ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο “ΛΑΚΚΟΣ” ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ “ΦΙΔΙΑ” ΤΟΥ

Τι ρόλο θα παίξουν στην πολιτική σκηνή οι 23 «Ρόνιν» του ελληνικού κοινοβουλίου;

Τι είναι αυτό που έχει: Περίοπτη θέση στην κοινοβουλευτική ιεραρχία. Κυρίαρχη την ..ακραία ακροδεξιά. Φιλοδοξίες για (κάποιο) ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μπορεί να «χτίσει» κόμματα. Λειτουργεί, έως τώρα, υπέρ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Μιλάμε για την 4η (έστω και άτυπη) «δύναμη» στην Βουλή, η οποία δεν προέκυψε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2023. Προέκυψε από τις εσωτερικές «καραμπόλες» των 6 εκ των 9 κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Για τους 23 βουλευτές που την απαρτίζουν έχουν «συνεισφέρει» η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι «Σπαρτιάτες» και η Ελληνική Λύση. Επίσης ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ένας πρώην πρωθυπουργός κι ένας πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως και μία …μάνα με τον γιό της!

Ποιοι είναι

Διευκρινίζουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές (αν και θα μπορούσαν) δεν συνιστούν χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Εκπροσωπούνται όμως στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μια και υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου που ενεργοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα από τον Κώστα Τασούλα.

Η σύνθεσή τους απαρτίζεται από τους εξής:

Προερχόμενοι από την Ν.Δ: Αντώνης Σαμαράς (διαγράφθηκε από την Κ.Ο) Μάριος Σαλμάς (διαγράφθηκε από την Κ.Ο) . Μέχρι και την Παρασκευή μέλος των ανεξάρτητων βουλευτών ήταν και ο Λευτέρης Αυγενάκης που διαγράφθηκε τον περασμένο Ιούλιο όμως επέστρεψε στην Κ.Ο με απόφαση του Κ.Μητσοτάκη.

Προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ: Μπαράν Μπουρχάν (Διαγράφθηκε από την Κ.Ο)

Προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Σαρακιώτης, Πέτρος Παππάς, Ραλία Χρηστίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ευάγγελος Αποστολάκης (αποχώρησαν από την Κ.Ο) Αθηνά Λινού (Διαγράφθηκε από την Κ.Ο)

Προερχόμενοι από την Ελληνική Λύση: Παύλος Σαράκης (διαγράφθηκε από την Κ.Ο)

Προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας: Μιχαήλ Χουρδάκης (Διαγράφθηκε από την Κ.Ο) Αρετή Παπαϊωάννου (μητέρα του Μ.Χουρδάκη, αποχώρησε από την Κ.Ο)

Προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες: Κωνσταντίνος Φλώρος, Γιώργος Μανούσος, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης (Αποχώρησαν από την Κ.Ο)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι βασικές τάσεις

Αν θελήσει κανείς να φτιάξει το «προφίλ» των Ανεξάρτητων Βουλευτών, εύκολα διαπιστώνει πως η 1η και «κυρίαρχη τάση» τείνει προς τα …ακροδεξιά. Οι 7 «Σπαρτιάτες» αποτελούν το βασικό πυρήνα, που συμπληρώνεται από τον Παύλο Σαράκη αλλά και τον Μάριο Σαλμά της Ν.Δ, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκε στην «σκληρή δεξιά» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Η 2η «τάση» αποτελείται από βουλευτές με ασαφές και ευρύ πολιτικό στίγμα που δεν οριοθετούν τον εαυτό τους σε έναν πολιτικό χώρο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι δύο προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας (Ε.Χουρδάκης-Α.Παπαϊωάννου). Επίσης ο Ευάγγελος Αποστολάκης που εκλέχθηκε με τον ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά όμως ευρύτερα για το κέντρο κι έχει συζητήσει στο παρελθόν ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει …υπουργός της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη. Διακομματικό προφίλ και από την Αθηνά Λινού που, όπως έχει δηλώσει, «βλέπει» τον εαυτό της και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Αναλόγως κατηγοριοποιείται και ο Πέτρος Παππάς, που ήταν επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπορεύθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, φωτογραφήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σήμερα κρατά «κρυμμένο μυστικό» το προς τα που βαδίζει. Άγνωστη και η πορεία του Γιάννη Σαρακιώτη που πάντως κινείται κάπου στο δίπολο «αριστερά – κέντρο».

Η 3η τάση αφορά βουλευτές που είναι ξεκάθαρο το που ανήκουν. Σε αυτή περιλαμβάνονταν μέχρι πρότινος ο Λευτέρης Αυγενάκης που όπως προαναφέραμε επέστρεψε στην Ν.Δ και ο Μπαράν Μπουρχάν που επίσης περιμένει να επιστρέψοει στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ εφόσον αθωωθεί δικαστικά για υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων όπου εμπλέκετται.  Επίσης του 5 βουλευτές που συντάσσονται με τον Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη (Θ.Τζάκρη, Γ.Πούλου, Α.Αυλωνίτης, Κ.Μάλαμα, Ρ. Χρηστίδου) για όσο αυτό θα υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Τι ρόλο θα παίξουν;

Αν και ποτέ στο παρελθόν οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν ήταν τόσοι πολλοί στο ελληνικό κοινοβούλιο αποτελούν πάντα την έμπρακτη απόδειξη μιας σχετικής ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε μία Βουλή εξαιρετικά μεγάλης πολυδιάσπασης όπως αυτή που προέκυψε από τις εκλογές του 2023. Στο παρελθόν έχει επίσης αποδειχθεί πως μπορούν να λειτουργήσουν καθοριστικά σε δύσκολες πολιτικές στιγμές.

Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025. Εκεί όπου 3 πρώην βουλευτές των Σπαρτιατών (Γ.Ασπιώτης, Χ.Κατσιβαρδάς και Μ.Γαυγιωτάκης) «είδαν το φώς το αληθινό» και αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το νομοθέτημα που εκφράζει στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική. Παρότι ουδείς από αυτούς αποχώρησε από τους Σπαρτιάτες λόγω πολιτικής διαφωνίας, αλλά εξαιτίας των καταγγελιών για «πρακτικές μαφίας» που έκανε ο πρόεδρος της συγκεκριμένης Κ.Ο, την περίοδο που ξεκινούσε η έρευνα της δικαιοσύνης για τις σχέσεις των Σπαρτιατών με τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Παράλληλα έχουν υπάρχει σενάρια και πληροφορίες σχετικά με την βολιδοσκόπηση κάποιων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός 10» και να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Σενάρια που προφανώς δεν έχουν τελεσφορήσει.

Επίσης, φήμες κοινοβουλευτικών διαδρόμων μιλούν για κάποιες συζητήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί μια ακόμη κοινοβουλευτική ομάδα «στα δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε όμως αυτά έφεραν μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Ανάλογη φημολογία υπάρχει και για την προσπάθεια δημιουργίας κάποιου «αντισυστημικού» σχηματισμού με απροσδιόριστα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ένα σχέδιο που φαίνεται ότι ήταν μόνον «στα χαρτιά» ή στις σκέψεις κάποιων φιλόδοξων ανεξάρτητων που προσπαθούν να «διαχειριστούν» την… ανεξαρτησία τους.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του «βουλευτής μόνος ψάχνει» που αποπνέει ο χώρος των ανεξάρτητων βουλευτών, αποτελεί από μόνος του πόλο έλξης για όσους χώρους ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους «συμφωνίες» και «παζάρια».

Δεδομένο πάντως είναι πως σε τέτοιες καταστάσεις το «πάνω χέρι» το έχει πάντα ο πιο ισχυρός. Στη προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία που αποτελεί τον πλέον ισχυρό κοινοβουλευτικό πόλο. Είναι η μόνη που έχει εμφανώς ωφεληθεί από αυτή την κατάσταση και σύμφωνα με όσα είναι προγραμματισμένα να γίνουν έχει μέσα στο 2025 και το 2026 σημαντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Όπως την προεδρική εκλογή και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα