Ο ΤΡΑΜΠ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Με τους δασμούς στα «εισαγόμενα αυτοκίνητα», ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε ένα ντόμινο που φτάνει σε όλες τις γωνίες του πλανήτη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε άλλη μια σημείωση στη μακροσκελή λίστα με τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του, από την ημέρα που επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ήταν οι δασμοί της τάξεως του 25% «στα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ» από τις 2 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν «σε εισαγόμενα επιβατικά οχήματα (σεντάν, SUV, crossover, minivan, φορτηγά) και ελαφρά φορτηγά, καθώς και βασικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων (κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης και ηλεκτρικά εξαρτήματα)», με διαδικασίες επέκτασης «σε πρόσθετα ανταλλακτικά, εάν χρειαστεί».
Και εδώ είναι που αρχίζουν τα τεράστια προβλήματα.
Κάποιοι (πχ οι New York Times) εκτίμησαν πως το κίνητρο που είχε ο Τραμπ για αυτήν την απόφαση ήταν να τονώσει την Tesla του φίλου και συνεργάτη του, Ίλον Μασκ έναντι των ανταγωνιστών της.
Το πρόβλημα είναι πως η Tesla πλασάρει μεν, τα μοντέλα της ως «εγχώριας κατασκευής», αλλά χωρίς ανταλλακτικά από το εξωτερικό δεν θα υπήρχαν τα αυτοκίνητα της.
Η αμερικανική αυτοβιομηχανία στηρίζει την ύπαρξη της σε εισαγωγές ανταλλακτικών. Μάλιστα, σε πλήθος περιπτώσεων πωλούνται ως εγχώρια οχήματα αυτά που στην ουσία συναρμολογούνται με εισαγόμενα ανταλλακτικά στις ΗΠΑ, καθώς το γράμμα του νόμου αναφέρει πως η χρήση του «αμερικανικής κατασκευής» επιτρέπεται για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται «από 50 έως 75%» στη χώρα.
Ο Μασκ λοιπόν, εισάγει μπαταρίες ιόντων λιθίου από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα, semiconductors και ηλεκτρονικά από την Ταϊβάν, την Κορέα και την Κίνα -μεταξύ άλλων-, πρώτες ύλες (λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο) από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μικρότερα εξαρτήματα (πχ αισθητήρες) από την Ευρώπη (πχ Bosch) και την Ασία.
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Μάλλον καταλαβαίνετε τα πάντα, πέραν του Τραμπ.
ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ
Οι αναλυτές προειδοποίησαν για «χάος αβεβαιότητας», καθώς οι εταιρείες θα καθυστερήσουν έως ότου καταλήξουν στους όγκους παραγωγής και προμήθειας. Δεν αποκλείεται να σταματήσει η παραγωγή μοντέλων που εξαρτώνται αποκλειστικά από ασιατικά συστήματα μετάδοσης κίνησης και ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά.
Το 2024 στις ΗΠΑ πωλήθηκαν συνολικά περίπου 16 εκατομμύρια νέα οχήματα. Τα 7.68 εκατομμύρια ήταν εισαγόμενα, με την αξία τους να φτάνει στα 219.49 δισεκατομμύρια δολάρια -δηλαδή 203.86 δισ. ευρώ με μέσο όρο κόστους τα 26.564 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 8.32 εκατομμύρια, ένα μεγάλο ποσοστό ήταν συναρμολογημένα στην εγχώρια αγορά, με εισαγόμενα ανταλλακτικά, όπως για παράδειγμα, τα γερμανικά κιβώτια ταχυτήτων, οι ιαπωνικοί, καναδέζικοι και μεξικανικοί κινητήρες.
Παρεμπιπτόντως, οι ΗΠΑ δεν εισάγουν μόνο ανταλλακτικά. Κάνουν και εξαγωγές, κλάδος που το 2024 έδωσε στην οικονομία 70 δισεκατομμύρια δολάρια (65.02 δισ. ευρώ). Προφανώς και αυτές θα “κοπούν”, αφού όσοι πλήττονται από τους δασμούς θα απαντήσουν, με τις ασιατικές χώρες να έχουν τη δυνατότητα να αντεπιτεθούν μέσω των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ή και ενέργειας.
Κάποιοι έκαναν ήδη τις ενέργειες τους για να μην παρασυρθούν από την παλίρροια της απόφασης του Τραμπ, προσεγγίζοντας τον Νο1 εχθρό (εκτός και εντός εισαγωγικών) των ΗΠΑ: την Κίνα.
Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Τραμπ δικαιολόγησε (τρόπον τινά) την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, λέγοντας πως με τον τρόπο δεν θα απειλείται πια η βιομηχανική βάση της χώρας και η εθνική ασφάλεια (έκανε χρήση του Άρθρου 232 του 1962 για επέκταση του εμπορίου -ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να προσαρμόζει τις εισαγωγές των ΗΠΑ σε ποσότητες ή υπό συνθήκες που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια), θα αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και φυσικά, θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα.
Δεν είπε ότι θα υπάρχουν και σημαντικές απώλειες, αφού όπως διαβάσατε, αν πάρουμε ένα αμερικανικό αυτοκίνητο και το κάνουμε κομμάτια, τα περισσότερα είναι εισαγωγές από την Ευρώπη και την Ασία.
Χαρακτηριστικά, οι εισαγωγές ανταλλακτικών του 2024 ήταν αξίας 474.000.000.000 δολαρίων (440.26 δισεκατομμύρια ευρώ), με σημαντικά μερίδια από την Ευρώπη (56.000.000.000 ευρώ -38.4 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ως εκ τούτου, μέχρι να καλυφθούν τα κενά, κάτι που θα χρειαστεί κεφάλαια δισεκατομμυρίων που δεν υπάρχουν ή δεν δίνονται εύκολα εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλούν οι αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ
- οι τιμές θα είναι υψηλότερες για τους καταναλωτές (η τιμή των εισαγόμενων αυτοκινήτων εκτιμάται πως θα αυξηθεί από 2.000 έως 12.000 δολάρια ανά όχημα),
- θα διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα και
- θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Πώς; Ο τομέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ απασχολεί πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Το ένα εκατομμύριο είναι στην κατασκευή και τα 2 εκατομμύρια στις αντιπροσωπείες που θα πληγούν από το υψηλότερο κόστος των οχημάτων κι έτσι θα απειληθούν θέσεις εργασίας σε αντιπροσωπείες και μικρότερους προμηθευτές που εξαρτώνται από τα οικονομικά ευρωπαϊκά και ασιατικά ανταλλακτικά.
Η Oxford Economics προέβλεψε πως τα χαμένα έσοδα των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου, με πιθανή συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου και του ΑΕΠ των ΗΠΑ από τα αντίποινα όσων πλήττονται από την απόφαση -όπως σημείωσε το Tax Foundation.
Το αποτέλεσμα εν τω μεταξύ, της απόφασης αυτής θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς επενδύσεις και την σταθερότητα της αμερικανικής πολιτικής.
Καλή τύχη.
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι φάνηκαν προετοιμασμένοι
Δεν πέρασε πολύ ώρα από τη δημοσίευση της απόφαση και άρχισαν οι αντιδράσεις από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας που πουλούν εξαρτήματα και ανταλλακτικά στην αμερικανική αυτοβιομηχανία.
Για παράδειγμα, η Ιαπωνία παράγει το 1/3 όσων χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, ενώ σημαντικές είναι και οι σχετικές εξαγωγές της Νότιας Κορέας. Σε πρώτο χρόνο “έπεσε” η τιμή των μετοχών όλων των κολοσσών (Toyota, Hyundai κλπ).
Οι Ευρωπαίοι φάνηκαν πιο προετοιμασμένοι για αυτήν την στιγμή, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η γερμανική BMW ανακοίνωσε συμφωνία με την Alibaba «για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων για την κινεζική αγορά, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη».
Η δε Γαλλία, ανακοίνωσε τη σύναψη «ισχυρής γαλλοκινεζικής συνεργασίας» μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.
Προφανώς, έπεται και συνέχεια, με τους γενικότερους κλυδωνισμούς να φτάνουν παντού σε αυτόν τον πλανήτη και να αφορούν όποιον θα θέλει, από τον ερχόμενο μήνα, να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο.