ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

“ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ

Οι αυξήσεις στους ένστολους στάθηκαν αφορμή για τις πρώτες τουφεκιές στον πόλεμο για την ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος βέβαια δεν έχει ακόμη καν αρχίσει.

Το “γαλάζιο αντάρτικο” με αφορμή τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις οφείλεται καταρχήν στο δημοσκοπικό άγχος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αγωνιούν για την επανεκλογή τους.

Αίσθηση όμως -και εκνευρισμό στο Μαξίμου- προκάλεσαν κυρίως οι παρεμβάσεις δύο υπουργών: Του Άδωνι Γεωργιάδη και του Βασίλη Κικίλια.

“Και οι υπουργοί βουλευτές είναι”, σχολίασε επ’ αυτού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. Αυτό όμως δεν αρκεί για να εξηγήσει γιατί ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Ναυτιλίας βγήκαν μάλλον επιθετικά ζητώντας αυξήσεις και σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική.

Στην πραγματικότητα, ψιθυρίζουν πολλοί στη ΝΔ, οι παρεμβάσεις Γεωργιάδη-Κικίλια εντάσσονται στον ακήρυχτο μελλοντικό πόλεμο για τη γαλάζια ηγεσία. Η ώρα της διαδοχής βέβαια δεν έχει έρθει ακόμη, καθώς ουδείς από τους επίδοξους δελφίνους μπορεί ή προτίθεται να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο είναι πρωθυπουργός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αλλά με το βλέμμα στο 2027 – ή και νωρίτερα, εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές- έχει ξεκινήσει μάχη χαρακωμάτων από τους δελφίνους της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ την Παρασκευή διαμήνυσε προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση την πρόθεση του να εξαντλήσει την τετραετία και να ηγηθεί ο ίδιος της ΝΔ το 2027.

“Θα το πω όσο πιο καθαρά μπορώ. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2027 και θα είναι νικηφόρες. Με εμένα στην πρώτη γραμμή της παράταξης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να κόψει τη φόρα σε υπουργούς που ετοιμάζονται από τώρα για την επόμενη ημέρα.

Όλοι εναντίον όλων

Το γεγονός ότι ο θεωρούμενος από πολλούς επίδοξος διάδοχος του κ.Μητσοτάκη, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε τις αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την ενόχληση άλλων στελεχών που έχουν φιλοδοξίες να παίξουν ρόλο στο μέλλον.

Τα βέλη Γεωργιάδη- Κικίλια βέβαια στράφηκαν και κατά του Μαξίμου και εμμέσως κατά του υπουργείου Οικονομικών.

Για αυτό άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης αφενός ανέβαλε την αρχικά σχεδιαζόμενη για τη Δευτέρα (την επομένη δηλαδή της κυριακάτικης εσωκομματικής αναταραχής) επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας. Και αφετέρου τηλεφώνησε στον κ.Κικίλια με τον οποίο είχε διάλογο σε υψηλούς τόνους.

Δεν ήταν τυχαία επίσης η αντίδραση του νέου υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος θεωρείται από πολλούς επίσης πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας στο μέλλον.

Η εικόνα αυτή με δύο υπουργούς να αγνοούν -όπως κάρφωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης- τις συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ήταν όμως έμμεση επίθεση και κατά του αντιπροέδρου πλέον της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη. Ο οποίος έχει αναλάβει έναν ευρύτερο συντονιστικό ρόλο και κατά πολλούς έχει λάβει έτσι ένα προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής, όταν και όποτε αυτής ξεκινήσει.

Σημειωτέον ότι ο κ.Γεωργιάδης και ο κ.Χατζηδάκης εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και έχουν ως εκ τούτου ανταγωνισμό για την πρωτιά σε σταυρούς με τους πολιτικούς συμβολισμούς που αυτή φέρνει. Ο δε υπουργός Υγείας φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να τον… συντονίζει ο κ.Χατζηδάκης. Αλλά και ενοχλημένος από τα αδειάσματα του Μαξίμου το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα έχει καρφώσει πολλάκις τον κ.Δένδια, τον οποίο κατηγορεί ότι αποφεύγει να υπερασπίζεται την κυβέρνηση στα ΜΜΕ σε δύσκολα θέματα, σε αντίθεση με τον ίδιο, που είναι γεγονός ότι “βγαίνει μπροστά” πάντα, ασχέτως του εάν τελικά οι παρεμβάσεις του ωφελούν ή όχι τη ΝΔ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η περίπλοκη σχέση Μητσοτάκη- Δένδια

Βεβαίως ο κ.Μητσοτάκης δεν είχε πρόθεση να δώσει ώθηση στον κ.Δένδια με τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε ο πρωθυπουργός φρόντισε πρώτα να τις προαναγγείλει ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη από τις Βρυξέλλες. Ενώ έδωσε επίσης ο ίδιος το πολιτικό πλαίσιο στη συζήτηση για την Άμυνα την Τετάρτη στη Βουλή, με τον κ.Δένδια να κλείνει τη διαδικασία αργά το απόγευμα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι πάντως μια αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού για τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ).

“Ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει στη διάθεσή του 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα σημαντικότατο ποσό μέσα στο οποίο πρέπει με τη σειρά του να προτεραιοποιήσει και να χωρέσει εκείνες τις επιλογές οι οποίες πραγματικά είναι κρίσιμες και απαραίτητες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων. Και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή, να πάει στην Επιτροπή Εξοπλισμών, ώστε αυτά να εγκριθούν και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο”, ανέφερε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Μία ερμηνεία είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός δίνει στον κ.Δένδια την τράπουλα των εξοπλιστικών για να τη μοιράσει.

Μία άλλη ερμηνεία όμως είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης – αφού ο ίδιος έχει χαράξει τις βασικές γραμμές όπως η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και στην “Ασπίδα του Αχιλλέα”- αφήνει τον υπουργό Άμυνας να διαχειριστεί τις δύσκολες πρακτικές ισορροπίες. Σημειωτέον ότι από τα 25 δισ του ΜΠΑΕ, “μόνο” τα 18 δισ αφορούν προγράμματα που δεν έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ο κ.Δένδιας σε κάθε περίπτωση χτίζει μεθοδικά προφίλ και εσωκομματικές συμμαχίες εδώ και καιρό με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Αποφεύγει δε εξίσου μεθοδικά να “βγαίνει μπροστά” σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου του, εκτός από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βέβαια.

Υπενθυμίζεται δε ότι πρόσφατα η παρουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και πλήθους υπουργών και βουλευτών της ΝΔ σε εκδήλωση στο υπουργείο Άμυνας έδωσε λαβή για σχόλια περί εσωκομματικού πόλου που διαμορφώνεται γύρω από τον κ.Δένδια.

“Δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι” υποστήριξε πάντως το Μαξίμου δια του κ.Μαρινάκη, ο οποίος επικαλέστηκε ότι επρόκειτο για μία εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη.

Αλλά το κλίμα στη ΝΔ θυμίζει όλο και περισσότερο τις παλιές όχι και τόσο καλές εποχές των εσωκομματικών ανταγωνισμών, δημοσίων και υπόγειων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα