Στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας κολυμπάς με αυτά τα πλάσματα του χιονιού. Shutterstock

ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Απόλυτη ησυχία στη μέση μιας παγωμένης λίμνης, ή κατάδυση με καρχαρίες στον τροπικό; 

Για εσάς που αναζητάτε μια εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα για τις χειμερινές σας διακοπές, επιλέξαμε πέντε προορισμούς που θα σας μείνουν αξέχαστοι!

Shutterstock

SAARISELKA, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Δείτε το Βόρειο Σέλας μέσα από γυάλινο ιγκλού

Περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται το βορειότερο ανοικτό θέρετρο της Ευρώπης, το Saariselka. Ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι, όπου η ηρεμία της άγριας φύσης απλώνεται παντού. Οι περισσότεροι το επισκέπτονται για τις μοναδικές υπαίθριες δραστηριότητες του, και άλλοι διότι αποτελεί την πύλη προς το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Φινλανδίας, το Εθνικό Πάρκο Urho Kekkonen. Οι χειμερινές εμπειρίες που πρέπει να κάνετε είναι σκι αντοχής, σκι κατάβασης, χειμερινή ποδηλασία, σαφάρι ταράνδων, σαφάρι με snowmobile, χιονοπέδιλα, περπάτημα σε χειμερινά μονοπάτια και φυσικά έλκηθρα!

Shutterstock


Όμως το κύριο αξιοθέατο σε αυτόν τον οικισμό της βόρειας Φινλανδίας είναι το Kakslauttanen Arctic Resort, όπου μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα δεκάδες γυάλινα ιγκλού με την πραγματικά ανεπανάληπτη θέα στο Βόρειο Σέλας. Τα ιγκλού είναι άνετα για 2 άτομα και διαθέτουν δικό τους μπάνιο. Για τους πιο παραδοσιακούς υπάρχουν και ξύλινες καμπίνες.

ΝΑΓΚΑΝΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ

Μπάνιο σε ιαματική πηγή παρέα με πίθηκους Μακάκους

Το Ναγκάνο στην Ιαπωνία είναι ένας χειμωνιάτικος προορισμός γεμάτος εκπλήξεις! Είναι ένα υπέροχο θέρετρο με ιαματικές πηγές και λιθόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά ξύλινα πανδοχεία, ένα ετήσιο φεστιβάλ χιονιού, διάσημο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά κυρίως: το διάσημο πάρκο πιθήκων Jigokudani, όπου οι Ιάπωνες Μακάκοι χαλαρώνουν στο ζεστό νερό! Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι πίθηκοι κάνουν μπάνιο σε θερμές πηγές. Το Jigokudani Yaen-koen βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα, στην κοιλάδα του ποταμού Yokoyu που πηγάζει από το Shiga-Kogen του εθνικού πάρκου Joshinetsu-Kogen στο βόρειο τμήμα του νομού Nagano.

Shutterstock


Λόγω των πολύ απότομων βράχων και του ατμού που βγαίνει από τις πηγές, οι αρχαίοι αποκαλούσαν αυτή την κοιλάδα “Jigokudani (Κοιλάδα της Κόλασης)”. Είναι βυθισμένη στο χιόνι σχεδόν το ένα τρίτο του χρόνου, αλλά παραμένει ένας παράδεισος στη γη για να ζουν οι μαϊμούδες. Οι άγριοι Ιάπωνες πίθηκοι Μακάκοι (γνωστοί ως πίθηκοι του χιονιού) κατοικούν εκεί αιώνες τώρα.

Ένα ακόμη βασικό αξιοθέατο στο Ναγκάνο είναι το Zenkō-ji, ένας πολύχρωμος βουδιστικός ναός του 7ου αιώνα με υπέροχη αρχιτεκτονική. Περιέχει υπέροχους κήπους, ιερά αγάλματα και ένα τεράστιο θυμιατό.

Shutterstock

FAIRBANKS, ΑΛΑΣΚΑ

Στο έλκηθρο με σκύλους

Το Fairbanks, στην Αλάσκα φιλοξενεί δίκαια ένα μέρος του παγκοσμίου φήμης αγώνα έλκηθρου σκύλων Iditarod, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τέχνης Πάγου!

Ο αγώνας είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός και σίγουρα ανεβάζει την αδρεναλίνη! Πρόκειται για τον παλαιότερο αγώνα έλκηθρου σκύλων στον πλανήτη. Ομάδες από όλο τον κόσμο φτάνουν στο Fairbanks με τους σκύλους τους οι οποίοι αγωνίζονται στην ταχύτητα, για να κερδίσουν τον πολυπόθητο τίτλο. Τον αγώνα που γίνεται το Μάρτιο μπορείτε να τον παρακολουθήσετε από διάφορα σημεία. Όλο το χειμώνα διάφορες ομάδες ανεβαίνουν εκεί για προπόνηση, χαρίζοντας μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες!

Στο Fairbanks, στις 65 μοίρες του βόρειου γεωγραφικού πλάτους, ο ουρανός έχει μια ζωή δική του, ιδιότροπη και γίνεται καμβάς για το βόρειο σέλας, τον ήλιο, τη νύχτα, τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές που διαρκούν για πάντα. Εκεί υπάρχουν μεγάλες οροσειρές, παρθένα ποτάμια και λίμνες, πλούσια άγρια ζωή, αλλά και αφόρητη μοναξιά. Οι ντόπιοι προστατεύουν όσο τίποτα τη φύση τους και έχουν δημιουργήσει μια ζωντανή πόλη! Εκεί θα γνωρίσετε τον πλούσιο πολιτισμό των ιθαγενών της Αλάσκας και θα ζήσετε αυθεντικές εμπειρίες.

Shutterstock

KUATA, ΦΙΤΖΙ

Κατάδυση παρέα με καρχαρίες

Στο όμορφο νησί Kuata θα ζήσετε στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη, καθώς θα εξερευνάτε το μοναδικό αρχιπέλαγος των Φίτζι. Θα γλιστρήσετε στα κρυστάλλινα νερά με τον έμπειρο οδηγό σας και θα κάνετε κατάδυση με αναπνευστήρα, παρέα με καρχαρίες μάλλον «ντροπαλούς». Ταυτόχρονα θα εξερευνήστε τον ζωντανό υποβρύχιο κόσμο των πολύχρωμων ψαριών και των υφάλων του νησιού.

Η ευκαιρία να βουτήξετε σε ανοιχτά νερά με καρχαρίες μήκους 2-3 μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, και παρόλο που δεν είναι μυστικό ότι τα Φίτζι είναι ένας παγκοσμίου φήμης προορισμός για καταδύσεις καρχαριών, υπάρχει μια ιδιαίτερη εμπειρία που
κρύβει το The Awakening Shark Dive. Η εξειδικευμένη ομάδα καταδύσεων έχει αφιερώσει χρόνια στην ανάπτυξη αυτής της κατάδυσης. Εκεί θα δείτε και τον άπιαστο καρχαρία Ταύρο, που σπάνια συναντάται σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία κατάδυσης στον κόσμο. Μπορεί επίσης να είστε αρκετά τυχεροί να δείτε καρχαρίες Τίγρης, καρχαρίες με ασημένια μύτη κ.α.

Shutterstock

Δεν θα βαρεθείτε ποτέ στα Φίτζι αφού θα παίζεται στις λάσπες με τα θεραπευτικά λουτρά στις ιαματικές πηγές Sabeto και θα αντικρίσετε τις πιο όμορφες ορχιδέες στον μαγικό κήπο των Κοιμωμένων Γιγάντων!

Shutterstock

INARI, ΛΑΠΩΝΙΑ

Κοιμηθείτε πάνω σε παγωμένη λίμνη

Για εκείνους που πράγματι αναζητούν την περιπέτεια ακόμα και στο ύπνο τους, αυτή η εμπειρία θα είναι για αυτούς ανεπανάληπτη! Εξερευνήστε λοιπόν την ερημιά της Λαπωνίας στην παγωμένη λίμνη Inari και μείνετε σε μια ξύλινη καμπίνα που την τραβάει ένα snowmobile! Ο δημιουργός τους Esko Aarnio περιγράφει την επιχείρησή του Mobile Cabin με τον όρο «Homeliness», αφού οι επισκέπτες του θα πρέπει να διανυκτερεύουν σε ταπεινές καμπίνες που ρυμουλκούνται προς τη μέση της τεράστιας λίμνης Inari που περικλείεται από πάγους. Δημιούργησε μάλιστα και μια καμπίνα «base camp» όπου οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν τις βαλίτσες τους και να πάρουν πρωινό.

Shutterstock


Η κατασκήνωση βάσης βρίσκεται κοντά στο χωριό Inari δίπλα στη λίμνη. Μπορείτε ακόμη να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες, να απολαύσετε τη διάσημη σάουνα και παραδοσιακό δείπνο δίπλα στο τζάκι ή απλώς να ξεκουραστείτε στην καμπίνα σας πριν πέσει το βράδυ στη λίμνη. Στις 8-9 μ.μ. ο οδηγός οδηγεί τις καμπίνες με snowmobile περίπου 1,5χλμ στον πάγο της λίμνης για μια νύχτα. Εσείς φυσικά βρίσκεστε μέσα στην καμπίνα σας κατά τη μετακίνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα