κατάλαβα ότι η στάση τους ήταν αιτιολογημένη. Δεν ήταν εκείνοι που δεν ήταν σε θέση να με ακούσουν, ήμουν εγώ που δεν είχα καταφέρει να κάνω τον εαυτό μου να ακούγεται. Αυτή ήταν μία σημαντική στιγμή. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα του επιτρέψω να του συμβεί ξανά».

Η συνέχεια θα τον βρει να σπουδάζει σε ένα μία εμπορική σχολή – χαμόγελα από τον μπαμπά Πάρη, τα οποία κόπηκαν σύντομα – την οποία εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα. Κάπου εκεί, και συγκεκριμένα το 1991, χτύπησε την πόρτα του πατέρα του για να ζητήσει δουλειά. «Κρατούσα λογιστικά βιβλία, έκανα διαχειριστικούς ελέγχους, κάποιες μισθώσεις ακινήτων» θυμάται. «Έπαιρνα τα λιγότερα λεφτά από όλους, 1.500 φράγκα τον μήνα. Η δουλειά μου άρεσε αλλά δεν μπορούσα να βλέπω τον εαυτό μου να κάνει αυτό για πάντα». Χτυπάει ξανά την πόρτα του πατέρα του και του εξηγεί ότι πλέον θέλει να κάνει την δική του αρχή. Ο Πάρης αν και απογοητεύεται για την επιλογή του γιου, που προόριζε για συνεχιστή του στην αυτοκρατορία που έχτιζε, την σεβάστηκε και τον βοήθησε στα πρώτα βήματα για την δημιουργία ακαδημία τένις που ήταν πλέον το όνειρο του.

Ένα όνειρο που δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς είχε ξεκόψει από το άθλημα για αρκετά χρόνια, εισπράττοντας συνήθως χλευασμό από τους ανθρώπους του χώρου. Αυτό τον πείσμωσε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όταν η
Mouratoglou Tennis Academy άνοιξε τις πόρτες της το 1996. Ο πρώτος μαθητής που αποφοίτησε με άριστα δεν ήταν άλλος από τον Μάρκο Παγδατή. Τον ανέλαβε σε ηλικία 13 ετών, «όταν τον γνώρισα δεν ήταν καν αθλητής» θα πει ο προπονητής ο οποίος όμως κάτι έβλεπε στον πιτσιρικά. Ταξίδευσε στην Κύπρο, έπεισε τους γονείς του να τον πάρει μαζί του στο Παρίσι και όλα τα άλλα είναι ιστορία . Όπως στην ιστορία πέρασε και η σχέση τους. Πλέον οι δύο ελληνικής καταγωγής άνδρες έχουν γίνει από «δύο χωριά» και ο ένας δεν θέλει να ακούει για τον άλλο αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό οφείλεται στον πολύ ισχυρό χαρακτήρα που έχουν. Όπως και να έχει υπήρξε μία σχέση που και οι δύο βγήκαν κερδισμένοι, ο Παγδατής έφθασε στο No 8 του κόσμου και ο Μουράτογλου είχε βγει πλέον από την αφάνεια και είχε ήδη μία χρυσή ιστορία να πουλήσει.

Η Mouratoglou Tennis Academy άρχισε να γεμίζει ξαφνικά κόσμο. Μεγάλα αστέρια του τένις όπως η Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, η Γαλλίδα Αραβάν Ρεζά, ο Γάλλος Ζερεμί Σαρντί και ο Βούγλαρος Γκριγκόρ Ντιμίτροφ ανέβασαν στροφές από την στιγμή που βρέθηκαν στα χέρια του Μουράτογλου. Το 2012 ο Ντιμίτροφ, που έφτασε στα ημιτελικά του Γουίμπλετον, γνώρισε στον προπονητή του την φίλη του Σερένα Γουίλιαμς σε μία περίοδο που η καριέρα της βρισκόταν στα τάρταρα. Για πρώτη φορά στην καριέρα της είχε αποκλειστεί στο Grand Slam από τον πρώτο γύρο. Έδωσε τα χέρια – οι κακές γλώσσες λένε και κάτι παραπάνω – με τον Μουράτογλου και το αστέρι της έλαμψε ξανά. Η στροφή στην καριέρα της θυμίζει το πριν και το μετά σε διαφημίσεις Telemarketing: Δίπλα στον Μουράτογλου πήρε τον πέμπτο και έκτο της τίτλο στο Wimbleton, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, τον τέταρτο, πέμπτο και έκτο τίτλο στο US Open, τον δεύτερο και τρίτο τίτλο της στο French Open τον έκτο τίτλο της στο Australian Open και το σημαντικότερο επέστρεψε στην Νο 1 της κατάταξης του WTA.

O Πατρίκ πλέον είχε δικαιωθεί για την επιλογή να ακούσει τελικά την καρδιά του. Όμως έχοντας μεγαλώσει δίπλα σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματία όπως ο πατέρας του πήρε κάτι και από αυτό τον τομέα, πέρα από το 20% της Eren Group που του «έχει γράψει» ο Γεροπάρης. Αφού πούλησε καλά τον ίδιο του τον εαυτό (σχολιασμοί στο Eurosport, χορηγίες, διαφημίσεις για ρολόγια κλπ κλπ) αποφάσισε να γιγαντώσει την Mouratoglou Tennis Academy δημιουργώντας ένα τεράστιο συγκρότημα στην Νίκαια της Γαλλίας όπου αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2016. Πρόκειται για την ακαδημία Sophia Antipolis που θα έχει 33 γήπεδα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 160 δωματίων και ένα σχολείο που θα μπορεί να φιλοξενεί 150 εκπαιδευόμενους. Την επένδυση που φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ την χρηματοδοτεί «ο μπαμπάς». Και όπως ο Πάρης Μουράτογλου έτσι και ο Πατρίκ επενδύει στην Ελλάδα. Στην τελευταία του ανάρτηση στο facebook φωτογραφίζεται δίπλα σε ένα χαμογελαστό παιδί: «πάντα χαίρομαι να έρχονται παιδιά από τόσο διαφορετικές χώρες και να προπονούνται στην Mouratoglou Tennis Academy. To συγκεκριμένο έρχεται από την Ελλάδα για αυτό και είναι κάτι ιδιαίτερο για εμένα». 

 

LIVEBLOG: Οι εκλογές στις ΗΠΑ λεπτό προς λεπτό

 

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις για τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές του 2024

 

Οδηγός: Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες, πότε βγαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα  για τις Αμερικανικές Εκλογές 2024

 

Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Αμερικανικών Εκλογών 2024 ανά Πολιτεία 

 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα