ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ποιος ο ρόλος της Microsoft σε αυτό.
Ένα ψυχολογικό το έχουμε ακόμα όσοι μεγαλώσαμε με μοναδικό τρόπο τακτοποίησης των όποιων εργασιών είχαμε με δημόσιες υπηρεσίες να είναι η ιδίαν επίσκεψη και η ατελείωτη αναμονή σε ουρές και το πιο χρηστικό προσόν η ατελείωτη υπομονή.
Το ‘τραύμα’ ήταν τέτοιο που θεωρώ δεδομένο ότι χρειάστηκες το χρόνο σου για να πειστείς πως μπορείς να εξυπηρετηθείς online, όταν προ τριετίας άρχισε να γίνεται το πέρασμα του δημόσιου τομέα στη ψηφιακή εποχή. Και παρά το ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας, βλέπουμε ήδη σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ειδικά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις δημόσιες υπηρεσίες.
Όπως αυτό της πρώτης Ακαδημίας Δημοσίων Υπαλλήλων της Microsoft σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), μία πρωτοβουλία που στοχεύει να ξανασυστήσει το δημόσιο στους πολίτες, κάνοντας πραγματικά καλύτερη την καθημερινότητα μας.
Η επένδυση στα στελέχη του Δημοσίου κρίθηκε ως απαραίτητη, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία.
Μεταξύ πολλών άλλων, μέσω του προγράμματος της η Microsoft παρέχει στο ΕΚΔΑΑ την ευκαιρία να αποκτήσει δεξαμενή Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών στο Microsoft Office (MOS).
Ο στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που επιθυμούν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, σε εφαρμογές γραφείου (Microsoft Office).
Κάθε δημόσιος υπάλληλος που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο εκπαίδευσης -από 50 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τη Microsoft-, με ζητούμενο την ενδυνάμωση των στοιχείων του ρόλου κάθε εκπαιδευομένου και τα καθήκοντα της θέσης του.
Δίνεται πρόσβαση σε ηλικό της Microsoft και η δυνατότητα πιστοποίησης.
Εδώ είναι χρήσιμο να επισημανθεί επίσης, πως η Microsoft Ελλάδας είναι η δεύτερη παγκσμίως, σε αριθμό εκπαιδεύσεων δημοσίων υπαλλήλων και η δεύτερη στην Ευρώπη, σε αριθμό πιστοποιήσεων βασικού επιπέδου δεξιοτήτων.
Το πρόγραμμα ανήκει στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης
Ως ζητούμενο της σημαντικής αυτής συνεργασίας τέθηκε η κατάρτιση και επιμόρφωση του συνόλου των 250.000 δημοσίων υπαλλήλων (αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών του Δημοσίου που κάνει χρήση ψηφιακών εργαλείων), σε διαφορετικές ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο υλοποίησης έργου που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αυτό υπάρχουν διάφορα προγράμματα που θα αναβαθμίσουν συνολικά, τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο στα εντός του. Για πρώτη φορά το κράτος θα αποκτήσει ένα ενιαίο σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού, όμοιο με αυτό που έχουν οι κορυφαίες εταιρίες.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα πιστοποιούνται στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΕΚΔΔΑ και της Microsoft θα μοριοδοτούνται.
Βάσει του πλάνου που δημιουρήθηκε, μακροπρόθεσμα το πρόγραμμα αυτό θα καθιερωθεί ως μόνιμος μηχανισμός κατάρτισης που θα συνδέεται με την ετήσια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Δίχως αμφιβολία, η συγκεκριμένη σύμπραξη αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα επωφελούς συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, με την οποία ‘έσπασε’ ένα μεγάλο ταμπού στις σχέσεις μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης και μεγάλων εταιρειών.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εφαρμοσμένη τεχνολογική γνώση στη δημόσια διοίκηση
Σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία περίπου το 90% των εργαζομένων σε δημόσια υπηρεσία δήλωσαν πως η τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν. Το 64% πρόσθεσε ότι ο ρόλος τους επωφελείται από την ‘στροφή’ προς τη ψηφιακή τεχνολογία “που γίνεται εργαλειοθήκη για τη δημόσια διοίκηση”.
Εξαφάνισε το “άκαμπτο και αναποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας, μαζί με την περίσσεια χαρτιού και τον προγραμματισμό συναντήσεων που πια γίνονται μέσω διαδικτύου”. Οι υπηρεσίες έγιναν γρήγορες κι έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι απέκτησαν χρόνο να εργαστούν “πιο παραγωγικά και συνεκτικά”. Παράλληλα, το κοινό έκανε τη δουλειά του επίσης, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.
Ως “πιο επωφελής τεχνολογική προσθήκη” αναφέρθηκε το cloud computing (βλ. υπολογιστικό νέφος), που πρόσφερε στους δημοσίους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε “και συνέβαλε στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να μπορούν να γίνουν μητέρες, χωρίς να θυσιάσουν την καριέρα τους”.
Βελτιώθηκε και η επικοινωνία “εντός της δημόσιας διοίκησης”, ενώ τονίστηκε πως “η εκπαίδευση στη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων έγινε απαραίτητη για την επιβολή πολλών μικρών βελτιώσεων, που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, οι διαδικασίες που χρειάζονταν υπερβολική χρήση χαρτιού και μελανιού. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε ταχύτερη, πιο αποτελεσματική επικοινωνία, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας”.
Η επέκταση της συνεργασίας κάνει εφικτή την εκπαίδευση σε μεγάλη κλίμακα
Από το 2021 όταν άρχισε να λειτουργεί η πρώτη φάση του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν 6.000 στελέχη, εκ των οποίων έχουν πιστοποιηθεί τα 500, μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία.
Στα μαθήματα της πρώτης Ακαδημίας Δημοσίων Υπαλλήλων εξακολουθούν να ανήκουν όσα αφορούν το υπολογιστικό νέφος (cloud computing). Σύντομα θα προστεθούν μαθήματα για όσα χρειάζονται να ξέρουν οι εργαζόμενοι, επί της χρήσης εφαρμογών γραφείου για όλες τις ανάγκες παραγωγής εγγράφων και επεξεργασίας δεδομένων.
Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου, δρ Παρασκευή Δραμαλιώτη αναφέρθηκε στην επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΔΔΑ και της Microsoft και δήλωσε ότι “πραγματοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στις εκπαιδεύσεις σε επίπεδο τεχνολογιών νέφους, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε επίπεδο εφαρμογών γραφείου της Microsoft Office. Πλέον αναπτύσσεται ένα νέο πλαίσιο εκπαιδεύσεων των δημόσιων υπαλλήλων στις ψηφιακές δεξιότητες.
Άρα, πλέον, θα λαμβάνονται υπόψη και για την υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων, γεγονός που θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για τη συμμετοχή τους σε αυτή την πρωτοβουλία. Τέλος, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΕΚΔΔΑ ως εξεταστικού κέντρου για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων σε τεχνολογίες Microsoft”.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft, Γιάννα Ανδρονοπούλου είπε πως νιώθει υπερήφανη ως Έλληνας πολίτης, για τα βήματα που γίνονται προς την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων και τη βελτίωση τους στην παροχή υπηρεσιών, πριν προσθέσει ότι “εγκαινιάζοντας το Microsoft Civil Servants Academy, έχουμε πλέον τη δυνατότητα για εκπαιδεύσεις μεγάλης κλίμακας πανελλαδικά με πολύ ταχύτερο και βιώσιμο τρόπο.
Η εκπαίδευση εκπαιδευτών που μπορούν στη συνέχεια να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας με το δημόσιο για το ευρύτερο καλό, καταδεικνύοντας με τον πιο απτό τρόπο πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ευκαιρίες μέσω της ψηφιακής καινοτομίες”.