ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ: 50 ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
Στη ΝΔ μετράνε ξανά τα κουκιά εν όψει της ψηφοφορίας για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει στη Βουλή και αναμένεται να χορέψει την κυβέρνηση στο ταψί.
Η ώρα της… κρίσης φτάνει για τη Νέα Δημοκρατία καθώς την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν λοιπόν ξανά τα “ναι”, τα “όχι” και τα… ίσως των γαλάζιων βουλευτών. Τα κουκιά βέβαια βγαίνουν για να περάσει το νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε θα ψηφίσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέρει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Για την κυβέρνηση όμως είναι κρίσιμες οι πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργήσει ο αριθμός των διαρροών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει βέβαια να… απενοχοποιήσει την αποχή με σκοπό να διαχειριστεί έτσι το πολιτικό κλίμα. Διότι το Μαξίμου θα προσπαθήσει να βάλει στην πολιτική ζυγαριά μόνο αυτούς που θα καταψηφίσουν και όχι αυτούς που θα απέχουν.
Γεγονός είναι όμως ότι ακόμη και μετά τα εντατικά “φροντιστήρια” στους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τις δημόσιες και υπόγειες πιέσεις, αναμένεται περίπου 50 να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο και σχεδόν 110 να υπερψηφίσουν. Οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν αναμένεται λίγο πολύ να μοιραστούν στο “όχι” και την αποχή. Μία συμπαγής ομάδα περίπου 20 – 25 βουλευτών επιμένει μάλιστα στην καταψήφιση.
Στη ΝΔ βέβαια θεωρούν… επιτυχία το γεγονός ότι το σκορ φαίνεται να διαμορφώνεται στο 108 ναι – 50 διαρροές. Και αυτό καθώς αρχικά το κλίμα έδειχνε ακόμη και 80 “όχι”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης έφερε μεν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν τις ευρωεκλογές, αλλά δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Την οποία δεν θα μπορούσε να επιβάλλει.
Ο Σαμαράς που θα μιλήσει και ο Βορίδης που θα απέχει
Παραμένει όμως μείζον πολιτικό πρόβλημα το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών και ένας υπουργός:
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος πάντως τελικά δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα απέχει, αλλά δεν θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να… σφυρίζει αδιάφορα. Μένει να φανεί δε τι θα κάνουν υφυπουργοί που έχουν εκφράσει πρόθεση αποχής, όπως ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας και η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Καθώς και εάν θα παραμείνουν στη θέση τους μετά από μία αποχή.
Εκείνος που δεν θα κάνει πίσω ούτε σπιθαμή στη σκληρή γραμμή της σύγκρουσης για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει μάλιστα προαναγγείλει ότι θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής όπου το νομοσχέδιο εισάγεται στις 14 Φεβρουαρίου.
Σαμαράς- Μητσοτάκης δεν θα γιορτάσουν όμως τον Άγιο Βαλεντίνο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του και να καταγγειλει εκ νέου ότι – κατά την άποψη του – η ΝΔ στρέφεται υπερβολικά προς το κέντρο και υποκύπτει στο “δικαιωματισμό”.
Ο κ. Σαμαράς είναι έτσι κι αλλιώς της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει νέα στροφή προς μία (ακραία) νεο- δεξιά, με το επιχείρημα ότι η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη (και τις ΗΠΑ με την πιθανή επάνοδο Τραμπ) ενώ η “παραδοσιακή” κεντροδεξιά συρρικνώνεται.
Ποιοι βουλευτές της ΝΔ τελικά δεν θα ψηφίσουν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι σημαντικό ποσοστό των γαλάζιων βουλευτών που επιμένουν στο “όχι” προέρχονται από το σαμαρικό στρατόπεδο. Μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει ασαφές βέβαια πόσοι εκ των διαφωνούντων όντως θα καταψηφίσουν και πόσοι θα επιλέξουν την αποχή για να μην μπουν στο μάτι του πρωθυπουργού.
Οι ισορροπίες πάντως μετά τα διήμερα φροντιστήρια στους βουλευτές της ΝΔ δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει δραματικά.
Υπενθυμίζεται ότι αρνητικοί στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχουν δηλώσει οι Γιάννης Οικονόμου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Περικλής Μαντάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης. Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Γκιουλέκας.
Ο Θάνος Πλεύρης φέρεται τελικά να προσανατολίζεται στην αποχή, ούτως ώστε να μη διαρρήξει απολύτως τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου. Στην αποχή τελικά φαίνεται επίσης ότι καταλήγουν ο Στέλιος Πέτσας, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Καλλιάνος και ο Στράτος Σιμόπουλος.
Σημειωτέον ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τελικώς θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μετά το διήμερο μασάζ στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ δήλωσαν ότι άλλαξαν γνώμη και θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης και Τζίνα Οικονόμου.
Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει χωρίς να ξεκαθαρίσουν όμως τι θα πράξουν τελικά στην ψηφοφορία και οι βουλευτές Τάκης Θεοδωρικάκος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Νίκος Παναγιώτοπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Ανδριανός, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Γιώργος Στύλιος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.