sooc

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στη ΝΔ η προεδρολογία καλά κρατεί. Ποια δύο πρόσωπα θα ήθελαν για Πρόεδρο Δημοκρατίας οι περισσότεροι γαλάζιοι, ποιος πιστεύουν όλοι ότι θα είναι και το “τρελό” σενάριο με το βλέμμα στο… ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε εσωκομματική κριτική στη Νέα Δημοκρατία, οδήγησε τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, σε μία διπλή παρέμβαση και άνοιξε το κουτάκι της προεδρολογίας, την οποία το Μαξίμου προσπαθεί να κόψει.

Εις μάτην όμως. Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της ΝΔ λένε “όχι” σε δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ζητούν δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολλοί δεν κρύβουν μάλιστα ότι θα ήθελαν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είτε τον κ.Καραμανλή είτε τον κ.Σαμαρά. Αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο με πολιτικό βάρος.

Και αν υπήρχε κάποια περίπτωση να το σκεφτεί ο πρωθυπουργός, μετά την εκδήλωση της 1ης Ιουλίου στην οποία οι δύο πρώην πρωθυπουργοί πυροβόλησαν το Μαξίμου για την εξωτερική και οικονομική πολιτική, αλλά και την ιδεολογική στρατηγική (ο κ. Σαμαράς με πολύ σκληρές εκφράσεις, ο κ. Καραμανλής πιο κομψά αλλά ακόμη πιο αιχμηρά), είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κανείς όμως δεν θεωρεί επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει ξανά την κ.Σακελλαροπούλου, αφού δεν έχει απολύτως τίποτε να κερδίσει πολιτικά από τυχόν επανεκλογή της. Το 2019 όταν μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και ήταν πανίσχυρος, μπορούσε να επιβάλλει Πρόεδρο Δημοκρατίας της αρεσκείας του και μόνο ο κ. Σαμαράς την είχε καταψηφίσει. Μετά το 28% στις ευρωεκλογές όμως, οι περισσότεροι στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά θα κινηθεί με διαφορετική λογική.

Το πιθανό και το τρελό σενάριο

Ιδανικός υποψήφιος θεωρείται από τους περισσότερους στη ΝΔ ο Κώστας Τασούλας. Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής έχει τα θεσμικά “πιστοποιητικά”, είναι κοντά στην κατάλληλη ηλικία, είναι 100% ΝΔ και μάλιστα αβερωφικός οπότε δύσκολα δεν θα τον ψήφιζε το σαμαρικό στρατόπεδο.

Η πλευρά του Σαμαρά βέβαια φέρεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι ο κ. Τασούλας, προφανώς σε συνεννόηση με Μαξίμου, όρισε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το απόγευμα της 1ης Ιουλίου. Δηλαδή την ώρα της εκδήλωσης στην οποία μιλούσαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αν και δεν είθισται να συνεδριάζει η Ολομέλεια Δευτέρα. Στόχος ήταν να αναγκαστούν οι υπουργοί να μην παραστούν στην εκδήλωση, αφού τυπικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη Βουλή. Αν και ούτως ή άλλως τα μέλη της κυβέρνησης (πλην ελαχίστων) έλαβαν το μήνυμα της δυσαρέσκειας του Μαξιμου και δεν πήγαν.

Αλλά όπως και να έχει ακόμη και εάν ο ίδιος ο κ.Σαμαράς δεν ψήφιζε μία υποψηφιότητα Τασούλα πράγμα δύσκολο, οι βουλευτές που ζητούν έναν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας για να σταλεί μήνυμα στη δυσαρεστημένη βάση, δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εσχάτως πάντως στο γαλάζιο παρασκήνιο κυκλοφορεί ένα εκ διαμέτρου αντίθετο σενάριο: Να προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας ένα πολιτικό στέλεχος μεν από το ΠΑΣΟΚ δε, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το σκεπτικό αυτής της “τρελής” ιδέας είναι ότι ανάλογα και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται εκλογές για αρχηγό, ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες συνεργασίας, ακόμη και για τη συνένωση σε μία μεγάλη πιο κεντρώα και φιλελεύθερη παράταξη.

Ο κ. Βενιζέλος είναι βέβαια επίσης ένα πρόσωπο με πολιτικό βάρος και άποψη, την οποία είναι δεδομένο ότι θα εκφράζει, άρα δεν ταιριάζει από αυτή την άποψη στο προφίλ του ιδανικού για τον κ.Μητσοτάκη Προέδρου Δημοκρατίας. Είναι επίσης ένα πολιτικό στέλεχος που με βεβαιότητα θα προκαλέσει αντιδράσεις στο καραμανλικό στρατόπεδο, αν και οι σαμαρικοί δεδομένης της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, θα βρεθούν σε αμήχανη θέση. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο κ.Βενιζέλος θα ενδιαφερόταν και θα δεχόταν μία τέτοια πρόταση. Και ανάλογα με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης θεωρήσει τελικά ότι έχει χάσει οριστικά ένα δεξιό κοινό και αναζητήσει προς το κέντρο περισσότερο χώρο. Κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να συμβαίνει, καθώς ο πρωθυπουργός επιμένει στην περίφημη διεύρυνση αλλά και εμφανίζεται βέβαιος ότι δεξιοί και κεντρώοι ψηφοφόροι στο τέλος της τετραετίας θα κρίνουν με γνώμονα την τσέπη τους, την καθημερινότητα και τη σταθερότητα, και όχι ιδεολογικά σχήματα.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, τράβηξε πάντως την Πέμπτη το αυτί του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το μήνυμα ήταν σαφές σε όλα τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ: Μην ανακατεύεστε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα