ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΜΟΣ- ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ: ΔΥΟ “ΑΣΙΓΑΣΤΕΣ ΦΩΝΕΣ” ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ

Οι «φωνές» του θρυλικού ζυθοποιού Πέτρου Μάμου και της εμβληματικής Τζένης Καρέζη μάς προτρέπουν να τολμήσουμε το πρώτο βήμα με πάθος.

Οι κατακτήσεις στη ζωή θέλουν ρίσκο, επιμονή και υπομονή. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί στην άκρη του γκρεμού, στο σημείο εκείνο που πρέπει να πηδήξουμε στο κενό προκειμένου να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Πολλοί είναι αυτοί που δειλιάζουν, που παγώνουν από τον φόβο, την ανασφάλεια και το άγχος, ακούν μέσα τους τη φωνή της λογικής, της ασφάλειας και της σιγουριάς και επιλέγουν μια ζωή πιο συμβατική, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Όμως για κάθε φωνή που μας κρατά πίσω, υπάρχει πάντα μία φωνή που μας σπρώχνει μπροστά και μας προκαλεί να κυνηγήσουμε το όνειρο. Είναι αυτή η φωνή που μας εμπνέει, που μας παρακινεί να τολμήσουμε, να προσπαθήσουμε και να επιχειρήσουμε το ταξίδι. Γιατί ο τελικός προορισμός δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το ίδιο το ταξίδι και η απόφαση να το ξεκινήσεις. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Πέτρος Μάμος, ο πρώτος διπλωματούχος ζυθοποιός

Πολλοί είναι αυτοί που επιχείρησαν να ανοίξουν τα πανιά τους στο άγνωστο με μοναδική πυξίδα την πίστη στον εαυτό τους και στο πάθος τους.

Ο Πέτρος Μάμος ήταν ένας από αυτούς. Το 1898 πήγε για σπουδές στη Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου και έγινε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός κυνηγώντας το όνειρό του. Ανέλαβε το ζυθοποιείο του πατέρα του, παρασκεύασε σύμφωνα με δική του συνταγή τη δική του μπύρα και βραβεύτηκε το 1903 στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο. Η αρχή είχε γίνει και ο δρόμος της επιτυχίας ήταν πια προδιαγεγραμμένος. Η μπύρα ΜΑΜΟΣ ήταν η πρώτη ελληνική μπύρα που εξήχθη στο εξωτερικό. Και σήμερα, έναν αιώνα μετά, απολαμβάνουμε το δικό του όνειρό του ατόφιο στο ποτήρι μας.

Μία καμπάνια πηγή έμπνευσης και δύναμης

Η νέα καμπάνια της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξαφνιάζει ευχάριστα, καθώς αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Πέτρου Μάμου μάς προτρέπει να ακούσουμε τις «φωνές» μέσα στο κεφάλι μας και να τολμήσουμε το πρώτο βήμα με πάθος. Γιατί όλοι έχουμε μέσα στο μυαλό μας ασίγαστες φωνές, πριν κάνουμε το πρώτο βήμα. Το ερώτημα είναι, ποιες επιλέγουμε να ακούσουμε: εκείνες που μας καθηλώνουν ή αυτές που μας ωθούν να εξερευνήσουμε, αυτό που μέσα μας ζυμώνεται;

Η καμπάνια αυτή «δανείζεται» μάλιστα τις φωνές εμβληματικών προσωπικοτήτων αξιοποιώντας πραγματικές δηλώσεις τους εν ζωή. Προσωπικοτήτων που εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και να μας εμπνέουν με τη ζωή, το έργο και τη δράση τους.

Ένας ουσιαστικός φόρος τιμής σ’ αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους, μ’ ένα έργο που σήμερα δε θα είχαμε αν δεν είχαν κάνει και εκείνοι το πρώτο βήμα. Όπως άλλωστε και ο Πέτρος Μάμος. Γιατί υπήρξαν άνθρωποι που είχαν δεύτερες σκέψεις, αλλά τόλμησαν το πρώτο βήμα στη δική τους εποχή και ακολούθησαν τα δικά τους όνειρα ενισχύοντας έτσι το παράδειγμα του θρυλικού Έλληνα ζυθοποιού.

Το ασίγαστο πάθος της Τζένης Καρέζη

Μία από αυτές και η αξεπέραστη προσωπικότητα της Τζένης Καρέζη, κατά κόσμον Ευγενία Καρπούζη. Το καταπράσινο βλέμμα της και η βραχνή της φωνή είναι εγγεγραμμένα στη συνείδηση των Ελλήνων. Λίγοι, ωστόσο, είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η Καρέζη έγινε ηθοποιός σε πείσμα του πατέρα της και της εποχής.

Φωτογραφία από την ταινία της Finos Film, Λόλα


Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και μαθηματικός και η μητέρα της δασκάλα. Πέρασε τα σχολικά της χρόνια εσωτερική, σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όταν ανέβηκε στο σανίδι, το ερωτεύτηκε. Παρά την αρνητική στάση του πατέρα της, κατάφερε και μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

Μόλις πάτησα το μυθικό αυτό σανίδι, άρχισα να λιώνω. Δε με κρατάγανε τα πόδια μου. Τα λόγια της Καρέζη είναι γεμάτα συναισθήματα, ειλικρίνεια και δύναμη και μας εμπνέουν να εκτιμήσουμε τη ζωή και να ακολουθήσουμε το πάθος μας με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Έκανε τη σωστή επιλογή. Ακολούθησε τη φωνή της καρδιάς της και πρωτοστάτησε για τέσσερις δεκαετίες στον ελληνικό κινηματογράφο γιατί συνδύαζε ένα απαράμιλλο ταλέντο, μία μοναδική προσωπικότητα και ένα ακατανίκητο πνεύμα που δε δείλιαζε μπροστά σε τίποτα. Ήταν ένα φως που έλαμπε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στην Ελλάδα.

Από τον Πέτρο Μάμο και την Τζένη Καρέζη σε εμάς τους ίδιους

Η έμπνευση και η τόλμη παίζει καθοριστικό ρόλο στις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα. Είτε πρόκειται για τη δημιουργία μιας γευστικής μπύρας είτε για μία ανυπέρβλητη ερμηνεία στη μεγάλη οθόνη ή στο θέατρο, βασική προϋπόθεση είναι η πίστη στον εαυτό μας και στο όνειρο. Και το ίδιο ισχύει και στην καθημερινότητα, στην απλή ζωή και στους απλούς ανθρώπους.

Έτσι ολοκληρώνεται και η ταινία. Με ήρωες καθημερινούς, αυθεντικούς, οραματιστές και καινοτόμους που έχουν τη θέληση, το μεράκι, αλλά και τη «μαγιά» προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Τους βλέπουμε ν’ αμφιταλαντεύονται, αλλά εντέλει ν’ αψηφούν τις φωνές που τους καθηλώνουν και να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα, μέσα από το πρώτο τους βήμα.

Και είναι συγκινητικό πως η καμπάνια αυτή της μπύρας ΜΑΜΟΣ έρχεται να ενώσει όλους τους ανθρώπους του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο, προσκαλώντας τους να πιούν εις υγείαν των φωνών που σε κάθε αρχή τους προτρέπουν να τολμήσουν και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα