Κεντρική Επιτροπή Σύριζα Dimitris Kapantais / SOOC

ΟΙ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ – ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Σε “τριπολική” πολιτική κρίση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται για σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις.

«Περίοδος προετοιμασίας» για 6 εβδομάδες έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων είναι αυτή που διανύουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τις τέσσερις του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Οκτωβρίου θα εκτυλιχθεί η τελική φάση των διεργασιών που θα οδηγήσει στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, που έχει οριστεί να γίνει από τις 4 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Τα επίδικα της συνεδριακής διαδικασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία και τη φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Σε οργανωτικό επίπεδο στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις που κατέθεσε ως βάση προβληματισμού ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε στις αρχές του Ιουλίου. Αυτές κωδικοποιούνται ως εξής:

Κατάργηση των Οργανώσεων Μελών: Προτείνεται να αντικατασταθούν από τις Ψηφιακές Συνελεύσεις μελών και θα ασχολούνται αποκλειστικά με την διαβούλευση θέσεων του κόμματος τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές. Δίχως οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ρόλο.

Καταργείται η Κεντρική Επιτροπή: Προτείνεται να αντικατασταθεί από ένα όργανο που θα ονομάζεται Εθνικό Συμβούλιο Μελών και θα συνεδριάζει αποκλειστικά δύο φορές τον χρόνο με αντικείμενο το έλεγχο των πεπραγμένων, ενώ θα περιλαμβάνει 40 διορισμένα μέλη.

Καταργείται η Πολιτική Γραμματεία: Η πρόταση προβλέπει αντικατάσταση από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών στο οποίο κατά 50% θα μετέχουν οι (ορισμένοι από τον πρόεδρο) συντονιστές των τμημάτων και κατά 50% οι βουλευτές (που θα προκύπτουν από τις λίστες που καταρτίζει επίσης ο πρόεδρος).

Οι παραπάνω αλλαγές εφόσον εγκριθούν -αντικειμενικά- αυξάνουν κατά πολύ τις εξουσίες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μετατρέποντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν από τους πλέον προσωποπαγής σχηματισμούς που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πολιτικό επίπεδο στο κέντρο των συζητήσεων του επικείμενου συνεδρίου θα βρεθεί το ζήτημα της στρατηγικής του κόμματος στην προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Φέρνοντας έτσι «μπροστά» το επίδικο της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ (14,9%) μοιάζει απαγορευτικό για σχεδιασμούς που βασίζονται σε μία αυτόνομη πορεία με στόχο την εκλογική νίκη το 2027. Μια παραδοχή που φαίνεται να κάνουν οι περισσότερες πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτές που στηρίζουν την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

Επίσης, ερώτημα αποτελεί το αν στο επικείμενο συνέδριο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας. Ιδίως, από τη στιγμή που η κρίση στις σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο βουλευτής Χανίων να αξιώσει -εκτός από την αναίρεση της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος- να είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία.

Dimitris Kapantais / SOOC

ΤΟ… ΠΑΡΤΙ

Το «εσωκομματικό πάρτι» στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Αφού υπάρχουν δύο εκκρεμότητες που δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν το «φυτίλι στην μπαρουταποθήκη».

Η πρώτη αφορά το ερώτημα της διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη. Ο πρώην υπουργός έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά από επιστολή 70 στελεχών προσκείμενων στον Στέφανο Κασσελάκη για την πολιτική κριτική που έχει ασκήσει δημόσια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει, μετά από αναβολή, στις 23 Αυγούστου. Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να στείλει την «καυτή πατάτα» την επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως η άλλως πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφασή της.

Η δεύτερη σχετίζεται με το ζήτημα της αντικατάστασης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου. Η πλευρά Κασσελάκη έχει εγείρει μέσω δηλώσεων βουλευτών την αξίωσή της να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα καταλάβει την βουλευτική έδρα. Εξέλιξη που όμως είναι απίθανο να συμβεί αφού ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην 9η θέση των επιλαχόντων. Η Κουμουνδούρου, πάντως, πιέζει για την παραίτηση και των 5 ενδιάμεσων υποψηφίων στους οποίους περιλαμβάνονται δύο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (Π.Τσαπανίδου πρώτη επιλαχούσα και Μ. Καλογήρου) ένας υποψήφιος που βρίσκεται στον σχηματισμό ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη (Αθ.Τσακγρής) και μια υποψήφια (Ζ.Λάλη) που πολιτογραφείται στην Νέα Αριστερά. Η υπόθεση αυτή εικάζεται πως «σηκώνεται» από την πλευρά Κασσελάκη προκειμένου να υπάρξει σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα στην λογική του «εσωτερικού εχθρού».

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ

Όπως παρατηρούν οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τελευταία καταγράφεται μια προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να φέρει τον Αλέξη Τσίπρα στο «εσωκομματικό ρινγκ». Παρότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να θεωρεί τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ… «του διαμετρήματός του». Ως εκ τούτου, δεν «κατεβαίνει σε αγώνα» αλλά λειτουργεί με παρεμβάσεις εξ αποστάσεως που έχουν αναφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα τον προοδευτικό χώρο.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη μέσω μίας ανακοίνωσης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια δεν έδωσε απαντήσεις στις προκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και συνεργατών του που μιλούσαν για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της προεδρία του. Η μόνη φορά που αντέδρασε ήταν όταν υπήρξαν νύξεις από την Κουμουνδούρου για την συνεισφορά του στα ΜΜΕ του κόμματος. Μιλώντας μάλιστα για παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων σε Αυγή και Κόκκινο.

Η προσπάθεια αυτή του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Έχει άλλωστε προαναγγείλει ότι θα εξηγήσει δημόσια τους λόγους για τους οποίους έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Σε αυτό το φόντο, την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου έχουν υπάρξει πολλές διεργασίες στα «στρατόπεδα» που καταγράφονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε αυτό αφορά την στενή ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη η οποία φαίνεται να χαράσσει μια τακτική στα γνωστά μονοπάτια της «εσωτερικής υπονόμευσης». Συνταγή στην οποία έχει καταφύγει όλες τις φορές που αντιμετώπισε εσωκομματική κρίση σε συνδυασμό με πτώση της πολιτικής επιρροής σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως δηλαδή και αυτή την περίοδο.

Είτε αφορά τον χώρο που εκφράστηκε μέσω της επιστολής των 87 στελεχών του κόμματος που αμφισβήτησαν το σύνολο των «προεδρικών» επιλογών. Τόσο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και την στρατηγική της «επόμενης ημέρας». Η τακτική που θα ακολουθηθεί δεν είναι σαφής, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι έχουν χαραχθεί συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές».

Είτε αφορά τον Παύλο Πολάκη που μετά τη διαγραφή του έχει πλήρως αυτόνομη πορεία στο εσωτερικό του κόμματος. Παρότι δεν διαφωνεί πολιτικά με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι διόλου απίθανο ο βουλευτής Χανίων να έχει ήδη εκτιμήσει πως μπορεί να εκφράσει πιο «αυθεντικά» το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τον νυν πρόεδρο του κόμματος στις περσινές εσωκομματικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα