AP, 24 Media Creative Team

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ;

Ποια είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο της ελληνικής ομογένειας στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; Δύο εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων μας δίνουν το κλίμα που επικρατεί.

Οδεύουμε στην τελική ευθεία των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου για τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, με τα ενδεχόμενα για το ποιος θα βρίσκεται στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, να παραμένουν ανοιχτά.

Η κούρσα μεταξύ της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένει φαινομενικά αμφίρροπη, κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με τουλάχιστον έξι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες δείχνουν ότι η Χάρις έχει μικρό προβάδισμα, ενώ τρεις άλλες δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει μια ελαφριά υπεροχή — αν και στις βασικές πολιτείες-κλειδιά οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι.

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν ακόμα κάποιο αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο, καταγράφουν την πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους – φυλετικά, κοινωνικά κ.α.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι, ενώ οι γυναίκες προτιμούν την Χάρις από τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ στις γυναίκες, η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους άνδρες ψηφοφόρους.

Δημοσκόπηση των New York Times/Siena College μεταξύ πιθανών ανδρών ψηφοφόρων έδειξε ότι ο Τραμπ έχει σημαντικό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο — 51% έναντι 40% της Χάρις. Στρατηγικοί αναλυτές των Δημοκρατικών έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι η Χάρις πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά της στους μαύρους και Λατίνους άνδρες, εάν θέλει να νικήσει τον Τραμπ, ο οποίος έχει δει άνοδο στα ποσοστά του και στις δύο αυτές ψηφοφορικές ομάδες.

AP Photo/Steven Senne

Τι γίνεται όμως με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, που έχει ισχυρή παρουσία και εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 1.3 με 1.5 εκατομμύρια άτομα, περιλαμβάνοντας τόσο Ελληνοαμερικανούς πρώτης γενιάς όσο και δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς με την ελληνική τους καταγωγή;

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ επιλέγει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές;

Δυο εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικών οργανώσεων μάς δίνουν το κλίμα που επικρατεί στην κοινότητα, ενώ εξηγούν κατά πόσο επηρεάζει η ρητορική πολιτική για την εξωτερική πολιτική του εκάστοτε υποψηφίου στην ψήφο της ομογένειας.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Βαρύνουσα σημασία στην πρόθεση ψήφου των ομογενών στις ΗΠΑ έχουν οι εξαγγελίες και το στρατηγικό πλάνο των υποψηφίων για την οικονομία και την ασφάλεια.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες της Αμερικής ήρθαν κυρίως για οικονομικούς λόγους. Η οικονομία είναι το πρώτο και κύριο ζήτημα. Αν η οικονομία και η ασφάλεια είναι σε καλή κατάσταση, αυτό μας δίνει την άνεση να σκεφτούμε και να ασχοληθούμε με άλλα ζητήματα. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν τον δρόμο τους. Είναι η θεμελιώδης βάση που καθορίζει τα πάντα” λέει ο Παύλος Κοτρώτσιος, ιδιοκτήτης, ιδρυτής και CEO της εφημερίδας Hellenic News of America και Πρόεδρος της οργάνωσης Hermes Expo International.

“Οι Έλληνες στις ΗΠΑ είναι Αμερικανοί. Δεν είναι πια μια κοινότητα μεταναστών που ψάχνει να επιστρέψει και να ζήσει στην Ελλάδα. Είναι Αμερικανοί πολίτες, εδραιωμένοι στην αμερικανική κοινωνία. Οι περισσότεροι από αυτούς, θα ψηφίσουν βάσει των συμφερόντων τους στις ΗΠΑ” εξηγεί από πλευράς του ο Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος ενός σημαντικού οργανισμού της ομογένειας American-Hellenic Institute (AHI, Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο), που δραστηριοποιείται πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ.

Ο Λαρυγγάκης προσθέτει πως “το ότι οι Ελληνοαμερικανοί ψηφίζουν με βάση τα αμερικανικά τους συμφέροντα είναι λογικό. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, μιας και πλέον είμαστε στην 3η ή 4η γενιά Ελληνοαμερικανών. Έχουμε πλήρως αφομοιωθεί και σκεφτόμαστε περισσότερο ως Αμερικανοί πολίτες. Δεν υπάρχουν πλέον μεγάλα κύματα μεταναστών από την Ελλάδα που να επηρεάζουν τα δημογραφικά στοιχεία της κοινότητας. Επιπλέον, το 85% με 90% των γάμων στις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες στις ΗΠΑ είναι διαθρησκευτικοί, γεγονός που αλλάζει τόσο τη δημογραφική σύνθεση όσο και τον παραδοσιακό δεσμό με την Ελλάδα”.

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία σημαντικός παίκτης είναι η Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η θέση του εκάστοτε υποψήφιου επηρεάζει το κριτήριο με το οποίο ψηφίζει η ομογένεια.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, Τραμπ και Χάρις, δεν έχουν εκφράσει κάποια σαφή θέση για την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσουν σε σχέση με την Ελλάδα. “Και οι δύο μιλούν θετικά για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Η σχέση βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, αλλά μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν όταν αναλάβουν την εξουσία. Αυτό εξαρτάται από το ποιοι θα διοριστούν στις βασικές θέσεις της εξωτερικής πολιτικής. Το Κογκρέσο επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σχέσης”, εξηγεί ο Λαρυγγάκης.

Η Καμάλα Χάρις, ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει τηρήσει τις επίσημες γραμμές εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζοντας σταθερά τη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, κυρίως στο πλαίσιο της ανατολικής Μεσογείου, με την αμερικανική πολιτική για την περιοχή επικεντρώνεται σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και αναγνωρίζει τη γεωστρατηγική τους σημασία.

Ο πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηριζόταν από μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αποφεύγοντας ανοιχτά μέτρα που θα δυσαρεστούσαν την Τουρκία, ενώ παράλληλα διατηρούσε τη συνεργασία με την Ελλάδα. Αν και αυτό το δημιούργησε μια σχετική σταθερότητα, πολλοί στην Ελλάδα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις στην περιοχή.

AP Photo/Eric Gay, File

Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής που αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο, η τεταμένη κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν και οι τοποθετήσεις του περί γαλάζιας πατρίδας, καθώς και η εισβολή στην Κύπρο που είναι παράνομη, σαφώς και είναι παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση μας λέει ο Κοτρώτσιος.

Από την πλευρά του, ο Λαρυγγάκης επισημαίνει πως “είναι λίγοι οι Ελληνοαμερικάνοι ψηφίζουν σε προεδρικές εκλογές αποκλειστικά βάσει του τι θα κάνει ο υποψήφιος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας”.

Και εξηγεί πως “αυτό που κοιτούν πρώτα είναι τα συμφέροντά τους ως Αμερικανοί πολίτες. Και ειλικρινά, αυτό είναι το σωστό να κάνουν.

Η δουλειά μου στο Ινστιτούτο είναι να προωθώ και να υποστηρίζω τις ισχυρές διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και Κύπρου. Τα θέματα που υπερασπιζόμαστε, δεν είναι ούτε ρεπουμπλικανικά ούτε δημοκρατικά. Τα θέματα που υποστηρίζουμε στην ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης αμερικανικά θέματα. Δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος, είτε Ρεπουμπλικάνος είτε Δημοκρατικός, πιστεύουμε ότι πρέπει να δουν αυτή τη σχέση με γεωστρατηγική ματιά. Η περιοχή χρειάζεται να είναι πολιτικά και οικονομικά σταθερή, και υπάρχουν χώρες που προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ άλλες όχι”.

Η GEN-Z ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Πόσο σημαντικά ή γνωστά είναι τελικά αυτά τα ζητήματα για την τέταρτη γενιά ελληνοαμερικάνων, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμερική;

“Οι νέα γενιά Ελληνοαμερικανών σκέφτεται όπως η νέα γενιά Αμερικανών. Τους ενδιαφέρει το μέλλον τους, οι επαγγελματικές ευκαιρίες, η δυνατότητα να αγοράσουν σπίτια και να δημιουργήσουν οικογένειες. Η υγειονομική περίθαλψη είναι επίσης μεγάλο ζήτημα, καθώς τα κόστη στην Αμερική είναι εξωφρενικά”.

Ο Λαρυγγάκης χαρακτηρίζει ως πρόκληση να μεταδοθεί στην τωρινή γενιά Ελληνοαμερικανών ο λόγος που κάνει αυτά τα θέματα σημαντικά. “Οι περισσότεροι κατανοούν την αρχαία Ελλάδα ή βλέπουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, αλλά δεν κατανοούν τις γεωστρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και γιατί αυτές επηρεάζουν και τους ίδιους ως Αμερικανούς.

Οι οικονομικές προκλήσεις είναι επίσης σημαντικές για την κοινότητα. Χωρίς δομές και οργανισμούς όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ελληνικών Υποθέσεων, η ελληνοαμερικανική κοινότητα θα χάσει την ταυτότητά της. Οι θεσμοί είναι αυτό που δίνει πρόσωπο και ταυτότητα στην κοινότητα, την οποία όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουμε αλλά και να την ενδυναμώσουμε.

Από την πλευρά του ο Κοτρώτσιος τονίζει πως η ελληνική ομογένεια, με πιο αποτελεσματικό συντονισμό, θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα σε ότι αφορά την επιρροή.

Κατά καιρούς πραγματοποιούνται καμπάνιες για την προσέλκυση ψηφοφόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η οργανωμένη ομογένεια πάντα επισημαίνει τη σημασία της ενεργοποίησης για την εγγραφή ψηφοφόρων, ώστε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Είναι σημαντικό όλοι να δείχνουμε ευαισθησία σε αυτό το θέμα και να είμαστε πολιτικοποιημένοι, χωρίς όμως να είμαστε κομματικοποιημένοι – να μην διχαζόμαστε σε διαφορετικά στρατόπεδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα