O Ίλον Μασκ είναι ο δισεκατομμυριούχος που έχασε τα περισσότερα χρήματα, μετά την επιβολή των δασμών. AP Photo Richard Vogel

Ο 94ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΚ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ο μόνος εκ των 20 πλουσιότερων ανθρώπων που έβγαλε λεφτά μετά την επιβολή των δασμών. Ο Ίλον Μασκ έχασε τα περισσότερα.

Mεταξύ των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων υπάρχει μόνο ένας που έχει δημιουργήσει και συντηρήσει -για δεκαετίες- την τεράστια περιουσία του μέσω επενδύσεων.

O Γουόρεν Μπάφετ.

Ο γκουρού όλων των αγορών, γνωστός ως «Μάντης της Όμαχα» (από όπου κατάγεται) είναι και ο μόνος που δεν έχασε λεφτά μετά την επιβολή των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον “καταποντισμό” της Wall Street -μεταξύ πολλών άλλων χρηματιστηρίων. Τουναντίον, αύξησε την περιουσία του.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι (εξαιρουμένου του Μπάφετ) έχασαν μαζί σε δυο ημέρες περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγραφεί ποτέ στον Δείκτη των Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Τα 329 δισεκατομμύρια δολάρια που “εξαφανίστηκαν” την επομένη της επιβολής των δασμών από τους λογαριασμούς των δισεκατομμυριούχων, ήταν η μεγαλύτερη απώλεια μιας ημέρας από το πικ της κατάρρευσης των αγορών εν μέσω Covid.

Τα περισσότερα χρήματα τα έχασε ο Ίλον Μασκ. Ήταν 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις ημέρες, με την μετοχή της Tesla να πέφτει σε αυτό το διάστημα κατά 14%. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα άσχημα νέα είναι ο καλύτερος φίλος ενός επενδυτή»

Στο διήμερο που οι πλουσιότεροι έχασαν λεφτά, ο Μπάφετ “έβγαλε” 11.5 δισεκατομμύρια.Ο 94χρονος έχει αποδείξει πολλάκις πως βλέπει πολύ μακριά και πολύ πιο καθαρά από όλους τους “συγκατοίκους” (στη λίστα του Forbes).

Πράγμα που απεδείχθη και τώρα. Με ειδική στρατηγική απομόνωσε τον εαυτό του και τους μετόχους της εταιρείας του (Berkshire) από τον όλεθρο. Ένα από τα πράγματα που έκανε νωρίτερα (διότι έτσι ‘βιοπορίζεται’, βλέποντας πού πάει το πράγμα πριν πάει) ήταν να πουλήσει μετοχές και εξασφάλισε δια αυτής της οδού περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Όπως αναφέρει η New York Post τα μετρητά αντιπροσωπεύουν τη σήμερον ημέρα το 1/3 της αξίας του 1.000.000.000.000 δολαρίων της Berkshire και τονίζει τη διστακτικότητα του Μπάφετ να αγοράσει μετοχές σε μια αγορά που άρχιζε να γίνεται προβληματική.

Αντί των επιθετικών επενδύσεων, ασχολήθηκε τον περασμένο χρόνο με την προσφορά μετοχών του. Έτσι, ό,τι αγόρασε για 34 δισεκατομμύρια το 2022, το πούλησε για 143.000.000.000 δολάρια το 2024.

Για να καταλάβετε ποιος ακριβώς είναι ο Μπάφετ, βοηθά να θυμίσουμε κάποιες τοποθετήσεις του τον Οκτώβριο του 2008, στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τότε λοιπόν, είχε γράψει ένα άρθρο στους New York Times στο οποίο εξηγούσε ότι «η αγορά έπεσε πάτο τον Απρίλιο του 1942, πολύ πριν γυρίσουν οι συμμαχικές “τύχες”. Και πάλι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, η ώρα για αγορά μετοχών ήταν όταν ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να κυμαίνεται.

Τα άσχημα νέα είναι ο καλύτερος φίλος ενός επενδυτή. Σας επιτρέπουν να αγοράσετε ένα κομμάτι από το μέλλον της Αμερικής σε χαμηλή τιμή.

Αγοράστε μόνο κάτι που θα ήσασταν πολύ χαρούμενοι να κρατήσετε, εάν η αγορά κλείσει για 10 χρόνια».

Τουλάχιστον αυτό κάνει εκείνος και από ό,τι φαίνεται, τα πάει μια χαρά.

Tι είχε να πει ο Μπάφετ για τους δασμούς

Όταν ο Τραμπ ενημέρωσε για το σατανικό πλάνο των δασμών, οι απανταχού οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για την έναρξη εμπορικού πολέμου.

Ο Μπάφετ βρήκε έναν πιο απλό τρόπο να εξηγήσει πόσο λάθος ήταν η ιδέα, όταν τον ρώτησαν πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομία και τον πληθωρισμό.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία με τους δασμούς. Μέχρι ένα βαθμό, είναι πράξη κήρυξης πολέμου. Είναι επιθέσεις στα προϊόντα και με τον καιρό είναι φόρος στα προϊόντα -που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες, όχι η νεράιδα των δοντιών».

Στα οικονομικά πάντα πρέπει να κάνεις την εξής ερώτηση: και μετά τι;».

Ο κόσμος λέει πως ο πληθωρισμός επιμένει, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται διαρκώς. Υπάρχει κάποιο τέλος σε αυτήν την ιστορία;

«Όχι. Οι τιμές θα είναι ακόμα υψηλότερες σε μια δεκαετία από τώρα, όπως και σε μια 20ετια, αλλά και μια 30ετια».

Ποια είναι η άποψη του για όσα γίνονται στην Ουάσινγκτον;

«Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα, αλλά η Ουάσινγκτον είναι η Ουάσινγκτον και το πρόβλημα στην πολιτική είναι πως έχει την τάση να κάνει πολύ μικρούς συμβιβασμούς».

Kαι τις συνέπειες της πληρώνει ο πλανήτης.

Η έκκληση του Μασκ στον Τραμπ να ηρεμήσει με τους δασμούς

Όπως διαβάσατε ήδη ο σύμβουλος του Τραμπ, Ίλον Μασκ ήταν ο δισεκατομμυριούχος που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, τις πρώτες ημέρες μετά την επιβολή των δασμών του φίλου του και προέδρου των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ωστόσο, βάσιμες υποψίες πως υπάρχουν σύννεφα σε αυτήν την σχέση. Το σαββατοκύριακο ο πιο πλούσιος κάτοικος της Γης έκανε spam “τιτιβισμάτων” που είχαν ως στόχο τον σύμβουλο επί του εμπορίου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο.

Είναι αυτός που πρότεινε στον Πλανητάρχη το πλάνο των δασμών και τον διαβεβαίωσε (μαζί και όλους τους Αμερικανούς) πως «αρχικά η αγορά θα πιάσει πάτο, κάτι που θα γίνει σύντομα και μετά θα υπάρξει ένα τεράστιο μπαμ, με τον Dow Jones να φτάνει τα 50.000 υπό τον Τραμπ».

Το δεδομένο είναι πως υπάρχουν σύννεφα στο brotherhood Μασκ και Τραμπ, όπως και ότι οι σύμβουλοι του προέδρου έχουν κόντρα, όπως αποδείχθηκε από σχόλιο του Μασκ, σε χρήση του Χ που εξήρε το ντοκτορά του Ναβάρο στα οικονομικά, από το Harvard.

Ο άνθρωπος μας έγραψε πως «ένα PhD στα οικονομικά από το Harvard είναι κακό πράγμα. Όχι καλό πράγμα».

Ο κάτοχος της πρώτης θέσης στη λίστα του Forbes φαίνεται να απομακρύνεται από την πολιτική που αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο εμπόριο, μειώνοντας τα εταιρικά κέρδη και κατά την παρουσία του (με βιντεοκλήση) στο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος League.

Αναφερόμενος στους δασμούς είπε πως «ελπίζω πως οι Ευρώπη και ΗΠΑ θα προχωρήσουν, ιδανικά κατά την άποψη μου, σε μια συνθήκη μηδέν δασμών, ώστε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικά μια ελεύθερη εμπορική ζώνη μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Προφανώς και είμαστε σε συνεργασία, υπάρχει μια εταιρική σχέση, ωστόσο ελπίζω να γίνει πιο στενή».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ των δυο περιφερειών «πράγμα που έχω προτείνει και στον πρόεδρο Τραμπ. Ελπίζω να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία για τους ανθρώπους που θέλουν να μετακινούνται μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Εάν επιθυμούν να εργαστούν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ θα πρέπει να τους επιτρέπεται να το κάνουν, κατά την άποψη μου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα